Pizza-projekt 2/2.
… Folytatva a pizza-túrát, a tegnapi toplistát tovább bővítve, az első helyezetthez értem. Íme a legnagyobb kedvenc – és szerintem –, a létező legegyszerűbb és legfinomabb pizza, a margherita.
Ezt viszont tényleg csak bivaly mozzarellával készítem, mivel itt fontos szerepe van a mozarella karakteres ízének. A tésztát megkenem a szósszal (nyáron saját termesztésű, friss koktélparadicsomot nyomkodok szét rajta szósz helyett), bazsalikomleveleket teszek rá egy marékkal, megszórom egy csipet durva tengeri sóval, majd rátépkedem a mozzarellát, végül meghintem egy kis extraszűz olívaolaj-permettel.
Sok olasz egyedül ezt tartja igazi pizzának, és nem minden alap nélkül. A paradicsom, a bazsalikom és a mozzarella együttes ízharmóniája egy ropogósra sült tésztán, Váncsa mester szavaival élve, egyike a gasztronómiai „istenbizonyítékoknak”.
Egy pohár kadarkával fokoznám az élményt…
Egy pohár kadarkával fokoznám az élményt…
Ha már végképp meguntad a mindennapi pizzákat, és még lapul a hűtődben egy adag tészta, akkor jöhet egy kis változatosság.

Pizzás csiga
Igazi vendégváró vagy partiétel. Forrón vagy hidegen egyaránt nagyon finom.
A pizzatésztát vékonyra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra. Megkenem a pizzaszósszal, bazsalikomleveleket tépkedek rá, és megszórom reszelt parmezánnal. Meghintem apróra vágott fokhagymával és durva tengeri sóval. Ezután az egészet feltekerem, mintha rétest készítenék, és egy éles késsel kb. négy centi vastag karikákra szelem. A karikákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kissé lelapítom őket, a tetejükre kockára vágott mozzarellát vagy scamorzát teszek, és 250 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütöm.
A pizzatésztát vékonyra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra. Megkenem a pizzaszósszal, bazsalikomleveleket tépkedek rá, és megszórom reszelt parmezánnal. Meghintem apróra vágott fokhagymával és durva tengeri sóval. Ezután az egészet feltekerem, mintha rétest készítenék, és egy éles késsel kb. négy centi vastag karikákra szelem. A karikákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, kissé lelapítom őket, a tetejükre kockára vágott mozzarellát vagy scamorzát teszek, és 250 fokra előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt készre sütöm.
No comment…
.jpg)
És persze, itt van még a calzone...
Végezetül Franciaország, közelebbről Provence csattanós válasza a taljánok pizzájára, itt van a pissaladière (ejtsd: pisszáládier)
.jpg)
A tésztája majdnem megegyezik a pizzáéval, annyi különbséggel, hogy az egy csésze vízhez, három csésze liszthez, 3 ek. olívaolajhoz, 1-1 tk. sóhoz, cukorhoz, élesztőhöz még hozzáadok egy evőkanál mézet és két evőkanálnyi sovány tejport. Ez egy adag pissaladière-hez elegendő, mivel ez vastag tésztájú. Gyúrni, keleszteni, gyúrni kell, akárcsak a pizzatésztát. Ezután akkorára nyújtjuk, hogy kitöltse a pizzaformát (32 cm).
Egy serpenyőben 5 dkg vaj és 2 ek. olívaolaj keverékén, három fej hagymát vagy két nagyobb póréhagymát vékonyra szeletelve, közepes lángon sütni kezdek. Megborsozom, egy babérlevelet és egy-két kakukkfűágat dobok rá, hozzáadok 1-2 gerezd fokhagymát szeletelve, egy tk. cukrot
(vagy mézet) szórok rá, és addig sütöm, míg karamellizálódik és aranybarna lesz. Ha egy kicsit kihűlt, kidobom a babérlevelet, a hagymát, a tészta tetejére halmozom, és egyenletesen elosztom. Fogok kb. 15-20 szardellafilét, lecsöpögtetem az olajat róla, és rácsalakzatban rárakosgatom úgy, hogy kb. 3x3 cm-es négyzeteket kapjak. Minden négyzet közepébe egy-egy félbevágott fekete olívabogyót helyezek, és 200 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütöm.
Az édes és a sós mennyei találkozása. A tészta és a karamellizált hagyma enyhe, fűszeres édessége és a szardella intenzív sós-halas íze, remekül passzol egy jó pohár mőcsényi zöldvertelinihez.

Az édes és a sós mennyei találkozása. A tészta és a karamellizált hagyma enyhe, fűszeres édessége és a szardella intenzív sós-halas íze, remekül passzol egy jó pohár mőcsényi zöldvertelinihez.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 01:57:40
sarasvati 2007.11.22. 02:35:00
az piszok szentségtörés, ha nem rakok rá olivabogyót, mert nem szeressem?
spájdernecc 2007.11.22. 05:16:59
Toma, ön egy gonosz lélek!
maybach 2007.11.22. 08:05:08
Mert az eredeti pizza állítólag zöld-fehér-piros.
cyan 2007.11.22. 08:14:23
már megint címlap!
gratula!
az a pizzás csiga jól néz ki, majd kisérletezgetek. és most el is olvasom, mert csak átgörgettem :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 08:15:36
cyan 2007.11.22. 08:21:19
anon 2007.11.22. 09:11:31
Tetszenek a képek, jók a receptek!
cyan 2007.11.22. 09:19:03
köszi anon!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 09:26:37
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 10:00:45
azért ma káposztás tésztát csinálok:P
cyan 2007.11.22. 10:02:56
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 10:11:27
esetleg megreszelnéd a káposztát:PPPP
maybach 2007.11.22. 10:44:03
spájdernecc 2007.11.22. 10:45:29
az élet harc!
maybach 2007.11.22. 10:53:56
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 11:07:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 12:20:18
anon
köszönöm, és látogass minket gyakran:))
szomorú vagyok, hogy eddig, csak öten voltak képesek kommentelni. mindenkit elcsábított a napsütés? itt legalább is ezzer süt:))))
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 12:27:37
gyerek színházba megy....készülünk:)
maybach 2007.11.22. 13:00:00
Csak megettem ebédre a csumit, a monitoromon meg Toma pizzája röhög rajtam.
muskotály küvé 2007.11.22. 13:01:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 13:15:43
legutóbb például az interspárban sikerült találnom. vettem is vagy 10 csomaggal.
egyébként nehéz beszerezni. állitólag néha a lidlbe van, de én oga nem járok, így nem tudom ellenőrizni az infót. delikátesz boltokat érdemes nézegetni.
maybach, mi az a csumi?:))
maybach 2007.11.22. 13:26:31
Vagy boldog ember vagy, vagy felétek más neve van.
Felénk a közétkeztetést bonyolító vállalkozások által ebéd helyett adott valamit hívják így.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 13:31:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 13:31:47
maybach 2007.11.22. 13:35:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 13:45:55
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 13:47:04
maybach 2007.11.22. 14:16:21
El is vonulok edzőtáborba. Lehet a szezon utolsó meccsét adjuk elő. A sportingbeten biztos lehet ránk fogadni. Esetleg nem.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 14:43:49
de nagyon imádom a fekete olivabogyót.sajnos egy teljes üveggel is meg tudok enni belőle, ha hagyom magam.
spájdernecc 2007.11.22. 14:47:55
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 14:51:34
móron dolgozom két nap a hajnali órákban a hemmersteinnél.rohadt korán kell felkelnem, de jó fejek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 15:11:28
Amúgy tud valaki valamit Fullról?
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 15:20:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 15:49:51
spájdernecc 2007.11.22. 16:01:55
muris lehet :)
sarasvati 2007.11.22. 16:03:40
fizessenek:)))))))))))))
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.22. 16:26:24
máskor jobban tanítsd meg nekik a számokat...:P :)))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.22. 16:32:03
Toma egy jobb napomon akár 2 napot is letagadhatok a koromból:)))gonosz(((
spájdernecc 2007.11.22. 16:33:29
Amúgy tud valaki valamit Fullról?
gondolom teli van melóval..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 17:05:05
fullmoon 2007.11.22. 18:47:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.22. 19:02:55
ez jól hangzik.:))
én is most vettem tőkehalat, mert fish and chipset akarok csinálni a hétvégén.
maybach 2007.11.22. 19:06:47
marisell!
Sose légy kishitű!
Ha szépnek és fiatalnak látnak, akkor szép és fiatal vagy.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 19:26:18
Jé 2007.11.22. 19:28:55
maybach 2007.11.22. 19:31:50
Mondjuk a kapufákat nem számoltuk. Meg a majdnem gólokat. Pedig akkor. De nem akarok panaszkodni.
Jé 2007.11.22. 20:16:58
maybach 2007.11.22. 20:28:32
A névválasztással van kis gond. Felmerült a "zöld sasok", de az foglalt, a "lila bulldogok", de az is.
Most a "dagadt sasok" és a "lila pockok" közt vívódunk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 20:29:37
Jé 2007.11.22. 20:36:54
spájdernecc 2007.11.22. 21:02:13
cyan 2007.11.22. 21:13:10
na ma jól felbaxtam az agyam! tetű t-kábel! nem elég, h kifizettetik az HBO-t, mégcsak nem is tudjuk fogni. átálltunk vmi izére, kaptunk egy valag csatornát, de az HBO-t nem kaptuk vissza. hívtam őket, erre kiderült, ne is álmodjak róla! de a díjat kifizettették velem. írtam levelet nekik, de azt meg nem hajlandó elküldeni egyik szolgáltató sem. se a vip, se a g. bassza meg
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 21:15:52
spájdernecc 2007.11.22. 21:18:44
upc igaz, hogy drága, de legalább random cserélgeti a cstornákat
cyan 2007.11.22. 21:22:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 21:23:17
spájdernecc 2007.11.22. 21:29:05
folyamatos két napos késésben vagyunk a feladással, a bérkifizetés meg a számla határideje közötti rés miatt, erre havonta felszólítanak egyeztetésre, de amit feladtam csekket, már nem kéri... kérdeztem át lehet-e írni a határidőt 8-ról 11-re? természetesen. játszunk vagy két éve...
spájdernecc 2007.11.22. 22:08:11
cyan 2007.11.22. 22:14:53
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.22. 23:02:16
engem upc kikapcsolt.
lehoztuk a szobaantennát a padlásról.
van három földi csat.
többet olvasok:)))
maybach 2007.11.23. 08:46:18
A kábeltévé is jó, jelzem. Furton-furt változtatják a csatornák helyeit. Így havonta lehet újra keresgélni.
Lehet már hiányozna is.
Svati!
Azt hiszem inkább Woody Allennel értek egyett.
"Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek. Már csak anyagi szempontból is."
muskotály küvé 2007.11.23. 09:59:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.23. 12:01:25