Történt egyszer, hogy Tira Mihály szarvas környéki juhász a báránypaprikásból és a slambuc széléből nagyot penderített komája tányérjába, aki az első falat után így kiáltott fel: „Tiramisu, eszkárvóna itthagyni.” A közelben álló olasz vadász megleste őket, és azt gondolván, a juhászok „tiramisu”-t meg „maszkarpóné”-t esznek, magával vitte Taljánföldre ezek titkát, melyek az évszázadok alatt persze más fejlődési utat jártak be, mint nálunk. Aki olaszosan szeretné elkészíteni, bárány helyett használhat macskát.
Ebéd után áztassunk be másfél bögre lencsét bőséges langyos vízbe, majd pihenjünk néhány órácskát.
Estefelé gyújtsuk be a kemencét, fűtsük fel langyosra (70-80 fok). Amíg melegszik, az edény (nekem öntöttvas) alját béleljük ki vékony füstöltszalonna-szeletekkel, tegyünk bele egy fej apróra vágott hagymát, a kockára vágott báránylapockát, -szívet és -tüdőt, szórjuk meg frissen (na jó, néhány napja, a halászléhez), közepes mennyiségű maggal őrölt pirospaprikával, majd öntsük rá a beáztatott lencsét a vizével együtt. Annyi vízzel pótoljuk ki, hogy teljesen, 1-
Nem tudom, milyen az „igazi” Tiramisu, én mindig is a „99 nyalánkság” című könyvet alapul véve (Lajos-Hemző), szarvasi maszkarpónéval, lehetőleg cseh babapiskótával (ami pici kerek, viszont nem ropog a keményítőtől, összetétele: cukor, liszt, tojás - ennyi) készítettem, és mindig nagyon jó lett. Ami még fontos: a jó, kocsonyás fehérjéjű, friss tojás, ami a minőséggel némileg arányosan szokott szaros lenni, ezért az alapos mosást követően kb. 10 percig hipós vizes áztatást kap.
Az újévi tiramisu a következők szerint készült: egy túrmenti gátőr szabadon futkosó tyúkjaitól származó négy tojás sárgáját nagy fémtálban kézi habverővel, gyors, erőteljes mozdulatokkal összekeverjük 100-
A tojások fehérjét néhány csepp citrommal kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan belekeverjük a krémbe.
Egy kb. huszonvalahány centi átmérőjű edény alját és egy sorban az oldalát rakjuk ki piskótával, amelyeket behelyezés előtt egy pillanatra mártsunk bele valamilyen lébe: ha csak felnőttek eszik, ez leginkább valamilyen felhígított erősebb ital, pl. Grand Marnier vagy Beni barackpálinkája lehet – ez utóbbi esetben viszont jobb lehet a krémbe a pirosszőlőlé helyett „fehérszőlőlét”, valamilyen jobb, nem bódagos ízű, barackos-citrusos illatú (pl. Disznókő) tokaji aszút tenni. Gyerekek esetén a pirosszőlőlé lehet a mártóanyag is. Lényeg az, hogy nem kell a piskótát eláztatni, csak épphogy belemártani.
Rakjuk bele a krém felét, még egy sor piskóta, krém másik fele, tetejére jó sok kakaópor. Ennyi, már csak ki kell várni azt a pár órát, amíg összeérik.
Az alaprecept egyébként annyiban különbözik, hogy a krémben csak tojássárga, cukor, maszkarpóne, valamint fahéj van, az áztatóanyag pedig feketekávé+brandy. De én soha nem tudok mit kezdeni a tojásfehérjével, és szerintem jobb, lazább állagú és „ízű” lesz a tojáshabtól, feltéve, ha tényleg jó a tojás és kemény habot tudunk készíteni belőle. Mindenesetre a maszkarpóne nagyon könnyen kezelhető, a tejszínnél testesebb, markánsabb ízű, ugyanakkor mégis könnyebben emészthetőnek tűnő alapanyag, szerintem érdemes kísérletezni vele. Egyszer kipróbálok a szarvasi helyett valami olaszt is…
Éjfél közeleg, a bárányos-lencsés lábast berakjuk a kemencébe, a tiramisut a hűtőbe, másnap reggeltől mindkettő fogyasztható. Éjfél után megnézzük a kutyát, nem ment-e világgá a sok tűzijátéktól, aztán lefekszünk aludni. Viszlát 2007, vár a bárány meg a tiramisu.
spájdernecc 2008.01.04. 07:46:59
Majd kipróbálom valami más húsneművel...
bárányt szerezni a mai világban...
tistedur 2008.01.04. 08:15:46
jó recept :)
sarasvati 2008.01.04. 08:16:27
tudok szerezni neked bárányt, ingyér:)))
ez a kaja....totál gyomorrontás, de megérné...azt hiszem és ha Beni barackja benne van, akkor pompás lehet:))
reggeltet!
cyan 2008.01.04. 08:21:41
kávét, jó sokat!
Tira Misu :DDD ez nagyon jó!
muskotály küvé 2008.01.04. 08:58:37
Svati, mindkettőhöz lecsúszna egy pohárka barack, az tény...
Egyébként ha még nem próbáltátok, a tiramisu tényleg nagyon gyorsan elkészül, kb. fél óra.
cyan 2008.01.04. 09:07:20
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.04. 09:09:54
aztán mehetsz mosogatni (vagy beleteszed cyan a mosogatógépbe)
a gyerek a mennyből az angyalt énekli.
fázis lemaradás.
cyan 2008.01.04. 09:12:48
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.01.04. 09:17:03
örülök, hogy vége.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 09:59:50
Én nagy tiramisu-fan vagyok, éppen a kávés áztatás miatt, de ezen sem sértődnék meg. A lencsés balhén sem, azon szegény bárányka sértődött meg.
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.04. 10:34:27
szép napot mindenkinek!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 10:37:55
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.04. 10:54:00
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.04. 10:55:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 10:59:22
picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.01.04. 11:02:30
maybach 2008.01.04. 11:21:01
Azt hiszem be is ugrok kajálni a menzára. Hátha meglelem ezt is az étlapon. Hátha.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 11:31:08
Maybachhal, Tomával, a lányokkal... Lementünk Pécsre megnézni Toma kiállítását, vásár is volt, de álmomban nem festő volt, hanem keramikus, és csodálatos szobrokat, edényeket, kaspókat, vázákat csinált. A kemencéjét is láttam, amiben kiégeti őket.
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.04. 11:48:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 11:55:03
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 11:56:41
nadine :DDD
kűvé
ez nagyon nagyon király kis étel:))) most szerezhetek be bárányt! mert ezt nekem is ki kell próbálni.
a tiramisuban én maradok az olasz kávés verziónál, mármint az elkészísénél, mert fogyasztani, bármilyent hajlandó vagyok:)))
maybach 2008.01.04. 12:10:14
Nem kis bátorság kell ilyen brigádot álmodni magadnak.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 12:35:20
maybach 2008.01.04. 12:40:57
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 12:50:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 13:04:28
tistedur 2008.01.04. 13:07:31
szerintem jobb velünk álmodni,mint miliméterpapírral...:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 13:10:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 13:26:50
spájdernecc 2008.01.04. 14:35:38
cyan 2008.01.04. 14:37:22
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 14:55:48
picasaweb.google.com/artlobo/STANap
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 15:23:37
tistedur 2008.01.04. 15:31:04
mert én miliméterpapírral szoktam álmodni a rémálmamat..:( amikor már hetek,hónapok óta csak rajzokat készít az ember..és még álmában is ezt látja...az a vég..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 15:37:08
spájdernecc 2008.01.04. 15:37:26
tistedur 2008.01.04. 16:19:45
és maga szerint ez engem vígasztal?!
spájdernecc 2008.01.04. 16:38:31
van aki szereti, ha korbácsolják...
sarasvati 2008.01.04. 16:50:56
spájdernecc 2008.01.04. 16:54:16
hindu-görög salátacucc?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 16:54:55
Most már két ablakot nem tudok bezárni. Király.
sarasvati 2008.01.04. 17:01:17
tudod, reszelt krumpli, liszt meg izék és megsütöd.
tistedur 2008.01.04. 17:43:34
én nem szeretem,ha korbácsolnak..és az a típus vagyok,aki inkább használja a korbácsot :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 17:50:20
spájdernecc 2008.01.04. 17:58:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 17:59:29
Tzatziki görög étel, nagyon fokhagymás, joghurtos, borsos uborkasaláta, én még feta sajtot is szoktam beletenni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 18:21:14
egy nagyobb kigyóuborka lereszelve lesózva és kinyomkodva
egy nagy marék mentalevél apróravágva
3-4 gerezd fokhagyma préselve vagy reszelve
só, bors.
2 dl görög joghurt, vagy ennek híján, fele-fele joghur és tejföl
én így szoktam, de ahány ház...:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 18:54:01
Készítsd a hólapátot, mert hangyainvázió tört ki nálam, ezek mindig nagyobb csapadék előtt jönnek.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 18:54:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 18:57:58
nadine
nálam szép csillagos az ég, remélem nem lesz több csapadék. elég volt már a természeti csapásokból!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 19:01:57
cyan 2008.01.04. 19:11:53
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 19:13:55
a hiradóban mutatták a világgá szaladt, és elütött kutyákat:((((((( KURVA PETÁRDÁK!!!
sarasvati 2008.01.04. 19:15:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 19:20:22
Cyan, mit is értettél ezalatt?
tistedur 2008.01.04. 19:20:27
Pálcika 2008.01.04. 19:24:37
nem vagyok tiramisu fan,paraszt gyomrom van, a bárány viszont jöhetne(én ma snassz kelkápifözeléket fasirttal csináltam)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 19:26:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 19:26:54
Pálcika 2008.01.04. 19:29:28
sarasvati 2008.01.04. 19:31:53
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 19:33:41
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.04. 19:34:51
Nadine, ha nem eszel mást csak jégkrémet, gyümölcsöt, és jégkrémet, csak úgy olvadnak le rólad a lilók,hehe.
Tegnap megnéztem a Fépsd Alatt-ot és rájöttem, hogy szexuálisan nmagyon túlfűtött lettem.még szerencse, hogy a szomszédban egy 60 éves nő lakik, valamint 2 férfi is van z emeleten, de 160,5cm, és akkor nagy lelkű voltam.vagy ez már a gyógyulás jele?Gimmegimmegimme a man stb.még jó, hogy szűz jegyben születtem, és hamar elmúlik))))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.04. 19:36:26
sarasvati 2008.01.04. 19:38:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 19:39:24
Toma, kaptam Tüzestől egy posztot, de a képfelrakással nem boldogulok, mert beleépítette a szövegbe. Átküldtem Jének, de nagyon hallgat, lehet, hogy olyan fáradt (péntek van), hogy a gépet sem kapcsolja be. Átküldöm neked is, csak a képet tuszkold be légy szíves a megfelelő helyre, a többi már készen van. De nehogy bemásold kompletten az eredeti szöveget, mert meghalok, ha duplán kell korrektúrázni!:)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.01.04. 19:42:24
tistedur 2008.01.04. 19:47:31
:DDDD
ne légy ennyire önző-nekünk is kérj pasit Nadinétől :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 19:55:23
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 20:01:55
megpróbáltam, de nem engedi beilleszteni, még a Worldből sem a képet. kérd meg tüzest, hogy küldje el csatolt fájlként, vagy élesítsd kép nélkül.
még valamit megpróbálok..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 20:05:21
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 20:17:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 20:19:04
Pálcika 2008.01.04. 20:21:30
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 20:22:26
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 20:23:00
az nincs, de azért a csodákra pár napot várni kell:))
Benikuty 2008.01.04. 20:23:30
meg a lazac rabló, hóból kiásós eb is a párnámon...
posztomhoz nem vergődöm a képekkel, túlkínálat van, úgy látszik...
Pálcika 2008.01.04. 20:28:08
tistedur 2008.01.04. 20:31:49
mindig jó a tartalék poszt..szóval vergődj :)
Pálcika 2008.01.04. 20:32:08
maybach 2008.01.04. 20:42:54
És bárány se volt a menzán. Tiramisuról nem is beszélve.
Itt is hideg van.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 20:44:30
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 20:45:14
Jé 2008.01.04. 20:52:22
Jelentem, mindenféléket megkaptam, de úgy látom, lekéstem a dolgot. De a húgom holnap utazik vissza Spanyolhonba, és most legalább fél évig nem fogom látni. Így elmentem, és még megszeretgettem egy kicsit :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 20:55:16
tistedur 2008.01.04. 20:56:16
neked se volt akkor jó ma..:(
Jé 2008.01.04. 20:58:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 21:02:51
N.Zoli 2008.01.04. 21:08:20
Jó estét!
N.Zoli 2008.01.04. 21:13:42
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.04. 21:13:59
akkor az eszkárvóna/maszkarpóne poén is megvan??:)))
Jé 2008.01.04. 21:17:14
tistedur 2008.01.04. 21:43:27
de ki volt a mama?! :P
cyan 2008.01.04. 21:51:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 21:51:51
tistedur 2008.01.04. 21:58:41
:DD én útálok vasalni..az exem anyukáját is meggyőztem arról,hogy a boxeralsókat nem érdemes vasalni :)
Nadine!
jó kocsonyázást :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 21:59:40
cyan 2008.01.04. 22:06:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 22:22:50
cyan 2008.01.04. 22:28:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 22:32:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.04. 22:56:29
fullmoon 2008.01.05. 04:00:33
Pálcika 2008.01.05. 06:49:58
megkávézom és indulok dolgozni:((
Benikuty 2008.01.05. 09:11:44