Rukkolás spagetti

Én nagyon szeretem, ezért nem is értem, miért van az, hogy alig-alig bukkan fel a posztjaimban. Hát most hiányt pótlok!
A napokban nyílt a hazafelé vezető út mellett egy Lidl áruház, és nem tudtam úgy elmenni mellette, hogy ne nézzek be. Jól tettem, mert egy rakás olasz importáru várt rám a zöldség-gyümölcs részlegen.
Zsákmányommal – a zsenge cukkini és padlizsánok mellett –, két doboz friss rukkolával, a kocsimban hazafelé tervezgettem, mit is készítek belőle, és eszembe jutott a rukkolás spagetti, amit évekkel ezelőtt egy Jamie Oliver-műsorban láttam, és azóta többször is elkészítettem!
A rukkolát a legtöbben salátában használják, és a többi salátaféleség közé keverve fogyasztják, pedig nagyon finom melegen is, megfonnyasztva, mint a paraj vagy a mángold. Sőt, az ízesítése is hasonló ezekhez, legjobban a fokhagyma, a citrom és az olívaolaj passzol hozzá, mintha csak egy friss salátát készítenénk. Nem kell túlspilázni és mindenféle fűszerekkel bombázni, hanem hagyni kell érvényesülni és a fent említett hozzávalókkal még jobban kiemelni a rukkola sajátos ízeit. Csak frissen elkészítve fogyasszuk!
Hozzávalók:
- 500 g olasz spagettitészta (Barilla stb.)
- 2 doboz (2 x 125 g) rukkola
- 4 gerezd fokhagyma
- 4-5 szardellafilé
- 10 dkg pecorino vagy parmezán (vagy grana)
- 1 citrom
- extraszűz olívaolaj
- 2-4 szem szárított chili (ízlés szerint)
- só
.jpg)
Előkészületek:
A borsmustárleveleket megmosom, és kicentrifugázom vagy leszárítom. A fokhagymát vékony szeletekre vágom, a citromot alaposan megmosom forró vízben, letörölgetem, majd a héját lereszelem. A chilit, ha friss, apróra vágom, ha szárított, összetördelem. Felteszem a főzővizet.
Elkészítés:
A tűzhelyet közepesnél erősebbre állítom. Egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba 4-5 evőkanálnyi olívaolajat öntök, beledobom a fokhagymaszeleteket, a szardellákat és chilit.
Amikor az olaj felmelegedett, a fokhagyma pirulni kezd és a szardella felolvadt, egy kevés kivételével (egy maréknyit félreteszek) a rukkolát beleteszem és elkeverem. Nem kell megijedni, ha soknak tűnik a serpenyőben, mert hamar fonnyadni kezd, amikor rászórom a reszelt citromhéjat és ráfacsarom a citrom levét. Ha a rukkola teljesen összeesett és szinte krémes állaga lesz, félrehúzom. Sózni, borsozni nem kell, mert a szardellától kellően sós lesz, a borsmustár meg a nevében is hordozza, hogy van a leveleknek egy borsos alapíze.
Amikor az olaj felmelegedett, a fokhagyma pirulni kezd és a szardella felolvadt, egy kevés kivételével (egy maréknyit félreteszek) a rukkolát beleteszem és elkeverem. Nem kell megijedni, ha soknak tűnik a serpenyőben, mert hamar fonnyadni kezd, amikor rászórom a reszelt citromhéjat és ráfacsarom a citrom levét. Ha a rukkola teljesen összeesett és szinte krémes állaga lesz, félrehúzom. Sózni, borsozni nem kell, mert a szardellától kellően sós lesz, a borsmustár meg a nevében is hordozza, hogy van a leveleknek egy borsos alapíze.
Közben, ha minden igaz, felforrt a főzővíz, amit megsózok, és elkezdem főzni a tésztát. („Al dente” - azaz fogkeményre –, nézd meg a csomagoláson, meddig kell főzni!)
Amikor a tészta majdnem kész, visszateszem a rukkolás serpenyőt az alacsony fokozatra állított tűzhelyre, két-három kanál főzővizet löttyintek rá, elkeverem, hogy jó krémes legyen a szósz, és rádobom a leszűrt tésztát. Összedolgozom, hogy egyenletesen eloszlódjon a rajta a rukkolaszósz, reszelek rá egy kevés pecorinót, újra elkeverem és kész.
Amikor a tészta majdnem kész, visszateszem a rukkolás serpenyőt az alacsony fokozatra állított tűzhelyre, két-három kanál főzővizet löttyintek rá, elkeverem, hogy jó krémes legyen a szósz, és rádobom a leszűrt tésztát. Összedolgozom, hogy egyenletesen eloszlódjon a rajta a rukkolaszósz, reszelek rá egy kevés pecorinót, újra elkeverem és kész.
Tálalás:
.jpg)
Remek kis tészta ez! Vegáknak és húsimádóknak egyaránt ajánlom. Egyszerre könnyű és laktató ez a tésztaétel, az íze pedig elsőrangú és különleges, mégis egyszerű, könnyen beazonosítható. A rukkola borsos, kicsit karcos íze jól harmonizál a citrom savasságával és a fokhagyma aromájával. Ehhez jön még a chili pikáns csípőssége és a szardella sós/umami ízfokozó hatása, még jobban feldobva, kiemelve a jelen lévő aromákat.
Egy-egy korty sauvignon blanc-nal koronázzunk meg pár falatot a rukkolás spagettiből!
Az utolsó 100 komment: