Pálcika: Rakott krumpli
Gyakran hangzik el a kérdés: mit főzzek ma?!
Húst kiolvasztani már nincs idő, tészta most volt, főzelék nem nyerő, hát marad a krumpli-tojás-kolbász variáció, azaz a rakott krumpli.
Ezt az ételt amiatt is kedvelem, mert gyorsan elkészíthető, általában mindenki szereti, és főzés közben keveset kell mosogatni (ez fontos szempont rohanó életünkben). Többféleképpen is szoktam készíteni annak függvényében, mit találok a hűtőben; bátran lehet az arányokon változtatni, illetve kihagyni vagy hozzátenni anyagokat, ízlés szerint.
Ekkor összedobálom a nagy barna tálamba a résztvevőket, mégpedig a következő módon: a tálat kivajazom, és két sorban rákarikázom a főtt krumplit, megsózom, majd ráhelyezek egy sor lángolt kolbászt, a kolbász tetejére három-négy tojást szeletekben, majd újra sózás és két kanál tejföl. Újra főttkrumpli-szeletek, egészen addig, hogy ne lássam az alatta lévő kolbászos tojást, majd újra kolbász, újra tojás, megint só és tejföl, aztán a maradék krumpli. A krumpli tetejére a bacon, majd az egészet leöntöm egy nagy pohár tejföllel.
Nem szabad spórolni a tejföllel, közé is kell rakni, mert akkor lesz a rakott krumplink olyan kis cuncogós a tányéron. Az egészet letakarom alufóliával, és kb. 30 percig sütöm, majd engedve a kíváncsiságomnak, lekapom a fóliát, reszelek rá egy kis füstölt sajtot, és visszadugom a sütőbe pont annyi időre, míg rápirul a sajt. Mi puha kenyérrel és tejföllel esszük, de van, hogy uborkával.
(És Ti? Nálatok hogyan készül a rakott krumpli? - a szerk.)
Az utolsó 100 komment: