Eljött az ideje, hogy előszedjem a kamrámból az ősszel eltett bazsalikomos paradicsomszószt, és valami gyors és egyszerű tésztaételt rittyentsek belőle. Volt még a hűtőben egy kis grillezett padlizsán és cukkini, amit szintén felhasználtam. Ezekre az alapanyagokra és a pennetésztára hangszerelve következik két paradicsomostészta-variáció.
Paradicsomos penne grillezett padlizsánnal (2 személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben előveszek a kamrából egy fél üveg (2,5 dl/ü.) házi készítésű paradicsomszószt, ennek hiányában, egy serpenyőben olívaolajat hevítek, benne két apróra vágott fokhagymagerezddel és egy szardellafilével, amibe fél doboz konzervparadicsomot (mutti polpa) öntök. Sózom, borsozom, egy teáskanálnyi cukrot szórok bele és összeforralom. Ezután közepes lángon tovább főzöm.
Ha a tészta főzővize lobogva forr, beleszórok 20-25 dkg pennetésztát, egy evőkanál sót, egyszer elkeverem, és hagyom zubogva főni. Közben a paradicsomszószba beledobok 8-10 szelet grillezett padlizsánt.
Amint a tészta megfőtt (al dente, kb. 9-10 perc), egy szűrőkanállal a szószra kanalazom, hagyom egyet rottyanni, és kész. Parmezánforgácsokkal a tetején tálalom.
Könnyű vörösborral fogyasztom, mondjuk, egy pohár szekszárdi kadarkával.
Amint a tészta megfőtt (al dente, kb. 9-10 perc), egy szűrőkanállal a szószra kanalazom, hagyom egyet rottyanni, és kész. Parmezánforgácsokkal a tetején tálalom.
Könnyű vörösborral fogyasztom, mondjuk, egy pohár szekszárdi kadarkával.
Tonhalas-paradicsomos penne (2 személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben egy serpenyőben, kevés olívaolajon három szardellafilét hevítek. Amikor a szardella elolvad, ráöntök 1,5 dl kész házi paradicsomszószt, vagy ha nincs, akkor fél doboz hámozott, darabolt konzervparadicsomot (mutti polpa). Ha már rotyog, takarékra teszem, és egy doboz lecsöpögtetett tonhalkonzervet (Rio Mare vagy Calvo,52 g) dobok rá, borsozom, pár csepp citromlével ízesítem, és elkeverem. Egy darab alufóliával letakarva, takarékon párolom.
Közben a víz felforrt, beledobom a pennetésztát (250 g) megsózom, és kb. 9-10 perc alatt al dentére főzöm.
A tonhalas szószba beletépkedek egy fél marék bazsalikomlevelet (ha nem kész szószt használok), belekeverek pár grillezett cukkinit, hozzáadom a tésztát, elkeverem és kész.
Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal szórom meg.
Egy pohár kadarkával teszem teljessé.
Az utolsó 100 komment: