Miközben az előételen gondolkodtam, végig Tóth István 1999-es bikavére járt a fejemben. Valami olyasmit kerestem, amit ehhez a borhoz tálalhatnék. Mivel mindenképpen rukkolasalátát szerettem volna valamilyen hússal, először hátszínt kerestem, de végül egy szép kacsamell csábított el a hentespultnál. Jó döntés volt.
Sült kacsamell rukkolasaláta-ágyon
Hozzávalók:
· 1 kacsamell (35-40 dkg)
· 1 doboz (125 g) rukkola (borsmustárlevél)
· 2 közepes fej lilahagyma
· 2-3 ág kakukkfű, egy-két ág rozmaring
· 3 gerezd fokhagyma
· málnaecet
· extraszűz olívaolaj
· ecetes torma (csemege)
· só, bors
· étolaj a pácoláshoz
Előkészületek:
A kacsahúst bepácolom. A kacsamell bőrét egy éles késsel, rombusz alakban bevagdosom, vigyázva, hogy csak a bőrét és a zsírréteget szeljem át, a húsba ne vágjak bele. Ezután mindkét oldalát sózom, borsozom. Egy edénybe beletépkedem a rozmaringot és a kakukkfüvet, rászórom a szeletelt fokhagymát. A melleket bőrrel lefelé ráfektetem a fűszerágyra, és annyi étolajat öntök a tetejére, hogy ellepje a húst. Két-három napra, de minimum 24 órára a hűtőbe teszem.
Ha kell, a rukkolát megmosom, megszárítom. A hagymát hajszálvékonyan félfőre szeletelem, és összeforgatom a borsmustárlevéllel.
Elkészítem a salátaöntetet. Egy (2 dl-es) csavaros tetejű üvegbe egyujjnyi málnaecetet, feleannyi vizet, kétujjnyi olívaolajat öntök, sózom, két teáskanálnyi ecetes tormát teszek hozzá. Rácsavarom a tetőt, és alaposan összerázom (emulgeálom), majd a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Elkészítés:
.jpg)
Egy serpenyőt közepes hőfokon felmelegítek. A kacsamellet kiveszem az olajból és lecsöpögtetem. A forró serpenyőbe teszem bőrével lefelé, és kb. 7-8 percig sütöm, míg a bőre barnára nem pirul.
Ezután megfordítom és a másik oldalát kezdem sütni, kb. 5 percig. Közben egy fogóval (nem húsvillával) forgatom, az oldalait is megpirítom, hogy mindenhol kérget kapjon. Ha esetleg kicsit jobban átsütve szeretném (teljesen nem szabad átsütni!), akkor ezután még 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 5-6 percre, a hús vastagságától függően. (Ha műanyag nyele van a serpenyőnek, akkor előtte betekerem alufóliával.) Amikor elkészült, a hús kiveszem és hagyom szobahőmérsékletre hűlni.
Ezután megfordítom és a másik oldalát kezdem sütni, kb. 5 percig. Közben egy fogóval (nem húsvillával) forgatom, az oldalait is megpirítom, hogy mindenhol kérget kapjon. Ha esetleg kicsit jobban átsütve szeretném (teljesen nem szabad átsütni!), akkor ezután még 180 fokra előmelegített sütőbe teszem 5-6 percre, a hús vastagságától függően. (Ha műanyag nyele van a serpenyőnek, akkor előtte betekerem alufóliával.) Amikor elkészült, a hús kiveszem és hagyom szobahőmérsékletre hűlni.
Tálalás előtt ferdén vágva (bőrét rajta hagyva), vékonyan felszeletelem, majd a szeleteket hosszában kettévágom, így csinos kis csíkokat kapok, amiknek a végén ott a fűszeres, finom ropogósra sült bőr.
Tálalás:

A szaftos-rózsaszínűre sütött kacsamell karakteres zamata és a rukkola borsos-diós íze remekül passzol egymáshoz, kiegészítve a málnaecetes-tormás öntettel, ami finoman összefogja az egészet, szépen harmonizálva a bor ('99-es Tóth István egri bikavér) illataival és zamatával…
spájdernecc 2008.04.22. 06:25:47
kedvelem a kacsát
és ez nem kacsa
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.22. 07:06:17
Gasztrokiállítás megnyitójára megyek. Három napig tart, lesz mit élvezkednem :-))
spájdernecc 2008.04.22. 07:27:16
tartalmas kiállítás lehet ilyen hosszú megnyitóval :))
maybach 2008.04.22. 07:27:24
Toma!
Ez megint remek.
A tormát én szeretem lereszelni. Nem pont a sírás miatt, hanem mert akkor nem olyan pempő lesz, mint a boltban vásárolható.
spájdernecc 2008.04.22. 07:28:35
a torma jó!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 07:53:54
Spájdi, mi az, hogy ez nem kacsa? Egyébként én is imádom, de számos okból kifolyólag sosem készítek. Nevezetes napokon étteremben eszem, ha tudom, hogy jól készítik.
A galamb túlélte a vihart. Legalábbis a tojó. Bár a hím is, mert valahonnan messzebbről hallom a hangját. Remélem, nem egy másik nőnek csapja a szelet...:)
maybach 2008.04.22. 07:57:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 08:00:48
spájdernecc 2008.04.22. 08:01:44
Az étel természetesen kacsa, a kacsát meg szeretjük, még ha úszik is a vízen, mint a boszorkány. Vagy pont azért :)
Galambok hűségesek. Jobbára.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 08:03:11
A galambokkal kapcsolatban meg jó hír.
Pálcika 2008.04.22. 08:45:59
lefőtt a második kávém,szívesen kiporciózom ha igény van rá
megígértem magamnak,hogy ma nem gépezek estig,eddig bírtam:)
tojásoslecsót reggeliztem!!!!!!nagyon finomra sikerült enyhén csípős:)
spájdernecc 2008.04.22. 08:59:46
Pálcika 2008.04.22. 09:07:40
nem gépezni......
hajnalban lecsót rittyenteni.....
de a jellem csakis a csípősre érthető:)
cyan 2008.04.22. 09:10:48
Pálci, nekem porciózhatod a kávét :))
Pálcika 2008.04.22. 09:13:52
olyan ritkán tudlak elkapni mostanában:(
kávét duplát küldök+tejszínhabbal!
cyan 2008.04.22. 09:17:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 09:37:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 09:44:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 09:55:18
spájdernecc 2008.04.22. 09:56:36
a bugivugi, meg a dzsájf :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 10:00:54
spájdernecc 2008.04.22. 10:32:16
ma már sajna a fejem többet tud, mint a kezem...
tistedur 2008.04.22. 10:37:26
végre husi :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 10:52:32
Benikuty 2008.04.22. 10:56:10
maybach 2008.04.22. 11:07:27
Benikuty 2008.04.22. 11:09:30
Benikuty 2008.04.22. 11:10:49
Benikuty 2008.04.22. 11:13:32
Hogy bírt az odakerülni?:((
Benikuty 2008.04.22. 11:14:07
Benikuty 2008.04.22. 11:15:11
spájdernecc 2008.04.22. 11:20:25
a blogajánló randomgenerátorral küzd a jobb meggyőződés ellen :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 11:24:22
spájdernecc 2008.04.22. 11:38:49
Benikuty 2008.04.22. 11:50:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 12:05:18
maybach 2008.04.22. 12:15:35
Ma este BL forduló.
Pool vs. Chelsea
Még van idő a sört betenni a hűtőbe.
spájdernecc 2008.04.22. 12:19:56
Maybach, hajrá Pool!
és nem udvariasságból...
a sör a hűtőben :)
Benikuty 2008.04.22. 12:20:14
A polotika mentesség elkötelezettje vagyok, komment tőlem sosem szólt erről, poszt főleg, melynek írásáról le lettem szoktatva.
Pálcika 2008.04.22. 12:28:38
maybach 2008.04.22. 12:32:38
A BL-nek.
De ma valamelyik angol csapatot bíztasd!
Szemben a holnapi nappal, ahol bár szimpatikus csapat lesz az angol, de Barcelona forever!
Pálcika 2008.04.22. 12:41:20
ma szeretnék biztosra menni, fölöslegesen nem drukkolok,
ki nyer ma???
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 12:49:10
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 13:37:26
jó reggelt!
hobbiszakács
lehet hogy a rukkolához jobb a citromos vinegrett, de a kacsához (és a borhoz) jobban illik a málnaecetes öntet szerintem:)
beni
nagyon sajnállak azért, hogy át kell sütnöd a kacsát. nekem is győzködnöm kellett pár embert, mert átsütve szerették volna. de én nem voltam hajlandó meggyalázni szerencsétlem madarat, és azt miondtam, lehet félre tenni a tányéron, ha nem ízlik. mind elfogyott:))
a bikavér standart volt, a monarchia válogatásból. még van három palack belőle. hamarosan meg is kell inni őket, mert jönnek a nyári nagy melegek, és nincs borpincém.
maybach 2008.04.22. 13:48:44
Gyanus voltál nagyon. S lám.
Pálci!
Angol győzelmet várok, de lehet döntetlen is.
Hajrá Pool!
Toma!
Elsőre nekem is meglepő volt a rozé kacsasült. De megérte bátornak lenni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 13:59:24
nigella lawson mondta egyszer, hogy a húst csak annyira szabad átsütni, hogy egy jó állatorvos, ha kell, még talpra tudja állítani az állatot :DDD
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 14:10:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 14:18:16
www.webbkameror.se/tigercam/tigercam_6_live.php
maybach 2008.04.22. 14:29:21
muskotály küvé 2008.04.22. 14:53:40
Én tavaly ősszel ettem nagyon finom kacsamellet Hollandiában. Vaslapon sütötték, gyógynövényízű és puha volt. Próbáltam utánozni, de nhekem rágós lett, valószínűleg pácolni kellett volna.
Szerencsére nálunk a gyerekek még kicsik, így minimum 3-an vagyunk 1 ellen, ha a rózsaszín húsról van szó...
Pálcika 2008.04.22. 15:13:40
(ez az angol győzelmet várok,gyanúsan beugratós...)
magán vélemény:szerintem ma nem lesz gól,mindenki veszettül védekezik és nem ér rá támadni:))))
nagyon ennék rukkolás kacsát
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.22. 15:25:00
www.webbkameror.se/webbkameror/icehotel/index.php
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 15:37:25
Pálcika, én is ennék rukkolás kacsát. Krumplipürével.
spájdernecc 2008.04.22. 16:05:25
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.22. 16:06:20
Még a tegnaphoz: Isten őrizz, Benikuty, hogy 24 órás bizgentyűt tegyenek rám. Elég az, ha meg vagyok győződve /Figyeled, Nadine, mivé fejlődök!?/ az agytumoromról és a hasnyálmirigy-rákomról!!! :)
Toma! Attól tartok nálam az étvágy és az alkotókedv megvan, a pénztárcám meg üres. Basszus, csak csorog a nyálam!!! Egyszer kikényszerítem, hogy meghívj vendégségbe, bármelyik csodádra! Cserébe fűzök Neked szép nyakláncot! :)))
Ma voltam oskolában és csillagos ötös angol dolgozatot írtam. Ami csak a megírása után lett csillagos ötös. Hm. Már fogalmazni sem tudok.
Az angolról jut eszembe. Tudtok valamit Marisellről? Már napok óta nem ír ide. Remélem nincs nagy gond!?
Nadine és a többi kávéivó! Hogy én mi mindent vagyok kénytelen nélkülözni a magas vérnyomásom miatt! Példul a napi 6-7 kávét. Most egy is jól esne, de egyrészt nem merek inni, másrészt meg beremegek tőle, mint neoexem, ha számon kérem rajta a mosogatást!
Itt annyi madár csiripel. De sajna egyet sem ismerek fel, hogy melyik micsoda.
Fecskék Hozzátok már megjöttek? Az ereszünk alá még nem érkeztek meg. A falu gólyái már itt vannak. Tigriseink egyelőre nincsenek, de olvadni már felénktájt is olvad :)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 16:16:54
muskotály küvé 2008.04.22. 16:25:55
muskotály küvé 2008.04.22. 16:27:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 16:40:47
Madárilag eddig vörösbegyet, cinegét, fakopáncsot és feketerigót láttam nálunk, nem számolva a seregélyeket, verebeket és természetesen új barátaimat, az örvösgalambokat. De úgy tűnik, vége lesz itt a jó világnak, mert a tucci-tucci szomszédok osztódással szaporodnak, és ma valami baromi nagy munkagéppel építkezésbe is kezdtek. Úgyhogy lőttek a reggeli madárcsicsergés-hallgatásnak...:((( Nem tudok annyi görbülő szájat rajzolni, amennyit gondolok.
Köszi, Spájdi, azért olyan büdös nagy olvadás nem látszik még Hobbiszakácséknál.
muskotály küvé 2008.04.22. 16:57:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 17:03:52
spájdernecc 2008.04.22. 17:06:09
meg télen megszállják a kertemet az éhenkórász csonttollú madarak.
Viszont az utcabeli gólya idegesítő rendszerességgel szarta le egy időben a szélvédőmet
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 17:09:58
Benikuty 2008.04.22. 17:28:37
Ja, én meg impotens vagyok, meg prosztata rákom van, a májam viszont még elfér!!:))
Küvé, legközelebb megpróbálom 7-10 napos fűszeres száraz pácban a mellet, aztán ezt a max. 15-20'-s hőkezelést, majd mindent letagadok, ha kérdéseket tennének fel! A 80 fokos báránycombnál sem kérdeztek, csak nyeltek:) Vagyis fény az alagút végén!
maybach 2008.04.22. 17:35:55
Mi van a hipochonder sírjára írva?
Ugye megmondtam.
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.22. 17:57:56
Benikuty 2008.04.22. 18:00:51
Benikuty 2008.04.22. 18:03:10
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.22. 18:04:17
hello Beni:)))))
sarasvati / sütifej (törölt) 2008.04.22. 18:06:58
írok majd neki.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 18:13:24
Benikuty 2008.04.22. 18:15:11
Maybach, mi az, hogy hipochonder?:)
Benikuty 2008.04.22. 18:17:03
Benikuty 2008.04.22. 18:19:03
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 18:28:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 18:34:10
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.22. 18:41:29
Megyek nézni a színeket a TV-ben....
:-)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 18:48:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 18:49:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 18:50:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 19:28:51
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.22. 19:33:24
A nap egyetlen valamire való híre, hogy az egyik órán majdnem elaludtam.
maybach 2008.04.22. 19:41:28
Hypochonder=viziló idomár
tistedur 2008.04.22. 19:50:06
némi gyakorlás után nyitott szemmel fogsz majd az órákon aludni :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.22. 19:57:25
tistedur 2008.04.22. 19:59:42
:DD
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2008.04.22. 20:32:18
Hát, nem tudom, finom a kacsa, és én nagyon kis madárétkű vayok, de ez így, ahogy tálalva van, nekem negyed előételnek volna elég:P
de azért csinos:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 20:38:55
Kb. egy éve voltam egy étteremben, ahol kacsát kértem, ott akkora adagot adtak (isteni volt), mint amit Toma képen a serpenyőben látok. Simán beburkoltam.
Pálcika 2008.04.22. 20:42:55
Pálcika 2008.04.22. 21:15:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 21:20:59
maybach 2008.04.22. 21:33:40
Legalább látod, hogy én se szórakozni ülök a tv elé.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.22. 21:44:13
Nadine, aludj jól, csak vigyázz, nehogy a műtőasztalon találd magad:))
Pálci, kiskoromban úgy vigyázott rám apám, hogy nézte a meccset, én ott játszottam a tévé előtt, mégsem lettem focidrukker, sz'al rokonlelkek vagyunk.:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.22. 23:46:49