.jpg)
A csirkecomb mellett a másik kedvenc „csirkealkatrészem” a szárny. Bár nem valami sok hús van rajta, viszont szerintem a legízletesebb része, ráadásul úgy lehet ropogósra sütni, hogy belül szaftos marad.
Kerti sütésnél szerintem nem szabad túlbonyolítani a fogásokat, mert a barátok társaságától von el, ha sokat kell pepecselni az ételkészítéssel. Éppen ezért ilyenkor a legegyszerűbb receptjeimet veszem elő.
Hozzávalók (4 személyre):
· 20-24 egész csirkeszárny
· liszt
· 2 liter napraforgóolaj
· só, bors
Elkészítés:

A csirkeszárnyak végeit levagdosom, a maradék szárnyat kettévágom az ízületnél, így kapok 40-50 húsdarabot.
Egy csésze lisztet 2-3 evőkanál fűszerkeverékkel, és egy kevés sóval elkeverek. A húsokat sózom, borsozom, lisztbe forgatom, majd a felesleges lisztet lerázom.
Begyújtom a gázos kerti-grillsütőmet, felteszem a lángra a nagy wokot és félig töltöm étolajjal. Bő, közepesen forró olajban tízesével-tucatjával, 8-10 perc alatt ropogósra sütöm a szárnyakat, majd tálalásig egy papírtörlővel bélelt tálba teszem.
Tálalás, tippek, ötletek:
.jpg)
Nagyobb létszámú vendégsereg esetében is jó választás a ropogós csirkeszárny, mert nem igényel nagyobb előkészületeket, és folyamatosan lehet sütni, ahogy a társaság igényli. Ha fogytán van a kaja, csak előkapunk a hűtőből még pár adagot, és már süthetjük is. Emellett remek piknik-étel is.
Borajánlóként azt tudom mondani, hogy ha kerti grill, akkor nekem szinte csak a fröccs jöhet szóba. Jelen esetben száraz furmintból készült kisfröccsöt ittunk, nem keveset.
Barbecue-szósz I.
Ezt a receptet jó ideje finomítgatom. Ahányszor elkészítettem, mindig változtattam rajta valamit, egy apróságot, egy új összetevőt adtam hozzá, vagy az arányokon csiszoltam egy kicsit. A jelenlegi változattal meg vagyok elégedve, lehet, hogy ez a végleges.
Hozzávalók:
· 6 ek. fehérborecet vagy világos balzsamecet
· ¼ csésze méz
· ½ csésze paradicsomsűrítmény
· ½ csésze baracklekvár
· 1 dl mogyoróolaj
· 2 tk. fűszerpaprika
· 5 dkg vaj
· 2-3 babérlevél
· 3-5 szegfűszeg (mozsárban kicsit megtörve)
· 2 tk. őrölt fehérbors
· 2 szardellafilé (apróra vágva)
· 2 ek. worcestershire-szósz
· 1 tk. tabascoszósz
· 1 ek. dijoni mustár
· 3 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
.jpg)
A hozzávalókat egy nyeles forralóedénybe teszem, és nagy lángon melegíteni kezdem. Folyamatos keverés mellett felforralom, és egy-két percig hagyom forrni, majd lekapcsolom alatta a tűzhelyet és hagyom lassan kihűlni, miközben kavargatom. Ezután átszűröm.
A kész szószt tálalhatjuk melegen, a grillezett vagy sült hús mellé „mártogatósnak”, vagy a húsra öntve. De sütés közben is kenegethetjük vele a húst, hogy a szósz rápiruljon/karamellizálódjon.
Elkészíthetjük előre is, egy jól zárható üvegben akár két hétig is eláll a hűtőben.
Az utolsó 100 komment: