Egyszerű lecsót szerettem volna főzni, mert már nagyon megkívántam.
Az elkészítéséhez mindenkinek megvan a tuti receptje, mint ahogy nekem is. Szerintem a jó lecsóban az alapanyagok aránya: nagyjából egyenlő mennyiségű hagyma (új, idei hagyma a jobb), és paprika (egy-két hegyes/csípős is kerülhet bele), és fele annyi paradicsom. (mivel még nem lehet kapni olyan paradicsomot, aminek íze is van, egész, hámozott olasz paradicsom konzervet használok) A lecsót zsírszalonnán szoktam elindítani, de ennek hiányában, most mangalica zsírral főztem. A szokásos só, bors, fűszerpaprika mellett, én még egy kis őrölt köményt, és egy kevés szardellát is szoktam bele tenni.
Ez utóbbit általában nem szoktam elárulni, mert olyankor mindenki bután néz rám, hogy halat teszek a lecsóba, de a végeredmény engem igazol. A hal ízt egyáltalán nem érezni, csak az alapanyagok komplexebb, erőteljesebb ízeit, ami a szardellának köszönhető (umami).
Mint már említettem, sima egyszerű lecsót akartam főzni, de hirtelen bejelentkeztek hozzám vacsoravendégek, és valamivel fel kellett „javítani”, szaporítani, hogy mindenkinek jusson. A hűtőben volt egy tálca csirkecomb, és a többi már…
Hozzávalók (4 személyre):
· 8 db csirke felsőcomb
· kb. 80 dkg tv paprika
· 7-8 fej hagyma
· 2 doboz konzervparadicsom (egész, hámozott. Pl.mutti pelati)
· 2-4 szardellafilé
· sertészsír (mangalica)
· só, bors, kömény (mozsárban megtörve), fűszerpaprika
· liszt
Előkészületek:
A paprikákat megmosom, kicsumázom, hosszában félbevágom, és vékony csíkokra vágom. A hagymákat félfőre, vékonyra szeletelem. A paradicsomokat kiveszem a levéből, hosszában kettészelem, hagyom kifolyni a levét, és felkockázom (a megmaradt paradicsomlét, egy pohárba szűröm, dobok rá három-négy cent vodkát, egy csipet zellersót, és pár csepp tabascot, elkeverem, két jégkocka, és kész a véres mari. Főzés közben benyomom).
A húsokat a csontnál bemetszem, és megnyitom a szeletet, de a csontot benne hagyom (úgy finomabbra sül a hús). Megsózom, megborsozom. Lisztben megforgatom, lerázom róla a felesleget, és félreteszem.
Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban, két-három evőkanálnyi sertészsírt forrósítok, beledobom a hagymát, sózom, beledobom az apróra vágott szardellákat, és addig párolom a hagymát, míg kicsit össze nem esik. Ezután hozzáadom a paprikát, elkeverem, lejjebb veszem a tűzhelyet közepesre, és öt percig fedő alatt párolom, míg egy kicsit meg nem puhul. Félrehúzom a lábost, a tetején lévő zsírra szórok egy csapott evőkanálnyi fűszerpaprikát, egy késhegynyi őrölt köményt, és gyorsan elkeverem, majd rögtön hozzáadom a paradicsomot. Visszateszem a tűzhelyre, sózom, borsozom, és közepesnél kisebb fokozaton, tovább főzöm.
Eközben, egy serpenyőben, nagy lángon, kevés olajon, aranybarnára megpirítom a csirkecombok mindkét oldalát. Ezután a sült húsokat a lecsóba helyezem, kicsit megriszálom, hogy ellepje a lecsó húsokat, és lefedve, húsz-huszonöt percig párolom/főzöm. Kész!
Tippek, tálalás:
.jpg)
Csirkecomb helyett, nagyon jó a sertés tarja szelet, érdemes azzal is kipróbálni. Az elkészítés menete ugyanaz.
A lecsós csirkét, de mindenféle lecsót, friss-ropogós fehér kenyérrel kell enni. Másféle kenyér nem jó hozzá szerintem. A legjobb, ha saját sütésű, de legalábbis jóféle pékségből származik, az a kenyér.
Kadarkánál jobb bort nem is találhatnánk ehhez az ételhez. Jellegzetes fűszeres illatai jól harmonizálnak a paprika, fűszerpaprika zamatával.
Az utolsó 100 komment: