
Röviden. Volt otthon csirkecomb, maradt még a piacon vett szegfűgombából, volt még csiperkegombám, volt tejfölöm, volt kedvem. Nekem ennyi elég egy jóféle tejfölös-gombás csirkepörkölthöz.
Hozzávalók:
· 7-8 db egész csirkecomb
· 4 fej hagyma
· 50 dkg gomba (fele-fele csiperke és szegfűgomba)
· 2 dl tejföl
· 1 paprika (hegyes, zöld vagy tv.)
· 4-5 ek. darabolt konzervparadicsom (Mutti Polpa)
· 3 ek. libazsír
· 1 ek. étkezési keményítő
· só, bors, őrölt köménymag, fűszerpaprika
Előkészületek:
A csirkecombokat feldarabolom úgy, hogy szétválasztom alsó és felső részre, a felsőcombot kettévágom, az alsócomb végéről pedig lecsapom a porcrészt. Ezután lemosom és megszárítom őket.
A hagymát és a zöldpaprikát apróra vágom. A csiperkét egy papírtörlővel letisztogatom és felszeletelem, a szegfűgombát bő vízzel leöblítem.

Elkészítés:
A zsíron a hagymát üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a zöldpaprikát. Megsózom, pár percig pirítom, ezután annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Közepesnél erősebb fokozaton, sűrűn keverve, addig párolom, míg a víz elfő a hagymáról (zsírjára sütöm). Megint aláöntök egy kis vizet, és megint zsírjára sütöm. Ezt még egyszer megismétlem, míg a hagyma pépesre szét nem fő (erre azért van szükség, hogy később a mártás sima legyen, ne maradjanak benne hagymadarabok). Vigyázok, hogy közben nehogy megégjen a hagyma.
Félrehúzom a lábost, és a hagymára szórok egy evőkanálnyi fűszerpaprikát. Egy fél percet várok, hogy a zsír kioldja az íz- és színanyagokat a paprikából. Ezután hozzáadom a paradicsomot, fél tk. őrölt köményt, és elkeverem. Ezzel kész a pörköltalap.
Beledobálom a húsokat, és visszateszem a tűzhelyre. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és közepes fokozaton főzni kezdem. Hozzáadom a sampinyont, és 15 percig főzöm.
Ezután megkóstolom a levét, ha kell, sózom és borsozom. Hozzáadom a szegfűgombát is, lejjebb veszem a hőfokot, és lefedve, lassú tűzön, 50-60 percig főzöm.
Amikor kész, lehúzom a tűzhelyről, kiveszem a szaftból a húsokat és félreteszem. A szaftból egy merőkanálnyit a tejfölhöz keverek (hőkiegyenlítés), majd a tejfölt a lábosba borítom, és alaposan elkeverem. A lábost visszateszem a tűzhelyre és felforralom. Közben egy csapott evőkanálnyi keményítőt elkeverek egy kevés vízzel, és amikor a szaft felforrt, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatom. Ha kellően besűrűsödött, pár pillanatig még forralom, ezután visszateszem a húsokat a tejfölös-gombás mártásba. Kész.
Tippek, tálalás:
Ha gomba nélkül, egyszerű tejfölös csirkepörköltet készítünk, nem kell ennyiszer zsírjára sütni a pörköltalapot, elég egyszer, és amikor kiszedjük a húsokat, egy botturmixal elintézhetjük a hagymadarabokat.
Ezt az ételt ehetjük tésztával, nokedlivel vagy magában kenyérrel.
Én most négytojásos „szarvacska” tésztát (Gyermelyi) főztem hozzá, és ezért a szokásosnál egy kicsit bővebb lére eresztettem, hogy több szaftja legyen. Ha nokedlivel készítem, nem kell annyi mártás hozzá. De ez már ízlés kérdése.
A tejfölös csirkepaprikás igazi hungarikum, és szerintem a legtöbb magyar konyhán nevelkedett ember kedvencei között szerepel.
Egy kis szegfűgombával megbolondítva pedig igazán fenséges étel. A sűrű, tejfölös-paprikás szaftban úszó csirkecombok íze kiegészül a szegfűgomba intenzív, karakteres ízével és illatával, amitől az egész egy újabb, magasabb szintre emelkedik.
Siklósi Chardonnayt ittam hozzá, amelynek a barrique-tól kissé tölgyes-vaníliás illata és íze jól harmonizált az étel gombás, krémes jellegével.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 04:28:56
ezt a sablont barkácsoltam össze. ha a többségnek tetszik, akkor marad. de azért még lehet finomítani rajta...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.17. 05:35:20
Kukurikú, csiripcsiripcsipcsirip!
Toma!
Ha mindenképp újítani kell, akkor ez jó lett.:)
Ahogy a poszt is!
Mindenkinek szép napot!
spájdernecc 2008.06.17. 06:53:32
Sok kávét!
a gombának szerintem sok az ötven-hatvan perc, de ez legyen az én bajom :)
tistedur 2008.06.17. 07:40:15
ez is olyan étel,mint a lecsó-ahány ház,annyi szokás :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 08:06:51
Azt meg már szerintem direkt csinálod, hogy folyton csirkecombból főzöl. Imádom.
maybach 2008.06.17. 08:27:01
Toma!
Finom.
Így se tolnám félre, de nokedlivel és uborkasalátával az igazi, szerintem.
Rá pedig savanykás fröccs.
Aztán jöjjön aminek jönnie kell.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 08:33:32
Maybach, valami azt súgja, hogy a folytatás egy nagy-nagy héderparti. Hm?
maybach 2008.06.17. 08:36:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 08:46:19
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 09:13:31
Galuskával és friss fejessalátával sem utolsó a dolog. Na meg persze udvaron kapirgáló csirkével, jófajta házi tejfellel és saját termesztésű fűszerpaprikával.
üdv.
cyan 2008.06.17. 09:14:31
jó a dizájn :))
muskotály küvé 2008.06.17. 09:45:38
Nekem a régi dizájn jobban tetszett, bár ha Toma nem írja, észre sem veszem, hogy megváltozott...
Itt a háttérkép pixeles (viszont előnye, hogy nem látványosan olasz, márpedig egy kifőzdében nem csak olasz alapanyagokból főznek :) ), a feliratok valahogy beleolvadnak a képbe.
A csirkepaprikást nem értem teljesen: kétszer kerül bele fűszerpaprika, először jól megsütve? A hagyma észrevehetősége engem nem zavar, a szétfőzéses módszert én nem szeretem; azt hittem, csak a vendéglősök használják. Szerintem az egésznek elég 60 perc, ebből a gombát én max 20 (de inkább 10) percig rotyogtatnám.
Más bajom nincs :), meg különben is, Toma legalább ír posztot...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 10:06:20
Küvé, én is szeretem, ha a hagyma "roszog" a fogam alatt.
maybach 2008.06.17. 10:11:38
A 3-as azt jelenti ketrecben négyesével. Az 1-es pedig, hogy szabadabban szaladgálhatnak.
Az egyszer már megemlített csirkék Tyutyúrral az élen köszönik jól vannak.
Naponta tojnak és folyton énekelnek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 10:31:31
Hajrá, Tyutyúr és udvartartása!:)
gordiusz 2008.06.17. 10:52:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 10:55:37
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 11:37:52
én sem vagyok ám olyan szerencsés, csak néha ha kedvem lelem a dologban, meg energiám is van hozzá, akkor utánamegyek az alapanyagoknak. Ennyi. Fentebb inkább csak a vágyaimat írtam körül. Ugyanis jó lenne állandó és jó minőséghez jutni a kíes Budapesten, ahol élek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 11:41:31
tistedur 2008.06.17. 11:43:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 11:59:20
én is galuskával szeretem jobban, csak most nem volt kedvem azzal is pöcsölni, és a tésztát is szeretem:)
küvé
természetesen csak egyszer megy bele a füszerpaprika, előszörre csak sima zöldpaprika, csak nadine most egy kicsit túlfésülte:))) már kijavítottam.
a hagymadarabok ellen, csak kifejezetten a gombás tejfölös verzónál van kifogásom, én olyankor úgy szeretem, ha szósz sima.
maybach
tejfölös cucchoz, savanyúság/uborkasaláta??? :))
a pixeles képre nem gondoltam, mert nekem laptopom van. a 19-es monitorokon, lehet hogy pixeles. majd kitalálok valamit.
muszály volt újítani valamit. én már egy éve nézem ezt a dizájnt. a lakását is kifesti az ember időnkékt...:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 12:08:32
Savanyúságot mindenhez bírok enni, akár tejfölös, akár nem. Sőt!
Ahogy nézem közelről és távolról az imázsunkat, egyre inkább az az érzésem, hogy a kockás alapon fekete Kifőzde felirat nem tetszik. Mármint a színe. Ugyanígy zavaró a szememnek Spájdi feketesége, mármint az első link a sorban. Csak a színe miatt!
Azt meg, hogy Vissza a főoldalra, csak nagyítóval tudtam elolvasni, annyira beleolvad a kockákba. Ez nem kritika, hanem észrevétel.
Viszont nagyon tetszik a "Háztáji":)))
maybach 2008.06.17. 12:14:03
Uborkasalátát tejföllel. Simán.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 12:14:10
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 12:18:06
nem az uborkaslátát gondoltam furának tejföllel, hanem a tejfölös ételt, tejfölös uborkasalátával. bááár, izlések és...:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 12:22:42
Maybach én is simán nyomom a tejfölös salátát a tejfölös ételhez. Olyan, hogy túl sok tejföl, nincs:)
És a rántott sajtot is tartárral és tejfölös uborkasalátával szeretem. Meg természetesen szent krumplikával.
Benikuty 2008.06.17. 12:24:17
Egy kis elírás...Ugyan már! Én találkoztam olyan profi receptekkel, hogy kétszeri elolvasás után azt hittem hülye vagyok, aztán a harmadszori rádöbbentett: valaki más az. Mondjuk aki kitalálta.
Amit én ebbe az ételbe biztos nem tennék, az a gomba.Azt én a gombapaprikásba tenném:)
maybach 2008.06.17. 12:26:51
Egyébként tejföllel.
És akkor ez még hol van a túróscsusza+pörkölt kombóhoz?
Mormogi Papa 2008.06.17. 12:31:35
Amúgy, hogy fekete festék nincsen, csak sötétzöld vagy kék azt egy Festőművésznél jobban nem tudhatja senki ! :-))
De hogy a zelcédé mit mutat, mikor semmit mutat, azt nemtom. Nemjim. Szóval nagypassz.
A "kockás abrosz" a kifőzdében védjegynek számít, nekem teccik - még akkor is, ha ugyanezt választotta a Medwe is. Itt viszont családias a légkör :-)))
Amúgy jelentem, 20 coll és LCD mellett nekem nem túl pixeles.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 12:35:41
Mentem a változatosság kedvéért lakkozni. Pedig inkább takarítanom kéne, de azért nem fizet senki.
Mormogi Papa 2008.06.17. 12:37:22
A rántott sajtnál viszont sajtja válogatja. Camembert-hez áfonyalekvár… Mmmmm!!!
Benikuty 2008.06.17. 12:40:02
kaja.blog.hu/
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 13:03:02
Azt a Kifőzde feliratot szerintem egy egyszerű, talpnélküli modern, egyszerű betűtípussal (Helvetica , Arial, Futura stb)kéne kiírni. Annak is a bold változatával. Akkor nem konkurálna annyira a kockás terítővel a dolog. Ráadásul a döglött zöld szín helyett egy világos, fehérrel tört szín jobban passzolna.
Kövezzetek meg virtuálisan, ha bunkó voltam. A segítés szándékával tettem...
spájdernecc 2008.06.17. 13:06:08
szeretjük Marisellt, de ez azért túlzás :))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 13:07:57
jó hogy szólsz, már régóta be akarom tenni őket az ajánlóba. este be is teszem.
ha van még valakinek ötlete, szóljon!
MP
küvé akkor biztosan plazmatévén nézi a blogot:))
maybach
a túróscsusza+pörkölt kombót engedélyezem! főleg a vadpörkölttel. vagy harcsapörivel:))))
Mormogi Papa 2008.06.17. 13:12:52
Maybach, a túróscsuszát naggyon szeretem, még rántotthús mellé köretnek is! Az ötlés akkor törött ki belőlem, mikor láttam Pakson, hogy a hallé csuszával kevésbé foszforeszkál :-)) Ott ezzel (is) tálalják. Azért hal is akad benne. Csakhogy nekem nem az a lényeg…
Régebben azt vallottam, h minden rendes enni való állat négy botlikával láblik a földön. Most azonban, hogy a géntechnológia leleplezte őket, a Kalaposokat is hozzá kell vennem, bár csak egy lábbal… és miután megint indulok a kínaiakhoz, a pipihúst sem zárhatom ki… A halak közül is ettem jót…
Most mehetek az előítéleteimmel a sutba ! Azaz inkább a gyomorkorgástalanítóba.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 13:14:03
teljesen igazad van a betűtípust illetően! mikor betettem, már akkor sem voltam elégedett, de már nem volt kedvem variálni. de már az én szemem is bántja mióta újra beléptem a blogba. a színt illetően, azért nem volt szerencsés választás, erre is rájöttem utólag, mert a komplementer színeket, nem mindenki tolerálja:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 13:14:13
Benikuty 2008.06.17. 13:15:53
Mormogi Papa 2008.06.17. 13:17:18
(Tudom, ez nem szarvazókör…)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 13:24:28
Mormogi Papa 2008.06.17. 13:24:59
Remélem, a napszemüveg és a hülyeamerikaitúrista rövidnadrág csak poénból került rá… Hogy ki ő, azt meg mély csend köríti. Meg is értem, mert az egyik indiai vendéglőről szóló cikke után örülhetett, hogy azok nem mohamedánok… Nem esküszik fathvá-t az öreg Szikh.
És ne feledjük (vagy mégis?) a Lumnitzer nővéreket, meg Louis de Funès-t se…
Mormogi Papa 2008.06.17. 13:29:32
Mentem esze. Nem Tamás, csak a gyakorítót el kéne hagynom.
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 13:32:29
De akkor mondok mást. Ott vannak a reneszánsz, barokk és klasszicista antikvák. Rendben, ezek talpas betűk, mégis tisztán olvashatók. Persze vannak ritka szép írott betűk is. Csak az a gond, hogy címet csak írott betűből nem szokás szedni. Ilyenkor szokták az írott betűt modernnel, vagy antikvával keverni. Például cím antikva, alcím írott. A zöld színnel még az a nehézség is fennáll, hogy jelen esetben a piros a komplementere.
De bocsánat, most már tényleg nem akarok okostojás lenni. Lényeg hogy Nektek tetszen a dolog!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 13:34:16
az első elképzelésem, nekem is az volt, hogy valami kézírás szerű feliratot készítsek. az illene a kifőzde stílushoz. de sajnos nem igazán jöntt össze, mert tényleg zavaró a kockás háttérben. túl mozgalmas és vibráló. de már vannak ötleteim:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 13:36:21
Toma, és muszáj a kockásra írni? Nem lehet valahogy mellé, alá?
Mormogi, mindjárt követlek. Még van a tojáslevesből.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 13:42:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 13:44:53
muskotály küvé 2008.06.17. 14:31:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 14:39:12
maybach 2008.06.17. 14:48:02
Szolgálati közleményként pedig:
este jó kis hirig lesz.
Franciaország vs Olaszország. Mindkettőnek nyernie kéne.
Közben meg román barátaink a hollandok ellen kűzdenek a továbbjutásért, úgy, hogy a hollandoknak tök mindegy az eredmény.
Mormogi Papa 2008.06.17. 14:54:21
Gasper úr, nem szeretnék visszáskodni, de nekem ez olyasmi, mint a szélcsatornára számítógéppel tervezett autó - egyik olyan, mint mindegyik. Visszaálmodom azt a kort, mikor az építőművész-képzőművész még megtervezhette (a megrendelő meg kifizette, a műbútorasztalos, lámpakészítő, és így tovább pedig megcsinálta) a ház teljes berendezését… Na, azoknak még volt stílusa! És persze a könyvészetben is volt ilyetén korszak, nagyjából akkor… Meg is jelent egy könyvsorozatocska (csak az ostrom alatt belövést kapott) ilyen címekkel: "A Betű" "A Könyv"… No meg bizonyos festőművészek és grafikusom sem átallottak egykoron betűket tervezni.
Tudom, a Szent Számítógép, meg a letölthető betűtípusok korában én már csak kövület vagyok… de mikor az IMB első gömbfejes (azaz cserélhető betűkkel ellátott) írógépe megjelent, a Quadrat betű még modern volt és tetszett. (Ha ugyan jól rémlik a neve…)
És mindezt nem bosszúból írom - nem ilyen a természetem.
"De mért hinném, hogy drágább, ami szép?"
Mormogi Papa 2008.06.17. 14:57:29
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 15:06:24
az az Officina sorozat volt, nemde?
Amúgy meg egy modern betű megtervezése, jó arányokkal nem egyszerű feladat. A másik meg az, hogy Iparművészeti Egyetemet végeztem, ahol elsősorban manuálisan terveztem a feladataimat. Ráadásul nem vagyok számítógép fan.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 15:10:14
nekem is 17" a laptop kijelzője. akkor megnyugodtam, hogy ti is azt látjátok amit én:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 15:14:15
Most pedig halkan imádkozzon mindenki, hogy a szétszedve gyönyörűen pácolt-festett-lakkozott ezerfiókos dobozt össze is tudjam szerelni a következő lakkréteg után úgy, hogy lehessen nyitni-csukni a fiókokat.
spájdernecc 2008.06.17. 15:20:22
a tipografikát meghagyom a hozzáértőknek, de legalább egy pár kolbászt, könyörgöm :))
Mormogi Papa 2008.06.17. 15:29:03
Éljen az Iparművészet, mert "Nem hiába nevel észet" - hogy Arany Jánost idézzem legalább részben.
Megadatott munkámban, hogy szert tettem néhány kedves ismerősre, aki szintén ott eszmélkedett…
Spájdi, kolbászt-sonkát kívánok egy vendégoldalra valót! Nem muszáj egyszerre :-)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 15:30:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 15:30:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 15:36:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 15:39:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 15:39:55
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 15:45:39
egyébbként, nem festek vadul:(( párat már megrajzoltam, de még nem volt kedvem nekiállni. a határidő meg közeleg. a végén még éjjel-nappal dolgoznom kell...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 15:46:07
spájdernecc 2008.06.17. 15:46:11
nem morgok tovább
van itt arra ember :))
Mormogi Papa 2008.06.17. 16:05:06
Spájdi tényleg nagyon éhes, ha már az írásjeleket is lenyeli !
Kívánok is mindjárt az előző mellé néki szép fehér cipót a kockás abroszra :-))
spájdernecc 2008.06.17. 16:39:32
nagyra.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 16:44:11
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 17:13:55
ugyan már, miért nőttem volna? Koromnál fogva szerintem lassan inkább zsugorodom. :)
Mormogi Papa,
az én Officina köteteim is átélték a főváros ostromát. Van olyan, amelyik vérfoltos. Egyébként meg nagyapámtól örököltem őket, aki még a háború előtt gyűjtötte ezeket a könyveket. Már ha nagy valószínűséggel ugyan arról a dologról beszélünk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 17:27:37
Mormogi Papa 2008.06.17. 17:30:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 17:33:15
Mormogi Papa 2008.06.17. 17:43:55
Szegény barátom meg elhallgatott, mert nem pozitív kontextusban emlegetted a rokonságát…
Pedig nézzük csak a tüdőt! A doktor azt mondta, olyan, mint egy hatalmas pókháló egy nagy keretre feszítve. Én a Vitorlapókra gondolok, ő szokott ilyesmit csinálni az ágak között. Engem a legyek bántanak inkább. Az meg nekik csemege :-))
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 18:32:12
a hasonló történetek az én családomat sem kerülték el sajna...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 18:38:39
Benikuty 2008.06.17. 18:45:27
Mormogi Papa 2008.06.17. 18:46:23
NNa, közben meg a szerverrel is lehetett valami, nem értem el…
Gasper, aki túlélte a háborút, azzal mind sok-sok csoda történt, aki meg túlélte a következőket… azzal továbbiak.
Nadine, én is menek, ha módom lészen…
Mormogi Papa 2008.06.17. 18:48:14
Benikuty 2008.06.17. 18:57:36
Jé 2008.06.17. 19:04:14
Beni, én is kérek kecsketejcsit! sosenem kóstoltam még, de azt mondják jó. viszont kecskesajtot ettem és az fincsi!
Benikuty 2008.06.17. 19:19:46
Jé 2008.06.17. 19:28:25
tistedur 2008.06.17. 20:07:20
bundás kenyeret eszem, és közben Nadinera gondolok :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 20:08:31
tistedur 2008.06.17. 20:16:10
Jé 2008.06.17. 20:20:11
tistedur 2008.06.17. 20:25:08
a dizájn pedig a nap folyamán egyre jobb lett :D
Jé 2008.06.17. 20:26:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 20:29:44
Én meg semmilyen tejet nem szeretek, nem iszom, nem is nagyon tudom rendesen megemészteni. Úgyhogy csak a kávéba, esetleg főzéshez használok valamennyicskét.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 20:30:10
tistedur 2008.06.17. 20:33:03
remélem,hogy neked is visszajön
Jé!
pedig a folyamat is érdekes volt..idenéztem és mindig volt valami furcaság :D
Nadine!
és a tejtermékekkel hogy állsz?
Jé 2008.06.17. 20:33:30
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 20:37:29
a három éves lányom sem iszik tejet, mivel laktózérzékeny. Mint ahogy nálunk többen a családban. :)
tistedur 2008.06.17. 20:40:05
foci is van és lesz róma..:)
Jé 2008.06.17. 20:40:12
Jé 2008.06.17. 20:41:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 20:45:11
Gasper, sztem ez nem laktózérzékenység, vagy ha mégis, akkor ezt még orvos nem mondta ki. De pici korom óta nem kívánom, nem esik jól, ezért nem is iszom.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 20:45:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 20:49:26
de ez a laktóz intolerancia. ezért tudod a sajtokat tejfölt, egyébb savanyított terméket megemészteni, mert azokban nincs, vagy kevés a tejcukor. a felnőttek kétharmada, harmincéves korára laktózérzékeny lesz. asszem!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 20:49:33
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 20:51:02
Apám is ugyan ilyen cipőben jár, mint Te.
Egyébként olvastam erről tanulmányt, hogy a magyar lakosság -európai viszonylatban- átlagon felüli százalékban nem tudja lebontani a tejet.
Benikuty 2008.06.17. 20:59:48
Nagyon érdekes, a laktóz intoleranciám házi tej esetén sztrájkol.
Nadine, a tejcukor allergia más tészta.
Ez a tészta az, amikor a hasnyálmirigy nem termel laktáz nevű enzimet, ami bontaná a laktózt. Szóval utóbbi anyagcsere, előbbi immun gáz.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 21:00:36
Benikuty 2008.06.17. 21:03:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 21:06:44
Nálunk is volt egy ötperces intenzív felhőszakadás, de engem nem kellett kicentrifugázni.
tistedur 2008.06.17. 21:14:06
azért nem tolerálod a laktózt,mert nem tudod megemészteni :)
a tejcukorallergia és a laktózintolerancia egy és ugyanaz :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.17. 21:15:15
Újabb adú az alkoholtűrők kezében!
Gasper!
Nagyon szép, háromkötetes mű van birtokunkban
Az iparművészet könyve címmel.
"A Magyar Iparművészeti Társulat megbízásából
szerkeszti
Ráth György
elnök
Budapest
Az Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R. T. kiadása
1902."
M. P.!
Apu szintén Ausztriában esett hadifogságba. Levente volt, bár nem ez a keresztneve. 1927-es.
Jó évjárat.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.17. 21:16:49
tök egyszerű. ha fáj a hasad, és/vagy hasmenésed van a tejtől, akkor laktózérzékeny vagy. ha nem, akkor csak nem szereted:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 21:18:41
Toma, annyit nem iszom, hogy ez megtörténhessen velem. De kávézás után is savanyú ízt érzek a számban.
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 21:19:29
ismerem a műve(ke)t, aukciós példányok, úgyhogy tartsátok nagy becsben! :)
és köszi hogy említetted.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.17. 21:23:54
Könyvtől nem válok meg. Ez elvi és érzelmi kérdés.
Csak, ha házat ér vagy élelemre cserélhető. :)
Kérlek mesélj egy kicsit arról, hogy miért érdekes e három kötet, mert az iparművészetben csak laikus érdeklődőként kalandozok.
Benikuty 2008.06.17. 21:33:30
Tejfehérje allergia=immunzavar
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 21:36:44
tistedur 2008.06.17. 21:37:30
Jé 2008.06.17. 21:39:18
www.dietetika.hu/tejallergia.html
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.17. 21:53:53
az ilyen jellegű kiadványok már csak koruknál fogva is értékesek lehetnek. De ami még ennél is fontosabb, az a kutatómunka, illetve a bennük lévő tudományos munka. A tipográfiai, illetve a nyomdaművészeti szempontokról nem is beszélve. Meg persze sokat számít az is, ha viszonylag limitált példányszámban jelent meg a dolog.
Hát nagyon röviden ennyi.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 21:58:53
Jé 2008.06.17. 22:01:12
Jé 2008.06.17. 22:03:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 22:03:54
spájdernecc 2008.06.17. 22:07:46
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 22:10:58
spájdernecc 2008.06.17. 22:14:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 22:15:37
spájdernecc 2008.06.17. 22:25:29
Na, jó éjt!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 22:30:09
Én is kikapcsolok, jön a tévénézés-imitáció, majd gyors elájulás macskával a hónom alatt. Szép álmokat mindenkinek!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 22:45:28
maybach 2008.06.17. 22:53:39
Én meg szeretem a tejet.
Az én apukámat is Ausztriában.
És mondtam, hogy jó kis hirig lesz.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 22:59:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.17. 23:15:10
Holnap Mónika váltja Tibort. Kíváncsian várom.
Benikuty 2008.06.17. 23:21:52
Megyek, még iszokkk kecsketejet, aztán célzott zuhanás.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.18. 03:17:09
jól tetted. már én is régóta ki akartam szedni, mert szerintem már nem fog visszatérni rá, leköti őt az addict blog.
én meg betettem pár újat az ajánlóba. hobbiszakács blogját, amit már régóta be akartam tenni, sanya-csuri főzőblogját, és gasper tájkép blogját.
spájdernecc 2008.06.18. 05:27:59
sok kávét!
gombanövesztő időt!
ja, az van :)
maybach 2008.06.18. 07:19:57
Meg egy kis napsütést.
Nadine!
Digót verték franciákat.
Oranje meg hozta a kötelezőt.
Visszaállt a világ rendje.
A fogadásoknál is.
Mónika nem csak sót vezet?
tistedur 2008.06.18. 07:27:48
napfényt, sármentes udvart..
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.06.18. 08:00:44
Disznóölés svéd módra - a kérés teljesítve, lehet olvasni :-)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.11.20. 00:34:42
nincs itthon facanos suritneny