
Röviden. Volt otthon csirkecomb, maradt még a piacon vett szegfűgombából, volt még csiperkegombám, volt tejfölöm, volt kedvem. Nekem ennyi elég egy jóféle tejfölös-gombás csirkepörkölthöz.
Hozzávalók:
· 7-8 db egész csirkecomb
· 4 fej hagyma
· 50 dkg gomba (fele-fele csiperke és szegfűgomba)
· 2 dl tejföl
· 1 paprika (hegyes, zöld vagy tv.)
· 4-5 ek. darabolt konzervparadicsom (Mutti Polpa)
· 3 ek. libazsír
· 1 ek. étkezési keményítő
· só, bors, őrölt köménymag, fűszerpaprika
Előkészületek:
A csirkecombokat feldarabolom úgy, hogy szétválasztom alsó és felső részre, a felsőcombot kettévágom, az alsócomb végéről pedig lecsapom a porcrészt. Ezután lemosom és megszárítom őket.
A hagymát és a zöldpaprikát apróra vágom. A csiperkét egy papírtörlővel letisztogatom és felszeletelem, a szegfűgombát bő vízzel leöblítem.

Elkészítés:
A zsíron a hagymát üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a zöldpaprikát. Megsózom, pár percig pirítom, ezután annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi. Közepesnél erősebb fokozaton, sűrűn keverve, addig párolom, míg a víz elfő a hagymáról (zsírjára sütöm). Megint aláöntök egy kis vizet, és megint zsírjára sütöm. Ezt még egyszer megismétlem, míg a hagyma pépesre szét nem fő (erre azért van szükség, hogy később a mártás sima legyen, ne maradjanak benne hagymadarabok). Vigyázok, hogy közben nehogy megégjen a hagyma.
Félrehúzom a lábost, és a hagymára szórok egy evőkanálnyi fűszerpaprikát. Egy fél percet várok, hogy a zsír kioldja az íz- és színanyagokat a paprikából. Ezután hozzáadom a paradicsomot, fél tk. őrölt köményt, és elkeverem. Ezzel kész a pörköltalap.
Beledobálom a húsokat, és visszateszem a tűzhelyre. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és közepes fokozaton főzni kezdem. Hozzáadom a sampinyont, és 15 percig főzöm.
Ezután megkóstolom a levét, ha kell, sózom és borsozom. Hozzáadom a szegfűgombát is, lejjebb veszem a hőfokot, és lefedve, lassú tűzön, 50-60 percig főzöm.
Amikor kész, lehúzom a tűzhelyről, kiveszem a szaftból a húsokat és félreteszem. A szaftból egy merőkanálnyit a tejfölhöz keverek (hőkiegyenlítés), majd a tejfölt a lábosba borítom, és alaposan elkeverem. A lábost visszateszem a tűzhelyre és felforralom. Közben egy csapott evőkanálnyi keményítőt elkeverek egy kevés vízzel, és amikor a szaft felforrt, folyamatos kevergetés mellett belecsorgatom. Ha kellően besűrűsödött, pár pillanatig még forralom, ezután visszateszem a húsokat a tejfölös-gombás mártásba. Kész.
Tippek, tálalás:
Ha gomba nélkül, egyszerű tejfölös csirkepörköltet készítünk, nem kell ennyiszer zsírjára sütni a pörköltalapot, elég egyszer, és amikor kiszedjük a húsokat, egy botturmixal elintézhetjük a hagymadarabokat.
Ezt az ételt ehetjük tésztával, nokedlivel vagy magában kenyérrel.
Én most négytojásos „szarvacska” tésztát (Gyermelyi) főztem hozzá, és ezért a szokásosnál egy kicsit bővebb lére eresztettem, hogy több szaftja legyen. Ha nokedlivel készítem, nem kell annyi mártás hozzá. De ez már ízlés kérdése.
A tejfölös csirkepaprikás igazi hungarikum, és szerintem a legtöbb magyar konyhán nevelkedett ember kedvencei között szerepel.
Egy kis szegfűgombával megbolondítva pedig igazán fenséges étel. A sűrű, tejfölös-paprikás szaftban úszó csirkecombok íze kiegészül a szegfűgomba intenzív, karakteres ízével és illatával, amitől az egész egy újabb, magasabb szintre emelkedik.
Siklósi Chardonnayt ittam hozzá, amelynek a barrique-tól kissé tölgyes-vaníliás illata és íze jól harmonizált az étel gombás, krémes jellegével.
Az utolsó 100 komment: