
Rögtön előrebocsátom, hogy ezt az ételt valószínűleg többször nem készítem el. Nem mintha nem sikerült volna jól, sőt, nagyon is finom lett, de ennyi munkát és időt nem szánok többé egy ételre sem, akármilyen ízletes is.
Fejben végiggondolva, nem tűnt nagy munkának. A fene sem gondolta volna, hogy ennyit szöszölök a grillezéssel, pucolással, kockázással, meg a többivel...
Az egész úgy kezdődött, hogy kaptam egy barátom feleségétől egy szatyornyi cukkinit, amit a kertjükben szedtek tíz perccel azelőtt. Gondoltam, valamit összedobok belőle. Valami olyasmi ételt, amihez az összes cukkinit felhasználhatom, ha már ilyen üde, friss anyaghoz jutottam. Feltérképeztem a hűtőm tartalmát, mit tudok még felhasználni, és ráleltem az egy hónapja készített konfitált császárhús maradékára, így jutottam el a rakott cukkini gondolatához.
Amolyan öszvér-étel ez, mert egy kicsit muszaka, egy kicsit töltött cucc, egy kicsit csőben sült valami…
A lényeg a lényeg: négy órát töltöttem a konyhában, kánikulában. Soha többé!
Hozzávalók:
· 3 db nagyobb cukkini (grillezni)
· 3 db kisebb cukkini (töltelékbe)
· ½ kg konfitált sertéshús (helyettesíthető darált hússal)
· 2 nagyobb fej hagyma
· 1-2 sárgarépa
· 5 gerezd fokhagyma
· 1 csésze rizs (hosszú szemű)
· olívaolaj
· só, cukor, bors, gyros-fűszerkeverék, fahéj
Előkészületek:
.jpg)
Először is, a nagyobb cukkiniket hosszában 0,5-1 cm vastag szeletekre vágom. Sózom, borsozom, megkenem egy kis olajjal, és egy grillserpenyőben meggrillezem.
A rizst (jázmin vagy basmati) megfőzöm úgy, mint egy tésztát, bő, sós, lobogó forró vízben, kb. 12 perc alatt. Leszűröm, lecsepegtetem, és felhasználásig félreteszem.
A maradék cukkiniket, a hagymát,a fokhagymát és a répát apró kockákra, a konfitált húst pedig a lehető legapróbbra vágom (ha darált húst használunk, ebben az esetben egy kicsit előpirítjuk).
Elkészítés:
Nekiállok a tölteléknek. Egy nagyobb lábast vagy wokot felhevítek két-három evőkanálnyi olívaolajjal. Beledobom a hagymát, egy kevés sót és egy kis cukrot szórok rá, és karamellizálom. Hozzáadom a sárgarépát is, és tovább párolom. Jöhet bele a hús, megszórom egy jó adag gyros-fűszerkeverékkel, egy-két (ízlés szerint) kiskanál őrölt fahéjjal, sóval, borssal. Ha túl száraz a keverék, aláöntök egy kis alaplevet, és úgy párolom tovább pár percig. Hozzáadom a cukkinikockákat és a fokhagymát. Megint párolom egy-két percig, azután jöhet a főtt rizs, azt már csak átmelegítem a többivel. Egy utolsó kóstolás, és ha kell, utánafűszerezek.
.jpg)
Fogok egy nagyobb jénait vagy egy magas falú tepsit, kiolajozom, és egy réteg grillezett cukkinit fektetek az aljára. Meglocsolom egy kevés besamellel, majd egy réteg tölteléket halmozok a zöldségrétegre. Erre megint egy kevés besamel jön, és még egy réteg cukkini (mintha lasagnét készítenék). Ezt addig folytatom, míg elfogynak a hozzávalók. A lényeg, hogy a tetejére jusson egy réteg cukkini, amit a végén egy jó adag besamellel zárok le. Ennél a pontnál opcionálisan lehet így hagyni, netán egy kevés fetát (eredeti juh/kecsketejeset) is lehet morzsolni a tetejére (ajánlom), esetleg parmezánt vagy más sajtot reszelni a besamelre.
200 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm, a sütő alsó polcán.

Tippek, tálalás:
A kész étel jól lefedve két napig eláll a hűtőben. Mint minden ehhez hasonló csőben sült étel, melegítve sokszor finomabb, mint frissen. A fagyasztást is bírja. Ha sokat készítettünk, adagonként lefagyaszthatjuk.
Konfitált sertéshús híján bármilyen más hússal vagy anélkül is készíthetjük.
Sárgarépa mellett vagy helyett más zöldséggel is dúsíthatjuk a tölteléket, pl. grill- vagy kaliforniai paprikával, padlizsánnal, póréhagymával, paradicsommal…

A fűszerezés kérdését is szabadon kezelhetjük. Én most egy görögös ízvilágot szerettem volna megidézni, de teljesen más irányba is elvihetjük, például ha steak-fűszerkeveréket (pl. csirkehússal…), vagy mondjuk, zöldfűszereket használunk (pl. bárányhúshoz) a töltelékbe.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni az ételt. Így könnyebb tálalni is, és az íze is jobban érvényesül, mint forrón.
Az erős fűszerezés miatt nehéz tökéletes bort választani hozzá, de egy tokaji furminttal (pl. Disznókő) szerintem nem dönthetünk rosszul.
Az utolsó 100 komment: