A napokban azon gondolkodtam, hogy bár igen édesszájú vagyok, mégis ritkán készítek desszerteket. Nem vagyok az a „sütős fajta”, ha magamnak kell a desszertről gondoskodnom, inkább valami olyasmit választok, amit nem kell sütni (mármint sütőben). Erre jó példa ez az édesség, a „chillis-karamelles ananász” is.
Ez egy Mozambik és Dél-Afrika tájain ismert és kedvelt édesség, amit többnyire ananászból, banánból és/vagy mangóból készítenek. Én az ananászos változatot szeretem a legjobban, így, amikor megláttam a Lidlben a szép, érett ananászokat, rögtön eszembe jutott ez a finom desszert…
Hozzávalók:
· 1 db friss, érett ananász
· 5 dkg vaj (márkázott)
· 5 ek. kristálycukor
· 1 tk. chillipehely (vagy mozsárban összetört szárított chilli)
Elkészítés:
Az ananászt meghámozom egy éles késsel, majd ujjnyi vastag (2 cm-es) karikákra vágom. A karikákat kettészelem, és a középen lévő fás részt kivágom.
Egy lapos tányérra szórok öt evőkanálnyi cukrot, rászórok egy púpos teáskanál (bátrabbak akár kettőt is) chillipelyhet, és összekeverem.
Az ananászszeleteket megforgatom a chillis cukorban. Közben egy nagyobb teflonserpenyőben felhevítem a vajat.
Az ananászokat a forró vajba teszem, és néha-néha megforgatva, úgy tíz perc alatt aranybarnára pirítom (karamellizálom) a gyümölcsöket. A forró ananászszeleteket tányérra szedem, megszórom a tetejüket még egy kis cukorral, hagyom egy kicsit hűlni, és tálalom. Kész!
Talán elsőre egy kicsit szokatlan párosításnak tűnik a chilli és az ananász, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez egy rendkívül finom desszert. (Persze, csak azoknak, akik szeretik a csípőset.)
Az édes és csípős ízek finoman egyensúlyoznak az ízlelőbimbókon, amikor bekapjuk a falatot. Először az ananász finom édes-savanykás zamata robban a szánkban, majd egy fél pillanattal később, előbukkan a chilli csípőssége, amit szinte azonnal tompít az édes karamellréteg. Végül megmarad a szánkban egy kellemes csípős zsibbadás, az ananász ízeivel a háttérben. Igazán érdekes és kellemes élmény, érdemes kipróbálni.
Tálalhatjuk önnmagában, vagy akár vaníliafagylattal.
Az utolsó 100 komment: