Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Világteremtés viking módra

2008.09.23. 05:00 HSZ

 

A kezdet kezdetén, jóval a Big Bang előtt, a világ egy feneketlen szakadékból, a Ginnungagapból állt. Az egyik oldalán a sötétség birodalma, a jeges Nifelhem, a másikon a lángokban álló Muspelhem magaslott. Hideg és meleg, yin és yang, északi módra. A Muspelhemből kipattanó szikrák idővel megolvasztották a jeget, és a vízcseppekből kialakult Ymer óriás, és egy bazi nagy tehén, Audumbla.
Míg Audumbla a szakadék sós szikláit nyalogatta, addig Ymer mind a négy szájával szívta magába az éltető tejet. (Arról, hogy Ymernek volt-e mit a tejbe aprítania, nem szól a legenda.) Audumbla éppen új sziklához kezdett, amikor előbb egy formás fej, majd egy izmos test bukkant elő. A sziklából szó szerint kinyalt jóképű óriást Burenak hívták, ő a felelős az istenek nemzéséért.
Ahogy ezt a dán Nicolai Abraham Abilgaard (1743–1809) elképzelte…
Ymer sem tétlenkedett, jobban mondva, igenis azt tette: alvás közben izzadni kezdett, és a bal hónaljából egy férfi meg egy nő bújt elő, akik azonnal nekiálltak a gonosz zúzmaraóriások nemzésének.
Idővel az óriások annyira elszaporodtak, hogy alig lehetett mozogni tőlük a Földön. Bure unokái – Oden, Vile és Ve asa-istenek – megelégelték a zsúfoltságot, és agyonütötték a baj okozóját,Ymert, kinek vére pusztító áradatként sepert végig a bolygón. Audumbla tehén is az áradatban lelhette halálát, ugyanis azóta senki sem látta.
Az istenek Ymer élettelen testét átfektették a Ginnungagap szakadékon, és nekifogtak a feldolgozásának. Véréből tenger, húsából termőföld, csontjából hegyek, fogából sziklák, hajából erdő lett. Az oszlásnak indult testből előbújt törpék közül kiválasztottak négyet, elnevezték őket Északnak, Délnek, Keletnek és Nyugatnak, és kezükbe adták a Ymer koponyáját, hadd tartsák égboltként a magasba. Muspelhem szikráiból Napot, Holdat fabrikáltak, díszes hintóra rakták őket, és a lovak közé csaptak. Az égbolton robogó hintót két vicsorgó ordas, Skoll és Hate üldözi.
Az istenek ezután bejárták birodalmukat, kiirtották a dzsungelt, és erdőt telepítettek a sivatagba. Egy nap két fatörzset találtak a tengerparton. Oden, inkább csak játékból, lelket lehelt az élettelen törzsekbe, majd a mozgás, valamint a beszéd, a hallás és a látás készségét ajándékozta nekik. A saját jóságuktól meghatódott asa-istenek, Ádámról és Éváról nem hallván, Asknak (kőrisfa) és Emblának (kis spekulációval alm, azaz szilfa) nevezték el az életre keltett tuskókat.
A világ közepén magasló, óriási kőrisfát Yggdrasilnak nevezték. Három gyökere volt: az egyik gyökér az alvilágba, a Mimer óriás gondjaira bízott bölcsesség kútjáig nyúlt, a másik az örök fagy birodalmáig, az északi Nifelhemig ért. A harmadik gyökér az istenek birodalma, azaz Asgård alatt terjeszkedett. A kőrisfa törzsén a gyökereket rágcsáló Nidhögg sárkány és a lombkorona fölött köröző óriási sas között közvetítő Ratatosk mókus futkorászott.
 
Amíg Yggdrasil elég vizet és táplálékot kapott, a világot sem fenyegette veszedelem. Yggdrasil öntözéséről három, jövőbe látó istennő (norna) gondoskodott: Urd (a múlt), Verdande (a jelen) és Skuld (a jövő). Nagy tiszteletnek örvendtek, ítéleteikben az istenek sem kételkedtek. Másodállásban kimérték a minden egyes újszülöttre váró jót és rosszat, fonták az emberi élet fonalát.
A világfa középső ágain – Midgård várában – az emberek, az istenek pedig a legfelső ágakon, Asgårdban laktak. Asgård központi épülete Valhall, az arany pajzsokkal fedett, gigantikus luxuskaszárnya volt, ahova a hősi harcban elesett férfiak kerültek. A hatalmas teremben hajnaltól napestig rizikó nélkül kaszabolták egymást a vitézek: a levágott testrészek, az elpotyogtatott belsőségek azonnal visszanőttek, és mire a lenge öltözetű valkyrok felszolgálták az ebédet, a résztvevőknek kutyabajuk sem volt. A mindennapi flekkenhez valót Särimner, az örökéletű koca, a méhsört pedig Heidun kecske szolgáltatta.
Az asa-istenek szerettek jól élni. Vendégségbe Ägirhez, a tenger szigetén lakó istenhez jártak, aki pompás vacsorával, frissen főzött méhsörrel traktálta őket. A zenét Ägirék kilenc lányának, a tenger hullámainak monoton csobogása, a világítást Ägir tüze, az aranytálak és evőeszközök ragyogása szolgáltatta. Ägir felesége, a csalóka Ran, ha nem éppen a konyhában serénykedett, akkor a hálójába került hajótörötteket húzta le a tengeralatti birodalmába.
Oden, az istenek bölcs főnöke, zálogba rakott fél szemével a jövőbe látott, ráadásul minden nap ihatott a bölcsesség kútjából. A bölcsesség kútját Mimer óriás őrizte, legalábbis addig, amíg az irigy istenek le nem fejezték. A véres fejet Oden hazavitte, gyógyító füvekkel kenegette, és csodák csodája, Mimer szemei felpattantak, szája szóra nyílt. (Érthető módon, a legenda nem jegyezte meg az első szavát.) Attól fogva Oden sohasem mulasztotta el kikérni a kredencen morfondírozó fej tanácsát. „Hazamegyek, és beszélek Mimer fejével!” – mondogatta a kíváncsi isteneknek.
Oden vállain két fekete holló tollászkodott, Hugin és Munin. Minden reggel elrepültek, hogy estére friss hírekkel térjenek vissza gazdájukhoz. Sleipner, Oden nyolclábú lova, földön és vízen át még az alvilágba is elvitte gazdáját.
Sleipner genetikus elváltozása a bajkeverő Loke isten műve. Egyszer egy óriás érkezett Asgårdba, és felajánlotta az isteneknek, hogy bevehetetlen falat emel Asgård köré. Loke tanácsára egyezséget kötöttek az alkalmi építkezési vállalkozóval: ha a kitűzött határidőn belül elkészül a fal, akkor feleségül kapja Freja istennőt, hozzá hozományul a Napot és a Holdat. Ellenkező esetben nem kap egy garast sem. Az óriás belecsapott Oden tenyerébe, és nekilátott a munkának. Három műszakban kalapácsolt, malterozott, passzította a hatalmas, előregyártott sziklaelemeket, melyeket Svadifare névre hallgató csődöre vonszolt az építőtelepre. Három nappal a határidő lejárta előtt már csak a kapu volt hátra.
Az asa-istenek növekvő aggodalommal szemléltek az Asgård köré emelkedő masszív falat. Freja nélkül még meglettek volna, de a Napot egyikük sem volt hajlandó nélkülözni. Ekkor a meggondolatlan szerződésért felelős Loke, aki úgy váltogatta alakját és jellemét, mint más az ingét, cselhez folyamodott. Farát kecsesen ringató kanca alakját vette fel, és az erdőbe csalta az óriás szórakozásra vágyó lovát. Ennek a frigynek a gyümölcse a nyolclábú Sleipner.
Az építész hiába tépte a haját, Svadifare segítsége nélkül túllépte a határidőt. A pereskedést elkerülendő, Tor isten kalapácsával agyonütötte a felháborodott vállalkozót.
Kezdenek szaporodni a szereplők. Tor a második legnagyobb asa-isten, Oden és a bölcs Frigg istennő gyermeke. Erős, indulatos alak, célját soha nem tévesztő fegyvere Mjölner, a törpék kovácsolta kalapács. Ahányszor Tor elhajította, Mjölner mindig véres bumerángként tért vissza a gazdájához. Tor dübörgő harci szekerét két strapabíró bakkecske vonta, melyeket minden este levágtak, és megettek. A leszopogatott csontokat a lenyúzott állatok bőrébe csomagolták, és nyugovóra tértek. Másnap reggel a két kecske ott mekegett a konyhában.
Freja az élet és a halál, a szerelem és a harc, a termékenység és a varázslat istennője. Folkvangban lakott, itt azok az elesett vitézek kaptak örök szállást és ellátást, akik nem fértek be Oden Valhalljába. Freja gyakran változtatott alakot. Leggyakrabban sólyommá változott.
Érdekes módon ez nem jutott eszébe, amikor a férje, Od, elhagyta. Freja ekkor bánatában aranykönnyeket hullatott, és macskák vonta hintóján bejárta utána az egész világot. Távollétében bátyja, Frej, az eső, a napfény és a növényzet istene helyettesítette a húgát.
Heimdall, Oden fia az Asgårdba vezető egyetlen járható utat, a Bifrost lángokban álló szivárványhídját őrizte a zúzmaraóriások állandó fenyegetése miatt. Heimdall ideális éjjeliőr volt: sohasem volt álmos, éjjel jobban látott, mint nappal, és hallotta a fű növését. Nyakában kürt lógott, amelybe csak egyszer, a világvége alkalmával fújt. Őrhelyét soha nem hagyhatta el, ezért dolgát a nadrágjába végezte. Csúfolkodtak is vele a többi istenek. Persze, tisztes távolból.
Loke óriás volt, de egyszer vért cserélt Odennel, ezért istennek számított. A Vaserdőben lakó Angerboda óriásasszonytól Lokénak három gyereke született: Fenris farkas, Midgård kígyó és egy kísérteties kinézetű leányzó, Hel. Ez a három gyerek okozta az isteneknek és az embereknek a legnagyobb fejfájást.
Fenris farkas Asgårdban nőtt fel. Olyan vad volt, hogy csak a vitézségéről híres Tyr háborúisten mert ételt vinni neki. Pedig a nornák megjósolták, hogy egyszer majd ő okozza a világvégét. Ahogyan nőtt, mind nehezebb volt számára olyan láncot készíteni, amit el ne szakított volna. Ekkor az asa-istenek a korábban Gungnert (Oden lándzsáját), Mjölnert (Tor kalapácsát) és Skidbladnert (Frej hajóját) elkészítő törpékhez folyamodtak segítségért.
Reklám: Skidblader vitorlái mindig széltől dagadtak voltak, Gungner a legerősebb vérten is áthatolt, Mjölner pedig soha sem tévesztett célt.
A mesterkovács törpék macskalépte zajából, asszonyszakállból, sziklagyökérből, halleheletből és madárköpetből láthatatlan és elszakíthatatlan láncot kovácsoltak. Fenris hosszas rábeszélés után beleegyezett a pórázcserébe. Egyetlen feltétele az volt, hogy a művelet alatt valamelyikük helyezze karját a tűhegyes fogai közé. Gondozója, Tyr isten vállalkozott a veszélyes feladatra. Egyik kezével Fenris nyelvét csiklandozta, a másikkal a kéjesen nyöszörgő ordas nyakára csúsztatta a Gleipner márkanevet viselő pórázt. A törpék jó munkát végeztek, a becsapott Fenris őrjöngve tépte láthatatlan láncát. Tyr fél karral is isten marad, de Fenrisről ítéletnapig – Ragnarök – nem hallunk többet.
Fenris testvérével, Midgård kígyóval nem teketóriáztak ennyit. Oden felkapta, és utálkozva behajította a tengerbe. Egyszer Tor a mogorva Hymer óriással horgászott a tenger közepén. Hymer két bálnát fogott, és csúfolta Tort, akinek addig meg sem rezdült az úszója. Ekkor Tor Hymer kedvenc ökrének a fejét tűzte horogra. Az úszó azonnal kapást jelzett. Tor kezében vészesen meghajlott a bot, lába alatt beszakadt a csónak. Nagy nehezen sikerült megvetnie lábát a tenger fenekén. Lázasan csévézett, módszeresen fárasztotta a zsákmányt. A hullámokból Midgård kígyó ronda feje bukkant elő. A látványra Hymernek inába szállt a bátorsága. Eldobta a szákot, ollót kapott elő, és elvágta az ujjnyi vastag damilt. Tor káromkodva vágta kalapácsát a kavargó hullámokba. Midgård kígyó látszólag élettelenül süllyedt a tenger fenekére.
Loke harmadik gyereke, Hel sem sikeredett szebbnek testvéreinél. Úgy nézett ki, mint akibe csak hálni jár a lélek. A félig fekete, félig fehér, hüllőképű leányzót kiutálták az istenek Asgårdból. Messze északon telepedett le, ahol megalkotta föld alatti birodalmát, Helhemet, a halál országát, ahova az „ágyban, párnák között” elhunytak lelkei kerültek.
Loke rengeteg bosszúságot okozott az isteneknek, de a büntetést valahogy mindig sikerült megúsznia. Egészen addig, amíg a jó Balder halálát nem okozta... Balder a fény és a tisztaság istene, Oden és Frigg fia volt. Anyja a szeme világánál is jobban féltette, ezért minden élőlényből és élettelen tárgyból kicsikarta az ígéretet, hogy nem törnek Balder életére. Azt hitte, így biztosíthatja Balder örök életét.
Egy unalmasnak ígérkező délután az istenek éppen gerelyt dobáltak, és Baldert használták célpontul. Balder jóságos mosollyal nyugtázta a mellényéről gumiként lepattanó gerelyeket. Loke tudta azt, hogy Frigg megfeledkezett hűségéről biztosítani a fagyöngyöt. Nyílvesszőt faragott a fagyöngyből, és a vak Hod kezébe nyomta, aki azt az istenek gúnyos röhögése közepette Balder felé hajította. Vigyoruk az arcukra fagyott, amikor Balder holtan összerogyott.
Lett erre nagy lótás-futás. Követ ment Helhembe, a Halál birodalmába, hogy eresszék vissza az élők közé Baldert. Hel kis vonakodás után hajlandó volt engedményeket tenni, feltéve, hogy az egész világ könnyet ejt Balderért! Mindenki pityergett: az emberek, a fák, a kövek. Csak Tökk óriásasszony szeme maradt száraz. „Tartsa meg Hel magának azt, aki az övé!”
Balder halála a legnagyobb szerencsétlenség, ami valaha az isteneket érte. A feldühödött istenek elfogták a lazac képében menekülő Lokét, és felkoncolt fiainak vassá változtatott beleivel egy hatalmas sziklához láncolták. Feje fölé lógatták Skadét, a mérgét csöpögtető kígyót. A férje arcára hulló, maró cseppeket azóta hűséges felesége, Sigyn kis tálkában felfogja. A tál időről időre megtelik. Akármilyen gyorsan üríti ki, néhány csepp Loke arcára csöpög. A fájdalmában félőrülten vergődő Loke teste meg-megremegteti a földet.
A világvégét, azaz az istenek alkonyát – Ragnarököt – kemény szélvihar előzi meg. A Napot és a Holdat elpusztítják az üldöző farkasok. A Fimbul-tél beálltával az emberek éhen halnak, a Földet hó lepi be. Nidhögg sárkány átrágja Yggdrasil gyökerét, a világfa kiszárad, a hegyek szétmorzsolódnak, a kötések szétpattannak. Loke lerázza láncait, bogot köt Skade kígyóra, és halott emberek körmeiből eszkábált tutajon igyekszik Hel leányához.
Fenris farkas is elszabadul. Szemei világítanak, az orrlikából lángok csapnak ki. Alsó állkapcsa a talajt súrolja, a felső a felhőkbe vész. Testvére, Midgård kígyó iparkodik lépést tartani vele – bár az akkor uralkodó hőmérsékleti viszonyok után ítélve „kígyómerevnek” kellett lennie. Az égbolt megreped, a nyíláson beözönlő óriások alatt Bifrost hídja recsegve összeroppan, és Heimdall végre a kürtjébe fújhat.
Az aranyködben vacogó asa-istenek felsorakoznak Oden mögött. Oden gondterhelten igazítja meg fején az aranysisakot. Induláskor nem sok jóval biztatta Mimer feje. – „Fenris elevenen fog elnyelni!” – cseng a fülében a károgó jós hangja. Oden elhessegeti a kellemetlen gondolatot, még egyszer végignéz a seregén, majd magasba tartott Gungner lándzsájával rohamot vezényel. Az asa-istenek elindulnak az utolsó csatába.
Tor összecsap Midgård kígyóval. Ami a kígyó méreteit illeti, elég legyen annyit megemlíteni, hogy farkába harapva körbefogta a lapos tálca formájú Földet. A hidegvérűnek nincs esélye szárazföldön, Tor Mjölnerrel lyukat vág a koponyáján. A küzdelem hevében Midgårdnak sikerül megmarnia Tort, aki kilenc lépést tesz, majd összerogy. Heimdall utolsó csepp véréig küzd Lokéval, míg mindketten halálos sebet kapnak.
Mimer jóslata egy az egyben bevált: Odent hollóstól, lándzsától bekapja a vérszomjas ordas. A világ megremegett, Yggdrasil ágai lángba borultak. Surt, a vulkánóriás, komor tekintettel okádta tüzét a tengerbe lassan süllyedő Földre.
Csend.
A hullámok elsimulnak, a tengerből előbukkan az újjászületett Föld. Szebben, mint valaha. Érett búzakalászok hajladoznak anélkül, hogy valaki vetett volna. Rejtekhelyéről két ember bújik elő. Liv (Élet) és Lust (Kedv) a harmat cseppjeivel oltják szomjukat, és szemüket az égre szegezve hálálkodnak.
Kezdődhet az élet!

140 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toma hate the indapass 2008.09.23. 19:00:58

ezek a vikingek komoly cuccot szívhattak...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 19:25:15

Küvé, talán a Fej meg a potroh miatt :D

Nadine, a hálószoba sosem lehet fehér
!!!

Toma, aki kevésbé szereti (dislike) az indapassot, :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 19:38:06

Fiam, miért, fellázadnak a macskák? Amúgy kék virágos a tapéta, csak a mennyezet fehér, mert valaha ablaktalan volt a helyiség, így próbáltam világosítani. Ráadásul még tetszik is.

Most jött el az ideje, hogy elolvassam normálisan a posztot.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:01:36

Hű, Hobbiszakács, ez nem piskóta. Remélem, nem én vagyok az egyetlen, aki ezt a millió fura nevű teremtményt nem tudta egyből megjegyezni, követni... Ugye, ez sok-sok mítosz, nem pedig egyetlen, amit minden svéd kisiskolás kívülről fúj...

Amúgy Tomának van igaza, ez tényleg csak valami cucc segítségével pattanhatott ki a vikingek fejéből:)
És igen véres is itt-ott.

Amúgy meg hangosan röhögtem a megfogalmazásokon, talán ha így szerepelt volna a törikönyvben anno a tananyag, szívesebben magoltam volna:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:03:17

Toma, észrevetted, hogy még mindig kommentelnek a TV Papriká-s posztodhoz?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:10:39

Úgy tűnik, ilyenkor mindenki Barátok köztöt néz. Pálcika meg nyilván "pihen".

Toma hate the indapass 2008.09.23. 20:16:34

nadine! én vagyogatok:)

igen láttam. időnként újra felkapják a posztot (gondolom valahova belinkelik), és akkor jön rá pár komment.

a vikingeknek, inkább ezzel a jó kis tudatmódosító cuccal kellet volna dílerkedniük, ahelyett, hogy végigrabolták európát:)))

Toma hate the indapass 2008.09.23. 20:20:01

most néztem meg, a gugliba ha beütöd a tévépaprikát, ez én posztom a hatodik találat. valószínű ezért is van még a "köztudatba" :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:21:21

Azért nagyon durva mítoszok ezek. Jó, a görögök sem voltak pitik, de szerintem ez brutálisabb elemeket tartalmaz... Még jó, hogy a mókus nem valami agresszív szereplő:)

Toma, éhes vagyok, adj valami kis könnyű esti csirkecombos balhét, krumplipürével!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:28:53

na végre megjavult az indabasz!

nadine
max, csak egy tányér pestós farfallét tudok küldeni:))

Benikuty 2008.09.23. 20:34:54

Nadine, én a "Görög mondák és regék" című könyvet kisgyerekként horrorként olvastam. Csak akkor nem ez volt a neve.
A Jancsi és Juliska is az:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:38:12

Ajjaj, én egész nap ehetnék. Akárcsak tegnap meg tegnapelőtt.
Most épp tervezgettük a hétvégi ünnepi menüt. Egy jó kis tyúkhúsleves után könnyű kis töltött káposzta, meg valami torta. Semmi franciás, svédes, meg vega se. :)

A "What a pity!" egész mást jelent mint hogy piti, igaz, Toma?! Kár vagy nem kár, ki tudja? :D

Nadine, ha már mintás egy kicsit, akkor jó. :)

Benikuty 2008.09.23. 20:38:53

Szegfű gomba paprikás nokedlivel. Jó lesz Nadine?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:41:25

Fiúk, elkéstetek. Éppen kolbászos májkrémet tolok, sajtikával, vajas kenyéren. De azért köszi!:)

Fiam, nem árultad el, mi a baj a fehérrel.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:42:11

beni
most néztem az időjárás előrejelzést, és úgytűnik a hónap elejére napsütéses lesz az idő, és 20-22 fok. remélem úgy is lesz:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:44:16

Toma, mikor mész kényszerpihenőre?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:48:22

Nadine, semmi gond a fehérrel, sokáig én is csak fehér falakat tudtam elképzelni. Most meg átestem a ló (ha már emlegettük) hátára és színeket szeretnék magam köré. Nem biztos, hogy harsányakat, lehet egy hűvös világoskék is, de inkább melegebb színekre vágyom. A hálószobába pedig valami vérpezsdítő lenne jó.
No meg néhány szobával több, mert most a hálószoba a nappali, a dolgozó is, vagy épp a konyha lehet ebédlő és nappali is, meg ott a Fruzsi szobája oszt kész.
Szóval a különböző funkciójú szobák különféle színekben, az egy eléggé korlátozott álomka.
Persze mindenki úgy, ahogy neki jólesik!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:49:27

ha minden igaz, holnap megtudom:) holnap megyek dokihoz, talán már van időpontja.

Benikuty 2008.09.23. 20:50:50

Toma:)
Éjszakára meg ott lesz a töménytelen takaró. Ugye 220 is kell a házba?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:52:49

Fiam, úgy rám kiabáltál, hogy hálószobába fehéret ne, hogy azt hittem, ez valami rosszat jelent...
Nekem nem mániám a fehér, de ide ez kellett és kész. Amúgy meg annak vagyok a híve, hogy a textíliákat, kiegészítőket tudom csereberélni kedvem szerint, de a falat nem festeném ilyen sűrűn, ezért előbbi lehet élénk, utóbbi inkább pasztell. Másrészt szeretem a nyugtató hatású színeket magam körül.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:53:03

a hálószobába, inkább hűvösebb, nem túl világos pasztellszínek valók. zöld, kék, okker különböző árnyalatai. ezek segítik legjobban a mélyalvást, ami a regenerálódáshoz kell.

Benikuty 2008.09.23. 20:53:32

...valami jobb tipp a hálóba, mint vérpezsdítő falak?:))

Pálcika 2008.09.23. 20:56:05

juhéj!!!:))))))))))
kész a konyhámba az azálea(csak múlt idő!!!)fal! mostantól már gyönyörű tégla színű-fazonú:))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 20:56:22

Beni: :D

Igen, Toma, a harsány és a pasztell között örlődöm. Még minimum egy évig :)

Benikuty 2008.09.23. 20:56:22

Nekem a hálóban az elefántos ágynemű jött be.
Az indiaiak szerint elefánttal ébredni szerencsét jelent. Hiszek nekik, bölcsek az ottaniak:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 20:56:37

Na, ez Pálcika belépője:)

Toma, egyetértek.

Benikuty 2008.09.23. 20:58:44

Pálci, ezt írd körül, mert be vagyok szűkülve.
Megyek is egy pohár borért:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:00:25

beni
nekem elfántos (indiai motívomokkal) függöny választja el a hálómat a műteremtől:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 21:00:49

Pálcika, csak nem falat festettél törött kézzel-könyökkel????

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:02:25

...mondjuk az én házam belűlről, a feng-shui elvén lett megcsinálva...

Pálcika 2008.09.23. 21:08:27

nem festettem,anno lefestettem a falat de nagyon csúnya lett a színe aztán lesmirgliztem de az sem javított,végül vettem olyan csempét(?)vagy járólapot(?)amit a falra kell felragasztani.tégla színű és hatású,de eddig nem volt időm felragasztani
ma viszont megtettem és gyönyörű lett a falam!!!!
ne kiabáljatok,a jobb kezemet meg sem mozdítottam, azért tartott ilyen sokáig

Benikuty 2008.09.23. 21:08:31

Nem gondolod Nadine, hogy ezt a Pálci bevallja?
Toma, ha nekem új házam lenne, az enyém is...mert az egy csoda dolog:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:10:52

Toma, feng-shui-ra is gondoltam. Gyakorlatilag mindenre.
Ugye foltvarrok is, csináltam már egy rakás takarót stb., DE itt is vagy az össze-vissza színes dolgot szeretnék vagy valami nagyon szépet selyemből vagy brokátból.
Elkezdtem egy faliképet. Két méter x kettőhatvanast szeretnék, de három centinél szélesebb anyag
nem lehet benne, inkább fél centitől két és fél centiig. 15X15 cm-es blokkokból fog összeállni. Eddig tizenhárom blokkig jutottam. Két év alatt :)
De majd most ráhajtok! :)


Pálci, ugye TÉNYLEG pihentél?!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 21:11:27

Pálcika, nem bírsz a nemesebbiken üldögélni, mi?:) Remélem, nem viszed túlzásba. A faladnak örülök, de még jobban örülnék, ha tudnám, hogy kivételesen fekszel és olvasgatsz. Vagy Carl Perkins-videót nézel. Vagy akármi.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:12:00

régebben feng-shuival foglakoztam, még tanítottam is. mikor a házamat zerveztem belűl, figyeembe vettem, hogy melyik helység milyen élethelyzetet jelképez, és ennek megfelően választottam ki a színeket, anyagokat, hogy erősítse az egyes területeket. pl. egészség, kreatívitás, pénz, stb...aszem a munka/szorgalom/karrier területet újra át kell néznem:))

Benikuty 2008.09.23. 21:13:34

Hehe, nem festett, csempézett! Pálci, holnap ássá kertet, mert az őszi az igazi. Tavaszi felét sem éri:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 21:15:31

Toma, :DDD
Van egy barátnőm, aki ennek az indiai változatával foglalkozik. Mielőtt házat veszek (ha úgy alakul egyáltalán), kikérem az ő tanácsát.

Beni, ne mondj ilyeneket, mert Pálcika simán megcsinálja. Majd ráállít valakit az ásó fejére.

Pálcika 2008.09.23. 21:18:07

Beni,ásni sajnos nem tudok egy kézzel:((((((
de beletrafáltál mert már kértem az uramat,hogy holnap ültessünk át egy fát(babarózsa)mert most van itt az ideje és nekem most "egyedül nem megy".igent mondott:)

Pálcika 2008.09.23. 21:18:49

Nadine,lassan úgy érzem túl éles a kukkerod:)

Benikuty 2008.09.23. 21:20:13

Szerintem azért hallgat, mert reszeli az ásót:)
Kevés misztikus dolog fogott meg úgy, mint a feng-shui, vagyis én hiszek benne.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:33:33

nadine
a feng shui szerint, kedvezőtlen helyek: szabálytalan alakú saroktelek nem igazán jó. a sok kiszöggelés a házon, szabálytalan alapterület, ne vezessen egyenes autóút, a ház felé, pláne ne a bejárat felé. ne vezessen át a telken/ház felett villanyvezeték. ne nézzen a ház felé egy másik ház éle/sarka.
viszont az kedvező, ha amikor a házat megnézed, csendes eső esik. ha a ház alapja négyzetalakú, vagy nem túl nyújtott téglalap, a ház mellet/felé kanyargós út vezet. ha patak vezet át a telken. ha ház mögött domb van....

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:34:15

Ja, Beni, Misty kuss! Jó, ez nem az a hely, meg már az idő sem alkalmas, de valahogy kezdek elemembe jönni :)
Tudom is, miért. Elfelejtettem bevenni a hatórai blood-pressure csökkentőmet.

Pálci, az ásás most nem baba! :)

Toma, nem tudom, lehet-e ilyet kérni, de a tanácsodra számíthatok színek, egyebek ügyében?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 21:36:32

Basszus Toma, az összes parasztház nem épp a feng-shui szabályai szerint épült errefelé.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 21:41:53

Toma, köszi, ezeket én is tudom. Van itthon pár könyvem a témában...:)

Pálcika, csak hozod a papírformát:))

Benikuty 2008.09.23. 21:43:13

Pálci, ha nem reszelheted, akkor reszelteted:)Ügyes!
Fiam, nekem monyáscsökkentő reggel, fél. Hatkor. Éccakát! Visszafoglalom a gyikót.
Mariss, amit beni igér, megiss.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.23. 22:29:53

Jó éjt, beájulok a macskáim közé. Ha hagyják.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.23. 22:54:49

Beni, jó nyomáscsökkentést!

Befekszem én is a nemeldöntöttszínű, vegyes rendeltetésű szobában lévő ágyba, párnáim közé.
Szegény Petőfinek nem lehetett túl jó derékalja vagy házasélete, ha inkább csatatérre vágyott. Mondjuk én meglelem azt itt is ... :)


Szép álmokat!

spájdernecc 2008.09.24. 05:06:10

Jó reggelt!
Teát!
Kávét!
Patakot a kert végébe!
Nirvánát!

Benikuty 2008.09.24. 06:43:28

Szép napot!
Patakra vízi erőművet!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.24. 07:46:17

Jó reggelt!
Italokat!

Szia, Spájdi! Szia, Beni!

2008.09.24. 08:10:13

jó reggelt!
Beni, minek a patakra vízierőmű?

Pálcika 2008.09.24. 08:16:04

Szép reggelt!!!
fényesjókedvem van:)
megyek kávét főzni (mindenkinek)!!!!
és megyek megnézem a falam!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.24. 08:17:00

Jóreggelt :-) remélem, nem Hellel álmodtatok :-))

Köszi, hogy elolvastátok :-)

Gondolkoztam azon, hogy két részletben közöljem a tegnapi szóáradatot. Sehogy nem tudtam eldönteni azt, hogy hol vágjam el. Hosszú, ennek ellenére bőben akadnak benne lyukak. Bure nemi életét például mély titok ővezi. :-)


A skandináv mitológia érdekessége többek között az, hogy "itt" a pokol hideg, míg a Földközi-tenger menti népek forrónak képzelik el.

A Birkába tartó misszionáriusok kalandos életéről legközelebb számolok be. Vegyétek fenyegetésnek.

:-))

2008.09.24. 08:18:02

HSZ, számítunk rád! jelenleg te vagy az egyetlen publikáló szerzőnk :)))

Pálcika 2008.09.24. 08:36:30

ha valaki kávézna most még meleg:))
megnéztem a falam(most nagyon gyorsan levegővétel nélkül beszélek)több mint gyönyörű,annyira szép és csinos lett,hogy nem tudok betelni vele.nagyon szeretném nektek is megmutatni.kérek a fiamtól telefonos segítséget és megpróbálom lefényképezni és felrakni a képet.

most patakot vagy nirvánát???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 09:09:42

Jó reggelt!

Én patakot. A nirvána nem csobog. Egyébként mindig is szerettem volna egy patakot a kertembe, csak az utolsót is elvitték az orrom elől a CBA-ban.

HSZ, írj csak buzgón. Én jelenleg a hálószoba mennyezetére publikálok, kicsit furcsa formájú íróeszközzel. Gurul és fehér nyomokat hagy.

2008.09.24. 09:13:55

még mindig van mit festeni?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 09:15:17

Hobbiszakács, ismételt köszönet a míves felvilágosító dolgozatért. A "Folyt. köv." kifejezetten jól hangzik. És nem álmodtam vele, viszont beugrott:
"- Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője!"

Fiam, ha hiszed, ha nem: tegnap nekem is a fej meg a potroh között található ugrott be, csak nem írtam még egy komment. De, mint Karinthy írta: Lehet, hogy másnak is eszébe jutott, de én voltam az első, aki le merte írni - valami ilyesféle a "spiripiszkos" szólelemény kapcsán.

Nagy Hálószövő, a kávét illetőleg megnyugtatlak: már kora reggel megfőztem, megittam. Tea most készül a reggelihez. A kertvégi patak egyelőre igen távoli vágyálomnak tűnik, sajnos...

Erőmű helyett valami olyasmit olvastam tegnap valahol, hogy a sógoréknál egy éven belül nyit egy szálloda, ami teljes mértékben önellátó energia szempontjából. Azaz nem fogyaszt semmit ! (Nincs gáz-villany-vízszámla...???) Hát azt megnézném!

Pálcika, egy falat szép falat reggelire?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 09:19:45

Jé, hogyne lenne... A hálószobában mindjárt kezdem a második réteget. A fürdőszoba még szűz (festetlen), az előszoba félig festve, a lépcsőház félig festve, a konyha meg egyenesen katasztrófa. Ráadásul ott olyan felületek vannak, hogy egy körömlakk ecsetével talán gyorsabban haladok és kisebb kárt okozok, mint a legkisebb hengerrel. Szóval, van még mit pingálni.

2008.09.24. 09:30:04

jaj, te szegény!

muskotály küvé 2008.09.24. 09:40:31

Sziasztok, jó kávézást.

Toma, majd jövő hétvégén meséld el bővebben, mi az a feng shui, mert érdekelne... Bár a házon már nem tudok változtatni, de szomszéd sarka talán nem néz felé. (Ha mégis, legfeljebb lebontatom a szomszéddal :) )

HSZ, egyébként ezek a mondák hogy maradtak fenn?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 09:49:46

Küvé, a mókus adta tovább, én tudom...:)

Jé, viszont ami elkészül, az nagyon szép. Mondhatni, maradásra ösztönöz, bár kicsit tartok tőle, hogy ez csapda.

Benikuty 2008.09.24. 09:55:52

Saját vizierőmű villanyszámla ellen:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 10:06:48

A csapdáknak szépeknek is kell lenniük, másként nem működnének...
Légy erős: ne engedj az ürdüng intetüinek :-)

Egyebekben pedig a falak levakarásával az ember túlesik a legrosszabb részén - mondom én, aki nem festetett a beleszülettem lakásban 28 éve egyáltalán, de akkor is csak egy részében...
Azaz bagoly mondja:
"Veréb, veréb, veréb. Itt a bagoly, a bagoly. Nagy a fejed, vétel." (Kópérájt báj magyar honvédség bejelentkezési formula rádiótávírászok részére.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.24. 10:52:51

"HSZ, egyébként ezek a mondák hogy maradtak fenn?"

Jó kérdés. A forrás részben az izlandi mondavilág, az Eddák, az időnként fellobbanó nemzeti mozgalmakkal járó irodalmi alkotások...

Hogy biztos legyek benne, megkérdeztem az Internetet, azaz a Wikipédiát, és "körülbelül" ugyanazt találtam a Bibliography alatt:

en.wikipedia.org/wiki/Norse_mythology

Amikor az anyagot gyűjtöttem, akkor még nem volt Wikipédia :-(

:-)

(Most pedig középre el...)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 10:53:54

Akkor nem tudom, mivel bíztassalak...
A "Hajrá" nem tűnik adekvátnak.
A "Gondolj arra, milyen jó lesz utána!" meg egyszerűen szentes szemforgatás. Nagyjából olyan, mint a kezét kalapáccsal ütő ápolt válasza: "Doktor úr, tudja, milyen jó, amikor melléütök?"

És ha a mennyezeten nem lesz igazi Nadine-os freskó-szekkó, akkor nem is tűnik az igazinak - mert a színválasztás, ha fehér- tört fehér- operatőri fehér a választék, nem igazán ösztönző.

(Pálcika, elnézést a rossz viccért - idézetért.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 10:58:44

H.Sz. - köszönöm a linket, épp csak belepislogtam, majd később elolvasom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 11:19:33

Mormogi, nem kell biztatni, biztat engem a látvány.

Pálcika 2008.09.24. 11:43:46

megyek fogászatra:((((((((letört a fogamból(vagy a tömésemből?)egy darab.most egy órája:(((
úgy látszik lassan szét törik a testem

Pálcika 2008.09.24. 11:45:13

Nadine,mi lett a jogsiddal????lemaradtam az információról

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 12:29:48

Pálci, már csak a pluszórák vannak hátra a forgalomban való vezetésből, viszont most tatarozok. Utána folyt. köv. Ilyen állapotban nincs értelme mennem, sem agyilag, sem fizikailag nem lennék képes koncentrálni. Még az is nehezemre esik, hogy visszaemlékezzek: megittam-e a kávét vagy sem?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.24. 12:44:13

Már megint félreolvasós napom van.
Pálcika érdeklődését úgy olvastam: "Nadine, mi lett a popsiddal?" Átfutottam gyorsan a kommenteket, ám egy árva Nadine-féle hátsó fertályas casus-t sem találtam. Azért rémisztő, hogy mennyire azt szeretném, amit szeretnék és nem azt, ami van. És azt sem tudom, hogyha ez így van, akkor vajon miért szeretnék Nadine popsijáról olvasni?!
Nem értem magam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 13:16:43

Fiam, ritkán írok róla. Szerintem Pálcika is.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.24. 13:34:27

Nadine, azért egy szmájlit tehettél volna. :(
Mosolygósat, mert most nem tudom, neheztelsz-e.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 13:45:28

Bocs, a szmájlizsák is el van pakolva. De a kedvedért kinyitom:)))))

Benikuty 2008.09.24. 14:05:38

Fiam, ez olyan mint a fakard-farkad:)

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.09.24. 14:08:26

Helló Evribodi,
Toma, nekem is van elefántos takaróm, terítőm vagy függönyöm, fehér/fekete.most várja, hogy kimossam, és "beüzemeljem".
a lakásban adott volt a falak színe, az enyém talán barack színű, amit bánok, hogy körbe a most divatos(?) szegélyt ragasztották, színben teljesen megy mindenhez, ami egykor itt volt, de az én szánalmasan öreg bicebóca bútoraimhoz semmi közük.majd egyszer lesz egy csodás piros, víz zöld párnákkal, vagy víz zöld piros párnákkal ülő/fekvő alkalmatosságom.jelenleg azonban annyi rá az esély, mint a lottó ötöshöz.főleg, hogy nem is lottózom,hehe.
mentem, tanítani, nem középiskolás fokon, hanem csak úgy.
Beni @ment.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 14:10:16

Marisell, ajánlom figyelmedbe a Vaterát és a TeszVeszt. Hátha hamarabb beköszön hozzád a vízzöld/piros párnás ülőalkalmatosság.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.24. 14:20:38

Beni, igen, csak a hely változott :)

Köszi, Nadine!

Marisell, pár kommenttel elébb tanácsodat kértem. Ha ráérsz, akkor légy szíves nézd meg. Köszi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 15:12:30

Nagyon vicces nekem, amikor valaki bejelöl az iwiwen, rákérdezek, honnan ismerjük egymást, erre visszavonja. Komoly.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.24. 17:37:33

beni @ ment!

nadine
így már én is jártam:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 17:40:01

És Te is a lábujjad hegyétől a fejed búbjáig festékes voltál ruhában? Ma már kifejezetten cyberpunkban nyomom, egyik szemgolyóm fehér, a másik krémsárga. És jól látok.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 19:05:24

Megint előbújt a vizuális oldalam :-)
Pedig nekem nincsenis kukkerom. Na jó, van - de az csak olyan normál, földi tipus, nem olyan…
Szóval ha hozzáveszem a Cyberpunkó szerkóhoz a festőhengert, a kukkert meg az ustort lófejjel feldíszítve, hogy az éjszakai falatozásnál használt szuperszenyát ne is említsem . . .

Most elszégyelltem magam és elmegyek. Pá.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 19:15:52

Mormogi, ez az állapot mostanában teljesen hétköznapinak számít nálam. Ne szabódj...!:)

Fiam, az jogsi:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 19:21:05

Azért egy jó hírt még megosztok:
a H.Sz. adta linken bal oldalon, a választható NYELVEK között magyar is van, ott az egész Skandináv Mitológia címszó elérhető - további (az angol nyelvűtől eltérő) képekkel illusztrálva…

S lőn dorff:
hu.wikipedia.org/wiki/Skandin%C3%A1v_mitol%C3%B3gia

Ezt meg plusszban az érdeklődőknek:
hu.wikipedia.org/wiki/Gundestrupi_lelet
A magyar lap igen szűkszavú, az angolt érdemesebb megnézni - itt valamiféle kelta- esetleg ír mondavilággal is apcsolatba hozzák. Szerepel ebben egy olyan elem is, ami szerint az üst olyan bőségszaru-féle, mint a Kalevalában a Szampo - amit ott az ármányos Louhi lakar megtartani…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.24. 19:22:23

Na akkor most milyen kategóriás lehet egy pop-sí???
(Pálcika mindjárt közbelép - legalábbis remélem :-)

2008.09.24. 19:29:46

kérdés: kértek holnapra égigérő füvet?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 19:44:07

IGEEEEEN!!!! Viszont akkor told arrébb, légy szíves, Pálcika újabb jelmondatát...

2008.09.24. 19:51:23

rendben, készül :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 20:00:41

Klassz!!! Festő szakmunkás nyulak mindennapi betevője:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 20:01:20

Toma, Te meg írhatnál egy posztocskát a feng shuiról is, nem?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.24. 20:08:02

Na, akkor én most megnézem (Fiam, az m1-en) a Presszót. Már sokat hallottam róla, most végre emberi időpontban vetítik, 20-22 óráig talán képes leszek virrasztani.

2008.09.24. 20:25:29

én viszont olvasni megyek, jó éjszakát mindenkinek!
élesítettem holnapra a füvezést :)

muskotály küvé 2008.09.24. 22:17:40

Egyszer jövök este, mindenki horpaszt :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.24. 22:47:37

Kösz, Nadine! Egyszer írod meg, mégsem nézem. Családfáztam. Úgy tűnik Thököly-vér is folyik az ereimben. Most már világos az erotikus és lázadó hajlam honnanvalósága! :)

Küvé, fenn vagyok.

Égigérő fű mindig kellemesen elzsongít ... :)
Egyszer láttam marihuana-levelet vagy mit a Teve utcai rendőrpalotában. Az akkori főkapitány sajtóreferense személyesen hozta Kolumbiából. Szerintem bármelyik sarkon kapott volna. Vagy nem? Bűnösebbnek gondolom Bpestet, mint amilyen? Persze van egy csomó rokon ott. Ill. mi származtunk le. Vagyis leszármazottak vagyunk. Lassan késő van és még mindig hogy pörgök!?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.25. 07:18:56

Jó reggelt!
Italokat!

Spájdi hol vagy?
süti beállítások módosítása