Ez az egyik legegyszerűbb savanyúság. Több okot is tudok, miért fogjunk hozzá. Például majdnem minden kerti maradék anyagot bele tudunk suvasztani, gyorsan elkészíthető, kevés mosogatnivalót termel, akinek nincs befőzési/elrakási rutinja, annak is sikerélmény nemcsak az elkészítése, az elfogyasztás is.
Hozzávalók (nálam ezek az anyagok voltak a kertben – kivéve a káposztát):
- 2 kg fejes káposzta
- 2 kg uborka
- 1,5 kg paprika
- 1,5 kg zöldparadicsom
- 0,5 kg hagyma
- 4-5 db sárgarépa
Ami még kell a sikerhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg só
- 4 dl 10%-os ecet (vagy 2 dl 20%-os)
- 1 mk szalicil
- 1 mk borkén
Ha valaki szereti, nyugodtan tehet még bele karfolt vagy be nem érett kisdinnyét is, esetleg gyöngyhagymát, zellert vagy akár lila hagymát (sajnos, utóbbit idén elfelejtettem!)
Elkészítése:
Minden hozzávalót körülbelül azonos nagyságúra szeletelünk. Az ecetben feloldjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a sót, a szalicilt és a kénport. Az összevágott anyagokat jól összekeverjük és ráöntjük az ecetes lét. 24 órát állni hagyjuk, közben néha átforgatjuk. Annyi levet ereszt, hogy a betöltött üvegekhez pont elég lesz. Ez a mennyiség nekem elsőre csak két fazékba fért el, de három-négy óra alatt a felére összeesett és akkor összeöntöttem, hogy a lé egyformán tudja átjárni a zöldségeket.
Egy nap elteltével kiforrázott üvegekbe töltöm a csalamádét, és felöntöm az ecetes lével. Lezárom az üvegeket, és fejjel lefelé tartom egy napig (ezt a módszert a nagyikámtól örököltem, szerinte így tartósabb lesz:)?. Gyanítom, normális helyzetben is azonnal tárolhatóvá válik, de hát a szokás hatalma.... A csalamádé három-négy hónap érlelés után a legfinomabb.
Pár megjegyzés:
Én szeretem, ha színes az üvegben a csalamádé, ezért kifejezetten jó, ha a paprikának az 1/3-a piros. Répát szintén inkább csak a szín miatt rakok bele, de csak módjával, különben édes lesz. Egy-két üvegbe szoktam hegyes erős paprikát (macskapöcse) dugni, mielőtt lezárom (idén ezt is elfelejtettem).
A csalamádét mindenki másképp szereti, bátran lehet az arányokon változtatni, annak megfelelően, hogy a család mit szeret jobban (nálunk a káposzta és az uborka a nyerő), de a lényeg, hogy többféle zöldséget használjunk. Van, aki édesebben szereti, az 20 dkg helyett, akár 30-40 dkg cukrot is tehet bele.
10-12 óra állás után bátran kóstoljuk meg a levét, és nyugodtan adjunk még hozzá ecetet vagy cukrot.
Van, aki az üvegek aljára szemes feketeborsot, mustármagot, babérlevelet, kaprot vagy tormát tesz, mindenki ízlés szerint.
Ui.: Ez már csak egy belső/szabadkozó információ: más esetben a felvágott anyagok szebbek és vékonyabbak (főleg a káposzta), de mivel a jobb kezem el van törve, így a ballal szeleteltem mindent, és ez a munka hagy némi kivetnivalót maga után...
Az utolsó 100 komment: