Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Valencia - Spanyolország

2008.11.06. 05:00

Barangoló: Valencia – Spanyolország

Ennek az írásnak már sokadszor futok neki, de valamiért sosem sikerült befejezni. Nem mintha nem lenne mit írni a városról, sőt inkább azt volt nehéz eldönteni, mi maradjon ki. Egyszerűen csak nem állt össze a fejemben. Most viszont bekattant valami, és ennek ti isszátok meg a levét! :)

Valencia (katalánul: València), az azonos nevű tartomány és autonóm közösség székhelye, Spanyolország keleti felén fekszik, a Földközi-tenger partján. Érdekes, hogy Barcelonától és Madridtól is nagyjából 350 kilométerre található.

I. e. 138-ban a rómaiak alapították, egészen pontosan Decimus Junius Brutus konzul. Eredetileg katonáknak adományoztak itt földeket, de villámgyorsan várossá fejlődött. Pár évszázaddal később az arabok és a keresztények között pingpongozás kezdődött a terület birtoklása felett, végül 1238-ban utóbbi csapatnál maradt a labda. A város a Valenciai Királyság fővárosa lett, majd Izabella királyné Spanyolországhoz csatolta.

Ahogy múltak az évtizedek, rohamléptekben fejlődött a település, és az ország legfontosabb városai közé tornázta fel magát. Tette ezt annak ellenére, hogy itt is dúlt az örökösödési háború, egy időre a Bourbonok tették rá a kezüket, majd megszenvedték Franco tábornok rémuralmát. Az uniós csatlakozásból azonban Valencia is csak profitált. Ráadásul mediterrán éghajlatának köszönhetően remek turista mágnes: nemcsak a tengerpart és a strandok vonzzák ide az embereket, hanem a rengeteg fesztivál és az éjszakai élet is.

Ha csak a legfontosabb látnivalókra van időnk, akkor a sétánkat kezdjük a Torres de Serranos-nál. Ezeket a XIV. századból származó impozáns kapukat gótikus stílusban építette Pere Balaguer. Jóllehet védekezési célból készült, sosem töltötte be ezt a funkciót, leginkább a kereskedők használták. 1586 és 1887 között a nemesség börtöneként szolgált (mint a Bastille és a Tower). Ezért is maradtak épen a tornyok, mikor 1865-ben felszámolták a városfalat. Több szintjét be lehet járni, a tetejéről pedig remek kilátás nyílik a városra.

A következő állomásunk a Plaza de la Virgen, amely már a rómaiak idején is központi tér volt. A jelenlegi formáját a XIII. században kezdték el kialakítani. A Plaza három fő épülete szinte árasztja magából a történelmet.

A Basilica de Virgen de Los Desamparados egyike volt a Spanyolország első barokk épületeinek. Hagyományos spanyol stílusban készült, kék csempeborítású kupolával. Belül található a nagy becsben tartott Virgen de los Desamparados szobor – ő Valencia védőszentje. A szobrot egyébként rengeteg természetfeletti mítosz övezi.

 

 

 

A Palau de Generalitat a Valenciai Autonóm Régió vezetésének a székhelye, korábban a korona adószedőinek adott otthont. A XV. században készült impozáns, kastélyszerű épület tervezője remekül ötvözte a gótikus és reneszánsz stílust a mór jegyekkel.

 

 

 

 

A La Catedral de Valencia nevezhető a tér fő látványosságának, illetve ez a város első számú vallási központja. A legnagyobb nevezetessége, hogy állítólag itt őrzik az egyetlen eredeti Szent Grált (döntse el mindenki maga, hogy elhiszi-e vagy sem). A katedrálist a XIII. században építették a korábbi mecset helyére. A kialakítása látványos: a gótikus, barokk, neoklasszikus stílust ötvözi. A nyugati oldal leginkább egy sötét erődhöz hasonlít, a keleti oldala pedig egy szűk átjáróra. A nyolcszögletű harangtorony, az El Miquelet, a város egyik ismertetőjegye. A tetejéről bárki megcsodálhatja az óvárost felülről. Előtte azért tűnődjünk el azon, elég erőt érzünk-e magunkban a 207 lépcső megmászásához…

Továbbsétálva eljuthatunk egy újabb igen impozáns épülethez, ez a La Lonja de la Seda. Az egykori Selyembörzét a UNESCO 1996-ban a világörökség listájára tette, lévén a késő gótikus építészet egyik legszebb, legfontosabb és legjobban karban tartott példája Európában. A XVI. század kezdetén készült el, és a város aranykorának jelképe, annak a kornak, mikor Valencia Európa fő kulturális és gazdasági központja volt. Ezért is építették. És kétségtelen, hogy nem spóroltak semmivel. Lehetetlen, hogy valakit ne nyűgözzön le: egy középkori kastély monumentalitása ötvöződik a kor kifinomult építészeti stílusával. Három részből áll (plusz a Narancskert).

A fő csarnok, a Sala de Contratacion (Szerződések csarnoka) egy hatalmas, gazdagon díszített terem, melyeket látványos, csavart oszlopok tartanak. Az oldalszárnyat Konzulátusi pavilonnak hívják, ezt régen a Tengeri Bíróság használta (amely az első spanyolországi bíróság volt). A második emeleti terem mennyezete olyan csodaszépen díszített, hogy annak idején a király csak azért lovagolt el idáig, hogy megnézze. Napjainkban az első és második emeleti termek a kornak megfelelő bútorokkal vannak berendezve. A harmadik rész egy torony, ide börtönözték be azokat a kereskedőket, akik nem tudták megfizetni az adósságaikat.

 

 

 

Ha itt már eleget tátottuk a szánkat, sétáljunk át a tér másik oldalára, ahol is a Mercado Central, azaz a Központi Piac található. Ez Európa egyik legrégebben működő piaca – jóllehet magát az épületet már a XX. században húzták fel. A stílusa szintén valenciai: rengeteg szín, kerámiák és mozaikok. Érdemes körbejárni, és több szemszögből megnézni. A piacon hatalmas élet folyik, nézzünk körül bátran, ízelítőt kaphatunk a városiak mindennapjaiból. Természetesen vásárolhatunk valami helyi finomságot is (nyáron a fügét feltétlenül kóstoljuk meg. Vagy a mangót. Esetleg a szőlőt. De az őszibarackot mindenképpen...)

Sétáljunk tovább, a következő megállónk a Plaza de Ayuntamento, a tulajdonképpeni főtér. Tagadhatatlanul a legimpozánsabb része Valenciának, egy sor lenyűgöző épülettel körbevéve. Az Ayuntamento (Városház) tradicionális spanyol és valenciai stílusban készült. A központi óratorony minden főbb eseménynek a kiindulópontja. Nyitva tartási időben látogatható néhány terem: például a Sala de Cristal (fogadócsarnok), illetve a Történeti Múzeum, amely a várostörténeti gyűjtemény. A tanács egyébként 1934-ig a Plaza de la Virgin egyik épületében ülésezett, a mai Ayuntamento-t csak a XX. század elején építették.

Ha ennél egy kicsit több időnk van bámészkodásra, akkor akad még más néznivaló is. Néhány, a teljesség igénye nélkül: a Plaza de Toros, amely 150 éve épült, vagy a Kerámiamúzeum, esetleg a Catalina torony, ami az El Micalet párja, illetve a Carmen kolostor, és így tovább... De úgy is jó, ha csak kóválygunk fel és alá.

Annak, aki inkább zöldre vágyik, a Turia kertjeit javasolnám (Jardines de Turia). Ez a 9 km hosszú terület üdítő színfoltja a városnak. Korábban itt folyt a Turia folyó, Valencia ennek mentén épült ki. Mivel azonban elég sokszor kiöntött, a városvezetés az 1957-es hatalmas árvíz után elterelte. A folyó helyén maradt termékeny talaj kiválóan alkalmas arra, hogy mindenféle növénnyel beültessék. Került ide még sportpálya, játszótér, rengeteg szökőkút és sétaút. Aki csendre, nyugalomra, jó levegőre vágyik, a megfelelő helyen jár.

Közvetlenül a kert mellett található a Ciudad de las Artes y las Ciencias, azaz a Művészetek és Tudományok Városa. Ez egy futurisztikus oktatási komplexum, amelyet Valencia híres építésze, Santiago Calatrava tervezett. Az építészt az űrkorszak és állati koponyák inspirálták. Az elképzelés elég hátborzongató, de a végeredmény látványos. A különálló csarnokokat a tiszta víz és rengeteg zöld köti össze - mint közös ismertető jegy. A komplexum öt épületből áll, mégpedig:

     Palau de les Arts Reina Sofia (koncert és opera terem): a „palotának” 4 különböző előadóterme van, amelyek a klasszikus operák és koncertek mellett színházi előadások befogadására is alkalmasak. S mivel remek az akusztikája, ezért Európa egyik legrangosabb operaházának számít.

     L'Oceanografic: ez a legnagyobb tengeri park Európában. Több kisebb épület áll egymás mellett, mindegyik más és más területével foglalkozik a tengereknek és az óceánoknak. A bámészkodók élőben csodálhatják meg többek között a két sarkkör, illetve a mediterrán vizek állatvilágát. A látnivalók egy része a föld alá van süllyesztve, illetve van egy nagyon jópofán kialakított akvárium is: egy folyosót vezettek bele, így az embert szinte körülveszi a víz. Érdekes érzés átmenni mondjuk egy cápa alatt :)

Kétségtelen azonban, hogy a leglátványosabb, és a gyerekek számára a legélvezetesebb a delfin show. A szervezők profi módon csinálják, mert bevonják a közönséget is. Az előadás előtt egy bácsi elmeséli, mit kell tudni a delfinekről, utána pedig, aki szeretne, kérdéseket tehet fel neki. Korlátozott spanyoltudásomból ennyire futotta. Majd kiválasztanak pár gyereket, akik később megsimogathatják és megetethetik a delfineket. Ezzel teljesen lenyűgözik a kölyköket, akik közül nagyon sokan élőben soha nem láthatnának delfineket. Ilyen közelről meg pláne. Maga a show látványos, élvezetes, az idomárok ügyesek, és klasszul össze van hangolva az egész.

     L'Hemisferic (IMAX Mozi): általában 5-7 különböző előadás megy egy időben, mind oktatási céllal, valamilyen vizuálisan meglepő megoldással. A 3D mozi valószínűleg a park legérdekesebb része a gyerekek számára. Ugyanis az előadásokat nagyjából vízszintes helyzetben kell nézni, a vászon pedig a félgömb alakú kupola alatt van.

     Museo de Ciences Principe Felipe (Tudományos Múzeum): hatalmas, hosszú épület, három emelettel. Az ismertető szerint ultra-interaktív tudományos cuccokkal felszerelve – jelentsen ez bármit is. A témák, amelyekkel foglalkoznak: elektromosság, fizikai törvények, lézerek, emberi test, sporttudomány, hang, fény, és van planetárium is. Ellentétben a többi múzeummal itt lehet tapizni a kiállítási tárgyakat, sőt kötelező, hiszen, hogyan másként lehetne megtapasztalni ezeket a dolgokat?!

     L'Umbracle (üvegház): ez tulajdonképpen egy zöld sétány a világ minden tájáról származó növényekkel körbeültetve. A komplexum egyetlen része, ahova ingyen is be lehet menni.

Hosszú sétánk végére értünk. Örülök, hogy velem tartottatok, és remélem, jól szórakoztatok. :)

 

116 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2008.11.06. 07:36:45

Jó reggelt kívánok!
Jé!
Régen jártam itt. Most felidézted az akkori ízeket, hangulatokat.
Ráadásul ez a Művészetek és Tudományok Városa akkor még nem is volt. Most már erről is tudok valamit. Köszi.

tistedur 2008.11.06. 08:01:55

és én még nem jártam erre :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 08:23:23

Jó reggelt. Hozok egy kávékát és belemerülök. Mármint a Barangolóba.

Zuzuka 2008.11.06. 08:25:52

jóregg!
nagyon élvezetes reggeli séta volt, köszi Jé:) ennyi gyönyörűség egy városban, szinte hihetetlen! szívesen bóklásznék több hétig is a régi és a modern városrészben, nagyon tetszik mindkettő.
ó, azok a csodálatos delfinek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 08:46:29

Hű, a mindenit, tisztára úgy éreztem magam, mint egy vidéki pásztorlányka, amikor életében először jár a nagyvilágban... Hogy mi minden van, amit nemhogy nem láttam, de még nem is hallottam róla! Óriásit fejlődött a világ. Ezek az új épületek, ultra-interaktív csodák! Hihetetlen! Most nagyon elámultam, úgy ám.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 09:04:16

Jó reggelt!

Jé, de jó, hogy barangolhattam Veled. Csak úgy bóklászni én is nagyon szeretek!

muskotály küvé 2008.11.06. 10:03:48

Sziasztok, jó kávézást.
Szépek a képek; Jé bevezető szövegét olvasva, ismerős a helyzet (cikk készülésének "módja"), az Isztriás posztom nyár óta készül...

Zuzuka 2008.11.06. 10:14:29

szia küvé!
már azt hittem ott ragadtál a kutyával:))

a pálmafák alatt szeretnék sétálgatni...
most!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 12:00:59

Juhé!

Megkaptam az ECDL bizonyítványomat, pontosabban a jogosítványomat :)
Vigyázz Európa, megyek!

Zuzuka 2008.11.06. 12:01:40

nah, jól elámult mindenki:)
a L' oceanografic emlékeztet a sidney-i operaházra.
ebééééd!

Zuzuka 2008.11.06. 12:02:40

fiam, gratulálok, lassan polihistor leszel:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 13:57:18

Elmegyek fodrászhoz. Ha nem jelentkeznék pár hónapig, akkor nem sikerült értelmesen elmondanom, mit szeretnék.

maybach 2008.11.06. 14:58:14

Légy optimista és ne vigyél magaddal rögtön lófejet, mert félreérthetik.

2008.11.06. 15:30:21

maybach, ez jó! :))))
most röhögtem először a mai nap folyamán

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.06. 16:24:51

Sziasztok!

Jé, Valencia, ott még nem voltam! De jól néz ki! Köszi az előzetest! :-)

fiam: gratulálok! Ne felejtsd, hogy az ECDL előnye az, hogy lehet mellette inni!

Nadine: és ha nem ismerünk meg????

A Többieket majd máskor macerálom :-)))

Most pedig elhúztam. Ja, holnap nézzetek be hozzám :-)

Zuzuka 2008.11.06. 17:01:23

gyere nyugodtan Nadine, úgysem látunk:)

annyira szomorú, hogy sötétben jövök haza.
ma olyat láttam, amit már kb. 20 éve nem: szenet lapátoltak az utcáról a pincébe csúszdán! mindezt a belvárosban... kérdem én: vannak még ott szenes kályhák?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 17:17:19

Zuzu, hogyne lennének! Le is szoktam csúszni, ha látok ilyet, és közben ordítom, hogy "Jön a szén, csúszik!"...

Maybach, a csikófrizura valaha jól állt:)

De itt vagyok, szóval, nincs baj, mi több, ráérzett, mit is szeretnék. Persze, akkor ugrik a majom a vízbe, amikor aludtam rá egyet:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 17:20:10

Zuzuka, köszi!
A sötétnek is vannak előnyei.
Szerintem gyémántot préselnek a szénből...

Hobbiszakács, köszi. Jaja, én is azon vigyorogtam, hogy majd jól felmutatom a rendőröknek :)

maybach 2008.11.06. 18:52:41

Nekem gyerekkoromban gyakran volt csikófrizurám és mindig utáltam.
Most meg már nincs miből csinálni.
Hacsak csikóból nem, de azt meg azért nem szeretném.
Pedig régen a szovjet ifjúsági filmekben az összes vásott gyereknek olyan volt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 19:13:25

A régi szovjet ifjúsági filmekben az is volt a legszebb, hogy a férfiszínészeknek szépen ki volt húzva a szeme feketével. Még a kétéltű ember is olyan nagyon szép volt :) Meg az ellenség is :(

maybach 2008.11.06. 19:16:54

Az ellenség mindig jobbról lovagolt be, a jók meg balról.
A kétéltű ember meg jó film volt. Majd a szívem szakadt meg, hogy végül vízbe kellett ugrania. Vagy mi.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 19:29:09

Így jár, akinek kopoltyúi vannak...
Az azért nagyon visszavetett a fejlődésemben, hogy beteljesületlen maradt a szerelem, mégha akkor nem is tudtam, mi is az a beteljesülés...

maybach 2008.11.06. 19:40:14

Nem tudom. Nemecseknek nem volt egy se.
Igaz olyan lány se, aki beleszeretett volna.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 20:20:53

Maybach, Nemecsekre nem gondoltam, pedig gondolhattam volna.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 20:36:38

Maybach, most esett le, hogy a csikófrizura nem lófarok. Sebaj, nekem mindkettő bejön:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 20:39:40

Az érdeklődőknek: felraktam egy vadiúj szerelmetes kódexet a blogra. Bennem elveszett egy múlt századi grófnő. Vagy inkább fordítva: a múlt századi grófnőben veszett el a mai nő.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 21:12:45

Fiam, most kb. öt percig néztem bután, hogy mire mondod. De rájöttem!:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.06. 21:39:43

Esténként szörnyen jó formában vagyok:)

El is búcsúzom, mert kár belém az elektromosság:) Jó éjt!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.06. 21:41:13

Vezesd le Magad!
Jut eszembe: jogsi?

spájdernecc 2008.11.07. 06:19:18

Jó reggelt!
Sok kávét!
Ezek a rómaiak értettek a telek-bizniszhez

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.07. 07:00:14

"Az érdeklődőknek: felraktam egy vadiúj szerelmetes kódexet a blogra. Bennem elveszett egy múlt századi grófnő. "

Aha, szóval ez most egy felhívás ker...esgélésre? :-))))

Jóreggelt, jó hangulatot, jó ebédet, jó társaságot!

tistedur 2008.11.07. 08:23:50

jó reggelt,jó kávézást :)
napfényt és sztrájkot!!
a kódex szép :)

Zuzuka 2008.11.07. 08:49:28

jóregg!
szúnyog van az irodában, de már nincs ereje szívni:)
mázlista túlélő!

feketeerdő mufflin volt reggelire, mivel az esti sütögetésem nagyon primán sikerült!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 08:59:30

Jó reggelt.

Sorban: Fiam, hétfőn megyek újra(kezdeni). Sztem Mónika meg fog őrülni. Nekem meg annál is többe kerül majd a jogosítvány, mint ahogy a legpesszimistább számításaim jelezték...

Hobbiszakács: Inkább elrettentő tábla volt! Vigyázat: ez egy 150 éves matróna, egy negyvenéves bőrébe bújva!

Tist, örülök, ha Neked is tetszik. Én is kérek napocskát!

Zuzu, én pánikba estem pár hete, akkor még csíptek, azóta csak azért van a szúnyogháló az ágy körül, hogy minden éjjel belegabalyodjak. Ezek a szúnyok már olyan erőtlenek, hogy oda se találnak...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 10:28:51

És jó reggelit! Meg második kávét!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 11:29:43

Este újra adják a Cinemaxon A 40 éves szűz c. filmet, ezek szerint megint vihogva alszom el...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 11:37:43

Jó reggelt!

Zuzuka, finom lehetett a muffLin! :)

Nadine, csak semmi pánik!
Nem lehet az ember elég pesszimista, mindig mondom.
Ezért legyünk inkább optimisták :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 12:08:46

Most olvastam az Indexen, hogy januártól újabb 15% gázáremelés várható. Remek. Egy alig fűtős hónapra fizettem most támogatással együtt (illetve még a hűtőn pihen a csekk) majdnem 12 ezer forintot. Mi lesz decemberben? És azután?:(((

Zuzuka 2008.11.07. 12:47:52

"vennék olcsó szeneskályhát vagy sparheltet,
ugyanitt eladó egy kazán, egy bojler és 860m cső":)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 13:06:13

Mondtam, hogy nem lehetünk elég pesszimisták...
Nadine, támogatással nálunk dupla annyi, pedig fűtés csak esténként, óvatosan és fürdőben fél órával zuhanyzás előtt.
Na, innen már csak tényleg az optimizmus marad.

maybach 2008.11.07. 13:13:53

Jó napot kívánok!
Azért is kedves ez a gázár, mert az olaj árából számolják ki. Az meg ugye egyre olcsóbb.
Lehet a hazai forgalmazó pl. eon tud egy olyan képletet, miszerint mindegy merre változik az olaj ára, a gáz csak felfelé.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 13:23:00

Fiam, októberben duplaannyi? Vagy egy téli hónapban?

Maybach, írtak erről egy hosszú litániát az Indexen, ott valami olyasmi állt (képtelen voltam végigolvasni), hogy mi majd áprilisban fogjuk érezni a gázár csökkenését. Érted, amikor már alig kell fűteni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 13:27:55

Sebaj, megnéztem Geronazzo Mária Obama-köszöntését, most elnevetgélek a 40 éves szűzig, aztán folytatom:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 14:15:52

Ja, tudom már: péntek van.

Jé betű, dobj egy füstjelet, légy szíves, ha megérkezett a szajré!

maybach 2008.11.07. 14:31:46

Nadine!
Kis szerencsével áprilisban, azok akik addig nem fagynak meg, biztosan kevesebbet fognak fizetni a gázért.
Ennyi igaz a hírből.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 15:37:13

Nadine, átalánydíj, tehát nyáron is ennyi.
Tavaly fizettünk annyit, mint most Te, plusz százvalahányezret rá a végső elszámolásnál.
És még így is lényegesen kevesebb, mint amennyit egy 58m2-es lakásban kéne fűteni, barátaink beszámolója alapján.
Ha azt nézzük, hogy a rendszeres szocsegély 25.000 forint, meg a környéken egy jó varrónői munka szalag mellett 30-42.000 forint, akkor tényleg reális a gázár, meg mindenféleár...
Elkeserítő itt, Dunántúlon a helyzet. Munka nincs, ha van, csak olyan vagy olyanféle, amit említettem. Ezért görcsölök azon, hogy nyolcvanféle tevékenységből valahogy fenn tudjuk tartani magunkat.
Öröm, hogy ma megkértem és megkaptam a már itt említett esküvőszervező honlap tartalmi összeállításának az árát. Hosszas vacillálás után nagybátran 3.000 forintot kértem. Kaptam ötezret azzal a kitétellel, hogy a szóróanyagot is megírom. Naná.
Különösképpen nem nyavalygok, mert már évek óta berendezkedtem lelkileg erre a "túl kell élnünk valahogy"-ra, csak sokszor olyan, de olyan elegem van abból, hogy dolgozunk-dolgozunk és alig van eredménye.
Bocsi, kidőlt belőlem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 15:47:20

Fiam, akkor befogtam a számat, nekem eddig a legsúlyosabb 36 ezer volt tavaly (a többi téli hónap sem volt sokkal kevesebb...), de be vagyok tojva, mert erre jön rá az idei négyszeri áremelés.

Totálisan megértelek, és hidd el, nagyon-nagyon szorítok Neked és minden "hasonló sorsúnak", éljenek az ország vagy a világ bármely területén. Én sem gondoltam volna soha, hogy az eredetileg hobbinak indult melléktevékenységem ennyit fog számítani abban, hogy meg tudjak élni egyedül...

Jól tetted, hogy pénzért vállaltad az esküvőszervezős melót, és nagyon bízom benne, hogy lesz folytatása, fog még máskor is munkát adni, illetve beajánl máshová is.
Mi a helyzet gyöngyileg? Most vasárnap megyek Remóékhoz, akciós nyílt hétvége van.
De jövő héten szombaton is mennem kell, ha akarod, írd össze, mi kell, és beszerzem, ha gondolod. Talán még a postaköltséggel is olcsóbb, mint helyben.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 16:33:49

Köszi, Nadine!
Pesti barátném épp a héten vásárolt. Azt mondta, hogy az árak, amiket küldtem (Remósék honlapja alapján) már elavultak-tavalyiak, most 20%-kal drágább minden. Viszont ő cégesen vásárolt, így olcsóbb, mintha magánszemély vette volna.
Nem tudom, hogy Veled mi a helyzet, de, ha tud a barátném ez ügyben segíteni, szívesen megteszi! :D
Ő egyébként fazekas meg mindentkészítő :) Persze nem tudott ellenállni jónéhány dolognak Ő sem.
Nála azért más a helyzet, én háromezerért vásároltattam, Ő nem tudom mit és mennyiért, de épp az osztálytalálkozónkon kapott egy kétmillás megrendelést. Van saját műhelye, szóval klassz már Neki, de ő is sokat küzdött, amíg matek-rajz tanerőből fazekas oktató lett (csak zárójelben: Esztergályos Cecíliát is ő gardírozta).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 16:43:21

Fiam, írtam mailt is. Nem tudom, mi a különbség a "céges" és a szimpla vállalkozó közt, én utóbbi vagyok, de a nyílt hétvégén még a nagyker árakból is adnak 10% kedvezményt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 18:21:01

Ekkerjoz, drága vagy, de én holnap kutyakaját veszek tömérdek pénzemen Pestre utazás helyett.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 18:56:36

Nadine, később válaszolok, megtámadta a netet a Gyerek :)
Addig is meleg szívvel gondolok Rád :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 18:58:07

Vigyázz, mert még egyet írtam!:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 19:23:00

Én meg kissé összefüggéstelen választ írtam.
De épp nyúznak skype-on.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 20:08:13

Nadine, írtam egy hosszabbat. Nem mondom, hogy ez episztola...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 20:31:38

Van Cinemaxod? 21.30-kor. Hagyj egy kis időt a filmnek, míg kibontakozik a cselekmény. Én bepisilek rajta...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 20:47:38

Asszem van. Olvastam a tartalmát, jó lehet. Bilit bekészítem :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 20:51:45

Azért nem tudom, milyen csatornáink vannak, mert én a BBC Prime bűvkörében élek, megfűszerezve Deko és Paprika tv-vel, kis Travel channel, aztán felejtsen el :)
Ja, és pironkodva vallom be, de a Szülfeleket nézem még, meg a Patricia-s Mediumot.
És a szurikátákat (az összes természetfilmes csatorna a családi életükkel van tele) minden mennyiségben, mert neoex nem bír betelni velük :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 21:04:50

A szurikátákon kívül az összeset nézem, én is pironkodjak?:)

A szinkron is eszeveszett jó, én minden alkalommal odavagyok Máté Gáborért, de a többiek is szuperek. Pedig egyáltalán nem vagyok amcsivígjáték-rajongó...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 21:15:59

Mégsincs Cinemax-unk. Kevertem egy másik max-szal. Na, vihetem vissza bilit a sufniba :(

Amúgy hova tűnt mindenki?
Mormogitól Pálcikáig nem bezárva??????

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 21:17:31

Legfeljebb maradok szurikátológus...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 21:22:12

Többek nettelenek, Pálcika széthajtotta a kezét, szerintem gépelni sem tud, a többiekről nem tudok semmit. Toma bizonyára fest. Hupi zekében.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.07. 21:40:21

Szegények.
Minden jót mindenkinek!
Akkor nemsokára újra együtt leszünk, remélem :)

Megyek dolgozgatni. Nadine, jó munkát és jó mulatást!

Jó éjt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.07. 21:51:18

Jó éjt, már vigyorgóban vagyok!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 08:42:16

Jó reggelt. Úgy látom, megint egyedül kurjongatok itt, megyek a kistigrisekhez. Tündériek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 09:18:40

Szép napot mindenkinek, nem erőlködöm itt tovább.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.08. 09:38:42

Jó reggelt!

Nadine, nagyon korán keltél :)
Eszméletlen, miket bírok álmodni!
Az éjjel álmomban hőrakétával támadták Fokvárost. Én persze tudtam, mit kéne csinálni, el is magyaráztam, hogy hőt kivonó másik rakétát kell utána küldeni, ami kivonja belőle a hőt és így hatástalanítható. Csak sajnos későn szóltak.
Azóta is mutogatják a turistáknak a becsapódás helyét, egy kávézót.
Ezután mindjárt egy kisbabát ringattam a karomban, aki köszönetképp lehányt, de hát ez természetes. Viszont anyukáját elláttam mindenféle jótanáccsal, miszerint nézesse meg a pici orrát, mert nem kap rendesen levegőt, valamint itassa bőven, mert száraz a bőre, s arra jó a lanolinos babakrém is, ám a legfontosabb, hogy lássa orvos.
A legszebb viszont az volt, hogy vándoroltam ide-oda a környékünkön, ám mégis ismeretlen tájakon és mindenhol klotyót kerestem. Találtam is, de egytől egyig a szokásos undorító állapotú volt. Biztosan készültem átöltözni, mert a két nylonszatyiban ruhák voltak, pénztárca pénzzel, papucs és szandál. Egyszer elvesztettem a két szütyőt, egy ismerős bácsi vitt vissza, ám csak sokadszorra sikerült megtalálni.
Nem is tudom az utóbbi időben milyen sokszor álmodtam már különböző állagú végtermékekről. Belelépni szerencsét jelent. De álmodni vele? Vajon mit?

Nem tudom, mit jelentenek ezek az álmok. Illetve sejtésem egynémely részletről van.
Nincs közöttetek álomfejtő?
Lehet ám, hogy az oxigénhiánytól van, mert frankón eldugult az orrom.
:D

Gondolom, erre a napra most mindenkit sikeresen elüldöztem :)
Nadine, mienk a terep!

maybach 2008.11.08. 10:18:12

Jó reggelt kívánok!
Álomfejtésben jó vagyok.
Max. mégsem azt jelenti.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 10:32:36

Na végre, már azt hittem, novemberi szabotázs van.

Fiam, úgy látszik, lehet valami a levegőben, mert én meg tábori kórházat álmodtam, mindenféle emberi váladékkal tele... Mindenütt artériásan vérző, hányó, levedző emberek, síkos padló, na, itt menekültem. Nem voltam sikeres.

Zuzuka 2008.11.08. 10:53:50

jóregg!
hosszú idő óta én is most álmodtam.
mégpedig azt, hogy a telekkel szembeni tóban elsüllyedt a kocsink, csak a hátsó része látszódott ki. de megtaláltam a felelőst és felásattam vele az egész telket:))) ja, és a kocsit is kihúzták!
nincs is ott tó, de régen volt.
fiam, este megnézem a Krúdy álomfejtős könyvemet, de most elmegyük kirándulni. tópart kizárva!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 11:00:17

Zuzu, nézd meg, légy szíves a sebesült, vérző-hányó-nedvedző embereket is! Bakker, ezekben csúszkáltam futás közben...:(

Zuzuka 2008.11.08. 11:05:10

Vááá, megnézem OK, de ha rossz lesz nem irom meg.
hogyisne!
pedig gyanús, hogy a vér az betegséget jelent...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.08. 14:54:15

nadine
tegnap jól lemaradtam a 40 éves szűzről, pedig meg akartam nézni, mert annyira ajánlottad. csak a végére kapcsoltam oda. amikor az ágyban elkezdte énekelni az aquarius-t, meg a let the sun shine in-t a hairből, nagyon röhögtem:DDD biztos játszák még, majd levadászom.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.08. 17:38:47

ez ám a látogatottság! na, én is el...

sarasvati (törölt) 2008.11.08. 17:52:38

ez klassz, Jének gratula:))
egyébként meg szép estét Kifőzdések:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 19:24:35

Toma, ma este lesz a Cinemax2-n!!! Nézd meg, én tegnap is végigkönnyeztem, sztem ma is elkövetem újra. Van egy-két olyan jelenet benne, amikor tényleg sírok, pedig nem szoktam vígjátékon ennyire kifordulni magamból, de ez már megint kihozta belőlem:)))

Szia, Svati! Pont ma nem voltam itthon, barátnőztem. Szó szerint rekedtre dumáltam magam:)))
Hogy vagy???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 19:32:08

Fiam, ha előkerülsz: megint van két álláshirdetés számodra a MÚOSZ hírlevelében...

2008.11.08. 19:45:55

jó estét, úgy látom nagy élet van errefelé :)))

Nadine, köszi még1x a tálcát, tényleg csodaszép! Viszont komolyan gondolkodóba estem, mert nem tudom eldönteni, hogy megtartsam, vagy adjam oda ajándékba, ahogy terveztem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 19:46:57

:DDD, Jé, az utolsó mondat a legnagyobb dicséret, amit mondhattál!:)))

2008.11.08. 19:50:13

ha egyszer így van... még tűnődöm rajta :) legfeljebb veszek tőled egy másikat :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 19:51:43

Pont ugyanilyet most nem tudok, mert kifogyott a minta, és sosem tudom, kapok-e még...

2008.11.08. 19:55:49

höööööööö, hát ez nem jó hír.
mindegy, anyunak szántam karácsonyra, majd néha meglátogatom. mármint a tálcát :))))

és mi újság a ház projekttel?

Zuzuka 2008.11.08. 19:56:17

jóStét!
bújom az álmoskönyvet, de hőrakéta nincs benne:)
baba, fiataloknak: szórakozás, felnőtteknek: harag
végtermékkel álmodni szerencsét jelent, de erről nem írt Krudy...
Nadine, vérrel beszennyeződni: vándorlást jelent.
elavult már ez a könyv, ki álmodik manapság szecskával, pandúrral és tolonccal?:)

2008.11.08. 19:58:47

tessék, a technika, meg a fejlődés majd segít rajtatok. álomfejtés online:

alom.puha.hu/alomfejto.php

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:07:58

Zuzu, akkor stimmt.

Jé, hát konkrétan nem sok, nézelődöm a neten, hétfőn jön megint a festő ismerős, mert a télen sikerült szarrá locsolnom a nénim szobájában a falat (mármint egy szobanövényt locsolgattam kissé túl lelkesen a szekrény tetején, onnan meg szépen lecsorgott a tapétára, és be is penészedett, ahogy kell). Szóval, ezt még kijavítják, utána nagytakarítás, fotózás, hirdetés.
Meg hétfőn megyek megőrjíteni Mónikát.

Egyébként most is a Te festődobozodtól ugrándozom ide:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:09:35

Jé, nem műkszik a link. Mármint a keresés írja ki a fatal errort. Ez ritkán jelent jót:)

2008.11.08. 20:11:41

aha, de ha az abc-be rendezettek között nézelődsz, az jó.

A házzal kapcsolatban meg már annyira drukkolok, hogy görcsben van a kezem :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:13:40

Na, akkor még egyszer nekifutok.

Köszi, ez jó nekem!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:17:40

Jé, most kapcsolok, november van. Embered mikor várható?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:38:33

Hű, akkor már biztosan számolod, hányat kell még addig aludni...:)

2008.11.08. 20:43:43

:) olyasmi... fura lesz, meg kell szokni, hogy nem vagyunk örökké egyedül

holnapra lesz olvasnivaló

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:48:44

Hát igen... Neki meg azt, hogy véget ér a mediterrán időjárás...

Csak nem ér az égig?:)

2008.11.08. 20:50:35

de, pont odáig :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 20:53:52

Azt nagggggyon szeretem!:) Jó kis vasárnapindító:)))

2008.11.08. 20:59:25

hehe, én is szeretem :) Ha ezzel végeztünk, akkor azt hiszem, a Négyszögletű kerek erdő jön, mert az a másik favorit.

most viszont borítok, jó éjt!

Zuzuka 2008.11.08. 21:15:44

jóccak! álmodjatok babbal, mert az otthoni jólétet jelent:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 21:18:28

Szerintem én még az életben nem álmodtam babbal...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 21:23:50

Na, akkor majd holnap, ha hazaértem. Jó éjt, szép álmokat, babbal vagy anélkül!:)

Zuzuka 2008.11.08. 21:27:41

szép idő volt, sokat röhögtünk és csupa sár lett mindenki! szedtem csipkebogyót, kökényt, szép szines leveleket... és hullafáradt vagyok:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.08. 21:51:42

Ez jól hangzik... Kellemes őszi kis túra...

Fiam, írtam mailt, reggel megnézem a postaládám, válaszoltál-e.

Mára kikapcsolom a traktort. Jó éjt!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.08. 23:22:34

Csak elköszönni ugrottam be.

Nadine, írtam.

Remélem, ma éjjel babbal álmodom :)
Zuzuka, közben megnéztem én is Krúdyt. Nekem is azt írta, hogy a hőkövetőhöz nem tud hozzászólni, mert akkor még nem találták föl. Pedig bíztam Benne erősen ... :)

Kirándulni jó.

Jé, várom a holnapi posztot.
Aztán, halkan mondom, kicsit írnék én is, ha lehet. De, csak, ha nincs előkészületben Toma-mű vagy a Beni által ígért poszt vagy másé.

Most már tényleg megyek.
Békés-babos álmokat!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.09. 09:08:48

Jó reggelt!

Az nem lehet, hogy én vagyok az első fecskenő!
Ébresztő!
süti beállítások módosítása