.jpg)
Habár lehet, hogy ezzel a címmel kicsit mellényúltam, mert ha jól emlékszem, a Bud Spencer által alakított karakterek közül, talán pont Piedone volt az egyetlen, aki nem evett hagymás babot. Mindegy, a cím már marad.
A lényeg a lényeg, megkívántam ezt az ételt, ezért megpróbáltam otthon rekonstruálni a filmekből ismert „híres” hagymás babot, persze, a saját „számíze” szerint.
Mivel elkapott a gépszíj és ezerrel festek, mostanában nincs sok időm főzni, így előnyben részesítem a „gyorskajákat”. Ez a hagymás bab remekül illeszkedik ebbe a kategóriába. Könnyen és gyorsan elkészül, és nagyon finom…
Hozzávalók (két személyre):
· 2 doboz konzerv óriás fehérbab 400g/db (vagy sima fehérbabkonzerv)
· 2 fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· alaplé
· száraz fehérbor
· 1-2 babérlevél
· só, bors, Cayenne-bors, fehérborecet
· olívaolaj
Előkészületek:
A hagymát megpucolom, és közepesen vékony csíkokra vágva, egy tálba teszem, majd egy evőkanálnyi lisztet szórok rá és elkeverem.
A konzervbab levét leöntöm, a babot leöblítem. A fokhagymát vékonyan felszeletelem.
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek, és rádobom a hagymát, amiről a felesleges lisztet leráztam. Sózom, borsot tekerek rá bőségesen, és amikor üvegesedni kezd a hagyma, hozzáadom a fokhagymát. Úgy négy-öt percig pirítom, és amint egy kis aranybarna színt kap, aláöntök egy fél pohár bort. Utóbbit elforralom alóla, ezután hozzáadom a babot, megszórom egy csipet Cayenne-borssal, rádobom a babérlevelet, és felöntöm annyi alaplével, amennyi éppen nem lepi el.
Alacsony fokozatra kapcsolom (kerámialap#5), és 20-30 percig főzöm/párolom, amíg a levének a nagy része el nem fő, és csak egy sűrű szaft marad alatta.
A végén egy evőkanálnyi fehérborecetet keverek hozzá, kiszedem a babérlevelet és tálalom.

Tippek, tálalás:
Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor közvetlenül a serpenyőből, fakanállal esszük, frissen sült kenyeret törve hozzá (én így tettem:)).
Cayenne-bors helyett használhatunk csípős pirospaprikát is.
Habár nem vagyok híve a konzerveknek és a konyhakész dolgoknak, konzervbabot – ahogy olasz konzervparadicsomot is – szívesen használok, mert a kapható fajták jó minőségűek, nincsenek bennük adalékanyagok, és jelentősen megkönnyítik, meggyorsítják a főzést.
Ez a hagymás bab igazán jól sikerült kis kaja lett. A hagyma finom krémesre főtt, ami a borral és az alaplével a szaftját adta az egésznek. A bab pont kellőképen volt puha, és az ecettől, a babérlevéltől az egésznek volt egy finom pikáns kis „felhangja”. Sokszor fogom még készíteni szerintem…
A hagymás babhoz remekül passzolhat a friss üde, száraz fehérbor, az umbriai Ovierto. A főzéshez is ezt használtam.
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 280 Ft/adag
Bor: 658 Ft (Metro)
További recepteket, az alábbi oldalon találsz.
Az utolsó 100 komment: