Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Csirkemell Stroganoff módra

2009.06.20. 05:00 Bombadil Toma

 


A „Stroganoff módra”, általában valami gombás-hagymás cucc valamilyen hússal, többnyire bélszínnel. Pedig ez az étel szinte minden fajta húsból elkészíthető. Ez is tipikusan az a fajta „módra”, aminek ezerféle variációja létezik, és már nem is nagyon tudni, melyik az igazán autentikus. Nekem is sokféle változat van lejegyezve. Ezt a csirkemelles verziót pl. Gordon Ramseytől lestem el...


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 25 dkg sampinyon (zárt, apróbb fejek)
  • 2 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 db zöldpaprika (nem csípős), vagy egy zöld kaliforniai paprika
  • 8-10 dkg zöldborsó (lehet zsenge borsóhüvely is)
  • 1,5 dl tejföl
  • pirospaprika (édes-nemes magyar vagy füstölt spanyol)
  • olívaolaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors

Előkészületek:

A hagymát és a paprikát csíkokra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágom.
A gombát egy papírtörlővel megtisztogatom (soha ne mossuk vízben!), majd negyedekre vágom.
A csirkemelleket egyforma, ujjnyi csíkokra vágom, meglocsolom kis olajjal, sózom, borsozom, egy púpos evőkanál fűszerpaprikát szórok rá, ezután jól megkeverem, hogy a fűszerek mindenhol bevonják.

Elkészítés:

1. Egy nagy serpenyőben (vagy wokban) nagy lángon olívaolajat forrósítok, és hirtelen megpirítom benne a paprikás csirkemelleket.
2. A megpirult húst egy tálba kiszedem, és a serpenyőben visszamarad olajra dobom a hagymát.
3. Kicsit pirítom, ezután hozzáadom a paprikát, fokhagymát és a gombát is. Addig pirítom, míg a hagyma kezd összeesni, üvegesedni.
4. Felöntöm 1 dl fehérborral, majd a nagy részét elforralom alóla.
5. Ezután felöntöm annyi alaplével, amennyi kb. félig ellepi a zöldségeket, megsózom, borsozom és tovább forralom.
6. Pár perc után hozzáadom a húst is, és lejjebb kapcsolom közepesre a tűzhelyet (kerámialap: 6/9), és 10-12 percig főzöm.
7. Hozzákeverek 2-3 kanál tejfölt, ha kell, még sózom, borsozom, még 10-12 percig főzöm, majd megszórom a zöldborsóval, és adok neki még 5 percet főni.
8. Lehúzom a tűzhelyről a serpenyőt, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, elkeverem és tálalásig félreteszem 5 percre pihenni.

 
Tálalás, tippek:

A Stroganoff csirkét valamilyen egyszerű körettel tálaljuk, most egy sima párolt rizst készítettem hozzá. Egy kevés tejföllel és apróra vágott snidlinggel díszítettem/ízesítettem.
Rizs helyett készíthetünk vajon megpirított nokedlit vagy főtt makarónitésztát is hozzá.
A tejfölös szósz és a gomba miatt, nem tartható el másnapig a hűtőben, inkább együk meg aznap.
Nagyon finom étel. A paprikásan-fűszeresen sült hús a zöldségek ízeivel, a gombával és a tejfölös szósszal együtt, egészen különleges ízharmóniát alkot.
A fűszerpaprika miatt ajánlhatnék egy könnyű kadarkát is, de inkább egy száraz fehéret választottam mellé, egy palack olasz Soave Ca Salettét.

Elkészítési idő: 55 perc
Költségek: 330 Ft/adag + köret
Bor: 1140 Ft

57 komment

Címkék: csirke gasztro recept toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.20. 03:14:42

jó reggelt!
na, feltettem nyolc kajás posztot kétnaponkénti időzítéssel. ha valakinek írhatnékja van, dátumozza át a sor végére az esedékes posztot...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 07:58:56

Tegnapi reggeli kívánságomat tudnám ismételni ma is.

Ez a kaja is guszta, bár én biztosan combból készíteném...

Zuzuka 2009.06.20. 08:41:44

jó reggelt!
@Nadine: megint variálsz?:)) akkor már más lesz a neve is. nekem fini a mellye, de lassan már aranyárban mérik. azt is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 08:46:53

@Zuzuka: De most csak azért, mert nem szeretem a csirkemellet:)

www.divatbolt.hu · http://divatbolt.hu 2009.06.20. 10:40:00

Ugyis gondolkodtam, hogy mit kéne ma főzni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 11:20:49

@DownQ: Szerintem meg igen:) Nekem minden finomabb combból, mint mellből.

Jim 2009.06.20. 11:25:00

az igaz, hogy hentes tokánynak van mondva, de én nem hagynám ki a csemegeuborkát, szentségtörés vagy sem

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 11:32:38

@Jim: Biztosan én vagyok felületes, de hol van itt szó hentes tokányról?

Sakál lamtitkár 2009.06.20. 12:46:25

ez miért van index címlapon?
olyan undorító ez a kép is. és mi a hoppá ebben a receptben?

jablonsky_master 2009.06.20. 12:58:02

@Sakál lamtitkár: azért, hogy végre lehessen valami értelmesről is olvasni. heti lebontásban ez az első olyan írás, amivel lehet kezdeni valamit, a többi a szokásos értelmetlen fikázás (most épp aktuális, mert pont van egy fikás bejegyzés is - na hát az is kevesebbet dolgozik annál, mint amennyire szüksége lenne...).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 13:01:57

@Sakál lamtitkár: És miért kattingatsz undorító képekre? Ez valami önkínzásféle nálad?

Szeretnék én ma ilyen "undorítót" enni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.20. 13:41:52

Ó, Toma!
Vagy Te költözöl közelebb hozzánk vagy én nem megyek messzebb - valamit sürgősen találjunk ki!
A képek most is nagyon rendben vannak :)

@Nadine: Tényleg milyen fura, ha a békesség helyett a fikázás megy. Itt, a Kifőzdén nagyon kényeztetjük egymást szép szavakkal és azzal, hogy tiszteletben tartjuk a másik ízlését, véleményét, világnézetét. Azt hittem eddig, hogy ez a normális viselkedés emberek között. Képzeld, még most is ezt hiszem :D
Szerintem tök jó, ha valakinek ez a kedvence, a másiknak az. Ettől szép a világ. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy akinek ez az étel és a fotó nem tetszik, őneki mi jön be. Szívesen látnám. Biztosan tanulhatunk tőle is.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.20. 13:57:36

kifilézett csirkecombból is jó, sőt borjúból, és marhabélszínből is...:)))

@Nadine: jim arra utalt, hogy az van/lenne "hentes tokánynak mondva", ha tesz bele uborkát...:)

Zuzuka 2009.06.20. 14:26:06

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: az aranyos pingvineknek is kell valamit ebédelni:))

másnapos csubakka 2009.06.20. 15:16:48

Miért nem szabad a gombát vízben mosni?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.20. 16:28:15

@másnapos csubakka: mert a gomba olyan mint a szivacs. beszívja a vizet, ha abban mosod, és veszít az ízéből. én egy papírtörlővel szoktam megdörzsölgetni, hogy lejöjjön róla föld. kicsit tovább tart, de az ízért mindent!:)) ez főleg erdei gombáknál megszívlelendő!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 20:23:25

Jó estét, megjöttem egy hosszú-hosszú vezetésből. Nagyon elfáradtam, pedig még álltam is sokat közben. De jártam a Velencei-tónál, Százhalombattán, és fingom sincs, hogy kell bármelyiket megközelíteni, annyira koncentráltam a vezetésre:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.20. 21:05:03

@Nadine: Már csak egy kicsit kellett volna jönnöd és itt vagy nálunk, helybefaluba :)

Ahogy jöttem, úgy megyek.
Mindenkinek további szép estét, kellemes álmokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 21:26:36

@Bombadil Toma: Nadine, a viccesen vezető... Mivel végigdumáljuk az utat, csak megyek, mint egy idióta, és néha megkérdezem, hogy most hol is vagyok:)))

Kopasz Szuzukis 2009.06.20. 21:39:27

A pipicsöcs nekem 1 kicsit túl száraz, és ízetlen. Helyette, ahol lehet inkább csontozott pulyka fesőcombot teszek a flamóba.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.20. 21:46:19

@Kopasz szuzukis: ha lehet, én is. de hidd el, ebben a kajában nem száraz a mell sem. meg aztán tudni kell elkészíteni:))

@Nadine: ha egyedül mész, akkor csak úgy bele a vakvilágba?:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 21:50:38

@Bombadil Toma: Hát ez most olyasmi volt. Pont az volt a lényeg, hogy ismeretlen utakon járjak. Csináltam is érdekes dolgokat:) Meg ki akartam próbálni az esőben vezetést is, sikerült.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.20. 22:07:15

Kennynek és az esőben vezetésnek hála, keresztbeáll a szemem, úgyhogy én most balra el. Jó éjt, szép álmokat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 09:24:17

Jó reggelt.

Egy költözéssel sikerült végigaludnom a reggelt. Hurrá!

DE HOL VAN PÁLCIKA???

Zuzuka 2009.06.21. 09:30:02

jó reggelt!
kellemes időt, finom kávét! éhes vagyok.
@Nadine: ébren voltál közben?

PÁÁÁÁÁLCIIIIIII!!!!!!!! jelentkezz!
biztos elutaztak nyaralni a tengerpartra.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 10:05:25

@Zuzuka: Öt másodpercig igen:)

Nem valószínű...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.21. 12:49:28

Jó reggelt!

Hogy ma mi mindent készítettem ebédre! El vagyok ájulva magamtól :D

@Zuzuka: Remélem, sikerült táplálékot bevinned a szervezetedbe azóta! :)

@Nadine: Muszáj néha kalandozni erre-arra, Kolumbusz Krisztina! :)

maybach 2009.06.21. 16:50:16

Jó napot kívánok!
Stroganoff bélszínt letokányozni. Nem találok szavakat, még, ha csirkemellből készült bélszín helyett, akkor sem.

Ha így megy tovább kézilabdás fiaink nyernek. Hurrá.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 16:59:13

Én ma egy gigászi vasalnivalóval küzdök. Kb. három órát vasaltam, és nem látszik, hogy alacsonyabb lenne az a kupac, amit a benne látható darabok alapján szerény hat hónaposra saccolok. Hm.

maybach 2009.06.21. 17:18:02

Pulcsikat is kivasalod?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 17:24:55

@maybach: Nem, de felismertem a blúzt, amiben karácsonykor voltam. És még csak nem is a kupac alján van:)))

Zuzuka 2009.06.21. 17:27:15

zoknikat?:)
én nem vasalok, mert megfájdul tőle a fejem. helyette csomagolok, 1 hét túratábor... esőben... nagyszerű lesz!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 17:46:48

@Zuzuka: Ááá, dehogy! Ez mind póló, gatyó, hosszú ujjú felsők, ingek, törölközők, terítők, ágynemű... De most előbb alapot festek a repesztett dobozokra, aztán folytatom a küzdelmet:)

Zuzu, nem semmi bevállalásaid vannak:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.21. 17:51:40

@Nadine: A törölköző nem törülköző??????????
Ne várd, hogy sajnáljalak. Engem sem sajnál senki :(

@Zuzuka: Túratábor????? Ejha! Zuzu, Te tudsz élni! Meg túrázni. Nekem már - Maybach ne figyelj ide! - évek óta sportcipőm sincs :) Viszont van vasalós papucsom.

@maybach: Mondd meg a fiúknak, hogy szorítok én is! Köszi.

Zuzuka 2009.06.21. 18:05:59

@fiam: köszi a szorítást, győztek a fiúk, nem is kicsivel!
www.belfoldiszallasok.hu/index.php?inc=alap&id=482&ln=hu
no ide megyek sok gyerekkel, és 2 sportcipővel, amiből az egyik ugró oroszlános, a másik ott van az indámon:))
a cuccom nehéz, kiszuzu cipeli majd:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 18:08:38

@fiam: Mindkét alak helyes és elfogadott.
De sajnál, most írtam.

Zuzuka 2009.06.21. 18:11:30

a mi tájegységünkön egyszerűen türcsi.
vasalós papucs jó lenne, csak csuszkálsz, tapisgálsz benne, és kész a vasalás?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 18:14:32

@Zuzuka: Ha van ilyen találmány, azonnal küldd el nekem!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.06.21. 18:49:36

Bocsi, megjöttek öcsémék, kicsit kikapcsolok.

Zuzuka 2009.06.21. 18:55:44

most találtuk fel... kicsit tovább kell fejleszteni... aztán levédetjük:)

maybach 2009.06.21. 20:05:37

Bizony pici megingás után rendesen elpáholtuk a szomszédokat. Akkor most kézilabdában egész jól állunk.

Vasalni nem szoktam. Lehet egy papucs meghozná az ingert.

Most azonban roppant meglepő módon focit fogok nézni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 20:12:42

@maybach: Látom, már előrelátóan belefogalmazod a mondatba, milyen sportágban győztünk:))) Köszi!

maybach 2009.06.21. 21:18:58

Nadine!
Szép brazil szambát nézhetnél. (foci)Hülye olasz hülyéket alázzák.

Pálci fényt kapott és eltünt.
Jelzem Tistedur és Marisell is. Csak ők régebben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.06.21. 22:06:21

@maybach: Az hagyján, hogy eltűntek, de még többszöri mailre sem válaszoltak az elmúlt hónapokban. Ezt végképp nem értem. Pedig Tistet szoktam látni itt-ott kommentelni.

Pálci sem válaszolt ma a mailre, de ez nála nem szokatlan, csak akkor nézi meg a postaládáját, ha rászólnak.

Most viszont kikapcsolok, holnap pedig csak délután leszek. Szép álmokat, jó éjt!

maybach 2009.06.21. 22:33:51

Jó éjszakát.
Hülye olasz hülyék kiestek.

tuggya 2009.07.12. 11:33:44

Stroganoff mustár nélkül? Na ne....

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.07.19. 10:21:57

Volna egy konkrét kérdésem a recepttel kapcsolatban, mert elvi síkon már döntöttem a kipróbálása mellett. Biztos baromság, amit kérdezek, de nem hagy nyugodni. Attól, hogy az ember bort főz bele, attól még a gyerekek is nyugodtan ehetik, ugye? Tehát a kajába főzött bor az nem olyan, mintha kitöltenék a két kislányomnak egy-egy kupica bort?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.21. 01:35:37

@kismagyarfocilaz: nem:) az alkohol elpárolog belőle a forraláskor, csak az íze marad meg...
süti beállítások módosítása