Ez a recept is a főzőműsorok nézése során lefirkantott cetlik közül való. Nem emlékszem, talán Gordon Ramsay egyik receptje... Mindegy, nagyon megtetszett anno, és mindenképpen szerettem volna kipróbálni már régóta. A napokban kaptam buffala mozzarellát a boltban, így elővehettem végre ezt a receptet.
Mivel érdekelt, mi is az eredete ennek az ételnek, kicsit utána néztem. „Milanesa a la napolitana” a tisztességes neve, és olaszos hangzása ellenére argentin. Egy Buenos Aires-i olasz étteremben szolgálták fel először, mintegy fúzióként, az argentin húst használva az olasz pizza alapjaként...
Ne ijesszen el senkit a sok hozzávaló és a rengeteg fáziskép, ez egy egyszerű fogás...
Hozzávalók (2 személyre):
- 4 szelet pármai sonka vagy más olasz prosciutto
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 12-15 szem koktélparadicsom
- 1 csokor friss bazsalikom
- só, bors
- olívaolaj
panírozáshoz:
Előkészületek:
A csirkecombokat kicsontozom, a húst kiterítem, kissé megklopfolom, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A hagymát apróra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom.
A koktélparadicsomokat félbe vagy negyedekre vágom, függően a mérettől.
A bazsalikomot megmosom, leszárítom.
A panírozáshoz előkészítem három külön tálban a lisztet, tojást és a panírmorzsát.
Elkészítés:
1. A hússzeleteket sózom, borsozom, majd az egyik oldalukat befedem egy hajszálvékony szelet sonkával. Megnyomkodom, hogy összetapadjanak.
2. Ezután sorban lisztbe, tojásba és morzsába forgatom.
3. Egy serpenyőben étolajat forrósítok, és megsütöm a panírozott húsokat, majd egy papírtörlővel leitatom róluk a felesleges olajat és félreteszem őket.
4. A serpenyőt kitörlöm, és olívaolajat melegítek benne. A hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítom.
5. Hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, és addig párolom, míg átpuhul, a hagyma/fokhagyma pedig krémesre fő.
6. Hozzáadom az apróra tépkedett bazsalikomleveleket, elkeverem, és félreteszem felhasználásig.
7. Egy sütőlapra sütőpapírt fektetek. Erre teszem a rántott hússzeleteket kettesével, szorosan, hogy kissé átfedjék egymást.
8. Az így kapott dupla szeletre halmozom a langyosra hűlt paradicsomos ragut, majd az egészet befedem a szeletekre vágott mozzarellával.
9. A tetejére parmezánt reszelek, meglocsolom olívaolajjal, és a sütőbe tolom a középső polcra.
10. Grillfokozaton 8 percig sütöm, míg a sajt rá nem olvad és kissé megpirul.
Tálalás, tippek:
Eredetileg rukkolasalátát terveztem mellé, de sajnos, a rukkoláimat a kertben kilyuggatták és felzabálták a földibolhák (hogy rohadjanak meg!), így köretként rozmaringos pirított burgonyakockával kínáltam, ami úgy készül, hogy a kockára vágott krumplit öt percig előfőzöm, majd egy serpenyőben, vajon, apróra vágott rozmaringgal összeforgatva megpirítom.
Díszítésként/ízesítésként apróra vágott bazsalikomot, parmezánforgácsot szórok az étel tetejére.
A mozzarellás hús lefedve egy napig eláll a hűtőben, sütőben újramelegíthető. Ha nagyobb társaságnak főzünk, a sonkás rántott húst és a paradicsomos ragut, előző nap is elkészíthetjük.
Csirkecomb helyett ezt az ételt készíthetjük csirkemellből vagy borjúhúsból is.
Elképesztően finom fogás! A finom szaftos rántott hús a prosciuttóval, rajta a bazsalikomtól aromás-illatos paradicsomragu, és a pompás mozzarella, ami krémesen ráolvad az egészre, zamatával összefogva, teljessé téve az étel ízeit.
Testes fehérbort kíván, olaszrizlinget vagy chardonnayt.
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 860 Ft/adag
Bor: 900-2000 Ft
Az utolsó 100 komment: