Nemrég beugrottam a Metróba pár dologért, amit csak ott kapni. „Vesztemre” nem tudtam megállni, hogy be ne nézzek a húskamrába. Rögtön horogra is akadtam a marhahúsos polcnál, amikor megláttam a gyönyörű, érlelt, argentin marhahúsokat. Szépen, guszta szeletekben, vákuumozva kellették magukat a bélszín-, hátszín- és rostélyosszeletek. Persze, aranyárban
kínálták, de egyszerűen nem tudtam otthagyni ezeket a tökéletes, szépségesen márványos, a karimájuknál pont kellőképpen faggyús, hüvelykujjnyi vastag szeleteket. Ki sem számoltam, mennyi lesz az ára, gyorsan bedobtam a bevásárlókocsiba, mielőtt meggondolnám magam, és húztam is a pénztár felé...
.jpg)
Az ilyen szépségeket vétek túlvariálni, így a lehető legegyszerűbb módon készítettem el.
Hozzávalók (személyenként):
. két szelet, érlelt marhahátszín, kb. 18 dkg/db
. fél ek. ghí (vagy mogyoróolaj)
. só, bors
. egy nagy maroknyi salátakeverék (rukkola, madárbegy, tölgylevelű)
Elkészítés:
1. Először is összeállítok egy salátakeveréket, ami jól illik a húshoz. A kertben szedek rukkolát, tölgylevelű tépősalátát és madársalátát. Ezeket megmosom, majd salátacentrifugában megszárítom.
2. A szoba-hőmérsékletű (ez fontos!) hús mindkét oldalát megszórom, frissen durvára tört fekete borssal.
3. Egy vastag falú teflonserpenyőt felforrósítok (kerámialap: 9/9), és egy-két teáskanálnyi ghít (tisztított vaj) dobok bele.
4. Mikor kellőképpen forró, beleteszem a húst a serpenyőbe, és mindkét oldalát 3-3 percig sütöm. Megfordítom, és a sülő hús tetejét közben locsolgatom a forró ghí és a húsból kisült zsír keverékével.
5. Az elkészült steaket egy deszkára helyezem, megsózom, egy alufóliával letakarom, és 6-8 percig hagyom pihenni.
6. A salátaleveleket megspriccelem egy kis málnaecettel, egy kevés olívaolajjal, sózom, borsozom, összeforgatom, és a hússal együtt tálalom.
.jpg)
Tálalás, tippek:
Mivel itt ez az egész a húsról, annak ízéről szól, nem ajánlanék semmilyen köretet hozzá, csak egy kevés salátát, ami mellett sokkal jobban élvezhetjük a hús ízét. Ezért is válogattam a csípős-borsos ízű rukkolát, a kissé kesernyés tölgylevelűt, és a friss, „zöld” zamatú madársalátát. Mert remekül kiegészítik a steak ízeit, de nem nyomják el.
Régi vita, hogy a legjobb, ki hogyan szereti a steaket, én azt mondom: mindenki készítse úgy, ahogy akarja, ahogy megszokta, de szerintem akkor a legfinomabb, ha csak félig sütjük át. Akkor adja át a legtöbb „eredeti” húsízt, akkor a legpuhább és legszaftosabb. Ha ennek ellenére valaki ragaszkodik a jól átsütött marhahúshoz, az legyen az Ő baja/vesztesége. A jó steak „ökölszabályairól” itt bővebben is olvashatsz.
Én úgy szeretem, ha finom sült kéreg keletkezik a külsején, 2-3 mm mélységig átsül a szélein, de a belseje sötét rózsaszín, és finom húslé szivárog belőle, ami a hiedelemmel ellentétben nem véres, hanem a hús színezőanyagától lesz rózsaszín.
Na, ez pont így sikerült! A külsején vékony sült kéreg keletkezett, de belül szaftos, omlós lett a hús, ami szinte szétolvadt a számban. Ezt tetézte még a szeletet keretező 0,5 cm-es faggyúréteg, ami valami elképesztően zamatossá tette a steaket, ahogy sülés közben elárasztotta aromájával a húst...
Az utolsó palack '99-es egri (Tóth István) bikavéremet bontottam ehhez a pompás húshoz. Méltó párjai voltak egymásnak.
Elkészítési idő: 15 perc
Költségek: kb. 2700 Ft/adag
Bor: 1690 Ft - Vinotéka
maybach 2009.07.25. 09:27:32
Toma!
Már megérte felkelnem.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 10:01:58
Toma én egyszer lemerényletezlek! Ilyet!????
Guszta, guszta, guszta :D Kóstolnám...
Jé 2009.07.25. 10:04:07
nekem ez már túl sok hús, de az kétségtelen, hogy tényleg guszta.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 10:42:58
Egyébként a képekre nézve, a Tom és Jerry jut eszembe, ott lopkodták el mindig a kutya elől az ilyen húsokat:) Legalábbis én még csak ilyen formán láttam ezt a húsfélét:)
Grafit Macsek 2009.07.25. 12:57:20
Kedves Toma! Nagyon szépek ezek a husik, de én jobb szeretem átsütve.Kérdésem a következő: hol szerzed be és mire jó ( ezen kívül) a ghí?
Soha nem hallottam még róla.
Nálunk töltött paprika fő és borsóleves. Valami eccerű desszerten még gondolkodom. Bááár, délután Mézeskalácsfesztivál a Medgyessy Múzeum udvarán!
Zuzuka 2009.07.25. 13:06:33
guszta a husi, megkóstolnám.
most!:)
@Grafit Macsek: jégkrémtorta? latte macchiató?
Grafit Macsek 2009.07.25. 13:17:14
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.25. 14:18:44
egyébbként én sok mindenre használom, amit magas hőfokon kell sütni, szelet húsokat stb. és ghíben sütöm, mert akkor átveszi vaj finom ízét.
az átsütött marhahús, szerintem pazarlás. sokan csak így hajlandóak megenni, de nekem az a tapasztalatom, hogy csak félnek a félig átsütött hústól mert azt hiszik az nyers. pedig az is megsült, csak nincs kiszárítva. ami ilyenkor kifolyik belőle az nem vér amint sokan hiszik, hanem a hús rózsaszín leve.
egyszer mindenkinek ki kellene próbálni egy igazán jól elkészített sztéket.
@Jé: túl sok hús? ezt a mondatot nem is tudom értelmezni. :))
Grafit Macsek 2009.07.25. 14:52:56
Kösziiii, felfogtam!:)) Íg ymár értem. Azt hittem, ez olyan valami, ami csak spéci boltban beszerezhető.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 14:56:43
Toma, megkóstolnám, ha Te készíted, de én a büdös életben nem vennék olyan húst, amiből egy adag 2700 Ft:) Na jó, ha nyernék a lottón, akkor talán.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.25. 17:31:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 18:01:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.25. 18:23:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 18:57:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 19:02:37
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.25. 19:15:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 19:18:20
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 19:44:38
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 19:59:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 21:20:14
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 21:41:15
No meg Apukám egész délután sírdogált és végre, mire kezdődött szívszerelmem akciózni (Columbo, mielőtt félreértitek), el is árulta, hogy édesapja járt a fejében. A sok emlék közül is az, amikor megérkezett 1947-ben a hadifogságból. Rá egy hétre meg kitelepítették őket.
Épp addig sikerült valahogy lenyugtatnom, mire Columbo elvitette a főnökét, mint galád gyilkost.
Azzal vigasztaltam magam, hogy Columbot ismétlik, Aput nem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 21:54:34
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 22:01:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 22:19:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 22:21:11
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 22:22:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 08:35:03
Zuzuka 2009.07.26. 08:39:02
kávézzzunk!
reggeli-light az egészséges életmód jegyében: frissen sült töpörtyű:) lett egy kisüveg házi zsírom, meg egy nagy adag zsírszagom.
itt 20', kellemes hűvös van, lehet szellőztetni...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 08:44:41
Most nézegetem homlokráncolva a hűtőt, hogy a bánatba tuszkoljam be a kutyakaját, a töméntelen szilvát és minden egyebet, ami normál körülmények közt van itthon? Jáj.
Megyek fotózni a vadiúj varródobozkámat inkább.
Zuzuka 2009.07.26. 09:05:08
annyira szörnyű ami Massával történt!!! azon gondolkodtam, mennyi a valószínűsége annak, hogy edzésen valakit pont fejen talál egy ilyen pattogó leszakadt alkatrész... remélem teljesen felépül!
Grafit Macsek 2009.07.26. 09:31:15
@Zuzuka: Most vizsgázhatnak a magyar traumatológusok! Biztosan felépül, fiatal meg jó orvosok kezébe került!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 09:55:39
Én is nagyon sajnálom Massát, pedig egyáltalán nem foglalkoztat a zümmögősport.
Na, száműzöm magam a konyhába, muszáj valamit csinálnom, hogy legyen kajám (rakott karalábé), legyen tiszta környezet (muszáj a nyomorult lekvár miatt), és még füvet is kéne nyírnom, bakker:(
Grafit Macsek 2009.07.26. 10:15:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 10:50:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 12:17:46
Zuzuka 2009.07.26. 16:19:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 19:08:46
Grafit Macsek 2009.07.27. 09:54:43