Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Mennyei örömök a pampákról – argentin marhahátszín

2009.07.25. 05:00 Bombadil Toma

Nemrég beugrottam a Metróba pár dologért, amit csak ott kapni. „Vesztemre” nem tudtam megállni, hogy be ne nézzek a húskamrába. Rögtön horogra is akadtam a marhahúsos polcnál, amikor megláttam a gyönyörű, érlelt, argentin marhahúsokat. Szépen, guszta szeletekben, vákuumozva kellették magukat a bélszín-, hátszín- és rostélyosszeletek. Persze, aranyárban kínálták, de egyszerűen nem tudtam otthagyni ezeket a tökéletes, szépségesen márványos, a karimájuknál pont kellőképpen faggyús, hüvelykujjnyi vastag szeleteket. Ki sem számoltam, mennyi lesz az ára, gyorsan bedobtam a bevásárlókocsiba, mielőtt meggondolnám magam, és húztam is a pénztár felé...
Az ilyen szépségeket vétek túlvariálni, így a lehető legegyszerűbb módon készítettem el.

 
Hozzávalók (személyenként):

 
. két szelet, érlelt marhahátszín, kb. 18 dkg/db
. fél ek. ghí (vagy mogyoróolaj)
. só, bors
. egy nagy maroknyi salátakeverék (rukkola, madárbegy, tölgylevelű)

 
Elkészítés:

 
1. Először is összeállítok egy salátakeveréket, ami jól illik a húshoz. A kertben szedek rukkolát, tölgylevelű tépősalátát és madársalátát. Ezeket megmosom, majd salátacentrifugában megszárítom.
2. A szoba-hőmérsékletű (ez fontos!) hús mindkét oldalát megszórom, frissen durvára tört fekete borssal.
3. Egy vastag falú teflonserpenyőt felforrósítok (kerámialap: 9/9), és egy-két teáskanálnyi ghít (tisztított vaj) dobok bele.
4. Mikor kellőképpen forró, beleteszem a húst a serpenyőbe, és mindkét oldalát 3-3 percig sütöm. Megfordítom, és a sülő hús tetejét közben locsolgatom a forró ghí és a húsból kisült zsír keverékével.
5. Az elkészült steaket egy deszkára helyezem, megsózom, egy alufóliával letakarom, és 6-8 percig hagyom pihenni.
6. A salátaleveleket megspriccelem egy kis málnaecettel, egy kevés olívaolajjal, sózom, borsozom, összeforgatom, és a hússal együtt tálalom.

 
 
Tálalás, tippek:

 
Mivel itt ez az egész a húsról, annak ízéről szól, nem ajánlanék semmilyen köretet hozzá, csak egy kevés salátát, ami mellett sokkal jobban élvezhetjük a hús ízét. Ezért is válogattam a csípős-borsos ízű rukkolát, a kissé kesernyés tölgylevelűt, és a friss, „zöld” zamatú madársalátát. Mert remekül kiegészítik a steak ízeit, de nem nyomják el.
Régi vita, hogy a legjobb, ki hogyan szereti a steaket, én azt mondom: mindenki készítse úgy, ahogy akarja, ahogy megszokta, de szerintem akkor a legfinomabb, ha csak félig sütjük át. Akkor adja át a legtöbb „eredeti” húsízt, akkor a legpuhább és legszaftosabb. Ha ennek ellenére valaki ragaszkodik a jól átsütött marhahúshoz, az legyen az Ő baja/vesztesége. A jó steak „ökölszabályairól” itt bővebben is olvashatsz.
Én úgy szeretem, ha finom sült kéreg keletkezik a külsején, 2-3 mm mélységig átsül a szélein, de a belseje sötét rózsaszín, és finom húslé szivárog belőle, ami a hiedelemmel ellentétben nem véres, hanem a hús színezőanyagától lesz rózsaszín.
Na, ez pont így sikerült! A külsején vékony sült kéreg keletkezett, de belül szaftos, omlós lett a hús, ami szinte szétolvadt a számban. Ezt tetézte még a szeletet keretező 0,5 cm-es faggyúréteg, ami valami elképesztően zamatossá tette a steaket, ahogy sülés közben elárasztotta aromájával a húst...
Az utolsó palack '99-es egri (Tóth István) bikavéremet bontottam ehhez a pompás húshoz. Méltó párjai voltak egymásnak.

 
Elkészítési idő: 15 perc
Költségek: kb. 2700 Ft/adag
Bor: 1690 Ft - Vinotéka

38 komment

Címkék: gasztro recept marhahús toma egzotikus étkek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2009.07.25. 09:27:32

Jó reggelt kívánok!
Toma!
Már megérte felkelnem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 10:01:58

Jó reggelt!

Toma én egyszer lemerényletezlek! Ilyet!????
Guszta, guszta, guszta :D Kóstolnám...

2009.07.25. 10:04:07

jó reggelt!
nekem ez már túl sok hús, de az kétségtelen, hogy tényleg guszta.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 10:42:58

Jó reggelt. Majd délután elolvasom, most csak beköszöntem, futok kutyakajáért, meg bevásárolni.

Egyébként a képekre nézve, a Tom és Jerry jut eszembe, ott lopkodták el mindig a kutya elől az ilyen húsokat:) Legalábbis én még csak ilyen formán láttam ezt a húsfélét:)

Grafit Macsek 2009.07.25. 12:57:20

Jó ebédet!
Kedves Toma! Nagyon szépek ezek a husik, de én jobb szeretem átsütve.Kérdésem a következő: hol szerzed be és mire jó ( ezen kívül) a ghí?
Soha nem hallottam még róla.

Nálunk töltött paprika fő és borsóleves. Valami eccerű desszerten még gondolkodom. Bááár, délután Mézeskalácsfesztivál a Medgyessy Múzeum udvarán!

Zuzuka 2009.07.25. 13:06:33

jó ebédhez szóljon a nóta!

guszta a husi, megkóstolnám.
most!:)
@Grafit Macsek: jégkrémtorta? latte macchiató?

Grafit Macsek 2009.07.25. 13:17:14

@Zuzuka: valami sütis kéne ,mert Macsek Mama azokat jobban szereti, meg a Macsekúr is!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.25. 14:18:44

@Grafit Macsek: a ghít én készítettem. ha kiváncsi vagy kattints a linkre, mert azért teszem be a posztba őket:)) (amit kéken és aláhúzva látsz az link.)
egyébbként én sok mindenre használom, amit magas hőfokon kell sütni, szelet húsokat stb. és ghíben sütöm, mert akkor átveszi vaj finom ízét.
az átsütött marhahús, szerintem pazarlás. sokan csak így hajlandóak megenni, de nekem az a tapasztalatom, hogy csak félnek a félig átsütött hústól mert azt hiszik az nyers. pedig az is megsült, csak nincs kiszárítva. ami ilyenkor kifolyik belőle az nem vér amint sokan hiszik, hanem a hús rózsaszín leve.
egyszer mindenkinek ki kellene próbálni egy igazán jól elkészített sztéket.

@Jé: túl sok hús? ezt a mondatot nem is tudom értelmezni. :))

Grafit Macsek 2009.07.25. 14:52:56

@Bombadil Toma:
Kösziiii, felfogtam!:)) Íg ymár értem. Azt hittem, ez olyan valami, ami csak spéci boltban beszerezhető.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 14:56:43

Na kérem, megjöttem a bevásárlásból. Olyan fáradt vagyok, mint a dög.

Toma, megkóstolnám, ha Te készíted, de én a büdös életben nem vennék olyan húst, amiből egy adag 2700 Ft:) Na jó, ha nyernék a lottón, akkor talán.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.25. 17:31:23

@Nadine: én is csak pillanatnyi elmezavarra hivatkozva!:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 18:01:00

@Bombadil Toma: Na jó, de azért neked vannak egyéb furcsa táplálkozási szokásaid is (romlottfagyi-evés:)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 18:57:08

@Bombadil Toma: Érdi pláza szörnyű kávézója, grimaszoló pincérnővel?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 19:18:20

@Bombadil Toma: Nekem gyakran eszembe jut, mindig jót mosolygok rajta:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 19:44:38

@Nadine: Nem szeretnék beleszólni a beszélgetésbe.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 21:20:14

@fiam: Úgy látom, tényleg nem szerettél volna beleszólni...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 21:41:15

@Nadine: Olyan szépen elvoltatok, gondoltam visszavonulok.
No meg Apukám egész délután sírdogált és végre, mire kezdődött szívszerelmem akciózni (Columbo, mielőtt félreértitek), el is árulta, hogy édesapja járt a fejében. A sok emlék közül is az, amikor megérkezett 1947-ben a hadifogságból. Rá egy hétre meg kitelepítették őket.
Épp addig sikerült valahogy lenyugtatnom, mire Columbo elvitette a főnökét, mint galád gyilkost.
Azzal vigasztaltam magam, hogy Columbot ismétlik, Aput nem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 21:54:34

@fiam: Elő sem jöttél, nem tudtál visszavonulni:) Szegény Apud, hát neki is lehetett egy élete...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 22:01:39

@Nadine: 82 darab évbe sokminden belefér. Sokszor lehunyom a szemem, úgy hallgatom. Olyan, mintha mozit néznék :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 22:19:52

@fiam: A nénim is mesélt egyet-mást a 84 évéről:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.25. 22:21:11

Úgy szédülök, hogy ihaj, kikapcsolok. Jó éjt, szép álmokat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.25. 22:22:20

@Nadine: Jó éjt! Megyek marhákkal álmodni :)

Zuzuka 2009.07.26. 08:39:02

jó reggelt!
kávézzzunk!

reggeli-light az egészséges életmód jegyében: frissen sült töpörtyű:) lett egy kisüveg házi zsírom, meg egy nagy adag zsírszagom.
itt 20', kellemes hűvös van, lehet szellőztetni...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 08:44:41

@Zuzuka: Itt is ilyen szép az idő, csak nincs ilyen tápláló reggelim:)
Most nézegetem homlokráncolva a hűtőt, hogy a bánatba tuszkoljam be a kutyakaját, a töméntelen szilvát és minden egyebet, ami normál körülmények közt van itthon? Jáj.
Megyek fotózni a vadiúj varródobozkámat inkább.

Zuzuka 2009.07.26. 09:05:08

@Nadine: majd jól megnézem a fotóidat:)

annyira szörnyű ami Massával történt!!! azon gondolkodtam, mennyi a valószínűsége annak, hogy edzésen valakit pont fejen talál egy ilyen pattogó leszakadt alkatrész... remélem teljesen felépül!

Grafit Macsek 2009.07.26. 09:31:15

Sziasztok!
@Zuzuka: Most vizsgázhatnak a magyar traumatológusok! Biztosan felépül, fiatal meg jó orvosok kezébe került!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 09:55:39

@Zuzuka: Már szabad...:) Annyira szépek élőben a színei, a fotókon képtelen vagyok visszaadni.

Én is nagyon sajnálom Massát, pedig egyáltalán nem foglalkoztat a zümmögősport.

Na, száműzöm magam a konyhába, muszáj valamit csinálnom, hogy legyen kajám (rakott karalábé), legyen tiszta környezet (muszáj a nyomorult lekvár miatt), és még füvet is kéne nyírnom, bakker:(

Grafit Macsek 2009.07.26. 10:15:15

Tegnap kaptam egy szépgyönyörűcsodálatos TEFAL vwok serpenyőt az anyósoméktól. Annyira szeretnék bennne főzni valamit, mert annyira jónak néz ki, de nincs semmi "belevaló" receptem. Tudtok segíteni?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 10:50:25

@Grafit Macsek: Hű, ha most itt lenne Toma, biztosan rávágna vagy húsz receptet, ő sokszor használ wokot. Most valami keleti kajára gondoltál? Vagy bármilyen serpenyős ételre?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 12:17:46

Úgy látom, ezzel a két szelet hússal beszélgetek. Na jó, akkor mentem.

Zuzuka 2009.07.26. 16:19:57

megkukkoltam, szépséges a varródoboz és a lós:) is! kiszuzu megkapta a szaxis dobozát, bele is rakta a kincseit. nem bírtam ki, megmutattam és kikönyörögte.... gyenge vagyok:S

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.26. 19:08:46

@Zuzuka: :))) Örülök, ebből is tudom, hogy tényleg tetszik neki. Jó kis szülinapi ajándék. Októberi:)))

Grafit Macsek 2009.07.27. 09:54:43

@Nadine: Bocsika! tegnap hacienda-program varázsolódott délutánra, azért nem tudtam válaszolni!:))gyomláltam, mint állat!
süti beállítások módosítása