.jpg)
Hozzájutottam nemrég egy pompás tanyasi „kapirgálós” csirkéhez, aztán csak nézegettem a pulton heverő szárnyast és azon gondolkodtam hogyan készítsem el. Mindenképpen valami egyszerű ételt szerettem volna készíteni belőle, hogy a hús íze érvényesüljön leginkább. Először csak meg akartam sütni egyben, de aztán eszembe jutott, hogy milyen régen ettem már egy igazán jó főtt húst. Sajnos a magyar konyha manapság mostohagyerekként kezeli a főtt húsokat, maximum vidéki lakodalmak kommersz második fogásaként vagy a vasárnapi húsleves „melléktermékeként” kerül az asztalra némi paradicsom, vagy fokhagymamártással. Pedig a régi magyar konyhában főtt húsoknak nagy tradíciója van, elég csak a „Szindbád” ominózus ebéd jelenetére gondolni.
Így hát el lett döntve a csirke további sorsa...
Hozzávalók:
. kb. 1,5 kg-os tanyasi csirke
. 5 nagyobb szál sárgarépa
. 1 fehérrépa (gyökér)
. póréhagyma (kb. 20 centis darab)
. 1-2 szál zellerszár
. 2 salotta hagyma
. egy gerezd fokhagyma
. 2 napon szárított paradicsom
. fűszercsokor (2 zsályalevél, egy rozmaring ág, 4-5 szál kakukkfű, fél csokor petrezselyem)
. 2 dl száraz fehérbor
. só, bors
. vaj
Előkészületek:
A sárga- és fehérrépákat megpucolom és nagyobb hasábokra vágom. A póréhagymát és a zellerszárat alaposan megmosom és három részre darabolom, egy zsineggel összekötözöm a fűszercsokrot. A fokhagymát lehámozom és a kés lapjával kicsit megroppantom.
Elkészítés:
1. Először az alaplevet készítem el. Egy nagyobb lábosban, amiben elfér a csirke, annyi vizet teszek fel, ami majd ellepi a madarat.
2. Beledobálom a répákat és a zellert, hagymákat, aszalt paradicsomokat, fokhagymát, egy fél evőkanálnyi sót és pár szem egész borsot.
3. Közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap #8/9) felforralom és 10 percig főzöm.
4. Közben a csirkét megtisztítom, lemosom, szárazra törlöm, és összekötözöm a lábainál és a szárnyainál.
5. Az alaplébe beleöntöm a fehérbort, pár pillanatig forralom, majd beleteszem a csirkét. Mellé teszem a fűszercsokrot is, majd lejjebb veszem a tűzhelyet közepesre (#4-5/9) és fedő alatt lassan főzöm puhára, kb. 50 percig, függően a csirke méretétől.
6. Mikor kész a hús, félrehúzom a lábost és hagyom a csirkét kihűlni a főzőlében.
7. Kihalászom a répákat a lábosból, wokban kevés vajat hevítek és beledobom a zöldségeket. Egy percig pirítom, éppen csak hogy bevonja a vaj mindenhol, közben sózom borsozom, és kevés friss kakukkfüvet tépkedek rá.
8. A langyosra/szoba-hőmérsékletűre hűlt csirkét egy nagyobb tálra teszem és a répákkal körítem.

Tálalás, tippek:
Tálaláskor a csirkét feldarabolom, kevés borsot és himalájai sót őrlök rá, körítem a zöldségekkel, majd chutneyt és chilis szilvaszószt teszek mellé.
A maradék főtt húst az előzőleg leszűrt főzőlevében eltéve, két napig is eláll a hűtőben. Másnap, ha lehet, még finomabb mint frissen. Salátákra feltétként vagy szendvicsekbe kevés majonézzel sajttal is felhasználhatjuk...
A leszűrt és zsírtalanított alaplevet eltehetjük későbbre is, PET-palackba töltve, fagyasztóba téve három hónapot is kibír. Később főzhetünk benne bármilyen húst, pl. pulykamellet, borjút vagy sertéshúst. De használhatjuk rizottó elkészítéséhez is.
A fűszeres-fehérboros alaplében főtt csirke, egy igazán pompás étel. Puha szaftos és omlós csirkehús amit átjárt az alaplé fűszereinek aromája és az édes és csípős mártások zamata, remekül harmonizálnak egymással.
Helyben készült házi fehérbort ittam hozzá, amit az alapléhez is használtam.
Elkészítési idő: másfél óra
Költségek: összesen kb. 2800 Ft.
Bor: -
Zuzuka 2009.11.01. 09:23:18
köszönöm a bíztatást, a tréning hasznos volt, a csapat kitűnő, a szálloda pedig szuper! a mesebeli terülj terülj asztalkám miatt felcsúszott néhány kiló:(
még mindíg izomlázam van a sok röhögéstől:)
a főtt pipi csúcs, remélem lesz benne részem ma délben a vasárnapi ebéden, bár a főtt husi nálunk középső fogás, de egy egész csirke azért már elgondolkodtató...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.01. 11:42:14
Toma, nincs időm korrektúrára, de legalább a "Szinbádot" írjuk helyesen (link, nem akartam belenyúlni). Szóval, Szindbád. D-vel.
Amúgy meg tényleg fogyózol, úgy látom:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.01. 12:20:38
ma brassóit csinálok, csakhogy nyusszónak is meglegyen a poszt:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.01. 12:57:33
Toma, ez nagyon-nagyon a fogamra való.
Amit viszont nem értek, az az, hogy olyan mostohán bánsz az alaplével. Mi imádjuk a leveseket, főleg a húsleveseket, s szerintem értékes ételek, hisz minden benne van, ami a belevalókból kifőtt.
Nagyobb tiszteletet kérek a levesek irányába! :)
Köszönöm.
@Zuzuka: Szevakat sem találok. Olyan jó, hogy ilyen vidám vagy! :D
@Nadine: Dobozok közt, Veled lenni, tudom szép volna kedvesem... Jó ügyek felkarolója a kis Antiszocifittipaldink :)
Igazból most én is pata vagyok. Le sem írom miért, mert csak felmegy a vérnyomásom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.01. 14:36:12
Leszámítva azt az apró bosszúságot, hogy a mosogatóm először eldugult, majd amikor meg akartam piszkálni egy csőgörénnyel, szétesett a szifon, és a sok mosogatóvíz beömlött a mosogatószekrénybe. Úgy hiányzott ez most nekem, mint egy falat sz.r. De szerencsére a szomszéd csajszi pasija éppen itt volt, és átjött tüzet oltani. Most csak simán büdöseket böffen a mosogató, de nem folyik be a tartalma a szekrénybe. Lám, az ilyesminek is lehet örülni:)
Ne hagyd, hogy felmenjen a vérnyomásod, Fiam. Nem jó az senkinek.
Zuzuka 2009.11.01. 15:35:31
@Nadine: dehogy akarja! ez nem szabadon választott:(
játékok, filmek, feladatok, személyiségfejlesztés, megerősítés.
közel 150 fős a csapatunk 1 központtal és 16 vidéki területtel, akikkel szinte alig találkozunk.
most is volt pár bemutatkozás, pedig csak kb. 30-an mentünk, persze külön a főnik, külön a beok!:))
volt már pocsék is, most jó vot a tréner, nagyon élveztem!
megyek mécsest gyújtogatni.
sajnos egyre többet.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.01. 15:49:19
a levesnél a hideg vízbe tesszük a húst, hogy fokozatosan átadja, belefőjje az ízét a levesbe, de itt a forditottja a cél, hogy az alaplé ízei kerüljenek a húsba ezért a forró alaplébe teszem a húst...
ejj de jó volt a brassói!!:)))
maybach 2009.11.01. 16:18:54
A második nap egymás után is jól ment Buksinak.
Bár ma előbb megunta, mint tegnap.
Viszont a marhapörköltem jól sikerült.
Lehet bennem van a hiba, de én nem szeretem a főtt csirkehúst.
Marhát, sertést igen, hidegen tormával.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.01. 16:48:36
maybach 2009.11.01. 18:15:36
A kucac tudja mitől drágább egyik a másiknál. Talán a biztosítók gátlástalansága a felső határ.
Amúgy a legegyszerűbb módja a váltásnak, ha a neten kötöd. Én rendszeresen így teszek. A szerződést postán megküldik, a részleteket meg lerendezik a biztosítókkal. Nyilván van valamilyen jutalékuk, de ez minket nem érint. Mint írtam kötelezőnél csak az ár számít. Rajtam csak az kérhető számon, hogy van-e kötelezőm. Hogy kinél, az magánügy.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.01. 18:44:09
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.01. 18:47:32
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.01. 18:49:32
maybach 2009.11.01. 18:49:45
Annyira nem bonyolult. Te megadod az autó és a saját adataidat. Nekik vannak valamilyen szempontjaik amik alapján a díjat meghatározzák.Ennyi. Te mindegyiktől ugyanazt veszed, felelősség biztosítást.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.01. 19:44:55
@maybach: Megszoktam, hogy még az apró betűt is el kell olvasni, ezért kicsit fura nekem ez a virtuális szerződés...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.01. 23:56:04
maybach 2009.11.02. 08:16:06
Mert itt köd van.
Nadine!
Visszatérve még kicsit. Azért nem érdekes esetünkben az apró betűs rész, mert csak az a fontos, hogy legyen biztosítás. A casconál pl. fontos a sok kis kicseszősdi, mivel ott neked fizetnek. Így lehet benne apró betűs kitétel. Nem fizet a biztosító abban az esetben.... stb. A felelősség biztosításnál ezt nem tehetik meg.
Zuzuka 2009.11.02. 08:33:18
köszi maybach, ideért.
finom forró kávét mindenkinek, aki szereti!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 08:40:47
@maybach: Aha. Illetve, ha nem fizet valamiért, akkor nem nekem nem fizet. Azért ez mégis csak fura. De hiszek Neked.
Jó reggelt.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.11.02. 08:48:07
Jé 2009.11.02. 09:15:22
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 09:19:18
@Hobbiszakács: Nahát, nahát! De régen láttuk kedves Hb! Mizujs felétek?
Ezúton hívom és várom minden kifőzdés barátomat e hó 24-én, 17 órára a bonyhádi művelődési központba Wendler Zoltánnal közösen tartandó felolvasóestünkre.
Nem kell olvasni, csak hallgatni. Lesz tea, kávé, süti. Ha Ti is hoztok, akkor finom is lesz...
Ja, a mi "műveink" közül kerül terítékre néhány.
De ne búsúljatok, lehet beszélgetni is közben :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 09:20:01
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 09:20:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 09:36:48
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.11.02. 10:21:33
Újabban én is felolvasok, igaz írásban :-)
Jé 2009.11.02. 11:52:40
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 12:38:59
@Hobbiszakács: Egyszer úgyis találkozni fogunk... :)
@Jé: Neked még tartozom: igazán nagyon kedves voltál, amit a péntekre írtál, nagyon-nagyon jól esett. Ahogy a mostani "részvételed" is.
Tudjátok, hogy nem dicsekvésből, inkább azért írtam, hogy segítsétek feloldani a feszültségemet, mert nagyon működik a zabszem-effektus...
Jé 2009.11.02. 14:02:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 14:13:18
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 14:16:33
@Nadine: Engem hullámokban öntenek el a hullámok...
Jé 2009.11.02. 14:25:39
ezért szokott a gyerek ripityára verni mindenféle társasjátékban :)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 14:28:08
@fiam: Milyen típusúak? Nem mindegy...
Jé 2009.11.02. 14:51:19
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.11.02. 16:00:00
de jókor néztem be, igenigen, köszi Toma, brassóit ide, mert rágják a fülem..:)
Fiam, bonyhád nekem most kicsit messze van, de drukkolok, és ha majd egyszer itt lépsz fel a közelben, elmegyek..:P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 16:04:09
No kérem, rárepültem a KÖBE-re, remélem, nem tettem rosszul.
maybach 2009.11.02. 18:04:44
Nagy áttörés kutyanevelés terén.
Buksival úgy sétáltam, hogy levettem róla a pórázt.
Bizony.
Nadine!
Ha olcsóbb, jól tetted.
Jé 2009.11.02. 18:17:17
@maybach: innen is gratulálok nektek :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 18:43:32
Olcsóbb, az Allianz hatvanezer, a KÖBE 25 ezer/év.
@Jé: Virtuális
Jé 2009.11.02. 18:55:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 19:02:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 19:26:32
@Nadine: Ultra rövid :)
A székes ügy az már nálunk erősen "játszik".
Áttessön, áttesön!
Kaptam levelet egy ismeretlentől, hogy együltő helyében végigolvasta Csn-t és szétröhögte magát!
Szép az élet! :DDD
De azért nem irigylem szegényt, nagyon kinéz neki egy aranyér...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 19:28:51
Látod, ez remek! Így lesz majd a felolvasóesten is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 19:29:43
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 19:43:43
Igen, Apukám kapcsán :)
@nyuszómuszó: Teszteltem Neoexet, hogy szerinte mi a kolosztrum. Úgy emlékezett, hogy egy neves zenekar a hetvenes évekből.
Csak kicsit nevettem. Ebből nem tudom hogyan, de rájött, hogy "ez az izé az, ami a tej előtt van". Nem tudom, honnan jött rá hirtelen, de eltalálta, csak nem bírta kimondani, hogy előtej :D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 19:48:12
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 19:50:47
Apropos, tud valaki valamilyen tuti diétát, ami két hét alatt 40kg-mal tesz könnyebbé éhezés és éhenhalás nélkül?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.02. 19:59:24
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.02. 22:09:14
Nagyon elfáradtam :) Igen, a gondolkodásban :)
Jó éjt, szép álmokat!
Mormogi Papa kiheverhette már magát?
maybach 2009.11.03. 08:14:42
Kicsit bamba voltam, szóval én is drukkolok neked.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.03. 08:22:09
Olyan kedvesek vagytok! Majd külön köszöntelek Benneteket :)