Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Horgászt fogtam, levet engedett - főzni

2010.03.19. 22:03 fiam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fruzsi és Prevej egy tavalyi ponytyporonty-fogással

 

Az úgy volt, hogy Anyuék Hajdúszoboszlón vagy Debrecenben vagy Budapesten nyaraltak egy SZOT-üdülőben, ha jól emlékszem, a győri Rába SZOT-komplexumban sosem jártak, a helybefalui szakszervezet keze odáig nem ért el.

A lényeg úgyis az volt, hogy nem voltak itthon, el lehet képzelni, Neoex és én mennyire örültünk ennek.

Annak ugyan nem, hogy öcsém sosem szállt le rólunk, valamiért állandóan rajtunk lógott, később kiderült: küldetést teljesített, vigyázott az erkölcseinkre, nem is bírtunk erkölcstelenkedni.

Egészen addig, amíg eszembe nem jutott, hogy imád horgászni, ezért kivetettem rá a csalit, legjobb barátját, és elcsábíttattam a helybefalui halásztavak egyikére orvhorgászkodni. Szerencsére a gyerekeknek mindig elnézték ezt a sportot, feltéve, ha a botjukat lógatták a vízbe és így próbáltak szerencsét. Mi egy másik állattartós foglalkozásra készültünk, pásztorórára mentünk, haladó fokozatra.

Nem sokat haladhattunk, részint, mert én tisztességes lány voltam és kérettem magam, másrészt, mert kisvártatva beállított nem várt öcsém és barátja, földöntúli örömmel és két marha nagy ponttyal. Az egyik a szomszédban landolt, a másikat pedig megfőztem én, egyrészt bosszúból, másrészt mert rám parancsoltak a fiúk.

Életem első halászleve volt és már fogalmam sincs, miként készítettem, csak arra emlékeznek a szereplők, hogy nagyon-nagyon finomra sikeredett, a minimum a háromszori repeta volt. Nagyon csodálkozott mindenki, beleértve magamat is.

Tizennyolc évig nem is mertem eztán halászlevet főzni.

Nem mondom, hogy a következő három próbálkozásom kudarc lett volna, mert ehetőre sikerült mind, ám meg sem közelítette az elsőt. Szerencsére Neoex egyéb téren kísérelt próbálkozásai ennek pont a fordítottja.

Na, elérkeztünk a legújabb korba, azt hittem, több horgásszal nem lesz dolgom, erre mit ad Isten? Lányomnak egy vőlegényt, aki eddig rengeteg pénzt költött a hobbijára, a horgászatra. A pénze egy részét most a Fruzsira költi, igen helyesen, de még így is marad annyi, hogy hol egy szákot, hol egy kisülést, hol a fenetudjamit hoz a postás, amit át kell vennem, sőt, karácsonyra én magam vettem valami hiperszupimupi filézőkést.

Még ennél is borzasztóbb, hogy alaposan megfertőzte ezzel a hobbival a lányomat, aki képes volt levetni a tűsarkúját és a csilli-villi szoknyáját, nadrágját, és szakadt horgászszerkóba bújva, képes kimenni az utcára, a függöny mögül leskelődők legnagyobb örömére.

Annyi elégtételem azért megvan, hogy azóta a Fruska fogja a legtöbb és legnagyobb halakat, sőt, előfordult, hogy egyáltalán ő fogott valamit, leendő vejünk pedig nem.

Persze, oda kellett állnom a tűzhely mellé, és újra meg kellett próbálkoznom a halászlével. Nem maradhattam alul, ez már igazi hatalmi harc volt. Legbelül vagy hol, tudtam, hogy bármilyen finom lesz, egyetlen gyerekünknek úgyis a nagy Ő főztje a legfinomabb a világon, és ez be is igazolódott. Aki viszont nem szerelmes az új családtagba, annak ízlett az én változatom, és ezzel is megelégszem, naná.

Hogy hagyjak valamit az utókorra haltémával kapcsolatban, leírom, miként készítem a halat lé formájában.

Először is fogatok halat, a halat megpucoltatom, szigorúan lakáson kívül. Esetleg felszeletelem. Ezzel így vagyok a többi állattal szintén: se nem gyilkolászok, se nem pucolászok, cserébe finomra főzök szinte bármit.

Szóval, megvan a hal. Szerencsés esetben ez a pénteki nap, és tudvalevő, hogy halászlevet kizárólag szombaton lehet főzni és enni. Kivétel a karácsony, de akkor halat nem eszünk, mert Neoex nem szereti, a gyenge gyomra nem bírja elviselni a tömény fehérjét, úgymint tej és származékai, gomba és társai, hal és fajai.

Tehát pénteken szépen besózom a halcombokat, fejet stb. Eztán beteszem a hűtőbe, hogy a halhúst járja át a só, így sokkal ízletesebb.

Szombaton korán reggel – vagy később, de akkor délben nem lesz hallé, csak ollé – sertészsíron hagymát dinsztelek. Imádom a hagyma dinsztelődött illatát, el nem mozdulnék a fazéktól vagy mitől, bográcsban még nem főztem halászlét, bár nagyon szeretnék. Amikor épp jó (ezt úgy állapítom meg, hogy a tenyeremet kifeszítem a lajbi fölött, s ha elég ragadós a hagyma gőze, akkor jó; ebben nem hiszek olyan nagyon, de jól hangzik és mindig meg is csinálom, mert frankó móka, ellenben inkább azt figyelem, hogy elkapjam a hagymát és ne engedjem bebarnulni, pláne nem odakapni, amit azért egy pörköltnél olykor megengedek), felöntöm vízzel, ami függ a hal mennyiségétől, de kicsit inkább kevesebbet öntök és szép lassú tűzre állítom, s sorban beleteszem a hal nyesedékeit, amit nem ennénk meg, de minden húsmennyiségre szükség van, hisz ettől lesz hal ízű, finom a leendő lé. Amikor gyönyörűen megfőtt minden, amennyire lehet, a húst lefejtem a szálkákról vagy mikről, ez utóbbikat eldobom, a többit a hagymával együtt leturmixolom, nem passzírozom. Lehet, hogy ez nem autentikus és elhiszem, hogy a halászoknak, birkapásztoroknak nem volt kivehetős ajtajú endékás turmixgépük, de nekünk van egy majdnem ilyen, és nagyon szeretem nézni, ahogy örvénylik benne minden, mint a tókban és nagyobb folyókban, és elképzelem, hogy ott vagyok és kicsit félek is, mint igaziból, mert úszni nem tudok. És akkor megmentem magam: lekapcsolom a gépet és megáll az örvénylés, és vihetem a masszát vissza a fazékhoz tovább főzni, ám most már teszek bele bogyiszlói édes, törött paprikát. No meg halászlékockát, mert ez kihagyhatatlan, ami nem találkozik ugyan mindenki ízlésével, de én csak egy egyszerű háziasszony vagyok, akinek egyszerűen muszáj finomat főznie, és ehhez ilyen izéket is igénybe veszek, mert minden áldott nap szükségem van sikerélményre, és ha így tudok erre szert tenni, hát így teszek, ebben teljesen gátlástalan vagyok (lásd még: Vegeta).

Amikor feloldódott a paprika teljesen és már nem paprikás lét kóstolok, ha megkóstolom, hanem átlényegült leveskezdeményt, jöhetnek a halcombok.

Ekkor is inkább a csendesebb tüzet választom, hadd oldódjon ki a halból a finom só és ízesítse a levet is. Várok egy picit a kóstolással, úgy tizenöt-húsz percet, aztán nem tudok már ellenállni. Az ízlelőbimbóim jelzik, hogy karakteresek-e az ízek, szükséges-e még egy kis só. Cseresznyepaprikát is teszek bele néhányat, még a törött paprikával együtt, ám nem mindenki ehet túl fűszereset és erőset a családban, ezért nem fúrom ki őket.

Fél óra épp elég, hogy remekül megfőjön a hal, átadja az ízét a lének, de ő maga se legyen kilúgozott ízű és maradjon egyben.

Nagy késztetést éreztem mindig, hogy tegyek a hagymára fehérpaprikát és paradicsomot, no meg öntögessek vörösbort is a lébe, mert a savassága állítólag összetartja a halhúst. Ám eddig ellenálltam a kísértésnek. Ha valaki azt mondja, ne álljak ellent mégsem, megfontolhatom.

A tűz eloltása után szépen kisimul a halászlé. Komolyan mondom, szinte sóhajt egyet, hogy hagyjam egy picit pihenni, csak azután tegyem az asztalra.

A kosztosoknak nem kell szólnom, hogy ebéd, már mindenki a konyhában nyüzsög az illatokra. Bajai halászlétésztát főzök ki. Anyu nagyon régen gyúrt tésztát hozzá, mert akkor még kész tészták nem is nagyon voltak a boltban, mi is úgy vettük háznál, de a halászléhez és a krumplis tésztához mindig saját kezűleg készítette a tésztát.

Nem bírom az alkoholt, fél deci is azonnal a fejembe száll, és hirtelen nagyon közlékeny leszek, ami azt jelenti, hogy órák hosszat tudok egyfolytában beszélni, ezért nincs is itthon se bor, se semmi, a családom szerint önvédelemből, ám a halászléhez egyszerűen muszáj inni. Mindig teljesítik a kívánságomat, és ez mindig bikavér szokott lenni vagy valamilyen dél-afrikai vörösbor.

A halászlevet nagyon gusztustalanul tudom enni. Általában lével együtt eszem a halat, a tésztát, és természetesen még kenyeret is mellé.

Egy kis halat veszek a kanalamra, a bal kezem középső ujjával – a jobbkezesek használhatják a jobb kezüket – szétlapítom, az előforduló szálkákat eltávolítom, merek egy kis levet, tésztát rá, bekapok egy falat kenyeret és hopp! be a kanalat a számba. Ha elég ügyes vagyok, csak a kimert mennyiség felénél hűl ki a lé, de nem olyan családból származom én, hogy ne melegítsem fel.

Ne nevessen ezen senki, nekem így esik jól. Még bírom az erőset, de már nem a gyomorlyukasztót, csak a sima megizzasztót.

Mindig drága kincs volt a tej és az ikra, hál' Istennek, csak elég későn tudtam meg, hogy mik is ezek igazából, addigra már nem érdekelt, kedvelem  most is mindkettőt.

Szeretem, ahogy a halászlé íze átjárja az ínyemet. Sokszor fantáziáltam már halászléízű rágóról, meg húslevesízűről, meg még sokféle ízűről, de mégis úgy van rendjén, hogy nincs olyan, mert ezeket enni ünnep úgyis, ha állandóan ezt éreznénk a szánkban, biztosan megunnánk. Ez az oka annak, hogy már délután háromkor muszáj kicsit repetázni a halászléből. Ha szemfüles vagyok, akkor észreveszem, hogy más is ott ólálkodik a kondér körül és elzavarom, így biztosítva azt, hogy még másnapra is maradjon.

Így leírva, most nagyon vágyom egy jó halászlére.

Csak két hetet kell aludni és már főzhetek is. Fruzsiék nemrég tértek haza egy igen szép pontyporontypéldánnyal, kétheti moratóriumot kiszabva a tetemre.

Addig, mondjuk, valakitől mégis meg kéne kérdeznem, mert nagyon izgat, hogy öntsek-e egy kis vörösbort a lébe vagy csak magamba?

 

153 komment

Címkék: gasztro hal szösz fiam

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 08:37:56

Jó reggelt.

Fiam, ünnepélyesen megállapítom, hogy:
1. Toma feltehetőleg az Univerzum összes vesszőjét elhasználta, és Neked már nem nagyon maradt.
2. Kezd átütni a normál személyiségeden Csajszi néni.
3. Feltehetőleg finom halászlét főzöl.
4. Alighanem ittasan álltál neki posztot írni:)
5. Ha még egyszer meglátom, hogy kisbetűvel írsz egy márkanevet (a Vegeta egy bizonyos ételízesítő-fajta!), már vágom is a lovat.
6. Igen jókat mosolyogtam a szokásaitokon:)

Egyébként jó reggelt. Már tényleg tavasz van:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.20. 09:31:43

Jó reggelt!

Ünnepélyeskedjünk tovább:

1. Spórolós napokat élünk, a vesszők sem kivételek.
2. Igazán hízelgő, hogy szerinted inkább én vagyok a normális és nem Csajszi néni; ezt nem mindenki gondolja így.
3. Nem feltehetőleg, egészen biztosan, azt hiszem...
4. Nem, nem voltam ittas. Illetve dehogynem: diadalittas.
5. Nem bírom összeegyeztetni a lóvágást a zakuszka-tanyai rajongásoddal; a vegeta Toma iránti tiszteletemből nem Vegeta.
6. Na azért! :)

Zuzuka 2010.03.20. 09:31:59

hű gyerekek!
ember legyen a talpán, aki ezt első nekifutásra végig tudja olvasni:))) én most tartok egy kis pihenőt a halcomboknál:DD, iszom egy kávét és folytatom.

jó reggelt!
rettentően süt a nap, ki kell mennem a strandra.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.20. 09:34:31

@Zuzuka: Vietnámban egyszerűbb az élet, igaz?! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.20. 09:41:13

@Nadine: Ja, és a bajaihalászlé-tészta, az bajai halászlétészta, mert Baján készítik! Ezt az egyet szerintem jól írtam. Vagy a zacsin van rosszul :)

Zuzuka 2010.03.20. 09:51:24

@fiam: rengeteg halat és tengeri herkentyűt ettem. az ottani halászlé inkább halleves. világos húsleves színe van, sűrű, sok zöldséget főznek bele és haldarabokat, de nincs ilyen átütő íze, mint az itthoni halászlének, sőt sokszor nem is volt halize. csodálkoztam is, hogy jéééé, ez hal:)

Zuzuka 2010.03.20. 09:59:40

nagyon vidám főzés lehetett:))) a szakmai részét nem tudom, nálunk nyáron a Balatonnál a nagybátyám a naaaagy halászléfőző a családban.
áruld már el fiam, mit jelent, hogy kisülést hoz a postás??:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 10:01:16

@fiam: Na, éppen ez nem derült ki a megfogalmazásodból. Te három szóba írtad. Akkor javítom a megtudottak szellemében.

Toma nyelvhelyességi specifikációit inkább ne vedd át, mert úgy maradsz:) Aztán nem figyelsz, és máris az erős pisánál tartunk.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 10:03:26

@Zuzuka: :DDD, lehet, hogy kis ülés (nem tudhatom!:)), de már nem javítom, mert át kell váltanom szélvész üzemmódba dobozolásilag. Bakker, ezt nagyon utálom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 10:06:15

@fiam: Én virtuális lovakat vágok. Azt is csukott szemmel teszem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.20. 10:15:20

@Zuzuka: A gasztronómiai kalandozás, ha nem is mindig jó, de legalább érdekes :)
A kisülés az összevont kis ülés, tudod, az az összecsukható horgászszék :)

@Nadine: Köszönöm szépen a javításokat. Nem panaszkodhattok: olvasni- megfejtenivalót kaptok egyben :)
Hát az erős khm legalább vicces :D

tistedur 2010.03.20. 10:18:36

jó reggelt, jó halászlézést :)
gyönyörűen süt a nap :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 10:28:59

@fiam: Szívesen:)

@tistedur: Itt is, ehhez képest bent kuksolok, és nagyon anyázok:) A Jóisten tegye egy víziló segglyukába az összes ostoba asztalost, aki egy masszív kulcsosszekrénybe ragasztott zsanérral teszi az ajtót. Ergo: az egész dekupázs-művelet alatt fogni kell a két önműködően nyíló-csukódó ajtót, folyamatosan kockáztatva, hogy valamelyik leszakad. Kilókat tartok minden egyes műveletnél. Mindezt kb. 10 perc munka, és 16 db apró csavar megspórolása miatt:(((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.03.20. 12:48:17

na, akkor újra átdátumozom a következő vasárnapra posztomat.
jó a poszt, de a halászléhez inkább nem szólok hozzá:))

maybach 2010.03.20. 13:28:00

Jó napot kívánok!
Egy halászlét így kell megfőzni. Nagy adag nosztalgia, sok-sok szeretet. Némi féltékenység.
Halászlé kocka nem kell.
Én a bort is csak előtte, közben és utána. Bele nem.

tistedur 2010.03.20. 13:41:36

@maybach: leállították a gyártásodat :(
a halászlékockát legközelebb szardellával kell pótolni, és akkor Toma is elégedett lesz :)
és tészta nem való halászlébe :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.20. 14:15:09

@maybach: Köszi :)
A bort striguláztam.
@tistedur: Toma szerint biztos megérdemelnék szardellát a halászlébe... :)
Tésztáról nem vitatkozom :)))

Szegény Maybach. De újjászületik, ahogy olvastam, csak kicsit újgenerációsan :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 14:58:28

@tistedur: Én sem követnék el ilyen gyarlóságot:) Tészta a mák alá kell.

Szegény Maybach:DDD

Egyébként elárulom - mivel a kutya sem kérdezte:) -, hogy az afrikai harcsa remekül sikerült. A sok receptet végigolvasva, az volt a benyomásom, hogy ez alapvetően egy nem túl markáns ízű hal, alaposan kell fűszerezni. A vámpírokkal nem lesz bajom két-háromszáz évig, az tuti.

Zuzuka 2010.03.20. 16:15:38

jelentem semmi hasznosat nem tettem ma. csíkosra áztam a strandon, megpirult az arcom és úsztam úgy 1 kilométert. megismerkedtem 2 régi osztálytársammal, a gyerekkori barátnőmmel és a szintén gyerekkori szerelmemmel:) konstatáltuk, hogy abszolúte semmit nem változtunk, csak én festem a hajam, neki meg már nincs mit festeni:)) nagyon jól szórakoztam!
a halas nap jegyében sült halat ebédeltem (halászlé nem volt:().

Zuzuka 2010.03.20. 16:24:06

a bajai halászlébe tesznek tésztát, gyufatésztával az igazi. megyek főzni, mert éhen halunk.

tistedur 2010.03.20. 16:34:26

@Zuzuka: csodás lehetett, kicsit irigyellek :) az a strandon kapható hekksült :)
@Nadine: most arra várok, hogy megfőjön a csirke farhát, amit a zöldbableves-főzelék alapozásaként főzök :) aztán jól megeszem :) fokhagyma nélkül, azt bent hagyom a levesben :)

Zuzuka 2010.03.20. 16:48:09

@tistedur: nem ülte meg a gyomrom az a 20 deka:)))
meg is van, hogy mit sütök: tepsi, csirke, krumpli, meg ami még van otthon... Toma receptje szerint.
főzeléket is, azt imádom!!!

Zuzuka 2010.03.20. 16:50:43

@tistedur: a csirke farhát király! jó étvágyat!

szegény maybach! miért is sajnáljuk?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 17:13:13

@tistedur: :) Látom, értetted az utalást...

@Zuzuka: Szentül hittem, hogy csak hülyéskedsz a stranddal. Nálam még nyílnak a hóvirágok:)

Viszont tavasz jeligére éktelen kaszabolást rendeztem a kertben nagyon rövid idő leforgása alatt. Mondhatni, a dobozszünetekben. N. úr igen röhögne, ha látná. Brutálnyúl.

tistedur 2010.03.20. 18:18:46

@Nadine: elképzelem, ahogy brutalizálod a menekvésre képtelen fűszálakat :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 18:34:48

@tistedur: Fűszálak gyilkolászása még arrébb van. Ma egy kékszakállal, néhány klematisszal, két nyári orgonával és egy rózsával végeztem. Na jó, még néhány tő levendulával, zsályával. Jelszavam: "csutka".
Muszáj volt, tavaly már szinte mindent létráról értem csak fel nyáron:)

tistedur 2010.03.20. 19:07:21

@Nadine: legyünk őszinték: a klemátisz se indulhatna sikerrel 100 méteren :)
én meg kihasználtam azt, hogy némi hájt le tudtam szedni a farhátról:lett annyi töpörtyű, ami megtöltött egy zsemlét :)

maybach 2010.03.20. 19:25:41

Jó estét kívánok!
Én még nem olvastam, hogy nem gyártanak tovább. De el is képedtem.
Itt is tavasz van, hurrá!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 19:38:53

@tistedur: Na, ez még sosem jutott eszembe... Hogy a csirke hájából is lehet töpörtyűt sütni. Na nem mintha nagyon illene a fogyókúrás étrendembe, de mégis:)

A klematisz függőlegesen fut, de akkorára, hogy nem is igaz. Versenyeznek a futórózsával az ég felé, én meg csak nézek, hogy ne húzzam a rövidebbet, amikor meg kell metszeni őket.

tistedur 2010.03.20. 19:43:01

@Nadine: egyszer érdemes kipróbálni a tyúktöpörtyűt:elég kevéske jön össze általában, de lesz egy kis zsír, amivel minden étel finomabb meg egy nagyon picike töpörtyű. ez most tényleg egy zsemlényi lett :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 20:00:37

@tistedur: Ha majd nádszál leszek megint (hehe), akkor kipróbálom:)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.20. 20:18:58

az írás nagyszerű, remek,(egyszuszra végigolvastam) ha turmixolva ízlik, meg kockával - akkor úgy kell enni.
szüleimnél voltunk, tegnap munka után lementünk ma este meg vissza jöttünk. Faterom megint olyan isteni halat főzött, hogy juj. Ponty (2kg) meg egy harcsafej. Azthiszem kockát nem tett bele :-)
ma meg én bográcsoltam csirkepörit (házi csirke - mintha nem is ugyanaz a faj lenne mint az itt kaphatóak) jó lett, de az esti hal...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 20:21:13

@hzizi: Akkor ezért éreztem én kertészkedés közben olyan jó kis pörköltszagot:) Biztosan erre fújta a Szellő Pisti.
Szerintem a Te családneved valójában úgy hangzik, hogy a nagy ho-ho-ho...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.20. 20:26:33

@Nadine: a főzések érdtől kb 179 km-re történtek, a szellő nem hiszem, hogy ilyen ügyes :-)
délelőtt meg apának segítettünk a favágásban, alig érzem a karom... de szuper idő volt, szinte napozni lehetett volna.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 20:28:19

@hzizi: Ja, azt hittem, itt a szomszédban:)

Favágás jó kis meló. Mondjuk, én a bokormetszegetéstől is úgy elfáradtam, főleg derékilag, mintha egy egész erdőt vágtam volna ki.

tistedur 2010.03.20. 20:35:11

@Nadine: akkor nádszálságra fel!!! :)
@hzizi: azért az a bográcsos csirke se lehetett rossz :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 20:43:31

@tistedur: Rajta vagyok az ügyön:) Eddig öt kilónál tartok. Ráadásul erős motivációt kaptam pár hete.

Zuzuka 2010.03.20. 21:14:22

@Nadine: nagyon ügyes! mennyi idő eredménye az 5 kilo?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 21:16:17

@Zuzuka: Kb. január közepe óta. Szépen, lassan, nyugodtan, nem koplalva, azt én nem bírom idegekkel.

Zuzuka 2010.03.20. 21:24:26

@Nadine: az szép, a lassú fogyás tartós - így hallottam:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 21:33:35

@Zuzuka: Nekem is ez a tapasztalatom. A hirtelen ledobált kilók mindig irtó gyorsan visszajönnek. Én most igyekszem komplett életmódot váltani. Nem is árt, mert ha így megy tovább, nagyon kevés ennivalóval kell majd beérnem:) Ez persze, nem vicces.

tistedur 2010.03.20. 21:47:45

@Nadine: igen Nadine, az öt kiló :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.20. 22:00:54

Jó éjt, mára karcsú(bb) Nadine kikapcsol.

Zuzuka 2010.03.21. 07:46:53

jó reggelt!
kíván a dagi(bb) zuzu:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 08:00:02

Jó reggelt:)

@Zuzuka: A küldött kép alapján csodálkoznék, ha ez így lenne:)

Remélem, azért ma is tavasz lesz, mert most nagyon borúska az idő.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.21. 09:51:43

jó vasárnapot, húsleves gyöngyözik már?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.21. 10:23:27

fiam, ne fogd vissza magad, tegyél bele paprikát, meg paradicsomot, én is teszek.

Meg a harcsapaprikásba is teszek, sokat, ami azért fontos, mert el is határoztam, hogy elzavarom a zuramat halért, aztán mindentbele.

Csinálok Benedeknek névnapi harcsapaprikást, túróscsuszával, kíváncsi vagyok, ízlik-e majd neki.. :P Bár hülye kérdés, ez egy mindenevő gyerek..

Zuzuka 2010.03.21. 10:23:57

az aranyszínű gyöngyöző:)
gombalevest főz a mama. aztán ebéd után irány a telek! egész télen nem voltam kint, lehet már nincs is meg...:)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.21. 10:31:25

@nyuszómuszó: jó dolga van Benedek gyermeknek, egy harcsapörköltet én is szívesen látnék.... széles csuszatésztával, gazdagon tejföllel, hajaj. lááátom, szinte láááátom :-)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.21. 10:48:02

@hzizi: remélem, én is látom nemsokára..:P

Tényleg kíváncsi vagyok, hogy fog neki ízleni..:)

A széles csuszatészta persze úgy volna jó, ha volna energiám most tésztát cisnálni, de mindegy, jó lesz a bolti is most..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 10:57:41

Zuzu, az m2-esen van rendszeresen egy rajzfilm, amit nagyon szeretek, néha elcsípem és nézem. A címe: Pettson és Findus (egy öregemberről és a macskájáról szól). Ma megállapítottam, hogy Findus, a bolondos macsek Te vagy:) Ugyanilyen zöld sapija van és csíkos-vörös:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.21. 12:01:14

@Nadine: ehe, kialvatlanság..:P

KOmolyan morfondírozom már egy perce, hogy milyen négyzetméteresen szoktál te rajzfilmet nézni..:)

Azt hiszem, ez már tényleg a vég..:P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 12:13:54

@nyuszómuszó: :DDD Hát az emkettesen... Így már jó? Boldog névnapot Benedeknek!:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 12:16:57

De miért vagyok én már megint ilyen baromi álmos? Azonnal kávét kell főznöm.

tistedur 2010.03.21. 14:09:49

Nadine, kávét én is főzök :)
@nyuszómuszó: Boldog Benedek-napot nektek :) az ünnepi hallakoma pedig csodásan hangzik :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 14:25:24

@tistedur: Azt úgy mondják, hogy "hol lakom ma?":)

Megint nem tudott elszaladni pár rózsabokor:) Most pedig átalakulok csiszológéppé.

tistedur 2010.03.21. 16:14:24

@Nadine: te csiszológéppé, én meg szakácsnővé :)

Zuzuka 2010.03.21. 16:49:40

@nyuszómuszó: boldog névnapot a kis Benedeknek!
néztem multkor a videókat, épp amelyiken a kibújt fogát akartad lekamerázni:))

barackfát akartam venni, de nem volt, ezért szilvát ültettem. a régit kivágtuk vagy 10 éve, mert tiszta tetű volt mindíg, remélem ezt meg tudom kímélni! hát megtörtént, 2 szilvafás lettem:) a borsó rendben, én meg összerogyok. lehet még kávézni?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.21. 17:19:19

köszöni szépen! :)

Névnapi hallakoma végül nem lett, mert nem volt harcsa a tecskóban, így aztán csirkés, zöldséges lasagne lett belőle, abból meg nem kap, mert beasamellel csináltam, és azért így töményen a lisztet még nem nyomatnám..

Maradt az ünnepi sütőtökpüré csirkével, de nem reklamált..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 19:50:46

@tistedur: A két funkció nem zárja ki egymást. Te is lehetsz egyben csiszológép:)

tistedur 2010.03.21. 20:11:49

@Nadine: nem esem kísértésbe, maradok a főzésnél :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 20:43:25

@tistedur: :))) Valahogy nem lep meg, hogy nem vágysz egy kiadós kis csiszolásra... Én holnap sem úszom meg, meg azután sem... Bakker, aki kitalálta ezt a nagy ékszerkomódot a millió rekeszével és fiókjával, ráadásul S. O. S. kell elkészítenem. Pfff...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 20:54:42

@nyuszómuszó: Rég jártam nálad, atyagatya, hogy mekkorát fejlődött ez a baba!:))) Tündéri, ahogy mosolyog:)

tistedur 2010.03.21. 20:59:41

@Nadine: biztos lélekszépítő lesz :) mindig olyanokat csinálsz :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 21:13:10

@tistedur: Drága vagy...:) Az a baj, hogy ezek a tulipánok annyira jól sikerültek a komódra anno, hogy mindenki csak és kizárólag ilyet akar. Pedig más minta is szép lenne rajta. Nem baj, ezúttal legalább nem kell agyalnom, a minta meg már kifogyóban:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.21. 21:44:28

Én felborultam mára, kezdődik mindjárt a sorozatom.

maybach 2010.03.21. 22:57:14

Jó estét kívánok!
Benedeknek sok boldogságot.

Aki nem látta, bánhatja.
Messi megint varázsolt!!

tistedur 2010.03.22. 07:39:00

jó reggelt, sok kávét, napsütést és tavaszt :)

maybach 2010.03.22. 08:06:48

Jó reggelt kívánok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 09:05:59

Jó reggelt!

Ahogy kiléptem reggel a teraszra, még durvábbnak tűnt a tegnapi dúlásom a rózsák közt. Növekedni látszik a kert mérete:)

Zuzuka 2010.03.22. 09:14:47

izomlázmentes jó reggelt!
káááávééét ide izibe!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.22. 10:19:35

@Zuzuka: ó az jó lenne, tegnap még rápin-pongoztam vagy 3 órát a szombati izomlázra, szinte minden tagom sajog. Valami komoly masszázs most rámférne.

Zuzuka 2010.03.22. 10:44:00

@hzizi: ahha, egy thai maszi, igaz?:) én ujjászülettem tőle, de már hanyatlok vissza...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 10:53:18

@Zuzuka: Összecsomagolná kényelmes, kézben vihető méretre pikk-pakk:D

Na, mentem nagy beszerző körútra.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.22. 11:37:15

@Nadine: még gondolkodom, elég bátor vagyok-e?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 12:30:24

Szép napot!

Benedeknek nagyon boldog első névnapot!

@hzizi: Köszi a méltatást, kész fakír vagy! :)

Megszerelte pénteken vagy szombaton a szgépet Neoex, úgyhogy el is halálozott, most élesztgetjük... :) Mármint a gépet, de Neoex sem húzza sokáig, ha még egyszer ilyet tesz!!!

tistedur 2010.03.22. 17:02:04

még nem, de igény lenne rá :( rossz ez az esős idő

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 17:24:05

@fiam: Nem, nem, csak úgy elcsodálkoztam, mik jönnek rám hányas méretben, hogy kicsit elment az idő a vásárlással:)))

@tistedur: :DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 17:44:31

@maybach: Megnyugtattál.
@tistedur: Ne mondd! :)
@Nadine: Nem a méret a lényeg! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 17:53:14

@fiam: Ez esetben de. Nem emlékszem az idejére, mikor jött rám utoljára 42-es farmer. Haza is kísért.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 17:55:38

@Nadine: Lehet, hogy régen más volt a méretezés, én 32-33-as farmert hordtam. 1982-ben. :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 18:44:52

@fiam: Amiről én beszélek, azok a normál női méretek. A farmert most is úgy számozzák, ahogy mondod, de a konfekciószámozás nemcsak nadrágra vonatkozik, hanem minden egyébre. Évek óta 46-ost kellett vennem mindenből.

Zuzuka 2010.03.22. 18:57:00

a 32-es farmer a 42-es konfekciónak felel meg. @Nadine: egyformát hordunk:)
kivégeztem 15 centi füstölt kolbászt, kenyérrel és csemege uborkával, kidőltem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 19:19:43

@Zuzuka: Igen, én is erre a következtetésre jutottam. Viszont Fiammal ellentétben, ifjú titánként 26-28-as volt a méretem:)

tistedur 2010.03.22. 19:41:16

@Nadine: én inkább nem mondom meg fiatalon hányas hordtam :) de már elmúlt:)

Zuzuka 2010.03.22. 19:43:31

@Nadine: van több 28-as farmerem, de az utóbbi években csak a térdemig jött föl:) sajnálom kidobni, pedig sztem soha az életben nem fogok beleférni. bár... valakinek már sikerült:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 19:45:35

@Zuzuka: Én már nem szeretnék olyan kis méretbe beleférni, mert akkor bőröndszettet varrathatnék a felesleges bőrből, ami rajtam hullámzana:)))

Zuzuka 2010.03.22. 20:08:46

:))) elég drágák a bőrcuccok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 20:11:54

Szerintem szépek voltunk nagyon és ez még megvan bennünk valahol :)

Zuzuka 2010.03.22. 20:21:35

persze, nézd csak meg azt a gyűrött, lime-héjas fejemet:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 20:21:58

@Zuzuka: Pláne a nyúlbőr!!!:))

Egyébként elviszem a 42-es farmerem is szombaton az Almássy térre, ha valakit esetleg érdekel. Randim van az ifjúságommal.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 20:49:30

@fiam: Jó, majd ha hazakeveredek és magamhoz térek. Szerintem ez vasárnap délután lesz:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 21:32:38

@Nadine: Milyen program ill. rendezvény lesz?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 22:11:26

@Nadine: Rúgj ki, azaz táncolj ki a hámból!!! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.22. 22:14:26

Hol a kommentem?

@Nadine: Rúgj ki, azaz táncolj ki a hámból!!! :)

További szép estét! Ajándékul megyek és felére csökkentem a hörgőtágítómat :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.22. 22:19:31

@fiam: Arra azért nem vennék mérget, hogy táncolni is fogok, de ott leszek. Már ez is nagy dolog.

Jó éjt, jó hörgőtágítást!

tistedur 2010.03.23. 07:15:39

jó reggelt, jó hörgőtágítást, sok kávét, kevés esőt! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.23. 08:09:55

Jó reggelt.

Fiam, ha tegnap volt, boldog névnapot kívánok! Tág hörgőkkel, természetesen.

Zuzuka 2010.03.23. 08:18:59

jó reggelt!
mi volt tegnap?? jajjajaj mindíg lemaradok valamiről.
én is én is nagyon boldogságost kívánok!!!

Zuzuka 2010.03.23. 08:43:11

tea, kávé, rum, bummmm.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.23. 08:53:50

Jó reggelt!

@tistedur: Most tág hörgővel hörgök :)

@Nadine: Igen, tegnap vót; köszi!
@Zuzuka: Köszi, boldog vagyok, más nem is lehetek..., a nevemből kiindulva :)
@Mormogi Papa: Köszönöm az emilt, még tegnapról :)

maybach 2010.03.23. 09:02:02

Jó napot kívánok!

2010.03.23. 09:09:30

Jó reggelt mindenkinek!
A névnaposoknak sok boldogságot, örvendezzünk a tavasznak. Ilyesmik.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.23. 09:20:31

minden közel-távolis névnaposnak kellemeset!
Meg tavaszt, meg finom kv-t!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.23. 12:11:19

@Jé: @hzizi: Köszönöm, köszönöm!

Örvendeznék a tavasznak, ha nem lenne szürke az ég és nem esne szép masszívan az essső.

De vidámodjatok, embörök, felteszek két találós kérdést. Az egyiket meg is válaszolom.
Szóval:
1. Mit ettek ma Fiamék ebédre?
Zöldbablevest és káposztás cvekedlit.
2. Mit csinál az, aki sznobozik?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.23. 12:17:39

@fiam: Inkább válaszold meg a másodikat is.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.23. 12:58:51

@Nadine: @Mormogi Papa: Mormogi jár közel az igazsághoz :)

Szomszéd nénink jött még pár héttel ezelőtt azzal, hogy a fiáék mentek síelni és a menye még sznobozott is. Először nem értettem, mire vágott olyan nagyon fel a meny, de aztán rájöttem, hogy a sznobozás a snowboardozás Bözsink-féle átirata :)
Élőszóban jobban hangzik, de Csn profitál belőle, az hótziher!

2010.03.23. 13:11:51

@fiam: uhh, ehhez én túlságosan megfáradt vagyok. de ha ezer évig élek, se jövök rá... :)

Grafit Macseek 2010.03.23. 13:42:55

Sziasztok!

Most jöttem rá, hogy mit jelent a Prevej.....

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.23. 14:22:14

@Grafit Macseek: Szia:)

Én meg gyorsan összedobok egy - Nyuszó, ne figyelj! - tojáslevest.

Grafit Macseek 2010.03.23. 14:33:37

Itten diliház vagyon, és egész nap pörgés. Mán most fáradok kicsit....

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.23. 15:17:36

@Nadine:
Na mire jövök? :)

És köszi, igen, Benedek jól összeszedte magát..:P

remélem, nem kaptál sokkot, általában begépelem fél kézzel a posztot két perc alatt, közben Benedeket tartom távol a másik kezemmel, átolvasni már nem szoktam..:P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.23. 16:22:24

@nyuszómuszó: Ó, ezzel én nem törődöm:) Persze, látom, de nem zavar, hidd el...

Látod, megjegyeztem, hogy "hogy néz már ki?!":DDD Most megyek tesztelni.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.03.23. 18:53:51

@Nadine:
Hát, elárulhatnád a technikád..:)

Kizárólag amiatt van lelkiismeretfurdalásom az át nem olvasás miatt, mert én ha egy ugyanilyen irományt elolvasok, idegbajt kapok a végére..:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.23. 19:25:50

@nyuszómuszó: Szelektív figyelem:) Ilyenkor a lényegre, a mondanivalóra koncentrálok.
De kétségtelenül hasznos, ha idegenek írásait olvasom, sokat elárul az illetőről.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.23. 19:40:13

@nyuszómuszó: Itt már gratuláltam Benedeknek, a blogon is szerettem volna, de nem tudok regisztrálni :(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.03.23. 21:15:10

@fiam: Akkor sikerül, ha Nyuszó - remélhetőleg lesz ideje rá - elküldi a visszaigazolást.
Így viszont lehet, hogy több kérést küldtél Neki :-)
Majd elválik.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.23. 23:02:13

@Mormogi Papa: Nem tudom, mi a gond, igyekszem megfejteni :)

Jó éjt!

Zuzuka 2010.03.24. 07:47:09

jó reggelt!
@Nadine: te jó ég!!! ki tudja miket tudhatsz már rólunk?:)
azt hittem romlik a látásom, de most nézem milyen koszos az olvasószemügém:( valaki trehány!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.03.24. 07:52:36

Jó reggelt.

@Zuzuka: Gondolhatod:) Szerintem vesd be a mopszot.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.24. 08:33:55

jó reggelt, most olvasom a dexen, hogy az Újházy tyúkos leves nyert, a babgulyás után harmadik a halászlé. Ha úgy veszem nem is rossz.

Zuzuka 2010.03.24. 09:00:15

@hzizi: jöhet mind a három - de most ám!:)
illetve a kávé után.

maybach 2010.03.24. 09:03:34

Jó reggelt kívánok!

Az eredmény itt-ott engem is meglepett.
Pl. pörkölteket előbbre vártam.
A rétes meg hogyhogy nem dobogós?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.03.24. 09:25:47

@maybach: igen, igen, hogy a birkapöri (meg pacal) a végén van még meg is értem, de, hogy a csirke-marha-sertés hármasból egyik sem dobogós...
a desszerteknél.... hát igen, ha egy madártej ennyivel veri pl. a dobostortát, krémest, réteseket.

tistedur 2010.03.24. 10:04:07

szép napot, sok kávét :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.03.24. 10:34:48

Jó reggelt!

Néztem én is a listát. Érdekes volt az is, hogy eztán némely népszerű étel felkerül az étlapokra. Reméljük. Bár nem belőlünk fognak meggazdagodni a vendéglátó egységek. Sajnos.

Ma babfőzelék lesz, pipiszárnypörivel és zölbableves. Kicsit piroska minden, de mindegy :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.03.24. 11:29:51

tettem be új posztot lehet átfáradni!:)

2010.03.24. 11:29:59

Sziasztok!

én is a rétest és a pörköltet vártam az első helyre, ez elég érdekes.

@fiam: ez a sok bab nem lesz gáz? szó szerint? :)))
süti beállítások módosítása