.jpg)
Végre megint itt a jó idő és süt a napocska ezerrel, lehet kimenni a szabadba sütni-főzni!
Ez még a pünkösd hétvége idején készült étel. Hétfőre vendégeket/rokonokat vártam egy kis kerti sütésre és gondoltam a cigánypecsenye egy nyerő választás, hiszen azzal nem nagyon lehet mellényúlni. Könnyen és gyorsan elkészíthető, - közben lehet beszélgetni - és a cigánypecsenyét mindenki szereti.
Az idő jó volt, kellemes meleg és a terasztető alatt, az árnyékban, kényelmesen sütögethettem a jó öreg tárcsámon.
A cigánypecsenye szerintem sertés tarjából a legfinomabb ezért én mindig abból csinálom.
Szalonnának füstölt zsírszalonnát választottam, az a legízletesebb, de a kolozsvári is megfelel erre a célra.
Előkészületek:
A húst ujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd fele vékonyságúra klopfoltam. Sóztam borsoztam és tálalásig félretettem.
Egy fej fokhagymát lereszeltem, és olaj hozzáadásával krémsűrűségűre kevertem, közben egy csipet sót szórtam bele.
A krumplikat megpucoltam, hasábokra vágtam, majd vízzel felöntve félretettem felhasználásig.
Sütöttem egy kenyeret is, hátha valaki inkább azzal szereti. Ez később jó döntésnek bizonyult, mert mindenki lelkesen tunkolta a frissen sült langyos kenyeret a szaftba...
A szalonnát centi vastag szeletekre vágtam, majd bőréig bevagdostam centinként.
Elkészítés:
1. A tárcsát (lehet serpenyőben is), felforrósítottam, egy kevés olajat öntöttem a közepére, majd a húsokat megmártva a forró olajban, szépen elrendezgettem körbe a szélein.
2. Többször megforgatva, 4-5 perc alatt készre sütöttem a húsokat, az utolsó fordítás után bőségesen megkentem egy ecsettel a fokhagymapéppel. Ezután a hússzeleteket egy nagyobb tepsibe rakosgattam.
3. A szalonna szeleteket ropogósra sütöttem és a húsok tetejére rendezgettem. A tepsit egy alufóliával letakartam, majd a 60-80 fokra melegített sütőbe tettem, hogy melegen tartsam míg a köret is elkészül.
4. A tárcsában maradt kiolvadt szalonnazsírra öntöttem egy liter étolajat, és abban sütöttem ki a hasáb burgonyát. Papírtörlővel bélelt tálba szedtem a kisült burgonyákat és megsóztam.

Tálaláskor az asztalra került a tepsi a húsokkal, szalonnával a hasáb krumpli és friss paprika, paradicsom, uborka, újhagyma, csemegeuborka és a kenyér...
Tipp! A húsokat be is pácolhatjuk az itt leírt módon, úgy még ízletesebb lesz a végeredmény.
Csemegeuborka helyett készíthetünk hozzá kovászos uborkát is.
A krumpli mellé köretként, az olajban süthetünk előzőleg lisztbe forgatott hagymakarikákat is.
Fejenként 2-3 szelet hússal számolhatunk és húsonként egy szelet szalonnát. Krumpliból 35-40 dkg/fő az adag.
A cigánypecsenyén nincs mit megmagyarázni. Jó „hangos” fokhagymás hús, sült szalonna. Ezek az ízek magukért beszélnek.
Pilseni sört, vagy testes olaszrizlinget ajánlok hozzá a Balaton-felvidékról.
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 650 Ft./adag
Az utolsó 100 komment: