Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Napi olvasnivaló

2010.12.17. 05:00

Donászy Magda: Hó Kató

Azon a réges-régi télen édesanyám eltörte a lábát, s egyszeriben én lettem a lóti-futi kisasszony a betegágy és a nagyvilág között.
Vittem a parancsot tyúkoknak, kacsáknak:
– Édesanyám azt üzeni: jó éjszakát! – és szigorúan rájuk reteszeltem a bordás lécajtót. Reggel is én engedtem ki a tollas népet:
– Édesanyám küldi! – szórtam elébük a ropogós kukoricát. De nemcsak háziasszonykodtam. Édesapám szerint nem volt nálam jobb hírharang. Anyu tőlem tudta meg: mi történt az utcában. Hol született kisboci, hány cicája lett Cirmosnak, meg hogy a kis Kondás Karcsi – aki jó barátom volt – hogyan ugrasztotta ki az ürgét. Mégis, valamennyi hír közül az volt a legnagyobb, amikor az első hó leesett. Ehhez az újsághoz igazán nem kellett postás. Faluszerte megkezdődött a hóemberépítés, és nagy volt a versengés: kié lesz a leghatalmasabb, legeslegkövérebb.
Nekem Kondás Karcsi volt az építőtársam, aki – kertjük nem lévén – évről évre nálunk szobrászkodott. S amihez ő hozzáfogott, az nem akármilyen közönséges, répaorrú hóember volt. De nem ám!
Előbb kőkeményre gyúrta a “magvát”, ahogyan mondani szokta, akkor rám bízta, hogy hempergessem, amíg bírom. Bodrink mellettem csetlett-botlott, meg-meglökte bozontos fejével a növekedő hópocakot. Amikor Karcsi magához intett, a virágágyás közepén már lábat vert a hóember. Bár csak a neve szerint volt az, mert alakra semmiféle falubeli atyafiához nem hasonlított. Karcsi abban mesterkedett, hogy “tudós embert” fabrikáljon.
Addig-addig lapogatta, lapogatta a tekintélyes hótömeget, amíg valóságos emberi formát kapott. A fejével meg éppen soká bíbelődött. Az orra sem a szokásos paprika- vagy répaféle volt. Hóból faragta ki a bugylibicskájával. Két óriási üveggolyó szemén sötét keretes pápaszemet hordott. Ettől lett igazi “tudós” ábrázata.
Karcsi még egy viharvert öreg útitáskát is odabiggyesztett a lábához. Aki ránézett, könnyen azt hihette, csak megállt kicsit nézelődni.
Bármennyire imponált, hogy “tudós hóemberünk” van, nem tudtam mit kezdeni vele. Én kedvesebb játszótársat szerettem volna.
– Ez a tudós legyen a tied – mutattam rá ajándékozó kedvemben –, de nekem csinálj egy hókislányt! – mondtam, kértem, és addig kunyeráltam, míg Karcsi újra munkához látott, pedig már jó erősen ránk alkonyult. De a sötétet nem láttuk a hótól, a hideget nem éreztük a munkától. A kis Hó Katóval különben sem volt sok dolgunk.
Mire Karcsi kigömbölyítette a harangvirágforma szoknyáját, én is ott voltam az égszínkék selyemruhával. Ahogy fölibe borítottuk, a szél ráredőzte, a hideg odafagyasztotta, és úgy állt a kis Hó Katón, mintha egyenesen reá szabták volna.
Blúzocskáját föntről, a két karját jobbról-balról teletömtük hóval. Nem is volt abban semmi hiba, mert a hóbarátnőm már a legelső percben ölelésre tárta szét gömbölyű karjait. Mégis a szeme volt a legszebb, a két világoskék gombszeme. Hogy a mindig nevető száját hogyan és mivel festette Karcsi, örökre titok maradt, mert nekem akkor fodrászgondjaim voltak.
Nemsokára két marék lobogó szalmával tértem vissza újdonsült barátnőmhöz. Csak nem hagyhattam csupaszon? Hanem rátenni még Karcsi is alig bírta, mert a szél eszeveszetten cibálta, majdhogy el nem röpítette a két szalmavarkocsot. Biztonság kedvéért még a fejkendőmet is felkötöttem Hó Katóra, mert már akkor foga volt a télnek.
Karcsi percet sem tétlenkedett, hanem Hó Kató mellé egy pulit hömpölyített, hogy vigyázzon az immár benépesült előkertre. Nekem csak a kutya nem tetszett, mert akkor még nem láttam fehér pulit. Mindentudó barátom ezt a vereséget nem tudta elviselni. A kályhakürtőből annyi kormot zuhintott a kutyusra, hogy hibátlan feketeségét az igazán pulinak született Bodri is megirigyelhette.
Kondás Karcsi rég hazament, de én még nem tudtam elválni egyetlen barátnőmtől, aki szőkeségével szebb volt, mint Hófehérke a mesében.
Elébe ültem a hóba. Szerettem volna megbarátkozni vele. Azt sem bántam, hogy a szél arcomba suhintott, és a hideg az orromat csavarta, mert a pilinkélő hóesésben úgy tetszett, hogy Hó Kató a pulival mind közelebb, közelebb jön.
– Gyertek, gyertek! – biztattam őket, és azzal sem törődtem, hogy egy-egy hópihe a számba röppent. Csak az szomorított, hogy a puli csupa korom subáját pepitásra hímezte a ráhulló hó. Hiába akartam elsimogatni, nem volt erő a karomban.
Így talált rám édesapám. Aztán sok mindenre nem emlékszem, mert nagyon beteg lettem. Lázálmomban sokszor láttam a hóköpenyes tudós embert az ágyam mellett. Vizsgálódva hajolt fölém, és sötét keretes szemüvegén át fürkészve nézett. Jeges kezével megfogta a csuklómat, és ettől kirázott a hideg.
Ahogy elment, odalibbent Hó Kató a kék selyem szoknyájában. Ha melegem volt, a homlokomra tette hűvös kezét, és ilyenkor róla álmodtam. Ha fáztam, betakart a dagadozó hódunnával, és addig dobálta rám a hópihéket, amíg kivert a víz. Néha fulladozni kezdtem Ilyenkor kézen fogott, és elvitt az ő hóbirodalmába. A tornyos hóvár körül jégrács csillogott. Szobájában a jégpadlón csúszkáltunk ide-oda a hószékek között. A jégvirágog nemcsak az ablaküveget futották be, hanem a falat is körülmintázták a kacskaringós szárú jégvirágok. Hó Kati gombóccal etetett, és jégcukorral kínált. Kemény volt, és alig tudtam lenyelni, de mégis megpróbáltam a barátságunk kedvéért. Nehezen ment és fájt. Felpillantottam. Akkor a tudós doktor bácsi állt mellettem, és rám parancsolt: vegyem be az orvosságot.
Hó Kató mind ritkábban jött látogatóba. Néha napokig elmaradt, és egyszer csak teljesen hűtlen lett. Hiába vártam: nem láttam többé, de a hideg se rázott, láz se gyötört. Meggyógyultam.
Amikor kimentem, első utam Hó Katóhoz vezetett. Szerettem volna megköszönni, hogy olyan jó volt hozzám betegségem idején. Sem őt, sem a tudós hóembert nem találtam a virágágyáson. Elmentek. Csak a mi Bodrink és igazi ia-fia bújt hozzám. Lehajoltam, hogy megsimogassam. Akkor láttam, hogy az a hely, ahol Hó Kató állott, telis-tele van hóvirággal.
Sokáig azt hittem: Hó Kató hagyta ott búcsúzásául.

 

61 komment

Címkék: irodalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.17. 08:45:26

Ide kellett volna írnom az előző kommentet... De akkor cserébe megsúgom Jének, ha már ilyen szépséges posztot rakott ide korán reggel, hogy - nyilván a tömeges szurkolás is belejátszott - újra tavasz van a szívemben. Úgy ám.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.17. 08:46:04

Szép történet, még nem olvastam. Csak a Mama gyógyulását hiányolom...

Kinézvést a mínuszok röpködnek, a külső hőmérő 25 fokkal tud kevesebbet a bentinél. Pedig az ablak mellett még hidegebb van, mint a hálóban... Vagy néggyel.

Madarak, tessék vigyázva repülni, hogy be ne fagyjon a sejhajotok! Kutyát-macskát ölben kell kivinni - ránk meg meleg kabátot kíván minden jótét lélek. Ha sikerül, viszek egy kesztyűt a szegényemnek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.17. 09:03:34

@Mormogi Papa: Szép tőled, Mormogi. Biztosan örülni fog.

Benikuty 2010.12.17. 10:05:31

Hóvirág...,de jó is lenne már
Beninek meg ruha jár...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.12.17. 10:33:04

Repkednek a mínuszok, szépen hull a hó és péntek van. A kerti tavon folyamatosan jégtelenítek egy kissebb részt, a vadgalambok oda járnak inni, meg Cila is csak a tóból hajlandó vizet vételezni.
Jó kávét!

maybach 2010.12.17. 13:54:22

Jé!
Köszönöm. Ez szokás szerint szép.
Gyógyulást a karodnak!

Nadine!
Örülök.

Azért bentről barátságosabb az idő, mint kintről.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.17. 19:58:46

Jelentem a kéztevőt (eredetileg...) beszereztem, de ma nem találkoztunk. Majd hétfőn talán...

Zuzuka 2010.12.18. 08:05:38

jó reggelt Hó Katók, tudós emberek!
Jé, nagyon aranyos történet, köszi!
-8'-ra ébredtünk, bent meg 16'-ra mert valaki lekapcsolta éjjel a fűtést:S Micsi volt biztos, de még tagad.
@Nadine: végre-végre, nemhiába fagyott csűrbe az ujjam:) ugrál, ugrál, örül, örül!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.18. 08:57:24

@Zuzuka: :))) Ezért jó elmondani Nektek a szürke kis életem napos pillanatait:) Mert így együtt örültök velem...

Már csak azt szeretném tudni, hol van Tist...

2010.12.18. 10:38:04

Sziasztok!

már megint esik a hó, vigye az ördög!

@Nadine: nem azér', de igazából semmi konkrétumot nem mondtál, csak a fantáziánkra bíztad a következtetést. De ha jól értettem, amit sejtettél, akkor én is nagyon örülök :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.18. 11:47:56

@Jé: Na jól van. Akkor konkretizáljuk a dolgot:) Jó erősen, egészen a részletekbe menően imádkoztam magamnak egy pasit, aki gyakorlatilag a derült égből meg is érkezett. Tegnap már mondtam is neki, hogy szerintem engem egyszer csak elvisznek az ápolók, mert biztosan megőrültem. Az nem lehet, hogy ő igazi, biztosan csak én képzelem. Rajzolták az álomgyárban.

2010.12.18. 11:56:40

@Nadine: pfff, ja? ezt így kell? ilyet én is szeretnék, megyek is imádkozni.... :))))
De teljesen tök jó, nagyon örülök neked! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.18. 12:01:23

@Jé: Így-így:) És ki sem tettem a lábam a lakásból, és nem társkeresőn keresztül talált rám. Mert ő talált rám:) Erre mondtam azt egészen mostanáig, hogy lehetetlen. Hát tessék, Béláim az Úrban, lehetséges:)

2010.12.18. 14:32:41

kár, hogy nincs mindenkinek ilyen malaca

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.18. 16:59:45

Eddig bírtam cérnával.
Muszáj hozzászólnom a lehető legsértődöttebb állásponttal.
Nagy nyilvánosság előtt jelentem ki, hogy Nadine egy hálátlan nyúl.
Teljesen elfeledkezett az Atúsz-beszerzésben játszott főszerepemről.
Pedig csakis annak köszönheti az álompasit, hogy sokszor elmondtam, hogy egyszer meglátja, be fog toppanni.
Meggyőződésem, hogy a ráolvasásom és a ráírásom nélkül ma szegényebbek lennénk egy boldog Nadine-nal.
Most meg gazdagabbak vagyunk egy megtört Fiammal...
:)))

maybach 2010.12.18. 17:42:41

Jó estét kívánok!
Egy jó erős pasi itt is elkelt volna.
Annyi hót hánytam, hogy még.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.18. 17:59:33

@maybach: Meglásd, javadat fogja szolgálni valahogy :)

maybach 2010.12.18. 18:24:21

Igaz. Érzem, hogy még szebb lettem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.18. 18:43:20

@maybach: Még szerencse, hogy csak hót. ÉS nem is lettél hóhányó :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.18. 19:48:18

@fiam: Még csak el se hurcolta magával az említett - különben nem írna nekünk. Esetleg sokkal messzebbről :S

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.18. 21:40:46

De elszaladt az idő!
Tizenöt szütyőkét varrtam, túrót készítettem, szekrényt pakoltam, csetrest szaporítottam, Neoexet öltöztettem, sopánkodtam.

Most viszont zuhany és megnézem, elférek-e még az ágyon.
Jó éjt!

Zuzuka 2010.12.19. 09:27:46

jó reggelt!
-18' van jelenleg, brrrr, nagggyon hideg!!!
de mi az a csetres?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.19. 10:23:01

Szép napot!

@Zuzuka: A csetrest a Sárközben hallottam először - mosatlan edényt jelent.
Itt is hideg van veszettül és nagyon ronda szél fúj.
Mit főzöl ma ebédre?

Zuzuka 2010.12.19. 10:43:05

@fiam: megnyugtattál, nincs csetres.:)
úrinő vagyok:)),nem főzök mert van kocsonya,vasárnapi ebédre pedig anyukámhoz megyünk, ebből szerencsére nem enged.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.19. 14:19:07

@fiam: Ezzel a 83 szmájlival határozottan sértődöttnek tűnsz, de remélem, ki tudlak engesztelni valahogy. Ha másképp nem, egy kiadós veréssel:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.19. 16:04:03

@Zuzuka: Bocsánat, elfelejtettem, hogy vasárnap milyen jó dolgod van :)
@Nadine: A verés már nem elég :)

Nagyon finom lett a sajtos-tejfölös pogácsám. Száznyolcvan darabot sütöttem.
Megígértem az egyik csoportnak, hogyha jók lesznek, ma lepogácsázzuk magunkat. Pechemre, mint az angyalok... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.20. 11:28:11

Most mi van, időcsapdába kerültem, vagy tényleg csak én vagyok ébren?

maybach 2010.12.20. 14:47:30

Jó napot kívánok!

Csak azért nem szólok, hogy én még élek, mert láttam mi történik ilyenkor (Gyalog galopp)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.20. 15:15:05

@maybach: :DDD Nagyon virgonc formában vagy, úgy látom/hallom:)

2010.12.20. 16:36:27

sziasztok!
tulajdonképpen én is élek, bár minek...! holnap megint menni kell dolgozni, blöehhhh!

Viszont holnap este a lánykám a kórussal szerepelni fog nagy nyilvánosság előtt a Művészetek Palotájában, Sebestyén Mártával, meg minden. Izgulok. Helyette is :)

Zuzuka 2010.12.20. 17:23:13

jó estét!
@Jé: csodálatos lesz, szorítunk neki!

épp hogy élek, majdnem kicsináltak ma a melőhelyen, de én vagyok a hüe, mert mindent a lelkemre veszek:S

2010.12.20. 17:27:59

@Zuzuka: ne hagyd magad, Pitkin! Főleg ne a zünnepek előtt!

Zuzuka 2010.12.20. 18:00:22

@Jé: hagyni kellett, de én hiszek a mesékben, és a végén remélem mindenki megkapja amit megérdemel! ho ho hoo

maybach 2010.12.20. 18:27:53

Zuzu!

Szólj, ha az a vég közel van!
Csak, hogy megnézhessem, tényleg azt kapják-e.

Egyébként azért is kibírom péntekig! Direkt.

Zuzuka 2010.12.20. 19:07:32

@maybach: OK, majd fütyülök és együtt gyönyörködünk a páholyból:) vagy a pincéből:(.

esküszöm, hogy melegszik az idő! délután -6 volt, 6 órakor -4, most meg -2 :S. ha így haladunk, reggelre tavasz lesz.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.20. 20:19:09

A tízezernyi székelyhez :-)

@Zuzuka: Ma telihold van - legalábbis annak tűnik. Karácsonyra meg locspocsot ígértek egyesek :-(
(Ezúttal nem a kis sárkányról van szó.)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.21. 00:25:28

Tegnap volt egy rosszullétes kislány hajnalban, aki estére totál allergiás tüneteket produkált. Ma egy egy asztmás leányzó fulladt be... Szép ez így szünet előtt.
Ráadásul az én polipom is marha virgonc.
Viszont kis ajándékocskákat kaptam, meg adtam is, aminek nagyon örültek :)
A holnapi nap nagyon hosszú lesz, aztán szerdán lecserélem a húsvéti dekorációt végre...
Úgyhogy minden nyűgös személyt mélységesen megértek.
Lófőt annak, aki megérdemli, ne csak a székelyeknek... :)

Zuzuka 2010.12.21. 08:02:13

jó reggelt!
hajnal 4-kor felköhögtem magam, így aztán végignéztem a Chicago Bears meccset, és nagyon sajnáltam, hogy Favre lesérült:(
Toma, merre vagy, nézed az nfl-t?

Zuzuka 2010.12.21. 09:55:27

kukurikúúúúúúú

maybach 2010.12.21. 11:29:30

Jó napot kívánok!
Jobbulást mindenkinek.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.21. 14:22:31

@Jé: Szurok - este héttől :-)

Mindenkinek jobbulást!

Most szerda lesz a hét péntekje :-)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.21. 14:54:35

Sziasztok, mondanom sem kell, a lapzártánál is lapzártább van, narancsot és bablevest kérnék a gumiszobámba.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.12.21. 15:39:41

@Zuzuka: naná hogy nézem!:)) sajnáltam én is a vasembert. húsz év alatt kapott ő már mindent. de azt rekordját már úgysem dönti meg senki, hogy tizennyolc éven keresztül minden meccsen pályára lépett kihagyás nélkül, és játszott már kettős törött bokával és ujjakkal, meg mindenféle sérüléssel.
de ez már neki is sok volt...:) bármennyire is évezi a játékot, negyevenegynéhány éves fejjel már nem való neki, hogy kétméteres, százhúsz kilós védők zúzzák le minden hétvégén:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.12.21. 20:17:54

@Bombadil Toma: Huzatmendes meleg kuckót kívánok az ünnepekre Néked is - házad népével együtt :-)

Meg persze mindenki másnak is!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.12.22. 01:18:10

Tettem fel posztot. Ha úgy gondoljátok, élesítsétek. Ha esetleg más szeretne föltenni valamit, akkor az legyen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.12.22. 09:48:12

Jó reggelt, ha lesz időm később, megteszem, ha jár más erre, aki be tud lépni, tegye meg, legyen kedves!

maybach 2010.12.22. 11:14:34

Jelentem direkt kedves akartam lenni, helyette sík ideg lettem.

maybach 2010.12.22. 13:33:57

Iszonyú lassú a dolgozósban a gépem + sehogy se nem tudtam a posztót láthatóvá varázsolni.
süti beállítások módosítása