Mint a hírekben is olvashattátok, nagy szerencsénkre végül jó néhány tonna guargumi jutott a kereskedelembe, amit zsemlék, kiflik, túrós batyuk, kenyerek és pékek formájában a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főfelügyelőinek főfelügyelete mellett az elmúlt néhány hétben kedélyesen el is fogyasztottunk. Végre mindenki láthatta, hogy nem halunk bele egy kis guargumiba, s így azok is megismerhették ennek a külöleges ételnek az aromáját, akik eddig mindenféle mendemondáknak felülve nem merték kipróbálni. Pedig a guargumi az egyik legfinomabb étel a világon, az általa nyújtott ízélmény a legfinomabb becslések szerint is legalább a tízszerese a szarvasgombáénak. Nem csoda, hogy porított formában gyakorlatilag a babapiskótától a cipőkanálig mindenben használják.
Így, hogy ezt tisztáztuk, lévén azért a Kifőzde mégis egy gasztrojellegű blog, szeretném a témát a főzés oldaláról megfogni, és néhány tanáccsal szolgálni azoknak, akik annyi évnyi guargumi-nélkülözés után, most végre szeretnék megismerni a guargumi házilagos elkészítésének módszereit. Ehhez egy igazán egyszerű receptet, a rántott guargumit választottam, amelyet bárki otthon is könnyen elkészíthet.
Így, hogy ezt tisztáztuk, lévén azért a Kifőzde mégis egy gasztrojellegű blog, szeretném a témát a főzés oldaláról megfogni, és néhány tanáccsal szolgálni azoknak, akik annyi évnyi guargumi-nélkülözés után, most végre szeretnék megismerni a guargumi házilagos elkészítésének módszereit. Ehhez egy igazán egyszerű receptet, a rántott guargumit választottam, amelyet bárki otthon is könnyen elkészíthet.
Rántott guargumi, 4 főre:

Első lépésben készítsük elő a főzéshez a mintegy félkilónyi alapanyagot, mossuk meg, majd hagyjuk megszáradni. Klopfolni nincs értelme, hiszen nagyon rugalmas anyagról van szó, ezért máris következhet a panírozás. Forgassuk meg a gumidarabokat egy kis dioxinnal szennyezett köztes lisztben, majd tegyük őket egy tányér jól felkevert tojásba. Fontos, hogy ehhez szalmonellás tojást használjunk, hiszen csak így érvényesül igazán a guargumi kissé szokatlan, elsőre talán fanyar íze. Az ínyencek önthetnek egy kevés kecsketejet is a tojáshoz, feltéve, hogy frissen fejték egy zalaegerszegi agyhártyagyulladásos jószágból. Ha ezzel megvagyunk, csepegtessük le róla a felesleget, és tegyük egy tányér zsemlemorzsába, amelyet mindenképpen magunk készítsünk. Sajnos, a Dél-Alföldön sütött zsemlékből készült morzsa még nem került a boltokba, így nekünk kell megfelelő, dioxinnal dúsított péksüteményeket ledarálni. Ezt követően tegyük a szeleteket a már előre felhevített, megfelelő mennyiségű szabad gyököt tartalmazó olajba, és süssük őket aranybarnára. Az ételt ezután tetszőleges körettel tálalhatjuk. Mellé kannás bort, esetleg egy pohár meleg vízben feloldott édesítőszert fogyasszunk.
A végére még egy jó tanács:
Bár az étel meglepően ízletes, soha ne felejtsük el, hogy tilos a 6 pikogrammos egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségnél több guargumit fogyasztani, így nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés. Jó étvágyat!
tistedur 2007.09.07. 07:24:52
Holland!
mégis meglett a pénteki gasztroblog,ahogy látom :)
maybach 2007.09.07. 07:45:59
:)
Végre megértettem. Szal mikor a kutya a nem ugatós végét az aszfalthoz dörzsöli, akkor nem viszket, hanem aszfaltrajzot radírozgat.
N.Zoli 2007.09.07. 08:28:41
A fehér gumikalapács meg tulkép nyeles radír. Rotring Tikky 40
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 08:29:15
Azért rántott guargumit főzni nem nagy kunszt, ez még nekem is megy:-)
maybach
Jól sejted, a kutyagumiban is van guar, de sajnos dioxin nincs, így emberi fogyasztásra alkalmatlan.
N.Zoli 2007.09.07. 08:34:49
N.Zoli 2007.09.07. 08:36:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 09:22:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 09:23:56
maybach 2007.09.07. 09:35:16
Találtak egyébként bárhol is? Vagy csak sok pénzért keresik nagyon?
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 09:43:18
maybach 2007.09.07. 09:53:19
Az adalékok miatt kellett a kenyér árát emelni, mikor a liszt olcsóbb lett. Ezt értem. Most a liszt drágul, ezért a kenyér is.
Dioxint találtak-e, vagy csak riogatnak.
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 10:01:30
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 10:12:04
Találtak biza, nem is keveset, de az egészségügyi határértéket még nem lépi át. Ezzel ugye az a baj, hogy a huncut dioxin nem ürül, úgy hogy ha mondjuk jövőre is eszel egy keveset, akkor az összeadódik, és túllépi a megengedett szintet.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 10:17:44
Ez a mocsok Egészségügyi Főfelügyelőség minap közölte (amit Holland is ír), hogy volt egy olyan cég, amelyiknek a termékeivel nem kis mennyiséget zabáltunk dioxinból, de mivel már úgyis túlvagyunk rajta, nem árulják el sem a cég, sem a dioxinos termékek nevét. Korrekt. Vigyáznak ránk, de nagyon.
maybach 2007.09.07. 10:31:05
Ráadásul este világítok is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 10:45:52
maybach 2007.09.07. 10:54:49
A látszat gyakran csal.
De az valóban szörnyű, hogy minden csak olyan, mintha. A tej nem tejből van, a kenyér nem lisztből, a sonka nem a disznó hátsó combjából, a lekvár nem gyümölcsből, a bor nem szőlőből stb.
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 11:01:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 11:08:23
maybach 2007.09.07. 11:08:29
Én meg szerencsére ittam már igazi tejet, bort, ettem igazi sonkát, kenyeret, lekvárt stb.
De akkor ismered a varázslatot. liter 90 Ft-os tejből( lehet már nem ennyi a felvásárlási ár ) hogyan lesz 250 Ft-os tej, kis túró, tejszín, tjfül, túró stb.
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 11:44:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 11:50:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 12:36:11
Én is örülök.
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 13:00:21
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 13:02:21
addict.blog.hu/2007/09/07/bourne_ultimatum_foszerepben_a_volkswage
., (törölt) 2007.09.07. 13:25:59
Az is jó módja a pánik elkerülésének, ha Pl. egyszer csak bejelentik, hogy bocsánat! A múltkor nem fényképezést láttak, mikor a nagy villanás volt, hanem atomvillanást.....
A lényeg, hogy a pórnép hullhat, de csak csendesen, nem pánikolva.
Nem tehetek róla, neves politikusaink jutnak eszembe, akik mindíg megmondják nekem, hogy én most, hogy érzem magam. Miszerint, jobban/rosszabul élünk, éltünk, élni fogunk. De a lényeg mindíg ugyanaz marad. Megzabáltuk. Így vagy űgy, tegnap, ma, holnap. Mindíg mi fogjuk.
Elvtársak! Elkúrtuk.
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.07. 13:41:26
Egyetértek, ez kurva nagy gáz hozzáállás. Ráadásul halgattam a riportot, ahol a guargumit behozó és a köztes lisztbe vagy mi a rossebbe keverő cég nem akarja nyilvánosságra hozni, hogy melyik pékségek az érintettek, mert hát az rossz fényt vetne az üzletekre. Gratulálok, te meg cidizz, hogy ettél-e vagy nem. A másik meg, hogy mi alapján számolták ki, hogy nem nagyobb a megengedettnél az érték? Milyen fejadaggal matekoztak? Mi van, ha apu hazament a műszakból este, és egy tányér lecsó mellé megevett egy kiló kenyeret?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 13:44:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 14:55:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 14:58:27
Halvány Görény 2007.09.07. 15:29:15
Halvány Görény 2007.09.07. 15:34:06
szóval okos húzás, hogy nem akartak pánikot kelteni néhány tonna búrkifli miatt, most meg már nyugodtan bedobhatták a közösbe az információt, nem viszi már át a lécet, hiszen hétvégén játszik a válogatott bosznia ellen.
(rádiós riportban azt mondták, hogy nincs veszély, mert a dioxinos guargumi többnyire diabetikus termékekbe került bele, a cukorbetegek meg úgysem ehetnek sokat ilyenekből sem)
Halvány Görény 2007.09.07. 15:35:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 16:15:26
spájdernecc 2007.09.07. 16:16:00
nyomatékosabb így!
egyébiránt minőségi élelmiszert minőségi alapanyagokból, megfelelő technológiával lehet készíteni.
Az adalék és az íz- illetve állományjavító varázsszerek az ipariméretű tápgyártás hozadékai
Ördög hozott a szép új jövőben..:(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 16:40:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 16:45:00
az órát lecseréltem, de a méretén nem tudok változtatni.
holland
minden kifőzdés olvassa a blodgodat:)))
...a guagumiról meg annyit, hogy nagyon oda kell figyelni mit veszünk a boltokba. sajnos manapság az emberek elkényelmesednek és mindent készen vagy félkészen vesznek meg. a kényelemnek meg a megspórolt időnek ez az ára.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 16:47:39
spájdernecc 2007.09.07. 16:49:30
N.Zoli 2007.09.07. 17:23:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 17:27:15
N.Zoli 2007.09.07. 17:28:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 17:49:56
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.07. 19:15:07
Cuki az óra. Csinálhatnánk azt, hogy meghatározott időközönként lecseréljük, és akkor mindenki ízlése érvényesülhet.:)
Most nagyon hiú leszek, de oltári cuki vagyok kosztümben!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 19:29:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 19:31:39
Jé 2007.09.07. 19:32:06
nekem tetszik ez az óra, tőlem akár maradhat is. de tényleg lehetne néha cserélgetni.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.07. 19:44:04
Nekem a blog vagy eltűnik, vagy a hsz-em szívódik fel, vagy csak alul, vagy csak oldalt látom az utolsó kommentet.
Más nyavalya esetleg?:)
Ha cserélgetni akarjuk az órákat, sztem legyen havonta új vekker, és akkor mindig más személy, ami neki tetszik.
Nadine!
www.cukivagyok.hu
cukisag.blog.hu
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 19:50:25
Jó ötlet a cserebere, legyen akkor így.
Szevasz, Jé betű!:)
Jé 2007.09.07. 20:00:26
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.07. 20:18:21
Jé 2007.09.07. 20:34:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 20:38:23
cyan 2007.09.07. 20:44:34
végre megint hétvége :)
N.Zoli 2007.09.07. 20:45:21
Én is puszilom Marist.
A poszthoz még annyit, hogy az élelmiszeripar megmérgez, az egészségügy meg kinyír és nincs átmenet az állateledel és néhány húskészítmény között, sőt drágább a macskakaja, mint egy olajoshal, soha nem ennék virslit és párizsit, valamint májkrémet sem. A májkrémben állítólag még a disznópina is bele van szecskázva. Legszívesebben csak házikajákat ennék, de ezt nem tudom kivitelezni.
A legújabb:
foldiek.blog.hu/2007/09/07/udvozlet_szlovakiabol
Jé 2007.09.07. 20:58:10
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 21:07:11
enzoli
husz éve nem eszek semmi húskészítményt (löncshús májkrém stb) amióta egyszer egy húsüzembe látogattam egy barátom révén. inkább nem mesélek. a "disznópina":DDD, semmi ahoz képest amit ott láttam. brrr!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 21:14:11
Olyan hideg van, hogy a fűtés mellé egy Pimpivel melegítem a lábam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.07. 21:34:01
Különben is: megint szépült a blogunk, megint címoldalasak voltunk, sztem meg lehetünk elégedve:)
Jé 2007.09.07. 21:44:49
Jó éjt, Nadine!
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.07. 21:49:54
Esetleg ide is betegyük?
Vmi jó hátteret nem akartok? A fehér rész helyére.
spájdernecc 2007.09.07. 21:58:21
Ravasz dolgok ezek
ismerős hentestől veszem a húst, zöldségestől a zöldeket, néhány dolgot magam állítok elő, de soha nem tudhatom, hogy az ipari termékekbe mi kerül....
viszont kikerülhetetlenek
Amadea, nem lehetne az apró lépések taktikájával haladni?
félek legközelebb nem merek belépni, mert nem ismerem fel az evedét :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.07. 22:29:42
Spájder, telhetetlen vagyok. Egy igazi Oroszlán.:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 22:50:45
én is így vagyok. igyekszem elkerülni az ilyen temékeket, de hát néha az ember megéhezik, és betér egy büfébe, vagy hamburgerezőbe, nem tudja ezeket kikerülni. de én is csak egy hentesnél vásárolok és a piacon is megválogatom kinél veszek zöldséget.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 22:53:31
Jé 2007.09.07. 22:57:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 23:00:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.07. 23:04:00
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.07. 23:58:27
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.08. 01:35:08
utólagos engedelmeddel, betettem egy "továbbot" hogy ne foglaljon sokat a főoldalból a poszt.:))
...ja, nem tudtam nem észrevenni, mennyire hasonlít a posztod tördelése az én gasztoposztjaimhoz. te engem parodizálsz?:)))) vagy ahogy mondani szokták, "a hasonlóság, csupán a véletlen műve"...
Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.09.08. 11:24:04