Pácolt citrom (L’hamd markad)
A napokban beígértem egy marokkói kirándulást, méghozzá egy csirke tagine formájában. Ahhoz, hogy beváltsam az ígéretemet, némi előkészületet kellet tennem, jelesül, elkészíteni az egyik fontos hozzávalót, a pácolt citromot.
Erre azért van szükség, mert ennek, legalább egy hónap kell, mire kellően bepácolódik.
Persze azért van ennél rövidebb módszer is, de ehhez is legalább négy-öt nap, vagy egy hét szükségeltetik.
Ezt a módszert Stáhl Judittól lestem el, (Allah növessze hosszúra a szakállát) és jelentősen megkönnyebbíti a dolgomat. Ráadásul majdnem ugyanolyan jó lesz. Tapasztalatból mondom, mert többször is kipróbáltam mindkettőt.
Most mind két módszert leírom, hogy tudjatok választani, ha meg akarjátok csinálni. Mindkettő nagyon egyszerű.
Bevásárló lista:
- 8-10 közepes citrom
- Tengeri só
- Cukor
- Koriandermag (egész)
- Babérlevél
Elkészítés
A citromokat alaposan megmosom, a tetejénél, kereszt alakban bevágom, (mintha negyedelni akarnám) majdnem teljesen, de vigyázva, hogy ne essen szét. Egy száraz serpenyőben, enyhén megpirítok egy evőkanál koriandermagot, mozsárban megtöröm, majd összekeverem egy tálban, 30-40 dkg tengeri sóval. Fogom a citromokat, kicsit szétnyitom, mint a virágot, és egy marék sót tömök a gerezdek közé. Beleteszem egy nagyobb csatos üvegbe, és alaposan lenyomkodom. A többivel is így járok el, míg meg nem telik a dunsztosüveg. Közben is sózom, rétegenként. Jól lenyomkodom az egészet, és félig feltöltöm vízzel. Lazán lefedem, (egy kistányért teszek rá) és egy hűvös helyre félreteszem. Pár nap múlva, mikor annyi levet ereszt, hogy teljesen ellepi a citromokat, egy kevés olíva olajat öntök rá és szorosan lezárom.
Egy hónap múlva fogyasztható. Hűvös helyen, hónapokig eláll.
Elkészítés, rapid módszer:
A citromokat negyedekre vágom, és bő forró vízben öt percig főzőm. Ezután hideg vízbe teszem és egy órát állni hagyom. Fél liter vízben, 10-10 dkg sót és cukrot teszek és forrás után három-négy percig főzöm, majd egy kicsit hagyom hűlni, hogy ne legyen forró. A citromgerezdeket, szorosan az üvegbe rakosgatom és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, és egy babérlevelet teszek. Mikor megtelik az üveg, felöntöm a meleg páclével, lezárom, és a hűtőbe teszem.
Négy-öt nap múlva fogyasztható. Hűtőben egy hónapig eláll.
De hogyan?
A citromot kiveszed az üvegből, leöblíted vízzel, kikaparod a húsát, (azt eldobod)
és a héját vékony csíkokra vágod.
Namármost mire is jó ez?
Ez a fajta pácolt citrom, sok mindenhez jó. Rendkívül finom, intenzív citrus-sós íze van. Egyes marokkói ételek nélkülözhetetlen hozzávalója, de sok más kajához is illik. Például a halakhoz. Fogsz egy halat, alufoliára teszed, rádobálsz egy csíkokra vágott citromot, egy kis vajat, apróra vágott petrezselymet, szorosan becsomagold és negyed órára sütőbe vágod. Hmmm!
Vagy akár tzazikibe is teheted, vagy bármilyen salátára. Csirkesütéskor a fűszervajba, vagy a csirke belsejébe. Raviolihoz, a zsályás vajhoz adva…
Sorolhatnám a végtelenségig, de inkább a fantáziátokra bízom.
Szóval, ha nem is terveztek tagine-t készíteni, akkor is ajánlom kipróbálásra, mert mint említettem, sokoldalúan felhasználható…
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 03:13:14
Jé 2007.09.09. 10:25:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 11:12:48
A bevásárlólistádról lemaradt, hogy egy kis kéménykürtős lábas is kell hozzá. És hogy az elkészülése alatt fessünk meg 8-12 akvarellt.
maybach 2007.09.09. 11:13:40
Én is kíváncsi vagyok már nagyon. Azon a kis felső lyukon hogyan fog bejutni a csirke az edénybe(tagine)?
Mert ugye tojás korában az ecetes trükkel befér, nade. Milyen gyerekkora és ifjúsága lenne oda bezárva?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 11:45:44
N.Zoli 2007.09.09. 12:17:54
cyan 2007.09.09. 12:46:06
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 13:28:19
aszem a helyes kiejtése "tádzsin". franciásan, tázsin.
enzoli
szorgalmasan jegzetelni!:)))
cyan
azannya!!:))
...a taginet, jövő hétvégén tervezem elkészíteni. a poszt, azután várható. és, hogy kerül a csirke a taginebe? az titok!:))))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 13:41:22
maybach 2007.09.09. 14:21:18
Körtét már láttam üvegben felnőni.
cyan 2007.09.09. 14:48:27
maybach 2007.09.09. 15:00:32
cyan 2007.09.09. 15:24:46
amúgy kicsit sápkóros lesz a pipi az edényben, vagy a napfényt azért beterelik? :))
maybach 2007.09.09. 15:41:29
Mondjuk egy szerzetes csibe bizos jól elvan.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 15:46:41
cyan 2007.09.09. 15:52:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 15:55:20
cyan 2007.09.09. 15:56:04
cyan 2007.09.09. 15:59:04
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 16:01:01
azok albinó csibék:)) nem bírják a napfényt.
milyen lett a lazannya??
cyan 2007.09.09. 16:09:12
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 16:18:17
cyan 2007.09.09. 16:34:07
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 16:55:58
cyan 2007.09.09. 16:59:36
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:01:31
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:02:59
cyan 2007.09.09. 17:06:41
ki fogsz nevetni, úgyhogy nem írom meg :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:16:04
vagy írd meg egy posztban, mint alternatív lasagne.:)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 17:31:38
Ez a csirke-tagine jó volt!:))))
És a nagyobb kaja hogy jut el szegény jószághoz?
cyan 2007.09.09. 17:32:18
cyan 2007.09.09. 17:33:49
cyan 2007.09.09. 17:35:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 17:41:14
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 17:42:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 17:51:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 17:54:32
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 18:02:33
szabópali 2007.09.09. 18:03:30
Jé 2007.09.09. 18:03:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 18:07:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 18:12:31
íme:
konyha.estiskola.hu/
szoke.estiskola.hu/
nadine :DDDD
jé!
jéééééééé!!:))) valaki észrevette!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 18:15:50
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 18:19:52
konyha.estiskola.hu/category/werk/
Jé 2007.09.09. 18:26:56
cyan 2007.09.09. 18:48:25
cyan 2007.09.09. 18:50:15
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 18:51:37
cyan 2007.09.09. 18:52:38
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 19:02:50
tistedur 2007.09.09. 19:07:23
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 19:16:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 19:23:42
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 19:45:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 20:56:50
így már zuhanyozni sem merek, hogy pszichopata csirkék lebzselnek a ház körül. láttam már hichkock filmet!
cyan 2007.09.09. 21:00:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.09. 21:00:57
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 21:17:07
...nem is volt rossz a "tűzvonalban" a jövőheti résznek is adok esélyt:)))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 21:19:33
Jé 2007.09.09. 21:25:16
ugye megálltok, mielőtt valaki előkapná a hentesbárdot? :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 21:29:26
Jé 2007.09.09. 21:30:54
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 21:41:45
Jé 2007.09.09. 21:49:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 22:08:49
Jé 2007.09.09. 22:16:06
Jé 2007.09.09. 22:23:08
N.Zoli 2007.09.09. 22:27:02
Mit szólnátok, ha raknák föl egy posztot erről, persze a saját blogunkba is muszály lesz. Lőttem íjjal és nyíllal, sikerült seggbelőnöm egy őz képét, szóval ingergazdag volt a rendezvény.
tistedur 2007.09.09. 22:28:03
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.09. 22:49:58
És:
Visszatért:
***ÖNREKLÁM***
szépek: semiramis.blog.nlcafe.hu
Ne okozzatok nekem csalódást!:
amadea.freeblog.hu
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.09. 22:57:47
a magamnevében mondom, írjál erről egy posztot:)))