
Olasz tepsis csirke
Jobb híján neveztem el így ezt az ételt, mert bár gondolom, nagyon jól hangzik talján nyelven, sajnos, fogalmam sincs, mi az eredeti neve... Pedig többé-kevésbé autentikusnak nevezhető ennivaló, a receptjét Stefano Di Pieritől lestem el. És noha azóta többször is átvariáltam, más-más alapanyagokkal, ez most az eredeti receptúra.
Mint általában az olasz paraszti konyha remekei, ez az étel is nagyon egyszerű, könnyű elkészíteni. Nem kell mást tenni, mint az alapanyagokat belehajigálni a tepsibe, megsütni, és kész! Azonban most is fontos, hogy a lehető legjobb minőségű hozzávalókat használjuk a főzéshez. A csirkét csak megbízható hentestől vegyünk, aki garantálja, hogy a hús friss és antibiotikummentes. Persze, legjobb a saját nevelésű baromfi.
Bevásárlólista:
- egy egész csirke (lehet csak csirkecombból is)
- 5-6 db nagyobb burgonya
- 2-3 fej fokhagyma
- 5 dkg parmezán vagy grana padano (de pecorinóval is jó)
- 10 dkg vaj
- egy csésze paradicsomszósz (Mutti passata)
- zsemlemorzsa (ha lehet, házi kenyérmorzsa)
- 2-3 ág friss rozmaring
- egy marék bazsalikom levél
- olívaolaj, só, bors, oregánó
- 1 dl száraz fehérbor
Előkészületek:
A csirkét szétkapom alsó-felső combra, két szárnyra, a mellét és a hátát (csontostól) keresztben és hosszában kettévágom. Megmosom, szárazra törlöm, majd sózom-borsozom. A krumplit meghámozom és közepes vastagságú hasábokra vágom. A fokhagymákat gerezdekre szedem és megpucolom.
Elkészítés:
Egy nagyobb tepsit beolajozok, és belefektetem a húsokat. Mindegyik alá egy kis rozmaringágdarabot teszek. Mellédobom a fokhagymagerezdeket, igyekszem egyenlően elosztani a tepsiben.
A csirkedarabok tetejét meglocsolom némi paradicsomszósszal, de mindegyikre csak keveset, épphogy bevonja a hús tetejét. Erre zsemlemorzsát szórok, hogy felszívja a paradicsomot, majd frissen reszelt parmezánnal hintem meg. A maradék réseket kitömöm a burgonyahasábokkal, majd az egészet megszórom durva tengeri sóval és szárított oregánóval. A bazsalikomleveleket bedugdosom a krumplik és a húsok közé. A vajat felkockázom, és minden husira teszek egy darabot. Végül a tepsi sarkánál, óvatosan aláöntöm a fehérbort. Alufóliával befedve 200 fokra (hőlégkeveréssel 180) előmelegített sütőbe teszem. Fél óra múlva leszedem az alufóliát, és így sütöm tovább, még húsz-harminc percig, amíg a hús és a krumpli aranybarnára nem sül. Tippek:
Sütés után, amikor kivettük a sütőből, takarjuk le alufóliával és pihentessük öt percig, mielőtt tálaljuk.
Ezt az ételt másféle húsból is készíthetjük. Kecskehúsból (akkor az oregánó mellé egy kis római köményt is tehetünk) vagy sertéstarjából (a krumpli mellett édesköményszeletekkel) is kipróbáltam már, némi változtatással.
Tálalás:
Olaszországban nem nagyon szoktak köretet adni a húsételekhez, legalábbis nem olyan értelemben, mint nálunk. Néha könnyű párolt zöldségeket, de leginkább semmit nem tesznek a tányérra a hús mellé. Többnyire szívesebben fogyasztják kenyérrel. A burgonyának ennél az ételnél is inkább az a feladata, hogy sülés közben felszívjon a szaftból. Tálaláskor azért szedjünk a csirke mellé a krumpliból és a sült fokhagymagerezdekből is, és
jól locsoljuk meg a boros-vajas, rozmaringos-fokhagymás szafttal, hogy tunkolhassunk belőle a kenyérrel. Ez meg a paradicsomos-parmezános kérget kapott, ropogósra sült csirke, az édes, zamatos, krémesre sült fokhagymával… A borválasztás egy kicsit necces, mivel a paradicsom miatt elvileg valami könnyű vörösborban kellene gondolkodni, de mivel kevés a paradicsom rajta, és a főzéshez is ezt használtam, én inkább fehéret javasolnék, mégpedig egy száraz tokaji furmintot. Lehet, hogy egy sommelier most a szívéhez kap, de nekem ez jött be.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 03:45:58
spájdernecc 2007.09.14. 05:01:41
Toma, húzz egy strigulát az "irigyeim" rubrikába
az a kemence....
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.14. 07:30:37
maybach 2007.09.14. 08:27:09
Toma!
Ez is jónak tűnik, így elsőre is.
Még vizsgálom nincs-e valamilyen skót kapcsolat (lásd Holland ), ha nincs megcsinálom, ha van szénné égetem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 08:59:19
cyan 2007.09.14. 10:00:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 10:08:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 11:48:25
szerintem csirkemellből száraz lesz, nem ajánlom, hogy csak abból csináld.
a trappistát sem tartom jó ötletnek, inkább akkor ne tegyél rá sajtot.
ja, és a pult nem csempés, hanem fából van. én csináltam deszkákból. egy hétig csiszoltam, lakkoztam, koptattam, újra és újra, hogy úgy nézzen ki mintha ötven éves lenne:)))
maybach 2007.09.14. 11:53:44
Mások meg mit össze nem erőlködnek, hogy ne ötven évesnek nézzenek ki.
Ki érti ezt?
Egyébként trappistát én se tennék rá.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 12:15:41
N.Zoli 2007.09.14. 12:17:49
fullmoon 2007.09.14. 12:23:35
B.Toma ez a kaják,nagyon jól mutatnak a képen,biztos az ízük is kiváló lehet...:)
N.Zoli 2007.09.14. 12:24:48
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 12:28:24
a fish and chips, nagyon jó kis kaja tud lenni, ha jó helyen eszed:)) nem csak ecettel, de sav. ubival is:)))
milyem luton? néha lökj egy beszámolót!!!
N.Zoli 2007.09.14. 12:40:14
Amint meglesznek a kepek es lebirom valahogy kicsinyiteni oket, akkor majd irok tobbet. Eleg dog voltam tegnap, estere fogtam fol, hogz hol vagyok, a helyi pubban csak angol zenek szoltak Phil Collinstol a DM-en keresztul Stingih es kint voltak az angol zaszlok gondolom neztek a meccset elozo nap. A ferfi Wc-ben pedig van automata, amibol vibratort is vehetunk, befosas. Ja es voltam egy Braintree nevu telepulesen is, olyan nyugi van itt, mint egy szanatoriumban es az emberek nagyon kedvesek. Most bemegyunk valami hasonlo kisvarosba, este koncert, aztan holnap bevonatozom Londonba.
fullmoon 2007.09.14. 12:45:56
Akár iwiw-re is írhatsz!
N.Zoli 2007.09.14. 12:47:51
youtube.com/watch?v=KkVEif0WKoQ
maybach 2007.09.14. 12:50:32
Pudingokat ki ne hagyd.
Már senki sem csinál, de bótban sokféle félkész, kész, és már előre kidobott is van.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 12:52:44
a képeket meg küld, mert még azt gondoljuk, hogy otthon ülsz és szivatásból, ékezet nélküli kommentekkel próbálod elhitetni velünk, hogy külföldön vagy. gyenge próbálkozás:))))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 12:53:08
N.Zoli 2007.09.14. 12:55:18
fullmoon 2007.09.14. 12:55:23
fullmoon 2007.09.14. 12:56:03
maybach 2007.09.14. 13:01:05
Tavaszi szél lengette cerkák ide-vagy oda.
Zoli!
Adj hangot felháborodásunknak!
Elvégre fair play, vagy mifene.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 13:22:35
maybach 2007.09.14. 13:54:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 17:53:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 18:07:11
cyan 2007.09.14. 19:21:56
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 19:29:45
Úgysem hiszitek el, hogy tegnap 8ig kimaradtam!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 19:36:20
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 19:48:59
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 19:50:43
Cyan, az kérdőjel akart lenni...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 19:57:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 20:06:22
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 20:09:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 20:16:04
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 20:22:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 20:23:07
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 20:24:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 20:29:48
cyan 2007.09.14. 20:40:21
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 20:40:37
Toma, akkor a mássalhangzós kommentet szeretnéd te kimoderálni? Ez is a mérhetelen szeretetem jele.:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 20:44:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 20:47:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 20:51:13
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 21:09:09
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 21:14:59
756-ból!
JESSSZZZZZ!!!!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 21:36:48
Jé 2007.09.14. 21:40:08
Toma, már többször akartam kérdezni, hogy miért parmezán vagy grana padano? ez utóbbi nem parmezán sajt?
cyan 2007.09.14. 21:51:20
ja az egész onnan jött, h nem ment a nyomtatóm (Toma receptjét kinyomtatandó), azt megszerelte, majd tc-be bemászva elhűlt mennyi kacat van a gépemen, komoly írtást rendezett :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 21:52:14
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 21:52:35
Ezek-aszámok-a-blogjaimra-vonatkoznak. Nézd meg:
www.statgep.hu
Itt menj rá a "Blog" kategóriára, és ott keresd meg a 113. és a 309. "helyezésű" blogot. Nna, ennyi.
cyan 2007.09.14. 21:53:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 21:59:24
Cyan, ismerem a commandert, csak nem tudtam, hogy oda mászott bele. Konkrét mászásra gondoltam:) Sorry, ez a normál esti állapotom.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.14. 22:06:54
jé
hivatalosan, emilia-romagna tartomány, reggiano körzetében készült sajtot hívhatják parmezánnak. a máshol de azonos technologival készült sajtokat hívják grana padanonak, vagy gran spicconak.a grana, néha jobb mint a parmezán (sajátvélemény!)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 22:09:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 22:15:19
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 22:27:37
Ez a sz*r mindenről szól, csak arról nem.:((((
Jé 2007.09.14. 22:34:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 22:47:55
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 22:52:38
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.14. 23:05:21
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 23:36:01
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.14. 23:56:12
Blogjaimra írtam, de most lusta vagyok linkelni.:)
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.15. 08:13:32
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.15. 09:48:38
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.09.15. 09:49:16
cyan 2007.09.15. 10:29:16
asszem N.Zoli aplikálta bele.
ma dolgos napom lesz, sittlapátolás, bográcsban gulyásfőzés a menü. ja sör hegyek ivása közben :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 10:29:49
N.Zoli 2007.09.15. 10:59:05
Szoljatok ha masfajta zenet akartok, vagy ha ugy gondoljatok nem kell ez ide, vagy nem tetszik a szine:)
Most keszul az english breakfast-em, lefotozom ezt is. Lehet mar csak otthon tudok posztot irni, de majd vesek egyet az itteniek taplalkozasi szokasairol.
Tegnap Victory Pill koncerten voltam Braintree-ben. Ez a legkozelebbi varos Lutonhoz, olzan Oroshaza meretu. Innen indult a Prodigy, tegnap a koncertdobosuk Keinon lepett fel az uj formaciojukkal, a Victory Pill-el. Most jelent meg az albumuk. Az elozenekar meg a hazigazdamek voltak a Little Joe Zero-val.Jo volt, vatta uj helyen leptek fol meg erzodott a festekszag
youtube.com/watch?v=u4TgLRn1A4g
N.Zoli 2007.09.15. 11:17:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 13:40:43
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.15. 14:46:54
tegnap éjjel nem volt netem, ezért elmarad a haiku. még az órát át tudtam cserélni, a F1 hétvégére való tekintettel. utána meg lehet változtatni:)))
enzoli :DDDDDD
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 15:11:55
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.15. 16:59:14
azért én kiváncsi vagyok, milyen egy beltéri kertiparti, amit erősen visszafognak az égból lógó lábak. akarsz róla beszélni??!:)))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 18:34:58
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 18:42:01
Szép estét mindenkinek.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.15. 18:51:27
azok a gyári grillkolbászok szőrnyüek!! (ha egyre gondolunk, bajor, majorannás stb) egyszer én is csináltam, de egy sem fogyott el belőle. pedig próbáltam kicsit megsütni, szénnéégetni, és a kettő között is, de sehogy sem lehetett ehetővé tenni.
azért a kedvedet ne szegje:))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 18:52:18
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.15. 19:01:09
először én is néztem, és godolkodtam, hogy mihez is illik amadea kommentje:))) aztán megtaláltam gerle kis szösszenetét:))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 19:17:55
Ha emiatt lett pár ősz hajszálad, Gerlével fizettesd ki a fodrászt.:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 19:24:06
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 19:31:19
Most nem örülök.
A kis szarosnak már suli van.:)))) Hehe.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 19:32:31
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 20:12:32
De sztem ha elmondanám neki, hogy pénteken nincs órám, és szerdán délre kell bemennem, megcélozná a DE BTK-t.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.15. 20:50:52
spájdernecc 2007.09.15. 21:10:08
spájdernecc 2007.09.15. 21:20:23
spájdernecc 2007.09.15. 21:21:34
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 21:21:43
Szija, Spájder!:)
spájdernecc 2007.09.15. 21:22:55
küggyek tarisznyát?
szia:)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 21:52:02
Sztem viszont Gerle nagyon szeretne egyet.
spájdernecc 2007.09.15. 21:54:22
ahogy elnézem mindeni gyűrűkúrázik...
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 22:11:36
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.15. 23:46:59
statgépes hülyeség:
amadea.freeblog.hu
Szaros gerle 2007.09.16. 08:43:44