Pappardelle (széles metélt) koktélparadicsommal
Az étel elkészitésének ötletét az adta, hogy kaptam egy barátomtól egy vödör frissen szedett koktélparadicsomot. Nekem is nő a kerítés mellett évről évre egy koktélparadicsom-bokor, de sajnos, idén, még palántakorában áldozatul esett egy óvatlan fűnyírásnak. Lassan az utolsó eresztés érik ebből a mézédes, zamatos, apró paradicsomból, úgyhogy még kihasználom a lehetőséget egy nagyszerű étel elkészítésére. Ehhez hasonlót ettem ebben az eldugott kis étteremben egy utazásom során, annyi különbséggel, hogy abban még tintahal is volt. Elkészítése az előkészületekkel együtt sem haladja meg a negyed órát. Rendkívül egyszerű és rendkívül ízletes étek.
Fontos! Kizárólag friss alapanyagokból (paradicsom, tészta, bazsalikom) elkészítve az igazi. Legjobb, ha mindent odakészítünk a kezünk ügyébe, mert annyira gyorsan készül, hogy nincs sok idő szöszmötölni.
Fontos! Kizárólag friss alapanyagokból (paradicsom, tészta, bazsalikom) elkészítve az igazi. Legjobb, ha mindent odakészítünk a kezünk ügyébe, mert annyira gyorsan készül, hogy nincs sok idő szöszmötölni.
Hozzávalók személyenként:

- egy marék koktélparadicsom
- egy marék friss pappardelletészta
- egy gerezd fokhagyma
- fél marék friss bazsalikom
- fél marék peccorino sajt
- olívaolaj, só, bors
Előkészületek:
A koktélparit leszemezgetem és megmosom. A bazsalikomleveleket szintén megmosom, a fokhagymát megpucolom és apróra vágom. A pappardelletésztát úgy készítem, hogy friss lasagnetészta-lapokat 1,5-2 cm-es széles csíkokra vágok. Vizet forralok a tésztafőzéshez.
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek a legerősebb fokozaton, beleteszem az egész koktélparadicsomokat és pirítani kezdem. Közben a lobogó vízbe bedobom a tésztát és 3-4 perc alatt megfőzöm. A sülő paradicsomokhoz hozzáadom a fokhagymát, sózom-borsozom, majd a főzőlap erősségét visszaveszem a felére. A kifőtt tésztát, a bazsalikomot és egy-két evőkanál főzőlét hozzáadva, összerázom az egészet és egy tányérra teszem. Reszelt peccorino sajtot szórok a tetejére, meglocsolom még a legjobb minőségű extraszűz olívaolajjal – és kész.
A koktélparadicsomban szinte koncentráltan van jelen a paradicsom íze. Ennek a sülés közben
kifolyt leve adja a szósz alapját, amit a fokhagyma és a bazsalikom zamata tesz igazán teljessé.
(Ha ennek az ételnek a tintahalas verzióját készítem, akkor a tisztított, karikákra vágott tintahalat rögtön a paradicsom után adom hozzá, és só helyett egy szardellafilével ízesítem.)
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezt a receptet csak és kizárólag frissen szedett, apró szemű koktélparadicsomból, friss tésztából és bazsalikomból érdemes elkészíteni.
A tésztához egy könnyű, szekszárdi kadarkát ajánlanék, mondjuk a Vesztergombi pincészetből.

(Ha ennek az ételnek a tintahalas verzióját készítem, akkor a tisztított, karikákra vágott tintahalat rögtön a paradicsom után adom hozzá, és só helyett egy szardellafilével ízesítem.)
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezt a receptet csak és kizárólag frissen szedett, apró szemű koktélparadicsomból, friss tésztából és bazsalikomból érdemes elkészíteni.
A tésztához egy könnyű, szekszárdi kadarkát ajánlanék, mondjuk a Vesztergombi pincészetből.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 03:11:24
spájdernecc 2007.09.16. 07:56:04
Jé 2007.09.16. 09:12:22
most ez úgy kell érteni, hogy a tésztát is saját kis kezünkkel kövessük el?
Jé 2007.09.16. 09:17:05
N.Zoli 2007.09.16. 10:58:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 11:51:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 12:04:15
Ez is jó recept, de semmi nincs itthon hozzá. Csak én.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:31:57
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 14:35:57
itt vagyok én is a fekete lyukban.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:38:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 14:42:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:44:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 14:48:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 14:52:00
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 17:39:55
De ez remekül passzol a zöld hozzávalókhoz.:)
Jó estét mindenkinek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 17:47:20
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 17:56:49
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 18:01:48
nem veszek új tányérokat, viszont ezentúl csak zöld ételeket főzök:))))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 18:09:34
Toma, a zöldhöz megy a piros, a sárga, lila, sok minden, a kéknek csak bozonyos árnyalatai.
Látszik, hogy vasárnap van.
Jé 2007.09.16. 19:06:16
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 19:12:01
Nadine, levél ment.
Jé 2007.09.16. 19:14:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 19:24:57
N.Zoli 2007.09.16. 19:28:10
Nem tudom, hogy ehesebb, vagy almosabb vagyok-e?
En is ket napig egy kutyaval laktam.
Jé 2007.09.16. 19:52:10
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 20:03:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 20:11:46
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 20:12:09
ÉLJEN!!!!
(Ui.: Dougalt eltiltják)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 20:14:13
A józan ész hadakozik a hülye énemmel, aki nem ismer lehetetlent...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 20:32:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.16. 20:43:35
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 21:11:48
Szaros gerle 2007.09.16. 23:16:59
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.16. 23:28:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.16. 23:50:09
majdnem:))) a zoknija barna.
spájdernecc 2007.09.17. 05:05:30
magyarázd ezt el a komondoromnak !