Beszéljünk kicsit a hozzávalókról!

Egy bevásárlás után jutott eszembe, amikor otthon kipakoltam, hogy kellene pár szót ejteni néhány, általam sokat emlegetett hozzávalóról.
Most három dologról, a paradicsomkonzervről, a szardelláról és a borról szeretnék írni. Szinte minden eddigi receptemben szerepeltek ezek a tételek, ezért úgy gondoltam, érdemes pár mondatot írni róluk.
Most három dologról, a paradicsomkonzervről, a szardelláról és a borról szeretnék írni. Szinte minden eddigi receptemben szerepeltek ezek a tételek, ezért úgy gondoltam, érdemes pár mondatot írni róluk.
Paradicsom: konzerv és passata
Sokszor hangsúlyoztam és még fogom is, mennyire fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk a főzéshez. Mivel az általam preferált mediterrán konyhában a paradicsomnak fontos szerepe van, ezért lényeges a paradicsom minősége. Többször kérdezték már tőlem, hogy miért
használok a főzéshez konzervet friss paradicsom helyett. Egyszerű a válasz: Azért, mert a konzerv jobb!

Sajnos, nálunk nem lehet tőérett friss paradicsomot kapni. Ezen azt értem, hogy a paradicsom a (tövén) napsütésben érik meg, és csak ezután szedik le. Amit a piacon és a boltokban megvehetünk, azt még zölden vagy féléretten leszedik, és a ládákban érik meg, egy raktár mélyén. Aki termeszt otthon paradicsomot, vagy evett már tőről frissen szedett paradicsomot, az tudja, miről beszélek. Ezért azt kell mondanom, hogy főzéshez – ha nincs saját termesztésű paradicsomunk – inkább konzervparadicsomot, méghozzá olasz konzervet használjunk (nem sűrített paradicsomot!). Szószokhoz, tésztákra, halételekhez, pizzaszósznak, de még pörköltbe is azt használom.
Legjobb (szerintem) a „Mutti polpa”, ennek is a darabolt fajtája. Én ezzel főzök a leggyakrabban. Nem tartalmaz sem adalékot, sem sót, sem tartósítószert, kizárólag paradicsomot. Ráadásul nagyon jó minőségű, az itáliai napsütésben megérett paradicsomot.
Legjobb (szerintem) a „Mutti polpa”, ennek is a darabolt fajtája. Én ezzel főzök a leggyakrabban. Nem tartalmaz sem adalékot, sem sót, sem tartósítószert, kizárólag paradicsomot. Ráadásul nagyon jó minőségű, az itáliai napsütésben megérett paradicsomot.
Ugyanez vonatkozik a passatára is, ami nem más, mint passzírozott paradicsom. (Természetesen salátákhoz mindenképpen frisset használjunk, ahhoz nem jó a konzervparadicsom.)
Szardella, avagy más néven ajóka
Valószínűleg ez az, amit a legtöbben kapásból elutasítanak, mondván, nem szeretik a halat. Igaz, ami igaz, meglehetősen erőteljes íze van, mégis azt mondom, érdemes kipróbálni. Én szinte minden paradicsomos ételhez használom, sokszor só gyanánt. Sokat írtam már az umamiról. Talán unalmas is az állandó ismételgetés, de nem tudom megállni, hogy ne áradozzak róla, a szardella maga a
tömény umami, annyira feldobja az ételek ízét. A főzés során egyszerűen szétolvad, maga után hagyva egyfajta sósságot, valamint egy megmagyarázhatatlan ízhatást (nem halízt), ami kerekké, egésszé teszi az étel zamatát. Tettem én már marharaguba, mi több, még lecsóba is, és senki nem érzett ki halízt, viszont többen is megjegyezték, hogy milyen intenzívek az ízek. Ezt teszi a szardella, ha megfelelően használjuk.

Amikor a recepteket írom, a szardellánál önkéntelenül is odaírom, hogy elhagyható, pedig igazság szerint egyáltalán nem az, sőt, kötelező, ha igazán finomat akarunk enni. Tényleg csak ajánlani tudom! Nagyobb szupermarketekben, delikáteszekben kapható, kis üvegekben vagy konzervdobozban. Nem összetévesztendő a szardíniával!!
És most pár szó a borokról
Az első és legfontosabb szabály: főzéshez csak olyan bort használjunk, amit bármikor meg is innánk. Nem szabad rossz minőségű borral főzni, mondván, abba ez is jó, mert az ócska bor íze jelentkezni fog az ételében és tönkreteszi. Ezzel nem azt mondom, hogy pl. egy szarvas
pörköltbe öntsünk egy tízezer forintos Boch cuvée-t, de azért lehetőleg jó minőségű vörösborral főzzük.

Aztán a főzésen kívül itt van a fogyasztása. A bort nem (csak) azért isszuk az ételhez, hogy oltsa a szomjunkat, hanem mert a bor íze, zamata emeli, kiegészíti az étel élvezetét. A szomjat nagyszerűen oltja az ásványvíz vagy a sör is, de csak a bor képes még élvezetesebbé tenni az étkezést.
A bort (ezt sokan félreértik) nem az étkezés után, hanem közben kell inni. Az étel és a bor harmóniája csak akkor valósulhat meg, ha egyszerre találkozik a szájban. Ez nem jelenti azt, hogy végig az étkezés alatt, minden egyes falathoz igyunk, de minden fogásnál, legalább öt-hat falat mellé kortyoljunk a borból. Így teljesedik ki igazán az ízharmónia, amit el akartunk érni, így nyer értelmet a szakács (és a borász) munkája.
Nem kell megijedni, hogy ha valaki nem ért a borokhoz, nem kell ahhoz sommelier-nek lenni, hogy kiválasszuk a megfelelő fajtát. Elég egy-két alapszabályt megtanulni, és lehetőleg minél több bort kóstolgatni. Vagy vehetünk egy könyvet, ami segít eligazodni a borok között, a többit saját ízlésünkre bízhatjuk.
Még képes lennék áradozni a borok és az ételek harmóniájáról, no meg a borkultúráról jó néhány soron át, de inkább olvassátok az egyik kedvenc idézetem Hamvas Béla „A bor filozófiája” című művéből.
„Az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember és komoly nép számára ennyi elég. Ma, sajnos, ezzel a törvénnyel a legnagyobb visszaélések történnek. Hallottam, hogy valaki nyáron alkonyatkor a lugasban szentgyörgyhegyit ivott, és közben újságot olvasott. Ha nem szavahihető ember mondta volna, azt hinném, hogy hazudott. Nyáron alkonyatkor a lugasban szentgyörgyhegyit inni, ez az élet nagy ünnepélyes pillanatai közé tartozik. Ilyenkor az asztalt le kell takarni sárga vagy rózsaszín abrosszal, a vázába virágot kell tenni, éspedig cinfát vagy napraforgót, és egészen nagy költőt kell olvasni, Pindaroszt vagy Dantét vagy Keats-et. Aki az ilyen pillanatokat nem ismeri fel, azt elveszett embernek lehet tekinteni.” (Hamvas Béla)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 02:24:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 02:27:18
spájdernecc 2007.09.20. 05:11:09
Hamvas rulez!
a kép miatt pedig ne bánkódj, dokumentáltan leesett rólad az iszákosság meg sem fogalmazott vádja :))
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.20. 07:34:55
maybach 2007.09.20. 07:43:45
Már megint igazad van. A sok kényszerérett vacak kapható mindenhol. Gyümölcsökből is.
A boroknál meg valóban a saját ízlés számít. Személy szerint ittam nagyon drága számomra nagyon vacak bort, és egyszerű házi borból pedig kitűnőt.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 08:23:11
A borok meg belül nem porosak;)
maybach 2007.09.20. 09:00:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 09:27:32
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.09.20. 09:28:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 09:29:22
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.09.20. 09:29:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 09:30:01
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.09.20. 09:32:09
pedig mennyire unom már, a sok összevissza mászkáló embert.....rémesek.
szóval még itt sertepertélek, halálosan elegem van már belőle.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.09.20. 09:36:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 09:48:58
Előbb-utóbb csak elmegy a házad, ha ennyien nézegetik. Az lenne a nagyobbik baj, ha nem is lenne rá kíváncsi senki. Sokat emlegetünk a Kifőzdében, hiányzol a népnek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 09:51:56
maybach 2007.09.20. 09:52:35
Nadine!
valóban szar hasonlat Mourinhot Svábyhoz hasonlítani. Mourinho ért a focihoz.
fullmoon 2007.09.20. 09:53:38
cyan 2007.09.20. 09:56:41
szia Svati!
ti is kaptatok N.Zolitól képet? hihetetlenek ezek az angol fiúk, rezzenéstelen arccal tűrik az idétlen túristák molesztálását :DDDD
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 09:56:44
Szia, Full!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 10:04:41
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.09.20. 10:04:49
hiányzom a népnek? Ti is nekem, bár elég jól elvagyok net nélkül, de azért néha jó lenne csacsorászni. előbb-utóbb majd lesz valami.
fullmoon 2007.09.20. 10:14:02
A bort,mint olyat,...sajnos még mindig kevesen tudják,köztük én is hogyan kell fogyasztani étkezés közben.Bár lassan,de kezdünk tanulni a nyugati kultúra borfogyasztási szokásairól.Az igazán KULTÚR bor fogyasztó nemzethez,én a franciákat említeném meg.Ennél jobb példát nem is tudom melyik nemzethez lehet még hasonlítani...
N.Zoli 2007.09.20. 10:58:38
Toma archivald a posztjaid es lassan elkeszul a soha el nem keszulo szakacskonyv.
Halvány Görény 2007.09.20. 11:13:21
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 13:26:21
na mégis látható a posztom:))) éjjel még akármit csináltam csak nem akart látszani. ha nem magátol, hanem valaki buherált, annak megköszönöm:))))
svati
az iwiwen már szegedi vagy!?:)
enzoli
a kedd a tied, gyurjá vazzeg!:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 13:29:40
maybach 2007.09.20. 13:57:24
Ha ez fontos, akkor H.G.-nek volt igaza. Jó kis botrányt kell kavarni, vagy politikai posztot írni. Akkor idegyűlnek a népek.
Esetleg ha a paradicsomról kiderítenéd, hogy ősi sumér növény és jól csak nyereg alatt puhul.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 14:16:19
Halvány Görény 2007.09.20. 14:30:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 14:36:45
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.20. 14:37:18
toma a galériából 2007.09.20. 15:17:16
nem az őrültekre gondoltam, mint akik az addict patkányos posztját ellepték:)))
spájdernecc 2007.09.20. 15:21:04
toma a galériából 2007.09.20. 15:21:56
irhatnál a bor filozófiája, az antitézis címmel egy posztot:))))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 15:28:37
spájdernecc 2007.09.20. 15:31:29
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.20. 15:43:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 15:45:53
N.Zoli 2007.09.20. 16:49:24
Egyszer, boroskola kerult a porkoltbe, mert nem volt tiszta bor es mindenki azt harsogta, hogy jo lesz az, semmi baja nem lesz. Szerintem kolaval semmi nem lehet jo, mikor magaban sem iszom soha.
Megkostolnad a vbk-s porkinszt?
toma a galériából 2007.09.20. 17:18:36
enzoli, inkább nem kostolnám meg:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 18:32:13
Akkor most újra felteszem a kérdést:
LEGYEN HOLNAP A GOMBÁS POSZT FOLYTATÁSA? VAGY INKÁBB TEGYÜK ÁT JÖVŐ HÉTRE? SÜRGŐS VÁLASZT KÉREK!!!
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.20. 18:49:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 19:07:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 19:33:03
legyen holnap a gombásposzt folytatása. és ne tedd át inkább a jövőhétre!!!!:))))))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 19:39:29
... most már két nicken is tudok kommentelni:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 20:06:56
....más. hazaérve, megtekinthettem a szemetem minden darabját, szépen és egyenletesen elosztva az udvar teljes területén. mázli kutyám kielemezte, és ehető és nem ehető halmazokat hozott létre. mindezt nagy büszkeséggel, peckesen körbevonulva mutatta meg nekem, hogy lássam ő mennyit dolgozott mig én távol voltam. drazsé meg bent lapitott a házban, mint akinek semmi köze az egészhez, ő itt sem volt, és különben is, köszönjem magamnak, minek kellet nekem mégegy kutya!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 20:07:39
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 20:36:19
köszi, hogy átfésülted a cikkemet:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 20:41:49
Hát hiába kérem, hogy a Wordbe ne tuszkold be a képeket, csak írd oda, hányas képnek kell oda kerülnie??? Írj be magadnak egy karót szövegértésből, gyerekem!
Ráadásul beraktál két olyan képet is a cikkedbe, amit nem küldtél át mailben. Most mit csináljak veled, szétültesselek??? Az segít???
Jé 2007.09.20. 21:06:09
Toma, ezt most hova tuszkoljam be a soha el nem készülőbe? Milyen címszó alá kerüljön?
Jé 2007.09.20. 21:29:15
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 21:30:58
nem tudom, talán kellene egy "alapanyagokról" fejezet is:)))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.20. 21:32:46
Újfent megállapítottam, hogy dinkák vagytok. De én nagyon szeretlek titeket. Megveritek a kedvemért a galádot?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 21:46:58
Miben kell segíteni? Most fejeztem be Spájder posztját, holnaptól kicsit szűkösebb időkerettel kell gazdálkodnom.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.20. 21:51:18
spájder posztjából megtudhatod, hogyan tedd el láb alol tíz különféle modszerrel, úgy hogy balesetnek tűnjön:))) receptet tőlem kaphatsz a galóca pörkölthöz.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.20. 22:20:30
A galád nem törődik veleeem bööö:((((
Nadine, izé, fogunk tanulni korrektúrázást meg vmi korrektúrajeleket filológiából, sz'al ha nem értek vmit, kérhetek tőled segítséget, ugye?!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 22:20:53
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.20. 22:25:21
a statgep.hu-n 103. vagyok 749-ből
És egyre-másra döntögetem a rekordokat, szinte naponta, az új csúcs 217, tegnap 213-an néztek meg.
Éééés most jöjjön az Örömóda!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 22:27:03
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.20. 22:45:30
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.20. 23:01:15
spájdernecc 2007.09.21. 04:57:08
nekem, mint a technikus analfabeticus jeles képviselőjének az is csellendzs, hogy azokat a nyomorult képeket átzavargásszam, a vördbe meg azért szúrom be, hogy tudd melyik hova való...
de becsszó dolgozom az ügyön, ezenfelül beírtam magamnak egy kettest
jó reggelt!
fullmoon 2007.09.21. 05:04:37
fullmoon 2007.09.21. 05:43:40
cyan 2007.09.21. 06:30:28
jó kv-t
lesz 7-kor gyilkosság gombával, vagy nem lesz?
spájdernecc 2007.09.21. 06:49:26
Jé 2007.09.21. 18:49:20
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.21. 19:00:31
és még koránt sincs vége...
sikerült végre elolvasni az emiljeimet. köszi:)))
Jé 2007.09.21. 19:09:08