Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: London – Párizs II.

2007.09.23. 07:00

Mivel eléggé parázs vitát váltott ki Párizs említése, kicsit félve kezdtem el az én kis élménybeszámolómat. Aztán egy kedves ismerős buzdítására úgy határoztam, hogy lesz, ami lesz, belevágok.

 
Párizs története szintén az időszámításunk előtti időkben kezdődik. 250 és 200 között gall törzsek telepedtek le a Szajnán lévő szigeten, és alakították ki saját kis falvaikat. 52-ben rómaiak elfoglalták ezeket, és Lutetia néven alapítottak itt települést. Londonhoz hasonlóan uralmuk évszázadokon keresztül fennállt, i.sz. 275-től azonban barbár törzsek támadásait kellett visszaverniük. 508-ban Chlodvig legyőzte a rómaiakat, és elfoglalta a várost. Ez lett birodalma központja. Elkezdtek építeni egy erődrendszer, majd fokozatosan bővítgették. Az őt követő királyok igyekeztek bővíteni az uralmuk alá tartozó területeket, így Franciaország mindig nagyobb lett. Minden uralkodó igyekezett nevét megörökíteni, így a bazilikák száma is egyre gyarapodott. Sok még ma is áll, bár a legtöbbet átépítették, esetleg az alapzatát használták egy új felhúzásakor.

Párizs fejlődése a XII-XIII. században gyorsult fel, köszönhetően annak, hogy királyi székhely lett, kereskedelmi, kulturális és tudományos központ. A forradalom után, Napóleon irányítása alatt újabb radikális változások történtek: utak, hidak, templomok épültek; ebből az időből származik a Diadalív is. A vízhálózat fejlesztését is neki köszönhetik a párizsiak. 1860-ban 11 új települést csatoltak a városhoz, így már 20-ra nőtt a kerületek száma. 1871-ben a Kommün idején nagyon sok szépséges épület elpusztult, de a világkiállítás kezdetére helyreállították a város régi fényét. Az Eiffel-torony is ebből az apropóból épült, majd a századfordulóra elkészült a párizsi metró (egy része). Az I. világháborút lezáró békekötéseknek a város környéki paloták adtak otthont, többek között Versailles. A II. világháború szerencsére nem okozott nagy károkat, mert a megszállók parancsnoka a kapitulációkor megtagadta a teljes lerombolásra vonatkozó parancsot. A mai városképet a XX. századi köztársasági elnökök alakíttatták ki. Vegyük őket sorra: Georges Pompidou nevéhez a Beaubourg-kultúrközpont kapcsolódik, amit „kék olajfinomítónak” csúfolnak azok, akiknek nem tetszik. Giscard d’Estaing több tervet hagyott jóvá, ezek közül leginkább a Musée d’Orsay ismert. Aztán ne feledjük Mitterrand elnököt sem. Az ő elnöksége alatt készült el a Défense diadalíve, az Opéra-Bastille, a Grand Bibliotheéque, de a leginkább híres-hírhedt, ami oly sok vitát váltott ki, a Louvre előtti kristálypiramis.

Véleményem szerint a sétánkat érdemes úgy kezdeni, hogy madártávlatból vetünk rá egy pillantást. Erre a legalkalmasabb hely a Montparnasse torony, amelynek a tetején kialakítottak egy fedett teraszt, és néhány euróért bárki körülnézhet. Akiknek tériszonyuk van, csak óvatosan. Azért tegyük meg, érdemes! Látni fogjuk, hogy a várost tudatosan alakították olyanná, amilyen. A főbb utakat mintha vonalzóval húzták volna meg, a környező utcák pedig szépen körbegömbölyödnek. A Cité belvárosa rendezett, az emberek odafigyelnek környezetükre. Mivel rendelet tiltja, a házak erkélyeit nem csúfíthatja el semmilyen kacat. Ha meguntuk a bámészkodást, menjünk is tovább. Itt érdemes megjegyezni, hogy csak úgy mint Londonban, itt is remek a tömegközlekedés – metróval szinte bárhova el lehet jutni. Ha ehhez nincs kedvünk, akkor keressük meg a városnéző alkalmatosságokat. Klassz találmány a hop on – hop off busz, hasonlóan Londonhoz, több túrát vehetünk igénybe, aszerint, hogy mire vagyunk kíváncsiak. Első alkalommal így lehet felderíteni a várost, majd később leszállni ott, ahol gyalogosan szeretnénk nézelődni.

Már biztos unjátok, de nekem mániám, hogy zöldet keressek. Szerintem egy nagyvárosban üdítő változatosság, ha találunk egy-két olyan helyet, ahol nem a betont kell nézni. A Latin negyedben, nem messze a Sorbonne egyetemtől van a Luxembourg-palota, amely ma a francia Szenátusnak ad otthont. Ezt öleli körül a Luxembourg-kert, amely régen és ma is a diákok kedvelt pihenőhelye. A parkot 1617-ben hozta létre egy Boyeau de la Barendiére nevű úriember, aki a francia stílusú kertészet első mestere volt. A sétányokat díszítő szobrok nagyrészt a XIX. században készültek, Lajos Fülöp uralkodása alatt. Persze megnézhetünk egy másik híres parkot is, a Jardin de Tuileries éppoly szép, csak ott kicsit több a turista. De ha már arra járunk, akkor vessünk egy kósza pillantást a kristálypiramisra, sőt bemehetünk a Louvre-ba is. Vegyük azonban figyelembe, hogy egy nap alatt mindent egyszerűen képtelenség megnézni, hiszen ezernyi látnivaló van. A belépőjegy mellé jár egy tájékoztató és térkép is, ebből kibogarászhatjuk a minket érdeklő tárlatokat. Lehet pihenni is nézelődés közben: a fedett csarnokokban padok várják a fáradt vándort. Ha valaki a hírességekre „hajt”, jó, ha tudja, hogy a Mona Lisa előtt mindig hatalmas sor áll, és jóformán semmit nem lehet belőle látni. Inkább menjünk tovább!

Sétáljunk keresztül a parkon, és álljunk meg egy percre a Concorde téren, ahol nincs semmi látnivaló az obeliszken kívül. Viszont ez egy érdekes dolog. Utánanéztem, a világon összesen eredeti 30 obeliszk található. Az ősi Egyiptomban készítették őket, hogy megőrizzék a fáraók nevét és tetteit. Aztán jöttek-mentek a hódítók és a gyarmatosítók, fogták ezeket az emlékműveket és széthurcolták a nagyvilágba. Napjainkban már csak 7 van Egyiptomban, 13 (!) Rómában, és a maradék 10 olyan helyeken, mint London, New York, Isztambul, Firenze, stb. Amit most nézünk, azt II. Ramszesz készíttette valamikor az uralkodása alatt (i.e. 1304-1237). A luxori templom előtt állt, és a XIX. században vitték Párizsba. Az okosak szerint majdnem 23 méter magas, 227 tonnát nyom és vörös gránitból készítették. A tetején lévő, piramist formázó akármit utólag rakták rá, 1998-ban. Minden oldalát hieroglifák díszítik, ezek Ramszesz felajánlásai Amon-Ré, az „istenek királya” számára.


Jön egy újabb turistacsalogató látványosság az Eiffel-torony. A bátrabbak és elszántabbak végigvárhatják a sort, hogy felmenjenek a tetejére, de érdemes inkább a környékén körbenézni. A torony lábánál elkerített kertet találunk, pici tóval, fákkal és virágokkal. Ja, és néhány vadkacsával – szerintem ez tök jópofa. Aztán ha keresztülvágunk a parkon (érdekes, eddig majd’ minden látnivaló mellett kertet is találunk!), akkor már látszik az École Militaire, ami egy katonai iskola. Szép épület, de minket nem ez érdekel, hanem az, ami előtte van. Ez az úgynevezett Békefal. 2005-ben Japánban nyílt egy kiállítás, Clara Halter műveiből; a címe „Háború vagy béke”. Ez egy folyamat első mozzanata volt, amelyet a művésznő újabb ötletei követtek. Megépült Hiroshimában a Gates of Peace, majd Párizsban a Wall for Peace, majd végül Szent Pétervárott a Peace Tower. Mindegyik ugyanazt az üzenetet közvetíti: legyen végre béke. Olyan, mint egy varázsige, ugyanakkor emlékeztetőül is szolgál. A Békefalat a jeruzsálemi Siratófal ihlette, 2000-ben került a helyére. Az üvegfalak, a fémhengerek mind a béke szót tartalmazzák 49 nyelven – köztük magyarul is. Ha valaki szeretné elhelyezni a saját békeüzenetét, akkor megteheti azt is. Engem megfogott, az ötlet és a kivitelezés egyaránt…

Már biztos elfáradtatok, pedig még szinte semmit nem láttunk. Kimaradt egy csomó gyönyörű épület és park, nem jártunk csak egy árva múzeumban. Nem került sorra az Invalidusok és a Diadalív, a Notre Dame és a Sacre Coeur. Ez utóbbit pedig érdemes megnézni, mert nem csak a templom szép, de a környéke is. Nagyjából nyolcszázhuszonhat lépcsőt kell megmászni, hogy felérjünk az épülethez. Van ugyan egy sikló, amivel oda lehet jutni – de akkor hol marad a kaland?! Aki a lépcsőzés után még bír létezni, az nézzen körül. Jópofa a környék, itt éltek és élnek a művészek. Tele van apró kis kávéházakkal, üzletekkel, macskaköves, hangulatos utcákkal, piacokkal. A sikló alsó megállója mellett körhintát állítottak fel, a gyerekek legnagyobb örömére. Errefelé találtuk például egy virágpiacot, ahol jó sokáig elbóklásztunk. Aztán szomorúan vettük tudomásul, hogy nem tudunk egyetlen csóványt sem hazavinni, mert szegény biztosan feldobná a talpát az úton. Pedig lett volna miből válogatni.

Ha másnap kipihenten újra kezdjük a sétát, ne felejtsük el megnézni a nevenincs házakat, a szökőkutakat vagy a hidakat a Szajnán. Kalandos lehet például egy hajókirándulás. Ha van merszünk, nem csak nappal sétálhatunk – kihagyni a fények városát éjszaka? Pazarlás lenne. Na és persze ne feledjük a kulináris élményeket sem: a francia konyha és a borok…

Én az utolsó percig élveztem azt a három napot, amit ott töltöttünk. Mint tudjuk, mindenki mást lát szépnek, ez így is van rendjén. Engem megfogott Párizs, vágyom vissza.

119 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 19:26:44

Zoli, ez azt jelenti, hogy keddre lesz meg a posztod?

Jé, sztem hatott a Barangoló, mindenki eltűnt last minute Párizsba.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 19:32:23

én itt vagyok! csak lefoglat hogy büncselekményt kövessek el. sajnos az én fügefám még nem terem, de a szomszéd bazinagy fügefája telis-tele van érett fügével, és ezt dézsmáltam meg sötétedés előtt:))) szert tettem egy szakajtó mézédes érett fügére. most éppen azon godolkodom mit kezdjek a maradékkal, mert a felét már befaltam al Á nature:))))

nzoli
írjá, várjuk!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 19:33:12

Csak Toma dobál hot dogokat a levegőbe.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 19:34:41

Toma, nehogy a szomszéd is bűncselekményt kövessen el! Nem mondtad el, hogy vannak a kutyákok... Tudni akarom a fejleményeket: beletörődött Drazsé a kollégába?

N.Zoli 2007.09.23. 19:35:50

Kedd reggelt beszéltem meg Tomával.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 19:46:09

Sziasztok!
Nadine, ne aggódj, amikor először megláttam, a Macska is nagyon megijedt a hot dogtól.
Én rendszeresen látok mókusokat beeee!
Nyáron a Balcsin vörösöket, nemrég meg itt a városban (!) egy kis szürkét.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 19:47:00

nadine
teljesen jól megvannak! már játszadoznak egymással, ma egész nap kergetőztek. csak este van balhé, mert a drazsé feljöhet az ágymba:)))

...kerestem mókusos kulzort, de sajnos nem találtam. pedig gondoltam megleplek:)))

enzoli
a holnap is szabad! nyugodtan írhatsz egy posztot ma este:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 19:50:24

Szia, Am! Ezek ilyen vörösesbarna, kb. 25 cm (+ 25 cm farok) nagyságú, roppant virgonc mókusok voltak. És őrült nagy kísértésbe is estem, mert a park bejáratánál ott volt egy felirat, hogy egy hófehér kiscica gazdit keres...

Toma, vigyázz, mert ha Mázli is odaszokik, másik alvóhelyet kell keresned:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 19:55:33

Minden repülő hot dog atyja, kezdődik a Tűzvonalban! Nézem!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 19:56:15

Az biztos! De Tomának mázlija:) van, mert itt egy macska is elég, hogy csak lapjával férjek el a franciaágyon.
Toma, hogy csináltad a kurzort? Ha én az óra alatti bigyóra kattintok, egy üres oldal jön be.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 19:58:29

Én is próbáltam, nekem is. De már az órára klikkelve is.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 19:59:27

Vastaps Spájdernek! Kinn a cikke a blog.hu főoldalán!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 20:00:52

mindjárt kezdődik az ungarise jack bauer (stolbuci)

amikor a rehabilitációs intézetben voltam (fél évig) mindennap többszáz mokust láttam. a budai hegyekben egy parkban volt az intézet. nem rég megint voltam arrafelé és bementem, de egyet sem láttam. a gondnok azt mondta nagyon elszaporodtak a macskák és kiírtották a mókusokat.:((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 20:06:31

biztos nem szereti a firefoxot. nekem explorerem van

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 20:09:41

Tegnap még szerette a Firefoxot is...:(

Am, melyik? A gombászós?

N.Zoli 2007.09.23. 20:10:51

Tényleg, elfelejtettem írni, hogy találkoztam fullmoonnal és a gyerekeivel, hazánk fővárosában, nagyon aranyosak.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 20:27:32

Nadine: aha.
Full meg Svati lassan már mindenkivel találkozni fog.:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 20:45:34

tűzvolban király!!!
párbeszéd:
-felűröl jött a parancs!
-mennyire felülről?
-onnan már az istent is látni.

-löttél valamit a hétvégén?
-bakot bazdmeg!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 20:48:37

Nekem is tetszenek a párbeszédek benne. Még az első részben volt: Járőr, a rendőrkutya nem vakkant, hanem jelez!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 20:56:29

meg hogy, "ez keresztben lenyeli a rexfelügyelőt marácska drága!":)))
jó kis sorozat ez. egyre jobban tetszik, remélem a szinvonal marad vagy emelkedik. de filmzenét még mindíg nem tudnak írni.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 21:08:36

Habár én nem nézem a sorozatot, kicsit uncsi, hogy "magyar Jack Bauer", meg az ilyenek. Miért kell mindig másokhoz hasonulni?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 21:17:37

amadea
azért mondom, mert a képi világát és a kamerakezelést és még sok mindent, a 24-ről nyúlták le. ami persze előnyére vált a sorozatnak:)) egyébként, szeressük mink a sorozatot!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 22:01:35

Toma, he?!
Ezt az összehasonlítást én zújságban olvastam, te!:)
Ja, az egyik blogomra sikerült szellemkés kurzort varázsolnom.:)
A másikra meg fehér tigrist.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.23. 22:03:52

Jó éjt, most kezdődik a Comment.com-on állandóan az egekbe magasztalt Fargo, végre megnézem. Cinemax.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.23. 22:19:16

amadea

"Bombadil Toma · artlobo.blogspot.com/ 2007.09.23. 20:00:52
mindjárt kezdődik az ungarise jack bauer (stolbuci)"

azt hittem erre mondod:))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.23. 23:04:37

Ja, télleg.:)))
Ettől függetlenül jutott eszembe.:)
Most pedig kúszok ágyikó, mert holnap korán kelek, brr!! Jó éjt!
Ui.: Holnap este merényletet tervezek olvasóim ellen, készüljetek! Izzasztó lesz!:)=
Pápá pucukák!!!

spájdernecc 2007.09.24. 05:08:50

Jó reggelt, jó hétfőt /he-he/ !
kávét! jót, sokat gyorsaan!

este egyébként a barangoló is Bolg.hu címlapon volt/van...
grat!

spájdernecc 2007.09.24. 05:10:17

megnéztem, most is ott van!

tistedur 2007.09.24. 07:34:19

jó reggelt,jó kávézást :)

Jé,ez megint jó lett :)

Nadine!
a mókusokkal vigyázni kell-nagyot tudnak harapni az ember kezébe..:)

Toma!
csinálj lekvárt a fügéből-nagyon jó...vagy párold meg egy kis borban,locsold meg csokoládéval és tálald tejsznhabbal..:)

maybach 2007.09.24. 07:48:09

Jó reggelt kívánok!
Szávay nyert, hurrá.
Toma!
Óvatosan a fügével! Ha csak a fele igaz a kis Mukk történeteinek, roppant veszélyes.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 08:22:46

Jó reggelt! Maybach, ezer éve nem jutott eszembe, hogy mit művelt kis Mukkal a füge. De hogy említetted, mosolyognom kellett. Toma, tényleg vigyázz!

Tist, nem vagyok az a "mindenáronmegfogomelkapomésjusztismegsimogatom" fajta. Mókusokat néma vigyorral figyelő fajta vagyok.

Amúgy meg ünnepélyesen kijelentem, hogy:
SZERINTEM JOGGAL LEHETÜNK BÜSZKÉK A KIFŐZDÉRE,
hacsak nem egy automata válogatja az Indexre vagy a Blog.hu-ra a címlapos posztokat.

cyan 2007.09.24. 08:37:44

jó reggelt, kv-t!
spájder, nincs vmi ötleted a májgomba elkészítésére? szegényt meg kéne már enni.

spájdernecc 2007.09.24. 08:53:39

Cyan, vékonyra felszelni, hagymán lepirítani, tojást rá !

maybach 2007.09.24. 09:07:23

Hagymás, gombás rántotta.

cyan 2007.09.24. 09:19:04

ez akkora, hadseregnek is elég lenne. amúgy csak ketten szeretjük a gombát a lányommal, de ő se ennyire... esetleg kirántani? hüm, hüm, majd estére eldöntöm.
tinorút megszárítottam a radiátoron, mozsárban porrá törtem, fűszeres üvegcsében várja, h felhasználjam :)

cyan 2007.09.24. 09:22:46

Toma, ha magadhoz tértél, tegnap olasz tepsis pipit gyártottam. remek lett, főleg a paradicsomos, sajtos teteje, de a husi is, na meg a krupli. bevonult a kedvenc kaják soraiba. köszönöm :))

spájdernecc 2007.09.24. 09:26:17

Cyan, ne rántsd ki! Ahhoz túl erősek a rostjai, hosszabb távú hőkezelés kell neki...

cyan 2007.09.24. 09:33:42

de ez rengeteg egy rántottába! lehet ezt is szárítani, majd amikor fel akarom használni, mit tegyek vele? beáztassam vízbe? vagy mit szoktak?

spájdernecc 2007.09.24. 09:37:15

Felhasználás: Ehető. Nem gombaízű, ezért ízesítésre más gombát tehetünk hozzá, vagy úgy lehet fogyasztani, mint a húst, rántva, sütve vagy vadasan, de salátának és savanyú levesben is használható. Csak a fiatalját együk, az idős gomba fanyar. Elkészítés előtt célszerű a szeleteket vízben áztatni, hogy csersav tartalma kiázzon. Piaci árusításra nem alkalmas, mert puha húsa nem állóképes lédús. és hamar romlik.
Bocs, ránthatod....
viszont nem szárítható...

cyan 2007.09.24. 09:53:12

na akkor most mit csináljak? itt van egy bazi nagy gombám...
a szakértő egy 1978-as kiadású könyvben lapozgatott, gyorsan leírtam a címét (antikváriumban elő is jegyeztettem): Kalmár - Makara: Ehető és mérges gombák; ott is ezt írta. nekem egy későbbi kiadás van, csak a gombák leírásával, kaja receptek a könyv elején (Kalmár - Makara - Rimóczi: Gombászkönyv 1989). az előbbi azért szimpibb, mert a leírások után ír még a hasonlókról is, meg a felhasználásról is. sztem használhatóbb, mint az utóbbi, bár az is jó.

fullmoon 2007.09.24. 09:53:46

...nagggyon humoros,és találó a kurzornyíl!...:D

spájdernecc 2007.09.24. 09:59:28

Cyan, igazad van, az első Kalmár-Makara a jobb :))

cyan 2007.09.24. 10:02:52

firefox alatt nem működik ez a kurzornyíl dolog. először nem is értettem, hol láttok forró kutyát :))

cyan 2007.09.24. 10:06:45

hmmm, opera alatt se látom, na mind1, ez van

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 10:16:43

Én is Firefoxot használok, és repül a hot dog.

maybach 2007.09.24. 12:01:37

Sztem meg helyfüggő. Otthon repül, dolgozósban nem repül a kutya.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 12:55:01

cyan
örülök, hogy ízlett az olasz tepsis:))))

maybach
mi van a fügével és kis mukkal?? már vagy ezeregy éve olvastam, és nem emlékszem:)))

maybach 2007.09.24. 13:04:57

Toma!
Sajnos én is régen olvastam, de mintha a füle nőtt volna meg az egyiktől, a másik meg visszacsinálta. Vagy fordítva.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 13:11:27

jaaaa, tényleg! most már beugrott:)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 13:17:35

Füle-orra:) Toma, ha így jársz, nem fogsz beférni a kutyaajtón, ha Mázliék kitúrnak a házból, vigyázz!

spájdernecc 2007.09.24. 13:20:04

Szal jobban jársz, hga fügéje helyett a papucsát használod :)
Egyik haverom anyja bort készített fügéből, tréfás dolgokra késztet, ha nyakló nélkül issza az ember. Sőt egészen meglepően alacsony meggyiség is komoly minőségi átalakítást végez viselkedésfronton...

Nadinenak átküldtem a gombáscucc következő részét posztínség esetére...

spájdernecc 2007.09.24. 13:20:53

ja, hogy közben megjöttél Te is.
Akkor tudsz mindent :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 13:30:29

Ó, én egész nap itt lebegek fölöttetek... Mindent látok, mindent hallok.:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 13:50:44

nadine
amig itt lebegsz felettünk, véssél be engem csütörtökre és péntekre írnák két gasztrót:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 13:56:42

...azért gondoltam, hogy kellene két nap, mert némileg összefüggnének.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 14:00:34

OK, akkor lényegében holnaptól péntekig megvagyunk, szombat-vasárnapra még lehet jelentkezni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 14:09:43

Na most, én írtam az előbb, hogy jó, akkor holnaptól péntekig minden nap lesz poszt, de hová a túróba tűnt ez a komment? Tán elrepült a hot dog hátán...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 14:21:28

szerdán mi lesz? a feledés kertje vagy spájder gombás posztja? holnap enzoli, ha jól tévedek.

tistedur 2007.09.24. 14:22:16

a hotdog lopkodja a kommenteket..:) vagy mégsem?! :)
(szeretjük a blogmotort és az előzetes moderációt)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 14:33:49

Spájder gombái. Nem akarlak benneteket túl sűrűn a virágbuzerámmal terhelni.

spájdernecc 2007.09.24. 14:34:46

Szia Tisti!
Látom a legjobb ütemben érkezett.
éppen sehol-senki...

spájdernecc 2007.09.24. 14:36:13

de mégis! lebeg felettünk Nádiné szelleme

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 14:38:59

Mint sűrű, baromi nagy, vészjósló viharfelhő...:)

cyan 2007.09.24. 14:47:27

maybach, igazad van, nekem dolgozosban repul, otthon nem a kuty. tudom, neked forditva mukszik.

tistedur 2007.09.24. 15:03:40

már-már csehovi párbeszédek alakulnak ki itt:Nadine repül,stb :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 15:12:44

Pont az előbb jutott eszembe, hogy aki ismeretlen véletlenül erre jár, és beleolvas a kommentekbe, az tutira azt hiszi, hogy egy elmegyógyintézetbe tévedt:)

cyan 2007.09.24. 15:18:05

sokat nem teved :))))
ez a blog amugy is furcsa egy idetevedonek, igazandibol tobb gazdaja is van, nem csak 1 ember blogol itt. mar ez is fura a blogok vilagaban :)))

spájdernecc 2007.09.24. 15:19:17

áh, dehogy!
bár, ha jobban belegondolok, az esti kommentek időnkénzt valóban okot adhatnának aggodalomra...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 15:21:48

Marisell tudna még lendíteni a színvonalon...:) Tud róla valaki valamit? Valami jót??? (Nem látszik, de ezek reménykedő kérdőjelek)

spájdernecc 2007.09.24. 16:34:29

Marisellről sajnos semmi, azt hiszem Full van vele valamiféle kapcsolatban telefonilag...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 17:22:06

Kááár... Full ritkán néz be mostanában, valószínűleg át fog siklani a kérdés felett.

2007.09.24. 19:27:54

sziasztok!
sztem tök jó ötlet, hogy elküldik a kommentek mélben a post írójának. rámborultak a levelek, mikor kinyitottam a postaládát. :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 19:29:56

Szia. Mármint, ha kéri. Az én agyam elborult ugyanettől az "örömtől"...:)

2007.09.24. 19:38:56

hol lehet nem kérni? mert nem látszik, de süt az irónia a kommentemből :)

maybach 2007.09.24. 19:50:20

Hehe. Akkor más is örült, nemcsak én.

2007.09.24. 19:57:53

hát persze. ez egy klassz lehetőség, győzd takarítani

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 20:03:45

jé és mindenki akit érint
ha bemész a profilodba, és a beállitás rublikában kiszeded a pipát az értesítésnél, akkor megoldódik a problémád:))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.24. 20:07:40

Az volt a jó, amikor nekem innen meg Stein blogjáról is jöttek a kommentek! Hú, de fasza volt!:)
Didergős estét mindenkinek, álmos vagyok, fáradt vagyok, nyűgös vagyok, fázom és simihiányom van. Éhes csak azért nem vagyok, mert most tömtem meg a fejem.
A kurva nyomi villamos meg nem lerobbant, hogy az a nádfedeles buditető...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 20:07:45

Basszus, én tényleg azt hittem, hogy örültél neki... Hehe. Mondtam, hogy végtelenül naiv vagyok.

Spájder posztja feltéve, szerdán élesedik.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.24. 20:11:38

rohadtul szar napom volt ma is, thx to oktatási rendszer & konzumkultúra.

amúgy jó estét

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.24. 20:13:05

látom Amandea is jól érzi magát, legalább te nem vagy kénytelen napi hat-hét órát nagyképű diszkóribancokkal tölteni

maybach 2007.09.24. 20:16:37

Én is mindig örülök a kéretlen leveleknek. Most, épp csak ízelítőnek, vegyek Stahl könyveket, meg H.H. Méhkirálynő c. művét. Nem teszem. Továbbá hogyan lehet a cerkám kurva hosszú, ami állítólag mindenkinek öröm. Ezt pl. nem is értem. Ezt sem veszem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.24. 20:18:07

gerle
nehéz terhet rakott rád az élet! ha majd ráérünk, sajnálunk:)))))

2007.09.24. 20:23:41

maybach, mér nem akarsz még hosszabb cerkát? mégsem a méret számít?

maybach 2007.09.24. 20:31:00

Azon el sem gondolkodtam, csak gyanús a levél, mint ahogy a Vi*gra light-ban is némi ellentmondást sejtek.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.24. 20:32:53

inkább lapátolnék ganéjt nyolc órán körösztül mintsemhogy egyem a faszt fölöslegesen az iskolában, halgassam a ringyók és napóleon komplexusos tanárok balfaszságait miközben olyan tudást igyekszem fölszívni amit 1. nem tudom megtanulni(matek@tsai.) 2. teljesen fölösleges 3. fél éven belül elfelejtem. mellesleg lehet hogy nagyképűen hangzik de a 18 év alatti és közeli emberek nem az én értelmi szintemen vannak.fizikai fájdalmat okoz lassan hogyha az utcán látom a sok maunikafüggő, diszkóbuzi, devergóbáffálódolcsegábbáná mongolidiótát feszítni az utcán ÉS az iskolában.

ilyenkor adok hálát hogy nincs csajom jelenleg me' úgy kéne még egy probléma mint intenzíven az áramszünet.

faszom a világba most már csakugyan

cyan 2007.09.24. 20:34:39

jó estét!
végre eljutottam oda, h kigletteltem a nagyszobát, hétvégén festem!!!! meg talán a polcrendszert is felépítem, meg a könyveket is felrakom a helyükre. ha eddig még nem penészedtek meg nagyon....

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.24. 20:38:17

Gerle, én reggel nyolctól este hatig rohadok a suliban, csütörtökön meg este nyolcig vagyok, és visszasírom a 45 perces órákat, mert itt másfél órát kell kibírni, + sokan tovább tartják.
Ja, és annyi hülye jár ide, hogy a neurológián nincsenek ennyien.

2007.09.24. 20:42:14

de ügyi vagy!

gerle, tarts ki! annak amit tanulsz, a legnagyobb részét nem fogod használni...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 20:42:28

Cyan, remélem, minimum egy Szent Antal felugrik a falra!:)

Gerle, nem akarlak kiábrándítani, de lesznek még olyan időszakok az életedben, amikor visszasírod ezeket a problémákat.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.24. 20:44:38

egyetemen legalább lenne valami marginálisan csekély értelme annak a szarnak amit tanulok, KI A FASZOM AKARJA TUDNI HOGY KELL AMPLITÚDÓT SZÁMOLNI? mellesleg csak egy ribanc idegesít kurvára, myvip-en meg is adhatom a lapját mivel szarok én a magánéletére, de inkább csak MSN-en

cyan 2007.09.24. 21:04:13

Nadine, freskót nem tudok festeni, teljesen más technika, más festék kell hozzá. amúgy sem vagyok oda ezekért a szentekért. egy párat cenzúráznék, ha tehetném... Keresztelő szent János más kategória, ő tényleg szent volt. legalábbis remélem :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.24. 21:05:26

Gerle, nekem általánosban és középben is nyomták keményen a fizikát. Előbbiben jó volt a tanár, utóbbiban megutáltam.
AZÉRT KELL AMPLITÚDÓT MEG GYORSULÁST MEG CENTRIPETÁLIS ERŐT SZÁMOLNI, HOGY ÉV VÉGÉN MEG NE BUKJ, ELLENBEN SOHA NEM SZABADULSZ.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.24. 22:56:05

Juj, ennyire nem kell tőlem félni, csak egy egészen kicsit.:)=
Jó éjt mindenkinek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.24. 22:58:52

Nektek is jó éjt, annál inkább is, hogy alig tudja ez a sz.r betölteni az oldalt, a kommenteket. Ehhez nincs idegzetem.

N.Zoli 2007.09.25. 01:59:17

Sziasztok
csak haladékot szeretnék kérni, mivel a mai és a holnap éjszakám is programos. Nem gáz, ha Csüörtökre tudok csak posztot vállalni?
süti beállítások módosítása