
Az egyik nagy előnye, hogy bármilyen, általunk kedvelt húsból elkészíthető. Csináltam már csirke- és pulykamellből, sertéstarjából – bármiből készülhet, ami a hűtőben fellelhető és nem csontos hús. Én most az utóbbiból, azaz tarjából készítettem.
Jut eszembe, vegetáriánus változatot is készítettem, hús helyett padlizsánnal, cukkinivel és gombával.
De most jöjjön a legutóbb elkészített verzió receptje!
- 15-20 dkg hús
- 4 közepes burgonya (sütni való)
- egy piros kaliforniai vagy grillpaprika
- 1/2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, steak fűszerkever
ék, „tandori masala” fűszerkeverék,
- étolaj, libazsír (kacsazsír)
- fehérbor
A húst felkockázom és bepácolom a steakfűszer, olaj és egy kevés fehérbor keverékével, majd félreteszem egy órára. A burgonyát megpucolom és nagyjából akkora kockákra vágom, mint a húst. A paprikát és a hagymát is hasonló méretűre vágom, a fokhagymát megpucolom. Ennyi!
Fogok egy wokot és libazsírt hevítek benne, majd rádobom a húst és közepes erősségen sütni kezdem. Mikor már majdnem kész, megsózom, borsozom, hozzáadom a hagymát (aki sültebben szereti, előbb is hozzáteheti) és a préselt vagy apróra vágott fokhagyma felét. Mikor a hús elkészült, kiszedem egy tálra és alufóliával letakarva, melegen tartom.
A wokot kitörlöm és étolajat töltök bele, nem keveset. A legnagyobb, legerősebb fokozaton felforrósítom az olajat, beledobom a kockára vágott krumplit és sütni kezdem. Félidőben hozzáadom a paprikákat és tovább sütöm. Mikor elkészült, kiszedem egy papírtörlővel bélelt szűrőedénybe, és az olajat egy másik edénybe kiöntöm.
A főzőlapot közepesre állítom, a wokba egy kevés libazsírt teszek, beledobom a húsokat és a kolompért. Hozzáadom a maradék fokhagymát, megszórom egy teáskanálnyi (3-4 személyes adagnál) tandori fűszerrel, és folyamatosan mozgatva az ételt, pár perc alatt összepirítom az egészet, majd tálalom.
Ha csirke- vagy pulykamellből készítem, a hagymát rögtön hozzáadom, mert ezek a húsok nagyon hamar átsülnek. (A fokhagymát itt is a végén adom hozzá..) A hozzávalókat tetszés szerint bővíthetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a végén az ízek harmonizáljanak egymással. A hús és a burgonya arányát ízlésünk szerint bármelyik irányban változtathatjuk. Ha nincs wokunk, egy magas és vastag falú serpenyő is megteszi.
A steakfűszer, amit használok, egy saját, titkos keverék, aminek az összetételét elárulhatnám, de akkor meg kéne, hogy öljek mindenkit, aki elolvassa ezt a posztot. De jó lesz a bolti fűszerkeverék (vagy grillpác) is, azért ha lehet, sómenteset válasszunk. A tandori masala fűszer a nagyobb bevásárlóközpontokban (pl.Tesco) vagy fűszerboltokban, natúraboltokban beszerezhető.
A vega verzióhoz használhatunk grillezett zöldségeket (grillezés közben kenegessük fűszeres olajjal) a hús helyett.
Ha például egy kerti sütéshez nagyobb társaságot hívtunk, érdemes a krumplit félig-háromnegyedig megfőzni, így hamarabb készre sül, és nem kell sokáig várni a vendégeknek az adagjukra.
Ez az étel csak frissen jó, nem érdemes többet készíteni, mint amennyit megeszünk.

A végeredmény garantáltan nagyon finom. A pácolt, fűszeres-fokhagymás, puhára és szaftosra sült hús, a kívül ropogós, belül krémes krumplival, az édesre sült hagymával és paprikával, mindez megkoronázva a tandori fűszer egzotikus aromájával... Ez az egyszerű étel is különleges zamatokkal kényeztet minket.
Kísérőnek, mivel dominál benne a fűszer és a fokhagyma, száraz tokai furmintot ajánlanék, esetleg egy badacsonyi pinot grist (szürkebarát).
Ui.: Pályázatot hirdetek az étel elnevezésére!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 03:12:59
amúgy meg jó reggelt:)))
spájdernecc 2007.09.26. 05:05:35
maybach 2007.09.26. 07:38:02
Jónak tűnik, bár én reggelire valami könnyebbet szoktam. Mondjuk hideg libasültet lila hagymával.
tistedur 2007.09.26. 08:17:01
maybach,a hideg libasült is nagyon jó egy étel :)
eMM 2007.09.26. 08:40:37
maybach 2007.09.26. 08:43:20
Jó bizony, próbáltam. A lila hagyma pedig az összetartozást erősíti.
tistedur 2007.09.26. 08:52:14
meleg libatöpörtyű is jó a lilahagymával :)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.09.26. 09:37:48
Jó látni, hogy az élet megy tovább, Toma kajái, és a gombák..., a kert, és minden.
Annyira kedvesek vagytok, de ebből elég is.
Szóval küzdök, de még nem bízok, annyira.Apuval minden rendben, és én is jól leszek, talán egy másik életben.addig is olvasom a kalandjaitokat, már amikor 15percnél tovább is tudok valamire koncentrálni.
Azért nyugtassatok meg, hogy a hot-dog virsli(az izén tudjátok, amivel klikkelek), nem teskó gazdaságos.
Mindenkinek puszi hegyek!
Halvány Görény 2007.09.26. 09:51:53
Hahó marisell!
szedd össze magad és írjál ide is meg a kommentre is. (nem parancs)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.09.26. 10:01:40
szedegetem, de mindig szétgurul.bssza meg!
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 10:21:00
+Mindenki:)
maybach 2007.09.26. 10:21:17
Jó látni Téged!
( Ez ugye kicsit képzavar, de télleg jó, hogy időnként itt vagy )
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.09.26. 10:23:41
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.09.26. 10:25:54
spájdernecc 2007.09.26. 10:26:26
tistedur 2007.09.26. 10:28:25
jó,hogy itt vagy :)
maybach 2007.09.26. 10:36:49
Nem tudhatod milyennek látnálak. Úgyhogy ez csak feltételezés. Hamár, akkor inkább feltételezd azt, hogy örülnék.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 10:45:28
Én vmi elfajzott gyereked vagyok, gyűlölöm az egyetemet, ám nem fogok tőled elköltözni.
A galád partizánkodik, és még csak meg se tudom verni a kis piszkot. De én küzdök!
Középső tesóm hány éves?:)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 11:02:26
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.09.26. 11:05:32
Tist, hiányoztál.+MINDENKI, Jé-nek külön köszönet a lelki gondozásért.
Maybach, igaz.
Spájder, köszi, és mindenkinek, tudjátok, istennek, szüleimnek, a produceremnek, az adóhivatalnak, és főleg a rendőrségnek, hogy elvette a műszakimat - hah, hiszen lejárt - és így napi 3 órás buszozásra késztetett, és most már tudom milyen a való világ!na nem mintha...
Nadine dobozol???? mert Toma biztos alszik.
spájdernecc 2007.09.26. 11:13:09
legalábbis van egy ilyen szokása
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.09.26. 12:12:30
jó mulatság egy pánikbetegnek a tömött busz.
megyek.
legyen szép napotok.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 13:34:33
H.G. neked nem könnyű a kedvedre tenni:))) a paprika nagyon finom sütve, próbáld ki. sőt a következő posztban is lesz sűlt paprika:))
eddig egy ötlet az étel nevére:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 14:02:08
No mindegy. Toma, miért van az, hogy mindig akkor írsz gasztroposztot, amikor az utcán is hallani, hogy éhes vagyok??? Ráadásul meg kell várnom a táplálkozással az uramat, ami még minimum két óra. Ááááááá!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 14:30:15
maybach 2007.09.26. 14:43:17
spájdernecc 2007.09.26. 15:10:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 15:47:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 15:56:35
spájdernecc 2007.09.26. 16:03:42
nagy találmány, az ámerikaiak elmehetnek a rákba az ótvar kis barbekjúbarkácsolójukkal :)
toma a galériából 2007.09.26. 16:22:11
ez a szabatods megfogalmazása:))) szerintem csak az igazi a jó, a sok utánzat semmit sem ér, mert nem olyan egyenletesen osztja el a hőt, mint a boronatárcsa. valószínű az anyagában van a titok. arrol nem is beszélve, hogy sokan arra vetemednek, hogy sütés után kisurolják ezzel elcseszik a rajta képződött bevonatot.
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.26. 16:25:40
cyan 2007.09.26. 16:36:56
hazajöttem kicsit, mindjárt belevetem magam a város forgatagába. szerda van, asszem már múlt héten elkezdődött az ikonozás, úgyhogy ma megyek, folytatom a megkezdett művem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 18:09:30
Fiúk, és a magamfajta városlakó mégis hol szokott szert tenni egy valódi boronatárcsára???
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 18:19:49
ugy, hogy bemész egy boronatárcsa-sütő boltba, a plázában, és megveszed:)))
most nincs szezonja, de szívesen irnák erről egy posztot.(beszerzés, karbantartás, használat) sebaj, majd tavasszal!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 18:45:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 18:50:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 19:11:41
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 19:45:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 20:00:19
A pályázatra:
1. Talicskás-boronás aprópecsenye
2. Boronicska
3. Agronómus kedvence...
... meg a kőművesé
Szia, Am!:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 20:09:10
agronómus kedvence :DDD
eddig ez vezet:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 20:15:26
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 20:17:09
maybach 2007.09.26. 20:38:05
cyan 2007.09.26. 20:39:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 22:01:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 22:18:18
Szóval, csak annyit akartam még mondani,hogy megírtam a szombati posztot, úgyhogy ha nem halálozok el addig, akkor stip-stop, amúgy jó éjt!
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 22:19:56
A Bíbor folyók jó, csak kicsit zavaros.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.26. 22:24:06
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 22:57:30
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.26. 22:58:22
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.26. 23:54:00
amadea.freeblog.hu
Végetek van, mint a botnak! Álmatlan éjszakákat!:))) Pussz!
maybach 2007.09.27. 07:31:44
Ez így van. Sőt, bármilyen sok állat vesz is körül, mégsem vagyok az ilyesmiben perfect, de úgy tudom nem is lenne rá alkalmas. Inkább a száraz teveszar. Bár itthon viszonylag kevés a teve.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 08:48:27
maybach 2007.09.27. 08:53:57
Igen. Én is ezért vettem kenyérsütőt.
Meg még cigi is van Camel néven. Nekem az is büdös, igaz nem cigizek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:19:57
maybach 2007.09.27. 09:24:09
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:34:52
maybach 2007.09.27. 09:52:03
tistedur 2007.09.27. 14:03:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:14:53
tistedur 2007.09.27. 14:19:26
én szeretem a gyilkos féltégla-típusú rozskenyeret is..az egyik legjobb rozskenyér amit ettem,az az orosz,fekete formakenyér volt..:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:37:22
tistedur 2007.09.27. 14:54:53
nekem nincs kenyérsütő-gépem,ha kenyeret sütök,akkor az a régi,hagyományos módszerrel megy..:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:56:32
tistedur 2007.09.27. 15:03:30
pedig nem nehéz: a mostani alap:fél kiló teljes kiőrlésű liszt,fél csomag szárított élesztő,2 kávéskanál só,egy kávéskanál cukor és 3 dl. melegvíz..ezt összegyúrom és egy óra kelsztés után átgyúrom és megsütöm..és ennyi..:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:12:17
tistedur 2007.09.27. 15:29:06
:DD
Jé 2007.09.28. 19:32:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 19:37:34
Jé 2007.09.28. 19:42:05
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.28. 23:30:07
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.28. 23:34:38
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 00:13:44