Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

A derű kertje - sárga 2.

2007.09.29. 07:00 Nadine


A feledés kék órái után most a derű kertje következik, s az önfeledt nézelődésről vidám barátunk, a sárga gondoskodik, méghozzá kiszélesítve kissé a színkört, a krémszíntől egészen a narancsig.

Bizonyos nézetek szerint az irigység az, ami sárga, és ez abból a szempontból talán igaz is, hogy irigylésre méltó a sárga virágok gondtalan optimizmusa, és amikor igazán nekiindulnak, abból valami olyan energia árad, hogy a haldoklót is feltölti élni akarással. A narancsos, meleg árnyalatok lélekre ható pozitív hatását nem is részletezném, elég, ha a buddhista szerzetesek ruhájára gondolunk.


A sétát ezúttal kronológiai sorrendre építve, az egyik legkorábban nyíló hagymással kezdeném, nevezetesen a krókusszal. Ez a csöppség éppen akkor kezdi nyitogatni apró, de melegsárga szirmait a gyenge tavaszi sugarak felé, amikor már a falat kaparom a jó idő után, és számolom a napokat, hányat kell még aludni, hogy tényleg vége legyen a télnek.





Kb. egy hónappal később lendülnek akcióba a nárciszok, amelyek érdekes módon nagyon lassan szaporodnak nálunk, igaz, nem a hagyományos élénksárga változatokkal próbálkozom, hanem mindenféle krémszínű és csokros-bokros, nemes kisasszonnyal. Ő is egy ilyen hölgyemény. De azért laknak nálunk egyszerű polgárok is, némi ibolya-szomszédsággal.


 

A nárciszokat általában egy hét lemaradással követik a tulipánok, amelyek közül számtalan fajta megfordult már nálunk, de sajnos, az agyag előbb-utóbb szinte mindet felemészti. Próbáltam már nagy cserépbe is ültetni őket, de ott valahogy nem érzik magukat igazán otthon. Ennek ellenére képtelen vagyok az önmegtartóztatásra, és minden áruházi virághagyma-dömpingnek áldozatul esem. Az agyag eddig egy fajtával nem tudott végképp leszámolni, mit tesz isten, ez pont a legkisebb, legkoraibb Tulipa Tarda, amelynél az alig 15 centis száron egyszerre 4-5 virágfejecske nyújtózkodik az égnek. A másik krémszínű, de karcsú, magasabb száron ringó fajtát nem akartam az agyagos talajjal kínozni, hagymáit egyszerűen a balkonládákba ültettem el. Hát nem kikeltek egytől egyig? Rendes tulipánfiókák.

 

 


Ha már tulipán, akkor nem hagyhatom ki a kék kertnél is suttyomban felbukkanó Monte Carlo fajtát, még ő bírta legtovább az elsőnek ültetettek közül, legalább 4-5 éven át virágzott, igaz, egyre kisebb számban. Kinyílva teljesen eltűnik a tulipán jelleg, inkább jól fejlett tavirózsának nézné az ember.

 


 

A másik tulipán határeset ebben a színtartományban, de még ide tartozik. Fantasztikus átalakuláson megy át a bimbótól a teljesen kinyílt állapotig, szirmainak viaszos rózsaszínes külseje, némi zöldes beütéssel a szinte lángoló narancs belsőt leplezi. Régebben nem is nagyon tudtuk élvezni a látványt, szorgos kezek folyton benyúlkáltak a kerítés ritkás fémrácsai közt és letépték. Azóta gyarapodtunk egy új, zöldre pácolt fakerítéssel, így a dézsmálásnak egyszer s mindenkorra VÉGE!!!:)

 

    Ilyen tájt kezd őrült nyílásba az előző év (és minden év) januárjában áruházból összevásárolt, majd tavasszal kiültetett Primula. Szerintem a magyar neve sokkal szebb: kankalin. (Gusztustalankodás nélkül: Pri-mula, -bula, -kula… Mennyivel szebb a kankalin, akár egy női név!) Ez a kis csibész, amíg cserépben él, 1-2 hét – szerencsésebb napsütötte ablak esetén 2-3 hét – alatt hamar elvirágzik, levelei elfonnyadnak. Bezzeg, ha már kint töltött egy szezont! Évről évre egyre dúsabb, szabályos kis telepeket képez, és hónapokon át ontja a virágokat! Ha a naivabb fajták közé tartozik, még ősszel is nekiáll némi virágzásnak (most is van egy ilyen a kertben:))

 


    Hogy ne csak a virág virágokat méltassam a posztban, most jöjjön egyik kedvenc cserjém, amely minden létező évszakban szépséges, markáns, meghatározó. Ő a mahónia. Jellembeli szimpatikus vonásait kiegészítik a további jellemzők: 1. Nincs kártevője (hű, ez nagyon fontos tulajdonság!!!); 2. Nagyjából örökzöld (ez is!!!); 3. Szép és illatos a virágja; 4. Jópofa viaszos kék bogyótermése van (hopp, ez kimaradt a kék kertből…) 5. Nem muszáj, de metszhető (virágzás után érdemes visszavágni, ha kevés a hely, vagy unatkozik a kertész).

 

Hohó, hát majdnem megfeledkeztem a tavaszi derű egyik legtipikusabb képviselőjéről, az aranyvesszőről! Nem elírás, nem helyi kifejezés, őt így hívják. Ezt a képet direkt monitorháttérnek fényképeztem, egy tömény sárga energiabomba. Április környékén – főleg, ha hosszú volt a tél - rám is fér.

Az aranyeső virágja is sárga, csak az nem cserje, hanem fa, és arról kapta a nevét, hogy a virágok zuhatagszerűen állnak rajta, illetve lógnak róla.

 

Ez a szűziesen fejet hajtó, szépséges leányzó enyhébb tavaszokon már április elején felbukkan a sűrű levélzetből. A beszédes nevű sásliliom (Hemerocallis) korábban egy spirálfűz törzse elé ültetve próbálkozott, de az a fa valahogy mindig arra ingerelte a macskáinkat, hogy nekifutásból óriási hasasokat ugráljanak a sásliliom levéldzsungelébe.




Átültettem az aranyesőfácska alá-elé, ahol már nem piszkálják. 3-4 hét alatt alatt buja sereg csatlakozik az első liliom mellé, fantasztikus erős, fűszeres, nehéz illattal. A Hemerocallis jól beosztja idejét: egy virág egy  napig nyílik, de mivel egy száron 6-8-12 bimbó nő, hónapokig kitart a melegsárga pompa. Sőt: nekem enyhébb teleken is kivirágzott, igaz, levelek nélkül, rövid szárakon.

 

 

    Mire eddig eljutunk a naptárban, a vidám nevű cserjés pimpó (Potentilla) is felébred (mindig Csukás István jut eszembe – Cserjés Pimpó, a zöld ruhás manó betért a Fogadó a Lila Pereszkéhez nevű kedvenc kocsmájába, hetykén hátratolta sárga sityakját, és a pultra csapott: Hé, kocsmáros, egy korsó mézsört ide, de ízibe ám!…) Rajta sem találkoztam még kártevővel, mondjuk, a pókok eléggé szeretnek megtelepedni rajta, de a növényt nem bántják, és mivel maga a bokorka kb. 40 cm magas, én sem akadok bele a hálóba. Tavasszal szereti a jó erős visszametszést, hogy aztán mindenféle alakítás nélkül helyes gömböc formát vegyen fel, és a vacak talaj ellenére is egész nyáron ontsa szép, élénksárga virágait.

 

Hogy javítsak kicsit a sárga-narancs arányon, rakok ide egy képet arról az árvácskaszínről, ami az én csipkegalléros múlt századi lelki világomban a második helyezést éri el - mindig.




    Most pedig jöjjön egy olyan vitéz, aki elsősorban nem külsejével, hanem 8-10 méterrel távolabb is érezhető, mézes-bódító illatával tündököl a kertben, pedig gyalázatosan elintézem párévente (mivel rettentő erős folyondárokkal kúszik-mászik-terjeszkedik, majd' kidöntve a kerítést, drasztikusan vissza szoktam metszeni. Killer Nadine). Gyakran behallatszik az utcáról, amint a járókelők meg-megtorpanva kutatják-kérdezik, hogy honnan jön ez a finom illat? Hát a loncból.


    A paranormális jelenségeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül, ugyanis ezek egy egyszerű kertben is előfordulnak. Legalábbis nem találok más magyarázatot arra, hogy két cserepecske ligetszépe hogyan képes elárasztani egy-két év alatt az összes szegélyágyást, az egész kertet, a barátok kertjeit… Kipusztíthatatlan, kártevője nincs. Ha nem vágom vissza virágzás után, ősszel szép pirosra színeződik a lombja. Ha visszavágom, lesz hely más növénynek is.




Ő is az ír virágmagkeverékből született. Szerencsések ezek az írek!


 

 


ÉS MOST, LADIES AND GENTLEMEN, MEGÉRKEZTÜNK A RÓZSÁKHOZ. Végem. Annyi, de annyi képet kattintok el rájuk minden évben, mint az összes többi növényre együttvéve. Pedig még csak tanulom őket. Nem értek hozzájuk igazán és igen lusta kertész vagyok. De nem szövegelek tovább. Jöjjenek a képek – a sárga bokorrózsa; a krémsárgának árult, de valójában barackos-narancs tearózsa; a sárga futórózsa narancsos szegéllyel, a kecses formájó Golden Shower futórózsa, az egy helyben álló, de színét bámulatosan változtató angol nemes rózsa stb. Azért csak ennyi, mert nagyon visszafogom magam, meg a szerver sem bírná, ha igazán belemelegednék a rózsapakolgatásba.


 













































Most pedig jöjjenek az eddig méltatlanul kihagyott egynyáriak, ráadásul olyan fajták, amelyeket csak egyszer kell elültetni, mert aztán magjaik szétszórásával automata üzemmódra kapcsolnak, és emberi kéz beavatkozása nélkül szaporodnak, plusz a legnagyobb kánikulában érzik igazán jól magukat, amikor mindenki más tikkadtan vegetál. Egyetlen aprócska bibi, hogy ennek a kedves, napsütésszínű virágnak nem tudom a nevét. Egyszer elültettem, a zacskó elveszett, én meg tudatlan maradtam. De szép!

 



Fenti tulajdonságok tekintetében teljesen egyenértékű kollégája a porcsinrózsa (kukacvirág, de ez idétlen név egy ilyen bájos növénykének). Tarka-barka színkeverékeket lehet kapni, de ezen a képen egy szép sárga virít dézsában, egy törpeboróka aljnövényzeteként. Sosem vesztek össze.


 



Ezzel elérkeztünk a sárga-narancs tartomány utolsó képviselőjéhez, a krizantémhoz. Elég nehéz dolga van nálunk, mert nagyon szeles az időjárás errefelé, de amikor van egy kis nyugalma, így néz ki. Ráadásul októberben.


 


Azzal kellene zárnom a posztot, hogy sajnos, novembertől egészen áprilisig nélkülöznöm kell a sárga vidámságát, és mennyire hiányzik, de ez már jövőre nem lesz igaz: újra szereztem téli jázmint, ami olyan megszállott, hogy ha nem hasítanak túlságosan a mínuszok, már decemberben-januárban nyílik.:) Én meg jól lefényképezem nektek.

81 komment

Címkék: mánia kert nadine

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2007.09.29. 07:26:11

Bocs Nadine, de piszokul irigylem a kertedet
nálam azért még egy jóképességű sárga lakik, miszerint napraforgó kisasszony
igazából kvázikerítés és madáreleség a téli éhenkórászoknak, de azért igazi dísznövény is, megfelelő helyen :)

cyan 2007.09.29. 07:50:03

szépek a virágaid. aranyvessző bokrom sok van, szinte csak az marad meg. gyerekkoromban a kertünkben volt egy jópár, kinézve az erkélyről, ha láttam, h sárgán virít, tudtam, h menthetetlenül itt a tavasz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 08:15:10

Jó reggelt! Hé, kocsmáros, kávét ide, de ízibe ám! - mondta a Kockásfülű Nyúl, aki nem azonos jó ismerősével, Cserjés Pimpóval. Igaz, zöld fürdőköpeny van rajta, de nem manó, aki titokban bokor. Hanem korrektor-kézműves-kertész, aki újra elolvasva posztját, rájött, hogy a színét váltó nemes angol rózsa fotója végül kimaradt...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 08:28:46

Kedves Toma, Amadea vagy bárki, aki ért hozzá! Légy szíves cseréld le repülő hot dogunkat egy sárga, fecskefarkú lepkére! Az állatos kurzorok közt a 2. oldal 1. oszlopában van, egy dülöngélő zöld mackó alatt (meglepő módon Butterfly névre hallgat). Intézkedésedet előre is köszönöm!!!

Toma, köszönöm az órát!!!:)

maybach 2007.09.29. 09:43:27

Jó reggelt kívánok!
Lehetett volna ez egy jó kis darabolós, láncfűrészes, hullát kertben elásós poszt is.
Szerencsére nem az lett. Bár ki lehetett logizni.
Nadine!
Nagyon jó! A kert is, meg ahogy írsz róla az is.
A tulipánoktól és a rózsáktól egyébként is kész vagyok.

N.Zoli 2007.09.29. 09:43:45

A zölp pázsitból szinte rikít a sárga. Számomra ott kezdődik a tavasz, mikor megjelennek a pitypangok, meg a többi feljebb felsorolt, szép látvány a téli kopárság után.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 12:13:04

Sz. G., nekem valamiért az "afrikai" szó rémlik a nevéből, afrikai aranyvirág vagy ilyesmi, de ha leteszed a háromszoros nagyesküt a záporvirágra, elfogadom.

Maybach, köszi. Én is teljesen kész vagyok.

Zoli, nálunk is van rengeteg pitypang - imádja a kötött, agyagos talajt -, csak nem szoktam közelről fényképezni. De jövőre kivételt teszek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 13:01:50

nadine
látot, milyen hülye vagyok??!! tegnap félórán át nézegettem milyen kulzort tegyek be neked a virágos poszthoz, erre csak az állatost nem néztem meg. pedig a pillangó milyen kézen fekvő!:)))
nagyon teteszik a kerted.
egye fene, eljöhetsz hozzám, és ültethetsz pár nem ehető növényt:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 13:09:43

Szia, Toma!:DDD Kezdünk összehangolódni, látom. A következetes óraválasztásból egyből rájöttél, hogy szeretném, ha a kurzor is ehhez illene...:)

És azt hiszed, viccelsz, pedig ha egyszer összejön, hogy meglátogatlak/unk, biztos egy bokorral a hónom alatt állítanék be:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 13:11:04

Ez naggggggyon jó!!!! Te csaltad elő a mai nap eddig egyetlen mosolyát, köszönöm. Cserébe ezentúl mindig kérek egy, az adott színhez passzoló lepkét vagy bogárkát!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 13:25:00

Most megyek, befejezem az olívás órákat, aztán visszanézek. Tessék nekem szépséges, léleksimogató gondolatokat írni, mert kimondottan vacak napom van. És mivel már jó régóta teszek homályos, idegesítő célzásokat egy bizonyos kútban lakó, bizonyos békára, nem borzolom tovább senki idegzetét, csak annyit kérek, hogy ezentúl maradjunk a Nadine megszólításnál, ékezetek nélkül. Köszönöm a megértést.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 14:35:24

KOCKÁSFÜLŰ NYUSZIKÁM!
Ez egyszerűen gyönyörű! Eddig nem nagyon szerettem a sárgát, de a cikked hatására jöttem rá, milyen szép! Köszönöm!
Kérünk még sok ilyet! Sok puszi neked!:)))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 15:04:14

Mmmmccpppp!!! [Ez egy nagy puszi akart lenni:]
Most pedig megyek alkotni, ez a szép idő megihletett. Pá picinyeim (ha p.m. ezt is ellopja, az Ítélőtáblához fordulok).

maybach 2007.09.29. 17:12:52

Na jó napot. Annyi víz a világon nincs, amennyi a csónakomban volt. Egész kis vízivilág telepedett bele.
A sárga meg télleg szép. A rózsák mindenképp.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 19:01:37

látom, a szokásos hétvégi kommentelő kedv. mindenki alszik? vagy mi!
ha nadine, szépséges virágai sem vonzák a népeket, akkor ezentúl nem is teszünk be hétvégi posztokat:P

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 19:05:44

Toma, nem aludtam - pedig most is álmos vagyok! -, de már így is a fél életemet gépezéssel meg a "könyveléssel" töltöm.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 19:22:35

Nekem is igazolódni látszik a szomorkás feltételezésem, miszerint a kertbuzerancia csak engem és néhány vigasztaló kommentet vonz.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 19:30:47

Nadine, ez nem igaz! Én speckó - ha nagy leszek - nagyon szeretnék egy szép kertet!
Azért vagyunk ilyen kevesen, mert hétvégén az emberek nem a gép, hanem a másik villogó doboz előtt ücsörögnek...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 19:35:39

Értem én, hogy otthon az ember nem tölt annyi időt gép előtt, mint amikor dolgozni kéne;), csak annyit dolgoztam vele...:( Nem baj, ettől én még nem szeretem kevésbé a virágaim. Majd tartunk egy hosszabb szünetet, nem muszáj ennek hetente lennie.

maybach 2007.09.29. 19:48:25

Nadine!

Ez csak a hétvége sztem. A legtöbben irígykednek a kerted miatt, de mivel azt írtad a sárga nem az irígység színe most elbizonytalanodtak.
Tegyél bele egy-két politikust és rögtön sokan lesznek. Már ha hiányoznak.

2007.09.29. 19:51:18

Nadine, eszedbe se jusson abbahagyni!!!! Olyan jó olvasni, ahogy írsz és tényleg gyönyörűek a virágaid.
Én csak most értem haza, és látod, máris itt vagyok :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 20:03:44

Aranyosak vagytok, tényleg. De azt is tudom, hogy nem mindenkit kötnek le ennyire a "ződek", és nem akarok úgy írni, hogy csak udvariasságból kommentezzen a többség. Nem sértődöm meg rajta, higgyétek el, én már megszoktam a saját fejlövéseim.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 20:11:24

én igazoltan vagyok-nemvagyok mert paradicsomot főzök be:))) a maradék parijaimat leszedte és most finom szószt főzők belőle. ezzel molyolok már egy ideje:))))
nadine
legközelebb ird, hogy gyurcsány/orbán kerjéről van szó, garantált többszáz kommentelő:DD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 20:16:44

egyébként tényleg szívesen "alkalmaználak" kertésznek, mert bár nagyon szeretem a virágokat, a kertem meglehetősen puritán. nicsenek benne virágok, csak egy-két füszer, és paradicsom sziget.:)) meg gaz:((

2007.09.29. 20:16:49

szerintem meg pont ettől lesz kerekebb a kifőzde arculata. mindenki idehozza a fejlövéseit, a többiek meg elviháncolnak, eltémázgatnak rajta. egy idő után meg úgyis mindent szétoffolunk.
még egyszer kérlek, írjál még! :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 20:24:56

Nadine, hidd el, tudom, miről beszélsz; nagy nehezen "megszülöd" a művedet, erre senki...pl. amikor én verítékesen, Stein gyötrésével megalkottam a Keresztrejtvényes postot, erre egy (!!!) ember volt hajlandó megcsinálni. Ennek ellenére megcsináltam most a Társkeresőt, és megint egy ember nézte meg - ha hiszed, ha nem, ugyanaz...
A főnök mondta, hogy ne keseregjek, az alkotás öröme éltessen. Van benne valami...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 20:31:21

Rendben, abbahagyom a nyafogást. Vagy ahogy egy barátnőm szokta mondani: nincs több nyenyenye-nyünyünyü.

2007.09.29. 20:34:59

én egyszer olyat hallottam egy apuka szájából: kislányom, hagyd abba a nyígást! :))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 20:42:27

Ez nem nyafogás! Vkivel igenis meg kell osztani a problémáinkat, mert ha magnkba fojtujuk, betegek leszünk! Nem vicc! Úgyhogy a paraszti felfogásúak kapják be!

maybach 2007.09.29. 20:50:55

Am!
Ez a paraszti felfogás mit jelent?

2007.09.29. 20:52:26

ha már színekről van szó, ez nekem nagyon bejön:

youtube.com/watch?v=MFk6qX6fBZk

2007.09.29. 20:56:00

talán egyszerű mint a papírzacskó

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 20:57:20

Jé, belenéztem, és bár a szám jó, egyből az jutott eszembe, hogy csoda, hogy nem halt ki a 70-es években az emberiség. Én még nem láttam olyat, akinek ez a haj, ez a bajusz, egyáltalán ez a stílus jól áll. Konkrétan gusztustalanok így a férfiak.

2007.09.29. 20:58:46

sztem is, de amúgy nagyon viccesek. főleg az énekes mozgása volt érdekes :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 21:02:50

Retrofíling. És izzadságszag a nejlonzakótól.

2007.09.29. 21:07:15

én valószínűleg azért jöhettem létre, mert apu nem így nézett ki akkoriban...

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 21:11:01

"Jajkislányomtúlsokidődvanahelyetthogydolgoználbezzegazénidőmben." - típusú felfogás, booáááá.

cyan 2007.09.29. 21:13:40

jujj, ez rettenet :DDDD
Nadine, igen, irígykedem :PPPPP

cyan 2007.09.29. 21:20:39

amúgy mai napom: reggel állatorvos telefonált, oltani jönne. nagy nehezen összekapartam az oltási pénzt. utána bank, bolt. kis tespedés, vacillálás, menjek-e gombászni? győzött a lustaság :)
szembesülés a konyha állapotával: mosogatás, tűzhely takarítása.
diószedés, levelek zsákba gyömöszölése.
ebédfőzés, ami vacsora lett, tekintettel a késői kezdésre - és befejezésre
végre géphez jutottam, erre találtam egy blogon egy japán oldalt, papírból kivágható mindenféle figurával. boszorkányt kinyomtat, elkezd kivágni, ragasztani, közben teló:
itt állok a kapud elött, bejöhetek? falunk egyik nagy művésze, blablabla... vigyem haza :DD
vissza fog jönni :((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 21:25:28

Milyen állatot oltott? És hogy hogy ő telefonál, nem Te hívod?

maybach 2007.09.29. 21:29:52

Ez tök jó. Eddig engem csak az autó dílere hívott, hogy meg vagyok-e elégedve, meg hogy minnyá műszaki, ilyenek. A lónak is lejár a zöldkártyája? Vagy cicának, kutyának. Ez már a 21. század.

2007.09.29. 21:31:35

sztem a ló az abszolút környezetbarát, annak nem kell kártya

N.Zoli 2007.09.29. 21:32:37

Sziasztok felétek is hideg van, vagy csak én kezdtem el fázni? Lehet sok vért veszítettem. Úgy érzem itt az ősz és ez az esti hangulatomra biggyesztett egy nyomdát.

Ez a poszt annyira tavaszi, hogy már most sóvárgok utána, kábé félév és minden oké.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 21:33:47

a bazsalikomos-paradicsomszószok, alaposan bebugyolálva egy plédbe, pihennek, úgyhogy most én is pihenek:)))

cyan
akkor te sem unatkoztál ma:)))
nálam tegnap volt az állatorvos oltani a mázlit. ez volt a harmadik kör, még egy van, a veszetség elleni, aztán vége. összesen tizenhatezer...:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 21:37:35

A Drakula még csak egy óra múlva lesz az egyesen. Hol vesztettél sok vért, Zoli?

Hú, Toma, ne is mondd! Amikor januárban végigoltatjuk a kutyákat-macskákat, akkor úgy fizettünk 30-at, hogy csak a két kutya kapta meg a komplett oltásokat (veszettségi+kombinált), a macskák csak valami simát... Ezek szerint akkor olcsón megúsztuk?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 21:43:30

Az állatorvosnál mi már lassan bankszámlát nyithatnánk; emlékezetes eset, mikor a legkisebb macskánk beleharapott a békába, elkezdett habzani a szája...mármint a macskának, nem a békának...15 ezerbe került...

cyan 2007.09.29. 21:43:32

1 kuty + 1 macs = 7000
és ez csak a veszettség elleni. mert eddig mást nem kaptak. de oltási könyvük sincs. állatorvos naptárába feljegyzi, és jön, akár akarom, aká nem. ő már csak ilyen. erős a konkurencia, nem szabad elveszíteni a kuncsaftokat :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 21:48:55

enzoli nem reklámozza, de úgy történt, hogy a gárdista londonban, megelégelte a sok hülye turistát, és amokot futott a buckigham (vagy hogy írják) palota előtt. zolink nem volt elég fürge, így a fickó megszúrta a kardjával.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 21:51:41

Nem dicsekvésből mondom, de amióta Stefikutya szívbeteg (kb. 2 éve derült ki), azóta kéthavonta visszük injekciókúrára, ez 12-13 ezer körül van, a gyógyszerei kb. 7000 Ft-ba kerülnek két hónapra, és hogy örüljünk, nemrég megörvendeztetett némi tejcsatorna-gyulladással is, ami miatt még ivartalanítani is kellett, ez volt 25000. Ő egy az állataink közül, talált kutya. Már többet költöttünk rá, az elmúlt 4 évben, amióta hozzánk került, mint egy többszörös CACIB- és akármi győztes, pedigrés csodakutyára. Viszont hihetetlenül aranyos. Semmi pénzért nem adnám oda senkinek...:D

maybach 2007.09.29. 21:52:26

Vagy megharapta, de nincs vész. Tudtok állatorvost, így őt is beolthatják.
Majd megírja, hogy mennyi kutyát vagy macskát számoltak étre.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 21:53:24

amadea
mi került abban tizenötbe. drazsé renszeresen eljátszotta ezt, míg kicsi volt, amikor először fehívtam az állatorvost, azt mondta hagyjam hagy habozzon, majd elmúlik. és így is történt:))

2007.09.29. 21:55:32

basszus, ezek nagyon durva dolgok! ezek után a férjem 15e forintos foghúzása olcsó volt...

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 22:02:41

Fasztudja, Toma, de a macskáim egészségért bármit, és ha a régió legjobb, legállatbarátibb állatorvosa azt mondja, hogy vigyük be, akkor mi visszük...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 22:03:33

És mi még olyan dokikhoz járunk, akik azonkívül, hogy nagyon komoly szakmai tudással rendelkeznek, irtó rendesek, egy csomószor nem kérnek pénzt (pl. ha kontrollra viszem a kutyát, vagy csak receptet írnak stb.), pedig MÉG A TÉVÉBEN IS MINDIG BENNE VANNAK. Őket hívják rendszeresen az RTL klubba szakérteni. Bizony.
A többi állatorvos a környéken vagy háromszor ennyibe kerül, vagy csak fajtiszta állatokkal foglalkoznak normálisan. A keverék nekik nem páciens.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 22:06:54

Jé, állatorvoshoz jár a férjed fogat húzatni? Akkor tényleg sok a 15 ezer...

2007.09.29. 22:13:00

:))))) nem, emberdokihoz

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 22:18:32

Még szerencse. Régen nem sok választotta el a kettőt egymástól.

maybach 2007.09.29. 22:19:45

Csak csendben jegyzem meg, hogy egy ismerős az állatorvos barátnéjával beszéli meg a család gyógymódjait. Még élnek.
Állatorvosnak pedig nagyon veszélyes lenni. A híradóban volt egyszer mikor a tigris jól kiszabadult. A rendőrök simán lelőtték. Az orvost.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 22:33:03

Van olyan, hogy tőlünk sem kérnek pénzt, egyszer meg felajánlották, hogy "tévésztárt":)) csinálnak az egyik macskánkból beee!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 22:38:21

Na, akkor dicsekedjünk! Egyszer volt, hol nem volt egy fiataloknak szóló magazin, amiben csináltak egy képregényszerűséget egy családról, csak ezek nem rajzolt, hanem fényképezett figurák voltak. Olyan Al Bundi família jelleg, magyar viszonyok közt, panelben stb. És az én akkori kutyám (Bogi), meg Szütyi cicám volt az állatszereplő. Én magam is meglepődtem, milyen szinten szót fogadtak az instrukcióknak, pedig egy halom vadidegen ember közt kellett mindenféle hülyeséget csinálniuk. Ment nekik. Nnnnaa???

2007.09.29. 22:46:43

nahát, le is vagyunk ám nyűgözve! ennyi tévésztárt...! :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 22:54:57

engem meg egyszer gyíkká változtattak!!


...de már elmúlt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 22:56:42

namármegint kezd szarakodni a szélessáv. lehet hogy be kéne tennem a holnai posztot amíg lehet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 22:58:06

Bizomány!!!:)

Úgyhogy, Toma, Mázlit és Drazsét minimum le kell festened, hogy ők is fennmaradjanak az utókor számára.

Kedves mindenki, elmentem az m1-en Drakulát nézni. Olyan szereposztás van, hogy nagyon érdekel, pedig már láttam, viszont olyan fáradt vagyok, hogy tuti belealszom, pedig itt reklám sincs. Úgyhogy jó éjt mindenkinek, Toma holnap finomat főzzél (mint mindig)!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.29. 22:59:34

Amúgy meg úgy látom, itt mindenki fejből löki a Gyalog-galoppot. Na. Akkol mentem Galy Oldmanhez, és Winona Lydelhez.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.29. 23:03:37

Nadine, rá tudnék kontrázni, de személyes információt nem szivárogtatok ki.:))))
Gary Oldman meg randa a kék szemcsijében.

2007.09.29. 23:04:15

jó éjt Nadine, meg jó szórakozást

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 23:12:27

vigyázz nadine, ha bealszol és vámpírossat álmodsz...:)=

na én meg összebarkácsolom a képeket a poszthoz.

de még visssszatérek:)=

N.Zoli 2007.09.29. 23:24:53

A gárdistával még én jófej voltam.
előttem egy gyökér nő, egy macival bábozott a válla fölött, ezt már nem bírta rezzenéstelenül és oldalra sandított, egyből vezényelt magának egy pihenjt, kilépett, ment három métert, majd visszaállt. Gondolom mikor vége a melónak akkor így beszélgethetnek: A faszom kivan az összes túristával, egyszer az egyiknek átharapom a torkát, ráadásul a jövőhéten megint ugyanitt leszek őrségben.

Nadine
Winona a legjobb.

Nekem nincs állatom úgyhogy nem szerepelt tévében sem, de elkezdek már gondolkodni, hogy így, vagy úgy hányszor voltam már tévben, rádióban, újságban. Például tapsoltam egy Ki Nyer Ma felvételen és büszke voltam rá, hogy a saját tapsom is a közénségtaps részeként kiment egyenes adásba:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.29. 23:41:36

de szar szinkronnal a drakula!

enzoli
bértapsoló az kereset szakma??:DDD
bár megjegyzem, a tévében a megasztár meg a hasonló műsorokban mikor a publikum megpróbál ütemre tapsolni... szinte fizikai fájdalmat érzek sokszor. a dáridós sramli ütemet, ami bevésődött az agyukba, erőszakolják rá a zene ütemére broooáf! bértatapsoló szakma, mégiscsak kéne:)))

N.Zoli 2007.09.30. 00:02:42

Okleveles bértapsoló vagyok kéremszépen, 25 éves szakmai múlttal, már nagyon elit helyeken is tapsoltam, erre tele van minden kis mitugrászokkal, akiknek a seggén még a tojáshéj.

Itt is mikor fellépett a Molnár Dixiland, hátul ültek a rendezvény szervezők és ők kezdték el a vastapsot és addig csinálták, még rá nem álltak a többiek. Az ilyen annyira rossz, ráadásul maga a vastaps is az őrületbe kerget, főleg mikor ülsz valami nézőtéren és mindenki nyomja, és érezd magad kínosan, hogy nem csinálod ekkor minden lelkesedés és erő nélkül, ritmusra összeérintem az ujjbegyem 3*, holott egyesével folytanál meg minden vastapsolót. Valaki még fejmozgást is visz bele és vállból nyomja. Ja meg az ilyenkor befüttyentők hehe. Meg a diszkókbanfütyülő parasztok. Megy az általuk jónak vélt szám és belefüttyentenek egy éleset. Néha rokonszenvezem az ámokfutókkal, géppistát ide.

N.Zoli 2007.09.30. 00:08:40

Ja, majdnem kihagytam az ún "vasfüttyött". Na ez az, amit nyomnak a parasztok a diszkóban, ütemrte füttyentenek, amúgy legényesen.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.30. 00:13:16

Én nem várok tapsra, hanem megyek alukálni. Jó éjt!

N.Zoli 2007.09.30. 00:46:42

Na, eltolom a bicajt én is, helló.
süti beállítások módosítása