
Alapja, a bulgur (más néven búzatöret) nem más, mint zöld búzaszemek gőzölve, szárítva és törve. Nálunk is kapható, főleg a nagyobb élelmiszer-áruházak bioétel-polcain dugják el. Az előkészítésére két „iskola” létezik. Vannak, akik vízben megfőzik, mint egy tésztát vagy a rizst, mások egyszerűen hideg vízbe áztatják fél órára. Én utóbbit javaslom, mert így megmarad a bulgur kellemes, kissé diós íze, és az állaga (al dente) is jobban illik a salátához.

- 2 csésze bulgur
- 2 csomag petrezselyem
- egy csomag friss menta
- 2 közepes lilahagyma
- 5-6 paradicsom
- 1-2 citrom leve
- 1,5 dl extraszűz olívaolaj
- 1-2 chilipaprika (ízlés szerint)
- só, bors, koriandermag (elhagyható)
A bulgurt beáztatom két-háromszoros mennyiségű vízbe, és fél-egy órát állni hagyom. A petrezselymet és a mentát felaprítom, a hagymát durvára felkockázom. A paradicsomot négybe vágom, kiszedem a magját és az egész belsejét, majd a húsát szintén felkockázom, nagyjából akkorára, mint a hagymát. Fél tk. koriandermagot, ugyanannyi egész borsot és egy-két szárított chilit a mozsárban összetörök. A citrom levét egy kisebb, zárható üvegbe öntöm, hozzáadom az olívaolajat (1:3 arányban) és az összetört fűszereket, sózom, majd az üveget lezárva, alaposan összerázom.
A bulgurról leöntöm a felesleges vizet, és egy nagyobb salátástálba teszem. Hozzáadom a hagymát, a zöldfűszereket és a paradicsomot, majd két villa segítségével összekeverem. Az öntet felét ráöntöm, újra átforgatom, majd a maradékot adagolva, keverve és kóstolva alakítom az öntet és a saláta arányát. (A lényeg, hogy ne ázzon az öntetben, de azért minden szemet vonjon be.) Ha kell, még egyszer megsózom, és kész.
Tippek és tálalás:
A tabbouleh frissen a legjobb, de azért jól lezárva a hűtőben másnapig eláll.
Az alapanyagok arányain lehet változtatni saját szájunk íze szerint, vagy akár mást is adhatunk még hozzá. Grillezett cukkinit, mazsolát, csicseriborsót, pácolt citromhéjat, újhagymát, olívabogyót, fetasajtot stb. (Azt javaslom, először készítsétek el a leírt recept alapján, azután a következő már alakítható tetszés szerint.)
Ez a saláta remekül passzol például grillezett kecskesajthoz, húsokhoz vagy halakhoz. Természetesen önálló (vega) fogásként is megállja a helyét, a Közel-Keleten is többnyire így fogyasztják.
Igazán ajánlom az elkészítését azoknak, akik még nem ettek tabbouleh-t, mert ez egy újabb felfedezőút az ízek világába. A petrezselyem és menta friss-zöld ízei, a hagyma karakteres zamata és a bulgur diós aromája keveredik a pikáns-csípős öntettel. Az egész így együtt egy kellemes, egzotikus, mégis ismerős ízkombinációt alkot.
Önálló ételként, esetleg grillezett kecskesajttal, csirkemellel fogyasztva, egyértelműen egy palack fiatal és friss, üde savakkal rendelkező Sauvignon Blanc (mondjuk, bátaapáti) a legjobb választás.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 03:43:34
spájdernecc 2007.10.17. 07:41:45
biztos ami zicher: jó reggelt, jó kávét!
maybach 2007.10.17. 07:44:54
Megérte felkelnem.
Egyre erősebb a gyanum, hogy Nagy Sanyi reinkernációja vagy.
Várom mikor indulsz délebbre és keletebbre.
cyan 2007.10.17. 07:45:22
az elöbb nem tudtam belépni a passal :(
KÁÁÁÁÁÁVÉÉÉÉÉÉÉÉÉ
spájdernecc 2007.10.17. 08:07:05
- azt olvastam :lelépni a pasassal :)
amúgy fűszerillatú jó reggelt!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 08:15:52
tistedur 2007.10.17. 08:25:29
én megpróbálkoztam az újbóli belépéssel,de nem engedett az inda :( marad a betű/szám beirogatás..
Toma!
ez a kaja igazán jól hangzik :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 08:27:56
Ez a kaja már megint annyira király, hogy komolyan elkezdtem gondolkodni Toma röpke meglátogatásán. És azon, hogy el kéne döntenünk, mit főzzön nekünk. Az egy hét alatt, amit ott töltünk, és még szerencséje lesz, ha csak annyit.:)
cyan 2007.10.17. 08:36:23
tistedur 2007.10.17. 08:50:31
mert ettől elmúlik a novemberi hangulat :)
spájdernecc 2007.10.17. 08:53:24
ha nem lenne elég ...
maybach 2007.10.17. 09:03:24
Ver a víz. Tegnap még volt két hetem az októberből.
Kellett a macit emlegetni. Ilyen mélyen mégse alhattam.
cyan 2007.10.17. 09:29:37
na, milyen ötlet?
:DDDD
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 09:45:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 09:48:23
Cyan, én már megmondtam, mit akarok: Toma adoptáljon engem. Ott nincs vita, ki tart el kit. És ki etet kit.
Amadea, Te mit csinálsz itt hajnalok hajnalán?
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 09:52:00
Ha valamit nem tudok kiolvasni, szólhatok?
spájdernecc 2007.10.17. 09:59:56
egyébként az egyik kedvencem nekem is a swing-korszak.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 10:08:20
Na, Spájder, akkor én most ünnepélyesen beszarikálok. Testvérem!:)
N.Zoli 2007.10.17. 10:33:37
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 11:05:47
És flveszem a piros cipőkét!:)=
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 11:21:22
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 12:15:41
nekem is indapassolnom kellet, hajnalban, mikor a posztot betettem. valami miatt törölte az összes IP-t.
maybach 2007.10.17. 07:44:54
inkább julus ceasar, egy ideig itáliában időztem, és most jönnek a provinciák.
enzoli
a görög konyha is sorra kerül:)
...miért van az, hogy a swing és a step, csak fekete-fehérben élvezetes. multkor láttam egy szinezett kópiát, egy swing versenyről a negyvenes évekből, nem volt az igazi.
N.Zoli 2007.10.17. 12:25:14
A fényképeknél például a portrék ff-ben a legjobbak. Nem terelik el a figyelmet a lényegről a színek. A természetfotózás viszont csak színesben elképzelhető, ellenben van egy Central parkos ff sorozatom, ami nagyon jó. Télen készült, így jobban üt a ff.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 12:27:13
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 12:41:19
ha fényképről festek, mingíg ff. fotót használok, mert úgy jobban érvényesülnek a tonusok finomságai. főleg figurális témánál.
N.Zoli 2007.10.17. 12:58:16
N.Zoli 2007.10.17. 12:59:31
maybach 2007.10.17. 13:11:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 13:48:15
maybach 2007.10.17. 14:17:44
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.10.17. 14:53:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 14:54:22
N.Zoli 2007.10.17. 16:48:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 18:54:49
ki volt az aki ezt kitalálta??!! álljonelém! hogy egyenesedne ki az EKG-ja!
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 19:11:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 19:22:51
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 19:40:47
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 19:46:18
Jó estét.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 19:50:05
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 19:54:51
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 19:56:22
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 19:56:24
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 19:59:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 20:04:45
Gerle, volt már valaha "szaftos" társalgás a Kifőzdében?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 20:16:07
mázli ügyben, azért reménykedtem.
most néztem gordon ramsayt:DDD azt mondja az egyik szakácsnak a szószára: -basszus! ez mi a szar? ezzel aszfaltozni lehet!
a következő kép: ramsay egy az étterem előtti kátyuba önti bele a szószt. :DDDD
maybach 2007.10.17. 20:24:03
Ma mindenképpen megérdemled a tejbepapit. Folytassam?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 20:27:24
Maybach: Folytasd!:)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 20:32:43
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 20:33:23
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 20:43:04
Nem mintha alkoholista lennék de annyival jobban meg lehet ismerni az embereket közben, meg az istenadta kreativitás is szárnyal tőle, nomeg a hímnemű tinédzserek közismerten nem erős önkontrollját, erkölcsi érzékét meg a satöbbi Ismerd meg önmagad! prospektusokban szereplő hangzatos kifejezéseket a nemes nullához igazítja. Hogy önpéldával járjak elől nemrég (ez azt jelenti hogy az utóbbi egy hónapban valamikor) azzal szórakoztattam magam hogy hogy a buszon hazafelé, unalmam előzve, az Ein Volk, ein Türkentaube, ein Vogel! szlogent skandáltam az ablakon kifele és nem éppen suttogva. Egy páran üvöltöttek hogy "megsúrúnk geci!!" páran karlendítettek lentről, a nyugdíjasok igyekeztek beleolvadni az ülés rejrőszínébe(ami azért olyan hogy a katonaság könnyebben elrejthesse a susnyásban ha kell) az egérfejű buszvezető pedig rezignáltan nézett ki az ablakon, vagy látott már durvábbat, vagy kómában volt vagy droid volt a szentem.
Ettől a pár sortól jöttem igen költői hangulatba:
Ez szertartás
Komoly ünnep mindig nekem
Ne siesd el!
Éld át minden percét velem
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 21:27:15
gerle
nagyon elbambulhattál azon a buszon, hogy nem vetted észre, hogy azt kiabálják, "megkúrunk geci!!" a rózsszín biblia sem tünt fel amivel hadonásztak? a karlendítők, pedig az út mentén áldogálva, tojást osztogattak az éhező felvonulóknak, sípolással felhívva magukra a figyelmet.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 22:02:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.10.17. 22:03:17
Jé 2007.10.17. 22:07:20
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 22:15:58
Jé 2007.10.17. 22:23:26
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 22:29:40
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 22:44:08
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.17. 22:56:51
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 23:08:09
nagyon örülök:)
a többieknek! remélem nem gondoltátok, hogy csak úgy a vakvilágba irogatom a gasztroposztokat. csak úgy szórom szét frutti helyett a tehetségemet, ezért év végén vizsga lesz. mindenki jelenkezik nálam egy olasz menüsorral, az el nem készülő szakácskönyvemből. úgymint előétel, első fogás, második fogás, saláta.
jé, neked bevéstem egy ötöst! a többiek kapják össze magukat!
Jé 2007.10.17. 23:13:28
azért ne gondold, hogy helyetted fogjuk megírni az egész menüsort. azt te már beígérted korábban... :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.17. 23:15:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.17. 23:32:41
affene a memóriádba!:)) látom már, hogy ettől a felelőtlenül tett igéretemtől, nem szabadulok egykönnyen...
cyan 2007.10.17. 23:34:30
én csak belinkelem ezt:
tomakonyha.blogspot.com/
és kész a menűsor :D
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.10.18. 00:04:09
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.10.18. 00:33:22
cyan 2007.10.18. 08:04:33
Jé 2007.10.18. 19:36:04
ha akarod, ezennel feloldozlak, arról írsz, amiről akarsz. ma este nagylelkű vagyok.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.10.18. 21:13:35
ez igazán kedves tőled:)