Fish & chips - ahogyan én szeretem

Mostanság éppen a karácsonyi menüt tervezgetem, járom a boltokat, és várom az ihletet. A karácsonyhoz általában hozzá tartoznak a különféle halételek. Habár mi, magyarok nem vagyunk nagy halevők, de azért ilyenkor sokak ünnepi asztalára kerül belőle. Sajnos, az én családomban senki sem szereti a halat rajtam kívül, így nálam ez a fogás kiesik. Viszont folyamatosan motoszkált az agyamban, hogy ennék már valami halat mostanság. Ha pedig hal, akkor legyen az egyik kedvencem, a fish & chips.
Azért is esett erre a választásom, mert a fagyasztóban volt egy zacskó tőkehalfilé, és a fish and chips egyike azon kevés halételeknek, ami fagyasztott halból elkészítve is jó.
Lakóhelyemen a friss tengeri hal beszerzése sok macerával jár, és némi előre tervezést is igényel, ezért néha-néha ráfanyalodom a mélyhűtött tőkehalra. Persze, némi trükközést igényel a dolog. Először is, a halat nem szabad gyorsan felengedni, hanem a mélyhűtőből a normál hűtőbe áttéve, lassan, egy-két nap alatt kell kiolvasztani. Ezenkívül az is jót tesz neki, ha a fagyasztóból kivéve, egy mély tálba teszem és annyi tejet öntök rá, hogy ellepje. Ebben a tejben hagyom felengedni, így elveszti a mélyhűtéstől keletkező mellékízét, és lágyabb, kellemesebb aromája lesz.

Hozzávalók négy személyre:
- 6-8 tőkehalfilé (kb. 1 kg)
- 1 kg sütni való burgonya
- 1 kg mangalicazsír (vagy étolaj)
- 20 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 üveg sör
- fél citrom
- só, bors
- Fokhagymás majonéz
Előkészületek:
Kezdésnek elkészítem a sörtésztát. A tojások sárgáját és fehérjét különválasztom. A sárgáját a liszttel összekeverem, és annyi sört öntök hozzá, hogy sűrű palacsintatésztaszerűséget kapjak. Megsózom, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatom a tésztába. Félreteszem pihenni.
A halról leöntöm a tejet, kicsit kinyomkodom. Egy papírtörlővel leitatom róla a nedvességet, majd nagyobb falatokra vágom. (Lehet egyben is sütni a filét, de én jobban szeretek 3-4 darabra vágva, nagyobb falatokat készíteni.) A halat megsózom és egy kis citromot csepegtetek rá.
Elkészítem a fokhagymás majonézt, aztán a hűtőbe teszem, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek.
A krumplit megpucolom, és hasábokra vágom.
Elkészítem a fokhagymás majonézt, aztán a hűtőbe teszem, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek.
A krumplit megpucolom, és hasábokra vágom.

Elkészítés:
Egy magas falú serpenyőben vagy wokban felmelegítem a zsírt, a közepesnél egy kicsit erősebb (kerámialapon 6-os) fokozaton. Megsütöm benne a burgonyahasábokat, majd egy papírtörlővel bélelt tálba teszem, sózom, és melegen tartva félreteszem.
Ezután a zsírt átszűröm, visszateszem a wokba, és a legnagyobb fokozaton felhevítem. A haldarabokat belemártom a sörtésztába, hogy mindenhol bevonja őket, és forró zsírban, pár perc alatt aranybarnára sütöm.
Ezután a zsírt átszűröm, visszateszem a wokba, és a legnagyobb fokozaton felhevítem. A haldarabokat belemártom a sörtésztába, hogy mindenhol bevonja őket, és forró zsírban, pár perc alatt aranybarnára sütöm.
Tippek, tálalás:

A sült krumplihoz érdemes kifejezetten sütéshez való burgonyát választani. Ha valaki nem ismeri a burgonyafajtákat, akkor az előrecsomagolt fajtából a „C” típusút vegye, az jelzi, hogy sütéshez való. A színe általában sárga.
Szerintem ez az étel zsírban sütve a legfinomabb, de ha valakinek ez túl durva, olajban is elkészítheti, úgy is kitűnő.
A legstílusosabban úgy fogyaszthatjuk, hogy egy londoni parkban, egy padon ülve, újságpapírból csipegetjük, egy kis ecetes uborka kíséretében. Most azonban meg kellett elégednem annyival, hogy otthon, egyszerűen tányérból, fokhagymás majonézzel ettem, és a tengeri halakhoz nekem remekül bevált, Mőcsényi Zöldvertelinit kortyolgattam hozzá.
Így sem volt rossz!
Az utolsó 100 komment: