Merem állítani, hogy Békés megye három szlovák településében (Békéscsaba, Szarvas, Tótkomlós) készülnek az országban a legfinomabb kolbászok. Ezt már említettem itt, szerintem többször is:). Hozzánk legközelebb Tótkomlós van. Ott készült a kép hétvégén, egy disznótor kolbászterméséből.
Egy tipikusan helyi étel a Csíramálé:
Hozzávalók
1kg búza
0,5 kg cukor (hanyagolható, lehet kevesebbet is)
víz
liszt
Félóráig áztatott, leszűrt búzát tepsibe kell tenni. Vizes ruhával le kell takarni, majd szárazzal lefedni. Ezután 4-5 napig csíráztatjuk kábé 4 cm-es csíráig (zöld nem lehet) reggel és este 2dl vizet rá kell locsolni és a ruhát újra kell nedvesíteni. Majd húsdarálón le kell darálni, utána 2,5 liter vízzel kimosni, aztán kinyomkodni, levet átszűrni. A cukrot bele kell keverni a lébe, egyébként helyből édes a búzacsíra. Kicsinyenként kell lisztet hozzáadni, addig még a felemelt kézről nehezen szakad le a tészta. Az aljához el kell különíteni agy keveset. Liszttel nyújthatóvá kell gyúrni az alját, majd 0,5 cm vastagon a tepsibe kell rakni, úgy hogy a szélét fölhajtjuk. A többi masszát kétujjnyi vastagon pakoljuk, barnás színűre sütjük, kábé 3/4 óra alatt készül el. Hidegen fogyasszuk!
Hozzávalók
1kg búza
0,5 kg cukor (hanyagolható, lehet kevesebbet is)
víz
liszt
Félóráig áztatott, leszűrt búzát tepsibe kell tenni. Vizes ruhával le kell takarni, majd szárazzal lefedni. Ezután 4-5 napig csíráztatjuk kábé 4 cm-es csíráig (zöld nem lehet) reggel és este 2dl vizet rá kell locsolni és a ruhát újra kell nedvesíteni. Majd húsdarálón le kell darálni, utána 2,5 liter vízzel kimosni, aztán kinyomkodni, levet átszűrni. A cukrot bele kell keverni a lébe, egyébként helyből édes a búzacsíra. Kicsinyenként kell lisztet hozzáadni, addig még a felemelt kézről nehezen szakad le a tészta. Az aljához el kell különíteni agy keveset. Liszttel nyújthatóvá kell gyúrni az alját, majd 0,5 cm vastagon a tepsibe kell rakni, úgy hogy a szélét fölhajtjuk. A többi masszát kétujjnyi vastagon pakoljuk, barnás színűre sütjük, kábé 3/4 óra alatt készül el. Hidegen fogyasszuk!
Itt helyben kapható minden zöldségesnél és kisboltban.

Orosházi népi édesség. Orosháza helyén volt már település a tatátjárás idején, azt lerombolta a tatár.1744-ben az Evangélikus vallásuk miatt elüldözött zombaiak(Dunántúl), alapították a várost. Valószínű ők hozhatták magukkal a receptet, mert a környékünkön csak Szentesen ismerik, de ismert még a Dunántúlon.
Kétféle ember van, az egyik imádja, a másik meg ki nem állja. Nekem nagyanyám minden évben csinál egy nagy tepsivel. Korábban nem szerettem, most évente egyszer megeszem jóízűen. Kapható télen minden zöldségesnél és a legtöbb kisboltban. A biokajások körében is népszerű ez a kis népies kaja. Valószínűleg nagyon egészséges is.
A csomagolás címkéje, egy helyi Bt. készíti, de sokan háznál is megcsinálják.

Valaki a szélét kedveli, valaki a közepét, ha kértek ilyet boltban, mindig többet pakolnak ki, hogy tudjál válogatni. A képen szereplő csíramálét a poszt kedvéért vásároltam, és jóízűen elfogyasztottam. A legtöbb helyen 200FT:)

Ez az egyetlen étel, amiről elmondható, hogy tipikusan orosházi.
Benikuty 2007.12.16. 07:35:12
Kolbászt én is szoktam Csabai módra, meg cigánka is szuper.
Csíramálé. Bővebben? Ides fiam, kapol nyakast:)))
cyan 2007.12.16. 08:51:39
én Dévaványán vágok disznót, semmi különös faxni nincs, nem volt eddig vele, kolbász is kb ezt tükrözi. ZOLI, ha van jó kolbászrecepted, megoszthatnád velem!!! két ünnep közt megyek, addig a hozzávalókat be tudom szerezni (belet már megrendeltem az itteni hentesnél)
cyan 2007.12.16. 08:54:59
Benikuty 2007.12.16. 09:08:08
Én ezen annyit változtattam, hogy paprika 20 dkg amiből 6 a csípős, és a só 20 dkg. Vagyis kissé kimélő változat.
A füstölést megfelelő instrumentum hiányában én profira bízom. Biztos van ilyen közeledben.
Benikuty 2007.12.16. 09:17:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 09:30:21
Lehet, hogy csak én éreztem befejezetlennek, de Zoli is azt ígérte, ír hozzá a három és fél soron kívül is.
Jó reggelt.
cyan 2007.12.16. 09:37:38
Jé 2007.12.16. 09:40:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 09:46:12
Akkor érthetően is leírom.
Zoli írt egy háromsoros "posztot" egy képhez, majd kérlelésemre megígérte, hogy kibővíti és kiegészíti a máléval is. Azóta eltelt pár nap, és fel is került néhány újabb kép, de szöveg még nem. Toma meg úgy érezte, jó ez így, és bármilyen egyeztetés nélkül kiélesítette mára a még mindig megíratlan posztot.
Mintha kicsit egyoldalú lenne a kommunikáció a Kifőzdében mostanság, nemde?:)
Benikuty 2007.12.16. 09:53:16
Amúgy a lényeg, a füst legyen hideg, és származzék keményfából. Pl. akác, tölgy...Idő: 4-6 nap.
Jé 2007.12.16. 10:00:20
én most jobbra el. sajnáljatok légy szíves, mert megyek karácsonyi vásárolni! semmi kedvem a sok emberhez
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 10:02:37
cyan 2007.12.16. 10:12:59
maybach 2007.12.16. 10:21:46
Kiderült megint mekkora hóhányó vagyok.
A kolbászkészítés azért jó, mert mindenki ért hozzá, jókat lehet veszekedni és majnem mindig ugyanolyan lesz. Kívéve, ha nagyon be van már állva a csapat.
Füstöléshez akác, tölgy, stb. fűrészpor kell. Mert az nem ég, hanem füstöl.
fullmoon 2007.12.16. 10:33:17
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 10:45:47
levél mingyá!
kávé van és hideg...
kolbász családi okokból Szarvason. és pazarrr...
és most magamhoz térek, ébredek....
(férjem hol van???)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 10:46:59
Benikuty 2007.12.16. 10:50:03
Minőség tekintetében vannak referenciáim:)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 10:54:56
Melyikre írjak levelet?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 11:00:42
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 11:14:45
meg álmos....
Benikuty 2007.12.16. 11:25:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 12:18:17
nadine
a zoli posztja már négy napja bent volt, és várt arra, hogy élesítsék. mára nem volt poszt így betettem. arról nem volt szó, hogy még barkácsol hozzá:))
ha zoli akar majd ír hozzá kiegészítést, vagy egy új posztban bevezet minket a csíramálé rejtelmeibe.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 12:32:43
Benikuty 2007.12.16. 12:33:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 12:43:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 12:53:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 13:10:57
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 13:11:08
cyan nincs?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 13:12:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 13:31:28
bakker! micsoda szinészek adják a hangokat!
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 13:46:30
majd nyáron:)))
N.Zoli 2007.12.16. 14:13:55
N.Zoli 2007.12.16. 14:19:16
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 14:23:30
szia dráááága....
sok hülye vevő?
N.Zoli 2007.12.16. 14:49:12
Kolbászreceptet meg nem mondhatok, mert utána meg kell ölnöm benneteket. De ez nem igaz csak vicceltem, valójában nem tudok, a tótok a titok nagy tudói.
N.Zoli 2007.12.16. 14:52:25
N.Zoli 2007.12.16. 14:56:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 14:59:47
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 15:01:46
te is nyűgös én is nyűgös....nem jó ez Zoli:(((
N.Zoli 2007.12.16. 15:03:21
N.Zoli 2007.12.16. 15:13:38
radioblogclub.com/open/77326/nincs_karacsony/Aurora-Nincs%20karacsony
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 15:23:40
Az lenne a legcélravezetőbb, ha nem a szerkesztési felületen dolgoznál, hanem csak kész anyagot tennél fel oda. Mindenesetre, ha legközelebb valaki hasonló szituba kerül, legyen kedves odaírni a címbe, hogy MÉG NINCS KÉSZ!!!
N.Zoli 2007.12.16. 15:28:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 15:31:18
N.Zoli 2007.12.16. 15:32:46
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 15:35:20
majd kellene beszélni.
Benikuty 2007.12.16. 15:43:58
Benikuty 2007.12.16. 15:53:13
Benikuty 2007.12.16. 15:57:36
Réges rég ez lacipecse volt. Má hogy annak értelme is.:)
Toma, mit tudsz a Szende pincéről(Villány)??
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 16:04:55
semmivel sem vagy elkésve. most kellőkép felcsigázódott a jónép a csíramálén, így szánhatsz neki egy külön posztot. vegyük ezt egy előzetesnek :))
benikuty
nem sokat. nem kostóltam még a borait.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 16:09:19
annyira utálom a hétvégét.
tiszta nihil...
Benikuty 2007.12.16. 16:15:35
Körkérdike: Ki mit főz Karácsonykor?
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 16:18:02
én hétköznap is beiszom, csak megfelelő lelki izé kell hozzá.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 16:18:39
beni
pontosítok, mintha a kékfrankos rozéjukat kostoltam volna a szüreti napokon, de nem vennék rá mérget:)) magáról a pincészetről nem tudok semmit. annyian vannak, hogy már nem követem egy ideje:))
Benikuty 2007.12.16. 16:31:25
Menü, szépek és urak??:)
Zoli, mint szar a fűben??
Benikuty 2007.12.16. 16:38:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 16:41:02
Na, ettől aztán okosabb lettél...;)
Benikuty 2007.12.16. 16:51:49
Mi az hogy egy személyre?
Cicók, kutyók éheznek?
Benikuty 2007.12.16. 16:56:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 16:58:15
természetesen tudom ki az a szende gábor:)) csak már egy ideje nem követem (vásárolom) a villányi borokat, és ő speciel kimaradt nekem. mostanság inkább szekszárdi és néha egri (toth istván) borokat veszek, mert a villányiak aranyárban mérik a boraikat. ha néha elmegyek egy bornapra, két-három pincészet borait kóstolom. a szende mindeddig kimaradt. aszem.
a karácsonyi menüm egy kicsit drágára sikerült, de tőlem mindíg elvárják,(család) hogy valami különlegessel rukkoljak elő.
leves: sütőtök-krémleves vagy spárga-krémleves ropogósra sült serrano sonkával.
előétel: libamál szelet roston, szarvasgombás rizottóval, karamellizált körteszeletekkel.
főétel: libacomb, és mell konfit, petrezselymes burgonyapürével, és hagymalekvárral.
desszert: párolt körte karamellöntettel, vanilia fagylaltal.
a borokat még nem találtam ki.
kicsi puccosnak tűnhet, de a húson kívül, szinte minden van itthon hozzá, és az elkészítése is egyszerű, mert előző nap megcsinálhatom a nagyrészét.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 17:06:44
lépjünk le országilag és nyissunk egy éttermet.
na???????????
Benikuty 2007.12.16. 17:12:55
Én mikor megyek cicizni, mindig elmegyek hozzá.A Tóthoz.
Ritka jó fej, szikár sportember, alázatos jó dumával borilag.
Kisírtam belőle nemrég két palack cabernet franc hordómintát, ha ittál csodát...:)2006-os. Még négy év hordóban, mi lesz abból!
Nekem az István adta vissza hitem a Bikavérben.
A Dula Bencével egy gatyában vakaróztunk a Minaret töviben. A Balla István, aki két éve M3-n repült ki autójából, unokatesó fia volt:)
Bassza meg akuty, egri vagyok.
Benikuty 2007.12.16. 17:20:01
Tóth István Bikavér válogatás 1999
Oremus Mandolás Furmint 2003
Légli István Landord 2005
Menü még képlékeny, természetesen én adom elő:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 17:28:44
svaiti ok!!! :))) már csak befektető kell.
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.12.16. 17:30:10
irulok-pirulok tőletek, nálunk a menü a lehető legegyszerűbb, rántotthal, töltött hús, hihetetlen mennyiségű majonézes krumpli, és krumplisaláta, és mindenki izsik, amit ér, én pezsgőt, és sokat, karácsony és Szilveszter napja között maratoni, és életmentő alvás.hiába nagy család ellen ez a legjobb orvosság.csak úgy mint ma is.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 17:36:11
jó kis menü az. az ünnep többi napján, mikor nem én főzök, nálaunk is egyszerübb a menü, és csiponm azt is, de tőlem mindíg elvárják, hogy kápráztassak, hamár gasztromán vagyok...:)))
Zebulon / Hiszékeny Úr · http://zebulon.blog.hu/ 2007.12.16. 17:44:14
azt mondta, itt lehet sok jó kolbászt enni.
Egy kis csíramálét tolnék most arcomba,
de még jobban vágyom egy jó füstölt combra.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 17:48:04
mindezt tudod haikuban is? :)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 17:54:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 18:11:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 18:12:33
Szevasz, Hiszékeny Úr, én már azt hittem, észre sem vetted a szíves invitálást...:) Ezek szerint nem munkahelyről tolod a kommenteket. A roggyant fulit sem:DDD
Beni, nem vagy vastagon, csak dobozilag gyártósorrá alakultam, tekintve, hogy már csak egy hetem van mindenre. Ugyebár.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 18:14:47
hiszékeny úr!
gyógyítós verset kérnék!
N.Zoli 2007.12.16. 18:34:10
Hozzávalók
1kg búza
0,5 kg cukor (hanyagolható, lehet kevesebbet is)
víz
liszt
Félóráig áztatott, leszűrt búzát tepsibe kell tenni. Vizes ruhával le kell takarni, majd szárazzal lefedni. Ezután 4-5 napig csíráztatjuk kábé 4 cm-es csíráig (zöld nem lehet) reggel és te 2dl vizet rá kell locsolni és a ruhát újra kell nedvesíteni. Majd úsdarálón le kell darálni, utána2,5 liter vízzel kimosni, aztán kinyomkodni, levet átszűrni. a cukrot bele kell keverni a lébe, egyébként helyből édes a búzacsíra. Kicsinyenként kell lisztet hozzáadni, addig még a felemelt kézről nehezen szakad le a tészta. Az aljához el kell különíteni agy keveset. Liszttel nyújthatóvá kell gyúrni az alját, majd 0,5 cm vastagon a tepsibe kell rakni, úgy hogy a szélét fölhajtjuk. A többi masszát két ujjnyi vastagon pakoljuk, barnás színűre sütjük, kábé 3/4 óra alatt készül el. Hidegen fogyasszuk!
Orosházi népi édesség. Orosháza helyén volt már település a tatátjárás idején, azt lerombolta a tatár.1744-ben az Evangélikus vallásuk miatt elüldözött zombaiak(Dunántúl), alapították a várost. Valószínű ők hozhatták magukkal a receptet, mert a környékünkön csak Szentesen ismerik, de ismert még a Dunántúlon.
Kétféle ember van, az egyik imádja, a másik meg ki nem állja. Nekem nagyanyám minden évben csinál egy nagy tepsivel. Korábban nem szerettem, most évente egyszer megeszem jóízűen. Kapható télen minden zöldségesnél és a legtöbb kisboltban. A biokajások körében is népszerű ez a kis népies kaja. Valószínűleg nagyon egészséges is.
N.Zoli 2007.12.16. 18:38:53
N.Zoli 2007.12.16. 18:40:50
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 18:50:11
hát, nem tudom, hogy szeretném-e:))
a mi családunk, felerészt erdélyi székelyek, igy a vízválasztó kaja, a juhtúrós puliszka volt. van aki gyűlölte, volt aki szerette. a probléma sajnos nagyanyám halálával megoldódott, mert rajta kívűl már senki sem tudja elkészíteni. mindíg egy nagy tepsivel csinált, és a család egyik része rávette magát, én is, a másik rész látványosan félrevonult, hogy még a szagát se érezze:)))
bemásolod ezt a szöveget a posztba? bekéne, hogy teljes legyen, ha már én így elfuseráltam neked a posztodat :)))
N.Zoli 2007.12.16. 19:16:56
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 19:34:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 19:36:58
tistedur 2007.12.16. 19:43:15
egyébként jó lett a poszt Zoli..:)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 19:44:00
N.Zoli 2007.12.16. 19:52:18
tistedur 2007.12.16. 19:55:38
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 19:59:30
Mizújs Zalában?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 19:59:39
Különben is, most nem is dobozokat csinálok, csak ez amolyan gyűjtőnév... Dekupázsolok, titkosat.
Tist, már megint, vagy még mindig?:((
tistedur 2007.12.16. 20:04:23
hó,hó,hó :)teljesen szép a környék,olyan mint ha tényleg tél lenne :)(mókás volt az időjárásjelentés ,ahol hózáporokat mondtak a környéküknkre,miközben órákon kerezstül havazott)mondjuk pénteken egy órás késéssel indult a vonatom a keletiből-de nem tudtak mit kezdeni másfél centi hóval..
Nadine!
még mindig meg vagyok fázva:de a manduláim már nem duzzadtak..szóval javulgatok,cak lassan..
N.Zoli 2007.12.16. 20:09:40
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 20:10:02
itt szél fúj, vacak, pocsék, kedvem szintén, szomorkodás, majd elmúlik.
most átadom a terepet a vonatoknak.
később benézek.
tistedur 2007.12.16. 20:13:49
Zoli!
majd egyszer jól megírom a répafőzelék receptjét..:)
(meg dödöllét és krumpliprószát:azt úgyismindenhol másképp csinálják :))
viszont most én is el..legyen mindenki jó és szép :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.12.16. 20:21:17
Egyébként sziasztok!
N.Zoli 2007.12.16. 20:22:16
N.Zoli 2007.12.16. 20:26:50
N.Zoli 2007.12.16. 20:28:01
cyan 2007.12.16. 20:28:02
sikertelen voltam ma :(
fritőz beszart, nem tudtam almát sütni. pedig jöttek volna kedves emberek venni. majd jövőre mást találok ki. pálinkát kéne árulni :DDDD
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 20:40:13
Benikuty 2007.12.16. 20:49:59
Ágyikó meleg, Beni mingyá haza. Sétiból. Aztán melegíti lábam. Kishüjje:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 20:54:31
nem van keded olyan asztali rezsó? aztán lábos, meg oil. oszt mehet a bundás alma:))
amadea
stein doki, aszem csak azért került szóba, mert beni nem tudta kiről van szó. ő nem járt anno a kocsmába.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.12.16. 20:58:42
Azért kösz.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 21:05:12
azért írta beni, hogy nyeretlen kétévesnek érzi magát, mert nem tudja miről van szó. nem ismerte a szituációt, és steint.
még szoknod kell benikuty komment-stílusát:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.16. 21:29:16
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.12.16. 21:31:23
Most én vagyok a nyeretlen kétéves, bocs.:)))
cyan 2007.12.16. 21:33:43
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.12.16. 21:34:53
kutyásember meglátogatta pincéjét.
hétvégén többször.
a stíl kicsit furcsa lehet.
nincs gond.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.16. 21:55:33
lehet, hogy túl hideg volt a fritőznek, és megszakadt szegény.
jövőre forralt bort, meg teát kell árulni az tuti áru:)) azt még bográcsban is lehet főzni:)
cyan 2007.12.16. 22:23:55
N.Zoli 2007.12.16. 22:40:03
cyan 2007.12.16. 22:56:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.17. 00:41:15
spájdernecc 2007.12.17. 05:15:09
Jó kávét!
Kellemes testmozgást!
Le a borsznobokkal!
muskotály küvé 2007.12.17. 10:23:07
Csíramálét élőben még nem láttam, de az Albertirsa, ill. Érsekújvár környéki felmenők is meséltek róla, mint a háborús és/vagy szegényes időszakok édességéről... Bár nem von le semmit a hagyományőrző orosháziak érdemeiből, de valószínűleg nem ott került feltalálásra.
Hétvégén nem nagyon netezek, ezért le vagyok maradva, de a karácsonyi menümet nem bírom megállni, hogy ne írjam le: halászlé, rántott harcsa, krumplisaláta, mákos guba. Aztán töltött káposzta. Meglepő módon, nálunk sorbanállás nélkül, az utolsó napokban is lehet kapni élő halat, ezárt a ponty 23-án ugrik a kádba, másnap a bográcsba az udvaron. Az a biztos, ha a harcsaszeleteket is én sütöm ki, nagyon forró olajban, gyorsan, épphogycsak, így omlós marad, nem lesz szálkásan száraz a húsa. A krumplisaláta a saját termésből e célra félretett, apró szeműből készül - itt meg az a biztos, ha anyósom csinálja. A mákos guba a kenyérsütővel dagasztott, sütőben sütött anyagból készül. A töltött káposzta öntöttvas lábosban, a kinti langyos kemencében szokott egy éjszaka elkészülni.
Libamáj nálunk hideg ételnek, reggelire szokott lenni, nem forró libazsírban fél óráig némi rólagombával és 1 szem szegfűszeggel párolódik.
Szóval, a karácsony az, amikor alaposan kiélem az egész éves "főzéshiány"-t...
Bor: a rántott halhoz valamilyen tokaji vagy somlói hárslevelű a családi közös halmaz (kedvencem a Tornai-féle somlói, a Metróban lehet normális áron kapni), ill. tokaji aszú. Vörösnek Tóth István (éljesn sokáig) Bikavér.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 10:31:14
Vicces, most jutott eszembe, ahogy írtad a felmenőket: nekem az apai ág érsekújvári, az anyai meg orosházi. Tehát biztosan szeretném a csíramálét:))
maybach 2007.12.17. 10:36:38
Annyi eltéréssel, hogy a halat hosszú évek óta nem én követem el, hanem helyi Halászcsárda remeke.
Vegyes, harcsa, ponty.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 11:03:52
muskotály küvé 2007.12.17. 11:10:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 11:16:08
spájdernecc 2007.12.17. 11:34:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 11:52:36
muskotály küvé 2007.12.17. 13:49:01
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 15:06:36
spájdernecc 2007.12.17. 15:18:35
cseppenként a mérget :))
maybach 2007.12.17. 15:22:43
Az kell a hallébe. Vagy pont, hogy nem tesztek?
Küvé!
Igazad van, hogy nem bonyolult, meg sokáig se tart. De. A helyi erők nagyon jót követnek el. Komolyan. És mikor elmegyek érte titokban felhörpintek egy unikumot is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 15:28:24
muskotály küvé 2007.12.17. 15:54:22
maybach, természetesen nem akartalak befolyásolni, de így már teljesen érthető a dolog... (Van nem messze egy vendéglő. Ki kéne próbálni a halászlevüket...)
muskotály küvé 2007.12.17. 15:56:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 16:24:43
spájdernecc 2007.12.17. 16:27:56
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 16:31:26
spájdernecc 2007.12.17. 16:36:00
Benikuty 2007.12.17. 17:46:45
Bár mostmá én is, össze kell kapnom magam.
Én kérdeztem, Karácsonyi menü?? Írkáltatok, de vissza senki nem kérdezett, akkor meg minek? Nyomúlni:)
24.-én délben tejfölös bableves. Szigetről lóbabból.
Aztán semmi, csak szolid pince látogatás, mer ugye mit szól drága Mama? Tudjátok, akinek szobrot.
Este halászlé, évek óta "Varga Anti bajai halászléje" útmutatás alapján. Hozzá gyufatészta frissen gyúrva, drága Mama.
A gubával évekig kínlódtam, aztán kézzel dagasztom már. Cukros tejjel öntöm, mézes mákkal nyakon.
Aztán pince. Éjféli misére Péter-Pál templom. Aztán pince. Ott kolbász is. Reggel röfögés:)
25.-é délben orjaleves ( orja vérengzésből), kacsasült (kacsa from Mama, kézzel tömve), párolt lilakáposzt hagymás krumpli, Kiscicnek tócsni.
Délután püspökkenyér, amit délelőtt sütök, miután voltam pincében, hozzá vanilia sodó.
26.-án Adrienne nevű messze lakó blogtársnak köszönhetően pisztráng pekándió bundában.
Meg maradékok:)
Az idei menüből kiirtottam a bejglit. Én nem tudok sütni, amit meg kapni...Még a Daubnerét sem esszük meg. Kidobott pénz:(
muskotály küvé 2007.12.17. 18:06:16
Bejgli helyett esetleg süthetsz kalácsot. Anyósom azt szok, a bejgli az valami újabb keletű városi huncutság lehet. Nagy hátránya, hogy mivel tudja, hogy zsíros, ezért lelkiismeret-furdalással tömi az ember magába azt a fél rúdnyit - aztán úgy elnehezül, hogy fél üveg bor lecsúszik rá. Arra meg kéne enni valamit, valami édeset...
Kalácstészta: kenyérsütőbe 3 dl tej, 3-5 dkg vaj, csipet só, 2 dkg élesztő, fél kiló jóféle liszt. Kidagasztja, te meg kinyújtod, megszórod cukrosmákkal/cukrosdióval/cukrospisztáciával/..., meglocsolod finoman tejjel, feltekered, megsütöd.
Benikuty 2007.12.17. 18:15:21
Köszönöm a tippet. Gép nincs, kezem igen. Megcsinálom:) Mert ezek a bóti izék, tényleg minek?
Barik gyarapodnak.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 18:25:23
Egy gépi kalácsreceptet még én is szerettem volna feltuszkolni a kevésbé ráérőseknek, de nem sürgős.
Benikuty 2007.12.17. 18:44:54
Nem a kajáról.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 18:47:22
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.17. 19:07:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.17. 19:16:22