Merem állítani, hogy Békés megye három szlovák településében (Békéscsaba, Szarvas, Tótkomlós) készülnek az országban a legfinomabb kolbászok. Ezt már említettem itt, szerintem többször is:). Hozzánk legközelebb Tótkomlós van. Ott készült a kép hétvégén, egy disznótor kolbászterméséből.
Egy tipikusan helyi étel a Csíramálé:
Hozzávalók
1kg búza
0,5 kg cukor (hanyagolható, lehet kevesebbet is)
víz
liszt
Félóráig áztatott, leszűrt búzát tepsibe kell tenni. Vizes ruhával le kell takarni, majd szárazzal lefedni. Ezután 4-5 napig csíráztatjuk kábé 4 cm-es csíráig (zöld nem lehet) reggel és este 2dl vizet rá kell locsolni és a ruhát újra kell nedvesíteni. Majd húsdarálón le kell darálni, utána 2,5 liter vízzel kimosni, aztán kinyomkodni, levet átszűrni. A cukrot bele kell keverni a lébe, egyébként helyből édes a búzacsíra. Kicsinyenként kell lisztet hozzáadni, addig még a felemelt kézről nehezen szakad le a tészta. Az aljához el kell különíteni agy keveset. Liszttel nyújthatóvá kell gyúrni az alját, majd 0,5 cm vastagon a tepsibe kell rakni, úgy hogy a szélét fölhajtjuk. A többi masszát kétujjnyi vastagon pakoljuk, barnás színűre sütjük, kábé 3/4 óra alatt készül el. Hidegen fogyasszuk!
Hozzávalók
1kg búza
0,5 kg cukor (hanyagolható, lehet kevesebbet is)
víz
liszt
Félóráig áztatott, leszűrt búzát tepsibe kell tenni. Vizes ruhával le kell takarni, majd szárazzal lefedni. Ezután 4-5 napig csíráztatjuk kábé 4 cm-es csíráig (zöld nem lehet) reggel és este 2dl vizet rá kell locsolni és a ruhát újra kell nedvesíteni. Majd húsdarálón le kell darálni, utána 2,5 liter vízzel kimosni, aztán kinyomkodni, levet átszűrni. A cukrot bele kell keverni a lébe, egyébként helyből édes a búzacsíra. Kicsinyenként kell lisztet hozzáadni, addig még a felemelt kézről nehezen szakad le a tészta. Az aljához el kell különíteni agy keveset. Liszttel nyújthatóvá kell gyúrni az alját, majd 0,5 cm vastagon a tepsibe kell rakni, úgy hogy a szélét fölhajtjuk. A többi masszát kétujjnyi vastagon pakoljuk, barnás színűre sütjük, kábé 3/4 óra alatt készül el. Hidegen fogyasszuk!
Itt helyben kapható minden zöldségesnél és kisboltban.

Orosházi népi édesség. Orosháza helyén volt már település a tatátjárás idején, azt lerombolta a tatár.1744-ben az Evangélikus vallásuk miatt elüldözött zombaiak(Dunántúl), alapították a várost. Valószínű ők hozhatták magukkal a receptet, mert a környékünkön csak Szentesen ismerik, de ismert még a Dunántúlon.
Kétféle ember van, az egyik imádja, a másik meg ki nem állja. Nekem nagyanyám minden évben csinál egy nagy tepsivel. Korábban nem szerettem, most évente egyszer megeszem jóízűen. Kapható télen minden zöldségesnél és a legtöbb kisboltban. A biokajások körében is népszerű ez a kis népies kaja. Valószínűleg nagyon egészséges is.
A csomagolás címkéje, egy helyi Bt. készíti, de sokan háznál is megcsinálják.

Valaki a szélét kedveli, valaki a közepét, ha kértek ilyet boltban, mindig többet pakolnak ki, hogy tudjál válogatni. A képen szereplő csíramálét a poszt kedvéért vásároltam, és jóízűen elfogyasztottam. A legtöbb helyen 200FT:)

Ez az egyetlen étel, amiről elmondható, hogy tipikusan orosházi.
Az utolsó 100 komment: