Pálcika: Hagy(j)maleves
Végy három jó nagy fej hagymát, vágd fel csíkokra és kevés olajon dinszteld meg. Pöttömnyit sózd, szórd meg kb. 2 evőkanál liszttel és öntsd fel annyi húslevessel, hogy olyan izé – se nem híg, se nem sűrű – legyen, vagyis kényelmesen elférjen a hagyma. Ha nincs húslevesed, készítsd kockából, azaz találd fel magad! Amikor megpuhult a hagyma (ez nem túl sok idő) belecsorgatok 1 doboz főzőtejszínt (fogalmam sincs, hogy a doboz hány decis, mindig ugyanazt a fajtát veszem, olyan kis csinos alakja van a doboznak, ezért felismerem; csak az érdekel, hogy főzőtejszín legyen, ne habtejszín). Miután összerottyan a hagyma a tejszínnel, jó érzésnyi mennyiségű trappista sajtot reszelek bele, ettől olyan kis testes lesz a levesem. És aztán jön a királyi gesztus a hagyma felé, megkínálom őt egy nagy adag füstölt Karaván sajttal, ettől lesz igazán pikáns (de lereszelve teszem). Persze, az igazán nagy királyság az, ha a Karaván sajtnak a végét kapom el, mert az füstösebb ízű és reszelni is könnyebb, mint a puha részét.
Mivel az én háztartásomban szinte soha nem található cipó, ezért én a koronát pirítós kenyér formájában teszem fel. Jó-jó, tudom, sokkal finomabb lenne, ha vennék egy cipót, kivájnám a belét, beleszedném a levest, meghinteném reszelt sajttal, majd visszahelyezném rá a kalapot és így tálalnám, de erre semmi esélyem, ezért amikor már beleolvad a sajt a levesbe, akkor pirítok gyorsan két szelet kenyeret, kiszedem egy cseréptálba a levest, meghintem sajttal, beledobálom a pirítóst, és mennyei örömmel szürcsölöm a hagymalét.
Az utolsó 100 komment: