Az úgy volt, hogy pár éve egy kolléganő, aki a Köztársaság térre járt dolgozni és szereti a falafelt, mondta, hogy a téren van egy jó perzsa kajabolt, ő ott szerzi be a pitát, de nagyon jó a soarmájuk is.
Elmentem, tényleg jó bolt, jó a soarma (asszem, itt is gyros néven fut, hiába, magyar embernek nem lehet eladni olyat, amit eredetiben nem látott), volt saját készítésű virsli, finom kimért pisztácia, sokféle konzerv, többek között egy Kambiz névre hallgató gránátalmapüré. Erről a készséges tulaj elmondta, Iránban nemzeti eledel, gránátalmából hosszú ideig tartó sűrítéssel készítik, gyakorlatban ezer évig eláll, sőt, minél öregebb, annál jobb. X kanál ilyet y kanál darált dióval és z kanál paradicsompürével összekeverünk, serpenyőbe csirkehúst dobunk, majd a kutyulékot rá, és máris Iránban érezhetjük magunkat. Vettem egy üveggel, de sajnos, hamar elfelejtettem x, y és z konkrét értékét, ezért leginkább maradék levestészta lett vele és darált-cukrozott pisztáciával ízesítve, gyerekételként szervírozva.
Különben érdekes dolog, olyasmi, mintha vörösáfonya és szabolcsi szilvalekvár lenne egyszerre; fanyar, gyümölcsös íze (cukor nincs benne) jól feldobja a nyersanyagszegény téli napokat.
Mivel a gránátalmapüré kicsit kényelmetlen szó, elneveztük kambiznak, ami valószínűleg márkanév lehet, de mást úgysem hívunk így, tehát nem volt akadálya a „kambizos-pisztáciás tészta” szókapcsolat létrejöttének.
Miután elfogyott, elmentem ismét a boltba, vettem egy újat, a tulaj megint elmondta az arányokat, legközelebb felírom.
Miután elfogyott, elmentem ismét a boltba, vettem egy újat, a tulaj megint elmondta az arányokat, legközelebb felírom.
Mivel a hétvégi ebédeken november óta gyakorlatilag mangalica váltakozik szürkemarhával és báránnyal, a család részéről felmerült az igény valami szárnyasra. Úgy éreztem, felvirradt a kambiz napja, ebben a „mindegy-csak-szárnyas-legyen”-helyzetben jobban lehet kísérletezni. Először is dió helyett jó lesz a már kipróbált pisztácia-párosítás, paradicsompüré helyett pedig az olajban eltett, szárított paradicsom. A húst fel kéne dobni valami zöldséggel; mivel a kambiz sötétbordó színű és tél van, leginkább cékla jöhet szóba. Hogy ne legyen teljesen tél, rakjunk bele egy articsókát, annak nincs olyan markáns íze. Végül így készült:
Hozzávalók:
• 50 dkg csirkehús hosszúkás darabokra vágva (én pulykacombot használtam a kísérlethez, de a csirke jobb)
• 6 kanál gránátalmapüré (magyarul kambiz), egy nagy pohár vízzel felhígítva
• 2-3 db olajos szárított paradicsom felmetélve
• 1 cékla felmetélve
• 2-3 kanál pisztácia megőrölve, 1 kanál egészben
• 1 articsóka feldarabolva (teljesen elhagyható)
• 1 kanál keményítő
• 6 kanál gránátalmapüré (magyarul kambiz), egy nagy pohár vízzel felhígítva
• 2-3 db olajos szárított paradicsom felmetélve
• 1 cékla felmetélve
• 2-3 kanál pisztácia megőrölve, 1 kanál egészben
• 1 articsóka feldarabolva (teljesen elhagyható)
• 1 kanál keményítő
A húst serpenyőben, olajon, kb. 1 kanál egész pisztáciával kezdtem pirítani. Amikor minden oldalról megpirult, megsóztam, hozzáadtam a paradicsomot, a darált pisztáciát, a céklát és az articsókát, lefedtem és kis lángon pároltam, amíg a cékla kellőképpen megpuhult. Ezt követően felöntöttem a felhígított kambizzal, és amikor felforrt, hozzáadtam a kevés vízben elkevert keményítőt, és újra felforraltam.
Főtt rizzsel ettük, amit mi olaj nélkül készítünk: szűk bögre rizst dupla mennyiségű vízzel, kevés sóval felforralunk, majd a sparhelt szélét szimulálva, egész kicsi fokozaton, 0 és 1 között (az elektromos tűzhelyen készül) lefedve hagyjuk 20 percig.
Így utólag, amíg a kambizt rá nem öntöttem, az articsóka is jó választásnak tűnt, de a sötétvörös szószban teljesen elveszett. A cékla szerintem illett hozzá, és bár az erős fűszerezés a gyümölcsös ízhez nekem nem hiányzik, a kevés olajos paradicsom bazsalikomos-fokhagymás íze is jót tett neki.
Legközelebb elmegyek és felírom az igazi iráni receptet, de így is jó volt.
Főtt rizzsel ettük, amit mi olaj nélkül készítünk: szűk bögre rizst dupla mennyiségű vízzel, kevés sóval felforralunk, majd a sparhelt szélét szimulálva, egész kicsi fokozaton, 0 és 1 között (az elektromos tűzhelyen készül) lefedve hagyjuk 20 percig.
Így utólag, amíg a kambizt rá nem öntöttem, az articsóka is jó választásnak tűnt, de a sötétvörös szószban teljesen elveszett. A cékla szerintem illett hozzá, és bár az erős fűszerezés a gyümölcsös ízhez nekem nem hiányzik, a kevés olajos paradicsom bazsalikomos-fokhagymás íze is jót tett neki.
Legközelebb elmegyek és felírom az igazi iráni receptet, de így is jó volt.
spájdernecc 2008.01.28. 06:49:02
az első mondatnak nincs vége !!!
tistedur 2008.01.28. 07:28:27
tistedur 2008.01.28. 07:56:55
:)
süt a nap!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 08:20:39
spájdernecc 2008.01.28. 08:28:46
igaz, mi már félszavakból is...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 08:29:39
tistedur 2008.01.28. 08:37:34
:DD
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 08:41:08
spájdernecc 2008.01.28. 08:43:00
MINDIG megnézzük a képeket :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 08:46:47
maybach 2008.01.28. 09:12:11
Sosem próbáltam, de jónak tűnik ez a gránátalma szösz.
Nadine!
Örülök, hogy nem állsz vesztésre a szomszéd ölebével szemben.
Képeket én mindig megnézem.
Jobban megy, mint az olvasás.
cyan 2008.01.28. 09:16:44
még jó, h csak egy rekettyéssel csapsz oda, heringtől jobban félek :P
gyros 7-173; gyors falafel :D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 09:17:14
cyan 2008.01.28. 09:17:58
muskotály küvé 2008.01.28. 09:21:42
Megyek még egy kávéért.
Kisnyuszi úgy döntött, nem alszik éjszaka, inkább ordít.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 09:27:12
Küvé, biztosan együtt akart kiabálni a viharral. Hát én is majdnem, úgy üvöltött a szél, recsegett-ropogott minden...
maybach 2008.01.28. 09:31:51
Nekünk volt egy kutyánk aki a falu bikája címre utazott a lánykutyák népes táborában. Olyan kerítés nem létezik, amin ne ment volna keresztül egy csinosabb kutyahölgy ferromonjai után.
Sokszor mentem utána lehajtott fejjel.
Ja meg sok kerítést javítottunk egy időben.
Szegény kutyus soha senkit sem bántott, de simán megértettem a népek aggódását, miközben az udvarukban várta, hogy vigyük haza.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu/ 2008.01.28. 09:34:29
Kambiz a gránátalma preparátumot forgalmazó cég neve: www.kambizfood.com/ Természetesen ez nem csökkenti az információ/ízélmény értékét :-)
Üdv, a HSZ
cyan 2008.01.28. 09:43:09
"Mivel a gránátalmapüré kicsit kényelmetlen szó, elneveztük kambiznak, ami valószínűleg márkanév lehet, de mást úgysem hívunk így, tehát nem volt akadálya a „kambizos-pisztáciás tészta” szókapcsolat létrejöttének."
muskotály küvé 2008.01.28. 09:47:20
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu/ 2008.01.28. 09:50:34
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.28. 10:06:26
Ha arra járok, megkérdezem a boltost, mi a kambiz perzsa neve...
szerintem valami olyasmi lehet, hogy "pürésített gránátalma preparátum", csak perzsa nyelven ;)
esetleg szmötyi, de ennek kicsi a valószínűsége
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 10:07:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 10:14:23
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.01.28. 10:17:14
még kettő van a héten, aztán lazulás
már vége lehetne, kezdem nagyon unni :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 10:22:27
spájdernecc 2008.01.28. 12:23:04
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 12:31:38
már megint mi volt a posztal??? ötször leellenőrztem mire lementettem, akkor minden rendben volt vele. na mindegy! a blogdémonnak széjjel-szana rugom egyszer a seggét!!
szegény mázli ma délután megy a dokibácsihoz, hogy megműtsék (ivartalanítás). most adtam be neki egy bogyót, hogy addigra annyira elbóduljon, hogy szállítható legyen. (mert már nincs akkora szállítóláda amibe belefér.) lehet hogy beszedek egyet én is:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 12:42:00
Egyébként eltűntek a bevezetőből mondatok, és a hozzávalók pöttyei beleszivárogtak a szavak kellős közepébe:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 12:42:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 13:14:47
spájdernecc 2008.01.28. 13:16:46
jön a tavasz, működni kezdenek a NŐK:))
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.28. 13:18:09
spájdernecc 2008.01.28. 13:37:21
a háziasszony távollétében:
Isten hozott, foglalj helyet:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 13:38:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 13:40:17
Nem kéretés, csak nem járt erre túlzottan sem Jé, sem Toma, és elsősorban velük akartam egyeztetni, nehogy posztütközés legyen:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 13:57:20
belenéztem a blogodba, és teszik. majd ha lesz egy kis időm, jobban is belemerülök.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.28. 14:11:40
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 14:12:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 14:23:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 14:42:49
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 14:45:58
cyan 2008.01.28. 14:57:09
önéletrajzot elküldtem, várakozó állásponton vagyok...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 15:27:11
cyan 2008.01.28. 16:21:15
spájdernecc 2008.01.28. 16:41:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 16:41:40
cyan 2008.01.28. 16:55:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 17:05:10
cyan 2008.01.28. 17:07:09
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 17:10:45
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 17:17:03
cyan 2008.01.28. 17:17:24
cyan 2008.01.28. 17:18:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 17:23:56
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 18:19:06
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 18:25:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 18:39:19
tistedur 2008.01.28. 19:05:47
:)) emiatt kedvelünk ..
mázlinak pedig jobbulást :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 19:06:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 19:31:06
Toma, akkor minden tekintetben türtőztesd magad, mert lehet, hogy reggelig ott fog aludni:)
tistedur 2008.01.28. 19:40:08
mindanyian a magunk módján vagyunk kattantak..ebbe az is belefér,hogy kedveljünk :)
Toma!
akkor maradj a szobában..egy alvó kutya nehézzé tudja tenni az ember életét..:P
Jé 2008.01.28. 19:44:51
igen kedvelünk, akkor is, ha a nyúl kerekedik benned felül, akkor is, ha a tyúkanyó.
és bocsi, hogy ennyire lepasszoltam a posztokat, de olyan nagyon mosogatórongy voltam (vagyok).... hálából az elsőtől az utolsó betűig elolvasom a holnapi posztodat :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 19:57:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 19:57:47
most fél méterrel odébb kúszott, úgyhogy így elértem a tévé távkapcsolóját, és eltudtam kapcsolni az eddig idegesítő csatornáról:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 20:05:41
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 20:11:54
picasaweb.google.com/artlobo/Vegyes/photo#5160604533495303442
Pálcika 2008.01.28. 20:18:00
élet van ma a kifőzdében,alig győzöm olvasni,
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 20:31:51
Szia, Pálcika!
Gyerekek, tud valaki valamit Svatiról? Gyanús nekem ez a csend... Vagy csak pakol?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 20:34:03
mert ma végre nincs hétfő:))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 20:34:46
Jé 2008.01.28. 20:35:35
Toma, király a kép, nagyon jó lett!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 20:37:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 20:37:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.28. 20:42:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.28. 20:56:44
Jé 2008.01.28. 21:04:53
tistedur 2008.01.28. 21:26:29
spájdernecc 2008.01.29. 05:07:08
Jó kávét!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.01.29. 06:09:40
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.29. 08:45:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.29. 08:54:34
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.01.29. 09:58:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.01.29. 10:07:56