Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Velence - Karnevál

2008.03.06. 07:00

Rendhagyó barangolók következnek, mert nem a városok nevezetességeit szeretném bemutatni, hanem néhány híresebb karnevált. Az apropót az szolgáltatja, hogy nemrég lett vége a farsangi időszaknak, és mostanában érdekelni kezdtek a különböző népek hagyományai, szokásai. Szóval nem ússzátok meg, kaptok egy kis ízelítőt a kutatásaimból.

A karnevál gyökerei mélyre nyúlnak vissza: az ókori római szaturnáliáktól a görög Dionüsszosz-ünnepig, sokféleképpen ünnepelték a tél végét, a tavasz közeledtét. Ezeket az eredetileg pogány szokásokat az egyház később vallási tartalommal töltötte fel, így váltak az emberek életének részévé.

 

A karnevál szó eredetére több magyarázat is van. Talán az áll a legközelebb a valósághoz, amely szerint a „carne vale” azt jelenti: ég veled, hús. A farsang időszaka ugyanis a vízkereszttel (január 6.) kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. Ebben az időszakban nem voltak mezőgazdasági munkák, lehetett pihenni, szórakozni, illetve az emberek jól teletömték magukat minden földi jóval, abban a hiszemben, hogy ettől a termés jobb, az állatok kövérebbek lesznek.

 

Farsang/karnevál idején mindent lehet, a világ a feje tetejére áll: az örökösen kordában tartott indulatokat végre szabadjára lehetett engedni. Velence szigorúan hierarchikus társadalmában nagyon nagy szükség volt arra, hogy az alacsonyabb származásúak – ha csak egy kis időre is – egyenrangúnak érezzék magukat az uralkodó osztállyal. Az álarcot is azért kellett viselni, hogy a különbségek eltűnjenek, így a felszín alatt forrongó indulatok némileg lecsillapodhattak.

 
 
 
 

Az előbbieknek ellentmond ugyan, de a maszkviselésnek igen szigorú szabályai voltak. A legkorábbi dokumentum, amelyben erről szó van, 1268. május 2-án kelt. A XIV. századtól újabb törvényeket hoztak, amelyekben a romló közmorált igyekeztek javítani, hiszen a velencei polgárok picikét szabadosabban viselkedtek, mint azt akkoriban illett volna. Az 1339. február 2-i szabállyal megtiltották a maszkosoknak, hogy éjszaka az utcákon mászkáljanak. 1458. január 24-én pedig egy olyan törvényt hoztak, melynek értelmében nőnek öltözött férfiaknak tilos volt zárdába vagy szerzetesrendbe belépniük. Ebben a szellemben készült az 1603. február 3-i törvény is: a maszkosoknak nem volt szabad a zárdákba belépni, egy apáca jelenlétében leülni, illetve velük beszélni. Ugyancsak tilos volt a templomokba fegyvert vagy olyan eszközt bevinni, amivel kárt okozhattak. Később már be sem léphettek álarcban a templomokba. Annak érdekében pedig, hogy az erkölcstelen viselkedés szörnyű következményeit elkerüljék, a város vezetése csak a karnevál és egyéb hivatalos ünnepségek alkalmával engedélyezte a maszkok viselését.
Ne gondolja azt senki, hogy ezeket a szabályokat nem kellett komolyan venni. A rendeletekben gondosan lefektették azt is, hogy mit érdemel az a bűnös, aki megszegi a törvényt. Férfiaknak két év börtön, 18 hónap gálya (megbilincselt bokával kellett evezni!), valamint 500 líra büntetés járt. A nőknek korbácsolás a Szent Márk tértől a Rialtóig, majd a téren két oszlop közé kikötötték őket, és mindenki gúnyt űzhetett belőlük. Négy évig nem léphettek a Velencei Köztársaság területére, és még 500 líra büntetést is fizetniük kellett.
1650. január 15-én egy kiáltványban megerősítették az álarcviselés szabályait: továbbra is tilos volt a szent helyekre maszkban belépni, valamint vallási ruhákat álarccal együtt viselni. A karnevál idején kívül a délelőtti órákban nem volt szabad dobolni, de még táncolni sem az utcákon. Mivel nagyon sok nemes arra használta az álarcot, hogy elkerülje a hitelezőket a kaszinóban, maszkban tilos volt játszani (ez egy 1703-as törvényben található). 1699-ben és 1718-ban megtiltották az álarcviselést nagyböjt idején, 1776-ban pedig egy újabb rendeletben kimondták, hogy a nők csak maszkban és köpenyben mehetnek színházba – ezzel a családok becsületét igyekeztek megóvni.
1797-ben, mikor Napóleon aláírta a Campo Formio egyezményt, Velence az Osztrák–Magyar Monarchia irányítása alá került, Lombard-Velencei Királyság néven. Ausztria 1798. január 8-án átvette a város irányítását, és betiltotta mind a karnevál megrendezését, mind az álarcviselést bármilyen magán- vagy hivatalos ünnepélyen. Két évszázad után, 1980-tól indult el újra ez a hagyomány, napjainkra ismét turistalátványossággá vált, vonzó célponttá téve Velencét.

 
 
 
 

A karnevál hosszát a középkortól kezdve a város vezetése állapította meg. A legtöbbször december 26-tól hamvazószerdáig tartott, de ezt azért rugalmasan kezelték. A maszkok viselését már október 1-jétől engedélyezték, és nem volt szokatlan, hogy nagyböjt idején estélyeket vagy banketteket rendeztek. A Festa della Sensa idején – ezt májusban tartottak, és a tenger ünnepe volt – szintén engedélyezett volt az álarc- és jelmezviselés.
A „giovendi grasso”, azaz a karnevál csütörtök napján a város polgárai hivatalos ünnepségen vehettek részt. Ilyenkor a dózse és vendégei az erkélyr
ől üdvözölték az embereket, különböző mutatványosok szórakoztatták a nagyérdeműt, mint például a Herkules (neki az erejét lehetett próbára tenni), illetve a Török (ő pedig egy akrobata volt, aki a Szent Márk tér egyik tornyából ugrott le egy kötéllel – ez elég hátborzongató lehetett!). De volt még tűzijáték, szabadtéri előadások, akrobaták, kötéltáncosok és bábjátékosok is. A nyilvános rendezvényeken túl a nemesek házaiban, palotáiban nagyszabású bálokat tartottak, ahol szerencsejáték folyt.
Húshagyó csütörtökön felvonulást rendeztek hajó formájú kocsikon vagy egyéb díszítés
ű szekereken járva körbe a várost. Utána pedig előadások és színjátékok voltak – ez a híres-neves „commedia dell’ arte”, amely a színház kialakulásához vezető út egyik állomása volt. A darabokat a szekereken vagy kisebb pódiumon adták elő. Érdekesség, hogy a nézők beleszólhattak a színészek játékába, és ha elég hangosak voltak, akkor akár meg is változtathatták az eseményeket. Ehhez elég könnyen alkalmazkodtak a színészek, nem lévén szövegkönyv, csak egy vázlatos cselekménysor. A komédiák híven tükrözik az akkori társadalmi hierarchiát, hiszen olyan figurákról van szó, amelyeket könnyű eljátszani, mint a gazdag, öreg és zsugori kereskedő (Pantalone), a mindentudó okostojás (Balanzone). De megemlíthetnénk még Brighellát, a ravasz szolgát, az együgyű Harlequint, vagy a fortélyos szolgálólányt, Colombinát. A népszerű és elképesztően lusta bohóc, Pulcinella (nálunk Paprika Jancsi) érdekes módon nem velencei ihletésű, hanem Nápoly környékéről származik.
Az eseménysor utolsó napján szimbolikusan megölték a karnevált, hogy el
űzzék a tél rossz szellemét.

 

A legnépszerűbb hely, ami a karnevál központjának mondható, az az il Ridotto a Szent Moiséban. Ez egy állam által felügyelt játékbarlang volt, amelyet 1638-ban nyitottak és 1774-ben zártak be. Fennállása alatt több ezer velencei játszott itt, és gazdagította a városkasszát megannyi dukáttal. Az il Ridotto csak a karnevál idején állt nyitva.

 

A karnevállal kapcsolatban két „hírességet” lehetne megemlíteni, aki szorosan kapcsolódik az eseményhez. Egyikük Carlo Goldoni (1707–1793). Ő színdarabokat írt, és műveiben olyan sokszor említi a karnevált, hogy azok nagyon pontos kordokumentációknak számítanak. Goldoni egyébként nem nézte jó szemmel a luxust és a hivalkodást, darabjaiban sokkal egyszerűbb, visszafogottabb szórákozási formát támogatott. 2007-ben, a művész 300 éves születési évfordulója előtt tisztelegve, a karnevált az ő emlékének szentelték.

 


Biztos vagyok benne, hogy a másik nevet mindenki ismeri, hiszen ki ne hallott volna Casanováról. Túl a mítoszon, a valóság az, hogy ő testesíti meg a XVIII. századi élvhajhász, buja és dekadens életformát. Egy személyben volt költő, író, feslett erkölcsű szoknyavadász gazember, okirat-hamisító és megrögzött szerencsejátékos, kém és szökevény, istenkáromló és ateista…. elég összetett személyiség lehetett. Maszkja takarásában bejutott a legjobb szalonokba, a legdivatosabb színházakba és az il Ridottóba. Rengeteg pénzt elherdált, és nem riadt vissza a legnyomorúságosabb bordélyházaktól sem. Bármerre járt, botrányokat hagyott maga után.

 


A maszkviselés, azontúl, hogy remek szórakozás és turistalátványosság, jó hatással volt az álarckészítők munkájára. Az állandó kereslet folyamatosan fejlesztette a maszkkészítés művészetét. Velence nyilvántartást vezetett azokról az iparosokról, akik ezzel foglalkoztak. A maszkok eleinte papírból, viaszos vászonból készültek, később már nemesebb anyagokból is, mint a selyem és a bársony, díszítésnek pedig csipkét és gyöngyöket is használtak. Ha a városban járunk, feltétlenül keressünk fel egy ilyen üzletet, és gyönyörködjük a sokszínű és változatos formájú álarcokban.


 
 

A velenceiek hagyományos jelmeze a bauta volt, ezt a nők és a férfiak egyaránt viselhették. Egy hosszú fekete köpenyből, háromcsúcsú kalapból és egy fehér maszkból állt. A bauta teljes anonimitást biztosított viselőjének, enni és inni egyaránt lehetett benne úgy, hogy nem kellett levenni. A hölgyek viselhették még a morettát is. Ez egy ovális, fekete bársonyból készült maszk volt, amit a hátsó felére rögzített gombbal tartottak az arcuk előtt úgy, hogy azt a foguk közé vették. Nagy népszerűségnek örvendett a domino, amely egy hosszú köpeny volt kapucnival, ez szintén teljesen elfedte a viselője arcát, alakját. A larva vagy volto pedig tipikusan velencei jelmez: hófehér maszk, háromszögletű kalap és köpeny. Azok, akik nem engedhették maguknak a drága ruhákat, bérelhettek egyet. Már akkor léteztek használtruha kereskedések, ezeket revendigolának hívták.

A karneválnak vannak szimbolikus édességei is. Ezek kukoricalisztből készült kekszek, fánkok, amelyeket borba vagy krémbe lehet mártogatni. Azok a cukrászok, akik a süteményekkel foglalkoztak, az Arte dei Scalateri iskolához tartoztak. A scalate egyébként szintén sütemény volt: grillrács vagy pici létra formájú tészta. A leghíresebb finomságok a fritelle és a galani, ezek receptjét pedig leírom, ki lehet őket próbálni!

 

Fritelle:

 

Hozzávalók: 20 g élesztő, ½ kg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, 10 dkg cukor, olaj a sütéshez

 

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a tejet, és keverjünk hozzá egy csipet sót. Adjuk hozzá az élesztőt, és ízesíthetjük mazsolával, reszelt citromhéjjal vagy reszelt almával. Tegyük félre kelni, azután kerek formával szaggassuk ki, és forró olajban süssük aranybarnára. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Galani (vagy crostoli)

 

Hozzávalók: ½ kg liszt, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 2 tojás, 125 cl fehér bor, csipet só, reszelt citromhéj, rum vagy ánizslikőr, olaj a sütéshez

 

Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból, és hagyjuk fél órát pihenni. Ezután nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire tudjuk, majd vágjuk csíkokra. A közepüket picit vágjuk be, és formázzunk belőle buborékot. Végül forró olajban süssük ki, hagyjuk kihűlni, majd ezt is porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

(képek: www.webshots.com, www.comune.venezia.it )

85 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2008.03.06. 07:14:06

a szokásos alaposság :))
Köszi:)

tistedur 2008.03.06. 07:24:07

jó reggelt,jó kávézást

Jé!
:D jól sikerült..és még receptek si vannak..:)

2008.03.06. 08:05:34

az olvasókért mindent :)

nemsokára jön a folytatás: megyünk Rióba. mármint virtuálisan :)

tistedur 2008.03.06. 08:08:54

ott meleg van..és tengerpart..menjünk :)

spájdernecc 2008.03.06. 08:46:41

kishitűek :))
jó lesz nekünk...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.06. 08:59:42

Jé betű: ezt a posztot tanítani kéne. Van eleje, vége, "íve". Kiterjed egy csomó mindenre, mégis könnyed, nem száraz, olvasmányos... - elégedett vagyok, na! (Nem mintha ez számítana valamit:))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.06. 09:21:34

Hálás téma, jól megírva :-) Casanováról még csak annyit, hogy rengeteg csokoládét fogyasztott, ezzel tartotta csúcsformában a nőfaló kedvét :-)

Na, megyek, mert kihűl a forró csokoládém :-)))) Szép napot nektek is!

cyan 2008.03.06. 09:26:14

reggelit!
kv!
Velencében 88-ban jártam, december 22-én éjjel 1-kor. Átutaztunk taljánországon hazafelé Franciaországból és megálltunk a parkolóban, majd bevetettük magunkat a labirintusba. a cél a szent Márk tér volt, de mindig visszajutottunk a kiindulópontra :)) nagy nehezen megtaláltuk, kibontottunk pár üveg lenyúlt pezsgőt (franciák záróbuliján is felléptünk, és az öltözőnkben voltak a repi fincsi pezsis üvegek, néhány a bábládákban landolt) és megittuk. ex meg beült egy gondolába, csak arra nem gondolt, h lepárásodott, hehe, vizes gatyával ment vissza a buszhoz. régi szép idők (sóhaj)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 10:28:47

Jé!
Kedvenc műfajom: szórakoztatava tanítani - szórakozva tanulni! Köszi!
Receptek közül a második a mi csörögefánkunkra hajaz egy kicsit, nem?
Casanova árnyalásához én is hozzátennék annyit, hogy élete vége felé "könyvtáros" lett, valamint jó tollú író.
De Balassi is rablólovag volt, meg egy kicsit nagy költő.
Egyszóval Jé, szépen indítottad a napot!
Bár egy hibádat muszáj megemlítenem: azt írtad, hogy csak az 1200-as évektől van írásos nyoma a karneválnak, pedig Cyan már 88-ban járt ott, viszont az is igaz, hogy nem karnevál idején :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 10:34:14

Ha már Velence, emlékezzünk meg erről is:
1853-ban, épp 155 éve,Velencében, a Teatro La Fenicében bemutatták Giuseppe Verdi Traviata című háromfelvonásos operáját.
Én Pécsett láttam a színházban, valamikor az 1970-es évek végén. Na, most már ez is meg van örökítve :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 11:13:36

Spájdi!
De jó egy mosolygós arcot látni! :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 11:23:45

Kedves Jé!
Köszi még egyszer a posztot, számtalan szebbnél szebb gondolat jutott az eszembe róla - hogy pl. Margit, a Traviátából ehetett-e fritellét -, de szerintem ez IS volt a célod.
Megyek főzni. Szép napot!

spájdernecc 2008.03.06. 11:24:36

ugye?
bírom ezt a csapongást.

maybach 2008.03.06. 11:35:30

Köszi Jé!
Ez ismét remek.

2008.03.06. 12:08:22

jaj, tökre elpirultam... rendesek vagytok :)

2008.03.06. 12:10:59

Nadine!
Jó ha tudod, nekem mindenki véleménye számít :)

btw mi az a fritelle?

spájdernecc 2008.03.06. 12:24:56

Fritelle di spaghetti? nah de ilyet...(JO alap)

2 személyre valóspaghetti
olívaolaj
só, bors
petrezselyem
csirkemell
2 tojás
parmezán (sok parmezén, nagyon sok, mert finom, mert kell)
3 szardella
2g fokhagyma

A tésztát kifőzöm (előtte 3ba töröm), leszűröm, hideg víz alá dugom és megvárom még kihűl. Közben neki esem a misszmassznak: tojások, parmezán, fűszerek, előre megpirított csirkemell darabkák, apróra vágott szardellák, petrezselyem, fokhagyma felaprítva. A tésztát beleforgatom. A serpenyőbe olívát löttyintek és tésztahalmocskákat gyártok. Mindkét oldalukat ropogósra pirítom.

spájdernecc 2008.03.06. 12:25:43

a fönti recipe a Pukkancs blogból zugban elemelve
segített valamit?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2008.03.06. 13:15:49

hy
még sosem voltam velencében
mire eljuthatok oda, valószínüleg már el lesz süllyedve
az előző poszthoz meg annyit, hogy gyűlölök a lidlibe menni, egyszer voltam eddig, és az is bőven sok volt

maybach 2008.03.06. 13:46:11

Nekem volt szerencsém többször is Velencéhez. Nagyon szerethető város és sokféle arca van.
Egyik, méltatlanul kevéssé ismert:jssgallery.org/Essay/Venice/Church/Frari/Photo_Santa_Maria_Gloriosa_del_Frari.htm

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.06. 15:56:55

Aki bármilyen ételbe petrezselymet rak az egy bajonettet érdemel a tüdejébe.

Uff.

spájdernecc 2008.03.06. 16:47:41

na, bezárta a kifőzdét a KÖJÁL?
vagy mindenki máshol kajál?

cyan 2008.03.06. 16:55:37

én most főztem, jön haza a gyerek, vmit ennie kell.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 17:36:03

Galaxishódítógerle!

Miért ijedtél meg ennyire a petrezselyemtől? Ártatlan kis zöldség az! Kivéve, ha nem föltételezzük egy ételről, hogy abba petrezselyem is kerülhet, mert akkor az morfondérozásra ad okot és alkalmat, miként a köménymag, pláne szürkehályogban szenvedőknek! Uffizi képtár!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 17:37:35

Spájdernecc!

Ne franciáskodj! Méghogy KÖJÁL! ÁNTSZ!

Benikuty 2008.03.06. 17:40:42

Kisorosziban KÖLÁJ. Mert könnyebb kimondani:)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.06. 17:47:38

spájdernecc, általában két szóviccért szoktam családírtást igérni, az egyik a kajál-köjál a másik meg a médiákok.

A petrezselyemnek pedig borzalmas az íze.

Most is csak azét hagylak életben mert most kaptam meg az új fényképezőgépem és minden ragad a szobámban az US Air Mail feliratú szikszalagoktól.

spájdernecc 2008.03.06. 17:53:37

Gerlusz, ha már így szóbakerült, tkp leszarom a családírtási szokásaidat, tégy te is úgy a szóvicceimmel, bár ez valóban elég szánalmas :)
petrezselyemügyben egyetértünk...

Benikuty 2008.03.06. 17:56:09

Én is gyűlölöm, teszem is mindenbe, ami elbírja:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 18:01:07

Önmagában. De, ha megbolondítjátok más összetevőkkel is, akkor finom lesz a petrezselyem.
Micsoda minőségtelen sziGszalaggal sziGszalagoskodsz galaxisegyikura? Mert ugye szigetelőszalag a sziGszalag eredeti családi és utóneve!? Vagy az USA szikes vidékein nőtt a szikfán?
Na, sorold, mit tud az az ócska gép? :)))

spájdernecc 2008.03.06. 18:03:16

egyébként tényleg KÖJÁL, és SZTK, és még egy csomó ilyen van.
Volt egy pofa, Halál volt a családneve. BM, kérvény, névváltoztatás, lett belőle Havasi.
a faluban azóta is havasi Halálnak hívják.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 18:14:10

Benikuty!
Köszi a csörögés oldalt, van még ott olvasnivaló, ami igen fájintos tésztaféléket eredményezhet, így első átfutásra. Amúgy a csörögetésztát én keményre gyúrom és rumot teszek bele és azért kell sietni vele, mert ahogy kiszedem az olajból, már eszik is!!!!

Spájdi!

Az alábbi névváltoztatás történt falunkban és ez egy könyvben is publikáltatott, tehát írásbeli emlék és hivatalosan sem sértő.
Szóval a Lofink nevű család egyik ága megelégelte /jogosan/ az állandó ugratásokat és a /szándékos/ elírásokat, hát Lovas-ra változtatta-magyarosíttatta a nevét. Igen ám, de kisvártatva beütött a szocializmus építése és a család úgy gondolta, hogy ők inkább Németország nyugati felén építkeznek tovább. Öt év múltán, mikor először hazatértek svábok lakta kis falunkba, örömkönnyek helyett a nevetés könnyeivel várták őket a régi barátok:
- Ezért mentetek néhány ezer kilométerrel arrébb, hogy most Lófing helyett Ló...asz legyen belőletek?
/Mert ugye a német nyelvben a "v"-t "f"-nek kell ejteni, az "s" pedig "sz" ill. "z"//

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 18:15:45

Gerle!
Akkor már értem a szikszalagot! :)))

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.06. 18:16:03

hali
kurva indapass nem enged subbára. még ilyet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 18:24:25

Spájdi!
Gondoltam, hogy Neked tetszeni fog! :)))

Szia Svati!

Gerle! Mi az a bannolás?

spájdernecc 2008.03.06. 18:25:47

no lépek.
kellemes estét!

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.06. 18:26:46

új lapot nyitottam. minden blogra felengedett, csak oda nem...hehe:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.06. 18:29:48


nagyon tetszett a poszt. reggel az orvosi rendelő várójában olvastam a mobilomon, és így szinte repült az idő:))
amúgy nekem eddig anbivalens érzéseim voltak velencével szemben, mert imádom, és rengeteg ihletet adott eddig, de a közlekedés számomra, elég nehézkes és behatárolt, a rengeteg lépcsős hidaktól. idén szerettem volna a karneválra is elmenni, de aztáén lebeszéltem magam, a előbbiek miatt. de később kiderült, kár volt. egy barátom ugyanis volt az idei karneválon, és örömmel újságolta nekem , hogy szinte az összes hidat felszerelték mozgásérült lifttel.
picasaweb.google.com/artlobo/Velence/photo#5174678755322827682
hiába, az európa boldogabbik felén van.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.06. 18:30:55

hogy nem lehet oda kommentelni és slusszpassz, ha azt írja ki hogy "ebbe a blogba jelenleg nincs jogod kommentelni" akkor biztosan az

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 18:48:00

Benikuty!

Köszi az szakácskönyvet! Ma nálunk köménymagos-leves volt.
Még anyutól kaptam a Váncza-féle süteményes könyvet. Az is jó.

Szervusz Toma!

tistedur 2008.03.06. 19:27:31

jó estét,jó étvágyat :)
svati!
mert ügyes vagy és megérdemled..:P

gerle!
mire fogod használni az új gépedet?

2008.03.06. 19:29:11

hallhattad, krumplit irdal vele...

tistedur 2008.03.06. 19:36:14

Jé!
azt megnézném..:) de itt megnéznék egy-két fotót,amit azzal a géppel csinál..(egy ilyen multifunkcionális fotóapparátot én si elfogadnék)

tistedur 2008.03.06. 20:08:43

most nem keresem meg a paramétereit..:)
gondolom,örülsz neki :D

Benikuty 2008.03.06. 20:09:37

Nehéz a sorsa a katonának,
Nehéz a sorsa...

tistedur 2008.03.06. 20:24:19

arra jutottam,hogy örülsz neki :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 20:31:36

Galaxisegyikura!

Jónak tűnik a gép. Ha nem lenne vakupapucsa, azért bizonytalankodnék egy csöppet. Ám így nem.
Várjuk az 1 cm távolságról felvett képeket a szabadtéri ökörsütésről! :)))

tistedur 2008.03.06. 20:37:36

szerintem most gerle boldog egy picit :) dacára a kisalkatrészek hiányának

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 20:41:01

Gerle!

Nagyon régen voltál ilyen bőírású! Nem akartam hinni a többieknek teljesen, de most már biztos: TE ÖRÜLSZ!

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.06. 20:46:42

még szép, hogy örül.
megyünk bulizni. remélem hozza a fotoapparátot:))

tistedur 2008.03.06. 20:53:15

én meg remélem,hogy megnézhetjük a fotókat :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.06. 20:55:17

nos, ha józanok maradunk szerintem igen, lesz kép.
egyébként nem hiszem:))))))

tistedur 2008.03.06. 20:57:21

pedig jó lenne egyszer gerléből többet látni,mint a szemét..:)
egyébként az illuminált képek izgalmasabbak lennének :P

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 20:58:29

És akkor lenne egyszer egy poszttraumás poszt is :)))

sarasvati 2008.03.06. 20:59:43

tiste
subbás buláj lesz Mátrában. fog ott készíteni más is képet.
istenbiza elküldöm neked:))))))

sarasvati 2008.03.06. 21:01:08

fiam

Gerle egy tök helyes kölyök, magas, szőkésbarna, aranyos pofija van. mi már találkoztunk:))
vizuálisan nyerő a gyerek, meg egyébként is.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.06. 21:05:14

A régiek itt vannak, blastwave.deviantart.com/

a mátrai rókafarmon pedig a régi kép lesz nálam mivel az újhoz olyan dolgok köllenek még mint pölö lencsevédő sapka vagy 32megásnál nagyobb kártya

tistedur 2008.03.06. 21:06:05

svati!
azt megköszönném..hogy én mikről maradok le a munka miatt..:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 21:07:11

Sarasvati!

Nem kételkedem! De egy kis italozás után némileg és átmenetileg átrajzolódhatnak a vonások! :) Aztán mindenki szép lesz megint, hál' Istennek!
A gyerek meg persze hogy rendben van, hisz tegnap kötöttünk virtuális vérszerződést, hogy a galaxis urai leszünk. Csak most a fényképezőgép miatt szüneteltetjük az uralkodást :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.06. 21:11:45

Kedves Mindenki!

Így néz ki egy vérszerződött, galaxist uraló uralkodópáros nagy találkozása:

www.youtube.com/watch?v=wd94wL9PBbA

tistedur 2008.03.06. 21:11:51

csinálhatnál egy tavaszi táj képsorozatot.tényleg kívááncsi lennék arra,hogy abból mit tudnál kihozni gerle :)

sarasvati 2008.03.06. 21:13:00

a gyerekkel józanul találkoztunk:))
teljesen rendben van:))))

tistedur 2008.03.06. 21:29:57

azért nem vagy ennyire egyszerű..:)

én most el,legyetek szépek és jók és uraljátok a galaxist :D

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.06. 21:31:45

Nagy rajongója vagyok a kopott,szürke, szocreál, urbánus fotóknak.

Benikuty 2008.03.06. 21:46:10

Jó éjt, nem voltam itt.

spájdernecc 2008.03.07. 05:08:23

Jó reggelt, jó kávét!
kellemetes Tamáskodást!
süti beállítások módosítása