Újabb két variáció következik, ezúttal a tészta mellett a zöldfűszerek és a fokhagyma kap főszerepet. Mindkettő szintén gyorsan elkészíthető, nem tart tovább, mint a víz felforralása és a tészta megfőzése, legfeljebb 20-25 perc.
A pestót nem kell feltétlenül mozsárban elkészíteni, használhatunk robotgépet vagy akár botmixert is. A friss bazsalikomot hipermarketekben csokorban vagy kis cserepekben árulják. (Az üveges kész pestót felejtsük el!)
A pestót nem kell feltétlenül mozsárban elkészíteni, használhatunk robotgépet vagy akár botmixert is. A friss bazsalikomot hipermarketekben csokorban vagy kis cserepekben árulják. (Az üveges kész pestót felejtsük el!)
Fokhagymás-petrezselymes taglietelle (2 személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben ízlés (és méret) szerint, 4-6 gerezd (vagy több) fokhagymát hajszálvékony szeletekre vágok, és elkeverem 2-3 evőkanál olívaolajjal és egy csipet szárított oregánóval.
Közben a felforrt vizet megsózom és beledobom a tésztát (250 g). Eközben egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba teszem az olajjal elkevert fokhagymaszeleteket, belemorzsolok egy szárított chilit, és nagy lángon melegíteni kezdem. Amikor a fokhagyma elkezd színeződni, egy merőkanál tészta-főzővizet öntök hozzá, és folyamatos keverés-rázogatás mellett megpuhítom a fokhagymát, miközben a benne lévő víz felét elforralom. Meglocsolom még egy kis extraszűz olívaolajjal, közben folyamatosan keverem-rázom, hogy egynemű szószt kapjak (emulgeálom).
A megfőtt (al dente 8 perc) tésztát a szószra dobom, megszórom egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel, és alaposan összerázom a tésztát és a szószt.
Reszelt pecorinóval (vagy parmezánnal) a tetején, jócskán meglocsolva még egy adag, jó minőségű, extraszűz olívaolajjal tálalom.
Mőcsényi zöld veltelinit ajánlanék hozzá.
Közben a felforrt vizet megsózom és beledobom a tésztát (250 g). Eközben egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba teszem az olajjal elkevert fokhagymaszeleteket, belemorzsolok egy szárított chilit, és nagy lángon melegíteni kezdem. Amikor a fokhagyma elkezd színeződni, egy merőkanál tészta-főzővizet öntök hozzá, és folyamatos keverés-rázogatás mellett megpuhítom a fokhagymát, miközben a benne lévő víz felét elforralom. Meglocsolom még egy kis extraszűz olívaolajjal, közben folyamatosan keverem-rázom, hogy egynemű szószt kapjak (emulgeálom).
A megfőtt (al dente 8 perc) tésztát a szószra dobom, megszórom egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel, és alaposan összerázom a tésztát és a szószt.
Reszelt pecorinóval (vagy parmezánnal) a tetején, jócskán meglocsolva még egy adag, jó minőségű, extraszűz olívaolajjal tálalom.
Mőcsényi zöld veltelinit ajánlanék hozzá.
Taglietelle pestóval (2 személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben a megmosott, lerázott kisebb csokor bazsalikomlevelet felaprítom és a mozsárba dobom, egy csipet durva tengeri sót szórok rá, és pépesre zúzom. Hozzáadok két gerezd fokhagymát, és tovább zúzom. Egy marék, szárazon aranybarnára pirított fenyőmagot (ki lehet próbálni dióval is) dobok rá, és azt is pépesítem/krémesítem. Egy nagy marék reszelt parmezán és pecorino keverékét (lehet csak parmezán vagy csak pecorino is) szórok a masszára, elkeverem, tekerek rá frissen őrölt borsot, és felöntöm annyi, jó minőségű extraszűz olívaolajjal, hogy sűrű, de folyékony szószt kapjak.
Mindeközben a tészta kifőtt ( (250 g, 7 perc). Leszűröm, de hagyok az edény alján 3-4 evőkanálnyi főzővizet, és ebbe kanalazom a pestót (személyenként 2 evőkanálnyit). Elkeverem a szószt a vízzel, ráborítom a forró tésztát, alaposan összerázom/keverem, és készen is van a pestós tészta, lehet tálalni. Érdemes kipróbálni!
Ehhez is remekül passzol a zöld veltelini.
Mindeközben a tészta kifőtt ( (250 g, 7 perc). Leszűröm, de hagyok az edény alján 3-4 evőkanálnyi főzővizet, és ebbe kanalazom a pestót (személyenként 2 evőkanálnyit). Elkeverem a szószt a vízzel, ráborítom a forró tésztát, alaposan összerázom/keverem, és készen is van a pestós tészta, lehet tálalni. Érdemes kipróbálni!
Ehhez is remekül passzol a zöld veltelini.
Az utolsó 100 komment: