Újabb két variáció következik, ezúttal a tészta mellett a zöldfűszerek és a fokhagyma kap főszerepet. Mindkettő szintén gyorsan elkészíthető, nem tart tovább, mint a víz felforralása és a tészta megfőzése, legfeljebb 20-25 perc.
A pestót nem kell feltétlenül mozsárban elkészíteni, használhatunk robotgépet vagy akár botmixert is. A friss bazsalikomot hipermarketekben csokorban vagy kis cserepekben árulják. (Az üveges kész pestót felejtsük el!)
A pestót nem kell feltétlenül mozsárban elkészíteni, használhatunk robotgépet vagy akár botmixert is. A friss bazsalikomot hipermarketekben csokorban vagy kis cserepekben árulják. (Az üveges kész pestót felejtsük el!)
Fokhagymás-petrezselymes taglietelle (2 személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben ízlés (és méret) szerint, 4-6 gerezd (vagy több) fokhagymát hajszálvékony szeletekre vágok, és elkeverem 2-3 evőkanál olívaolajjal és egy csipet szárított oregánóval.
Közben a felforrt vizet megsózom és beledobom a tésztát (250 g). Eközben egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba teszem az olajjal elkevert fokhagymaszeleteket, belemorzsolok egy szárított chilit, és nagy lángon melegíteni kezdem. Amikor a fokhagyma elkezd színeződni, egy merőkanál tészta-főzővizet öntök hozzá, és folyamatos keverés-rázogatás mellett megpuhítom a fokhagymát, miközben a benne lévő víz felét elforralom. Meglocsolom még egy kis extraszűz olívaolajjal, közben folyamatosan keverem-rázom, hogy egynemű szószt kapjak (emulgeálom).
A megfőtt (al dente 8 perc) tésztát a szószra dobom, megszórom egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel, és alaposan összerázom a tésztát és a szószt.
Reszelt pecorinóval (vagy parmezánnal) a tetején, jócskán meglocsolva még egy adag, jó minőségű, extraszűz olívaolajjal tálalom.
Mőcsényi zöld veltelinit ajánlanék hozzá.
Közben a felforrt vizet megsózom és beledobom a tésztát (250 g). Eközben egy nagyobb serpenyőbe vagy wokba teszem az olajjal elkevert fokhagymaszeleteket, belemorzsolok egy szárított chilit, és nagy lángon melegíteni kezdem. Amikor a fokhagyma elkezd színeződni, egy merőkanál tészta-főzővizet öntök hozzá, és folyamatos keverés-rázogatás mellett megpuhítom a fokhagymát, miközben a benne lévő víz felét elforralom. Meglocsolom még egy kis extraszűz olívaolajjal, közben folyamatosan keverem-rázom, hogy egynemű szószt kapjak (emulgeálom).
A megfőtt (al dente 8 perc) tésztát a szószra dobom, megszórom egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel, és alaposan összerázom a tésztát és a szószt.
Reszelt pecorinóval (vagy parmezánnal) a tetején, jócskán meglocsolva még egy adag, jó minőségű, extraszűz olívaolajjal tálalom.
Mőcsényi zöld veltelinit ajánlanék hozzá.
Taglietelle pestóval (2 személyre):
Felteszem a 4-5 liter főzővizet forrni. Közben a megmosott, lerázott kisebb csokor bazsalikomlevelet felaprítom és a mozsárba dobom, egy csipet durva tengeri sót szórok rá, és pépesre zúzom. Hozzáadok két gerezd fokhagymát, és tovább zúzom. Egy marék, szárazon aranybarnára pirított fenyőmagot (ki lehet próbálni dióval is) dobok rá, és azt is pépesítem/krémesítem. Egy nagy marék reszelt parmezán és pecorino keverékét (lehet csak parmezán vagy csak pecorino is) szórok a masszára, elkeverem, tekerek rá frissen őrölt borsot, és felöntöm annyi, jó minőségű extraszűz olívaolajjal, hogy sűrű, de folyékony szószt kapjak.
Mindeközben a tészta kifőtt ( (250 g, 7 perc). Leszűröm, de hagyok az edény alján 3-4 evőkanálnyi főzővizet, és ebbe kanalazom a pestót (személyenként 2 evőkanálnyit). Elkeverem a szószt a vízzel, ráborítom a forró tésztát, alaposan összerázom/keverem, és készen is van a pestós tészta, lehet tálalni. Érdemes kipróbálni!
Ehhez is remekül passzol a zöld veltelini.
Mindeközben a tészta kifőtt ( (250 g, 7 perc). Leszűröm, de hagyok az edény alján 3-4 evőkanálnyi főzővizet, és ebbe kanalazom a pestót (személyenként 2 evőkanálnyit). Elkeverem a szószt a vízzel, ráborítom a forró tésztát, alaposan összerázom/keverem, és készen is van a pestós tészta, lehet tálalni. Érdemes kipróbálni!
Ehhez is remekül passzol a zöld veltelini.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 08:03:46
cyan 2008.03.08. 08:18:19
N.Zoli! boldog névnapot!!!!!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 08:20:38
cyan 2008.03.08. 08:40:44
Jé 2008.03.08. 09:38:03
egyébként jó reggelt!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 09:57:14
Szia, Jé!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 10:09:51
Sabbas · sabbas.blog.hu 2008.03.08. 12:11:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 12:27:42
maybach 2008.03.08. 14:16:40
A tészták újfent jónak tünnek.
Hölgyeknek kézcsók, ha már küszöbön áll a napjuk.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 14:17:02
nadine
az zöldvertelini. így egyben:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 14:19:27
hamarosan nekünk is összekéne hozni valamit!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 15:03:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:09:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 15:12:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:19:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:19:45
spájdernecc 2008.03.08. 15:20:33
mizújs?
zöldszilváni, rizlingszilváni egybe :))
spájdernecc 2008.03.08. 15:22:30
spájdernecc 2008.03.08. 15:24:09
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:24:44
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:26:04
spájdernecc 2008.03.08. 15:27:41
kormányzati portálon
kéjhömpöly :))
spájdernecc 2008.03.08. 15:28:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:31:33
lassan nekem is meg kell írnom az adóbevallásomat:((
spájdernecc 2008.03.08. 15:36:32
bár inkább szürcsölnék Svatiékkal...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:44:12
spájdernecc 2008.03.08. 15:45:58
spájdernecc 2008.03.08. 15:47:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:48:33
spájdernecc 2008.03.08. 15:51:45
Nálad?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 15:53:53
spájdernecc 2008.03.08. 15:56:26
spájdernecc 2008.03.08. 16:02:02
Küvét, HSz-t nem tudom.
Svati meg Gerle borsodi, ez világos, Zoli Albionban, Vizitőr valahol a Balaton-felvidéken, Fiam azt hiszem Somogyországban, vagy arrafelé..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 16:02:15
spájdernecc 2008.03.08. 16:03:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 16:08:19
Fiam Mányokon él, Hobbiszakács meg Svédországban.
spájdernecc 2008.03.08. 16:10:59
sajnálom
akkor Tolna
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 16:12:33
Viszont, hogy eleget tegyek a kötelezettségeimnek, új képeket rakok fel a blogomba. Kifejezetten spájderi nyomásra:)
spájdernecc 2008.03.08. 16:13:29
_büszke_
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 16:17:05
spájdernecc 2008.03.08. 16:19:23
de akkor is
szépek azok a cuccok, és mindig érdekel milyen a következő
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 16:22:45
spájdernecc 2008.03.08. 16:25:00
javítja a kompromisszumkészséget :))
cyan 2008.03.08. 16:27:06
spájdernecc 2008.03.08. 16:29:53
Jó munkát :)
cyan 2008.03.08. 16:32:48
spájdernecc 2008.03.08. 16:35:11
de várom már :)
meglesz, megígértem!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 16:46:11
spájdernecc 2008.03.08. 16:48:03
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 16:48:35
spájdernecc 2008.03.08. 16:51:56
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 17:14:20
Nadine! Szerettem volna félhomályban maradni vagyis az engem megillető helyen, így azt terveztem, hogy max. annyit elárulok, hogy nem Somogy, hanem Tolna megye, de ha már fellebbentetted a fátylat, akkor egészen pontosan Nagymányok. És akkor már szeretettel meghívlak Benneteket a
www.nagymanyokipaletta.network.hu
oldalra. Nem kötelező, meg nem is azért, mert az olyan szép /én ügyetlenkedem összevissza/, de nagyjából el tudjátok helyezni, hol nem büszkék rám...
Nadine! Nincs semmi gond, mielőtt a szívedhez kapnál .)
spájdernecc 2008.03.08. 17:18:13
Szia édes Fiam :)
megnéztem, de mivel az nem kétperces kaland, majd viszatérek rá:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 17:21:03
Van néhány vállalható fotó rólam, úgy tíz éves koromig :)))
Most mennem kell, anyaelhajtás forog fenn, de este leszek - ha ez boldogít valakit -, mert gyermeknek nőnapi buláj van a láthatáron.
Addig is jó szórakozást! Ami az adóügyeket illeti... :)))))))))))))))))))))))))))))))
spájdernecc 2008.03.08. 17:23:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 17:24:25
spájdernecc 2008.03.08. 17:30:13
spájdernecc 2008.03.08. 17:43:19
'szlát!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 17:49:46
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 18:27:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 18:31:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:00:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:05:36
Jé 2008.03.08. 19:14:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:17:29
Toma, ezt írta ki alul egy villámüzenetben, onnan vettem. Tökmindegy, b.szik működni. Fú, de idegesít.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:18:21
Jé 2008.03.08. 19:20:02
amikor valami nem műxik a neten, hagyni kell, és később újra próbálni
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:20:29
aprítógépben/robotgépben, vagy botmixerrel is megcsinálhatod.
Jé 2008.03.08. 19:21:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:23:20
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:24:40
ha botmixerrel készítenéd, akkor az olaj egy részét még az elején hozzá kel önteni, hogy megbírkózzon vele.
nadine
megnéztem, nekem még az oldal sem jön be. valami szerverhibát ír ki.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:25:52
Jé 2008.03.08. 19:27:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:27:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:29:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:29:15
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:31:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:33:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:35:40
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:35:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:39:55
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:42:14
most bog.hu is szarakodik. lehet, hogy ez egy globális összeomlás előjele??
spájdernecc 2008.03.08. 19:45:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:46:31
spájdernecc 2008.03.08. 19:47:58
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:48:18
spájdernecc 2008.03.08. 19:49:41
tudod, honfoglaló :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:50:58
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 19:54:40
Benikuty 2008.03.08. 19:54:54
Amúgy érdekes ez a bor helyesírási ügy. Emlékszem, hogy amikor még pörgött a Művelt Alkoholista, az emberkék abban nem tudtak megegyezni, hogy a rozét hogyan kell helyesen írni.
spájdernecc 2008.03.08. 19:55:17
meg még egy csomó mindent..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:55:51
Már nem tudom, mit mentett el ez a hülye, és mit nem. Nem merem becsukni.
spájdernecc 2008.03.08. 19:55:55
spájdernecc 2008.03.08. 19:56:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 19:58:31
spájdernecc 2008.03.08. 20:00:48
Benikuty 2008.03.08. 20:02:55
spájdernecc 2008.03.08. 20:12:50
Beni, majd Elfogulatlan! véleményt kérek :))
spájdernecc 2008.03.08. 20:29:47
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 20:48:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 21:08:03
az ezerjó is jó lehet(ezerszer:)), de én fehérborban nem vagyok nagy spíller. van négy öt féle amit szeretk, és ezeket variálom, azokhoz az ételekhez, amihez fehérbor illik. az ezerjó alapos tanulmányozása, eddig kimaradt.
éppen a napokban godolkodtam, hogy ki kellene szélesíteni az ismereteimet a fehérekkel, mert szerintem fehérborban jobbak vagyunk mint vörösben, csak éppen a vörösbor a trendi, és azt futtaja mindenki.
ami mindíg van a borállványomon, az a siklósi chardonnay, a mőcsényi zöldveltelini, rajnai rizling badacsonyból, meg hárslevelű, fröccs-bornak. ezken kívűl még sokszor megfordul nálam a furmint és az aszú, a disznókő pincészetből, meg pár fajta csopaki, és szentgyörgyhegyi bor.
nadine
a körling, nekem pont a sikamika miatt tetszik:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.08. 21:09:11
Na, kifingikáltam a blogtöltögetésben, jó éjt a virrasztóknak!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 21:19:16
éppen az a vicces benne, ahogy kis partfisokkal csicsikulják a jeget:)))
hol van marisell??? napok óta, igazolatlanul távol!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 21:20:24
cyan 2008.03.08. 21:59:37
Nadine elment :( meg akartam kérdezni tőle, ha átküldöm az irományomat, kijavítva visszaküldené-e? a helyzet az, h könyvből másoltam, de az írója (korrektora) sem volt a helyzet magaslatán földrajzi nevekben (sem, olyan fogalmazási hibák vannak benne, h jujj), ugyanazt a szót egyszer kötőjellel, máskor egybe írta....
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 22:11:30
Ezt nem mondjátok komolyan, hogy itt nincsenek titkok! Én most nagyot csalódtam!!! Az egyik vonzereje volt az oldalnak, hogy itt azért vannak titkok, meg én is rejtve vagyok és csak azt ismerik belőlem, amit én akarok.... brühühühü!
Akkor tessék engem is felvilágosítani, ki kicsoda!? Hány centi most és hány kiló szeretne lenni!?
Toma!
Egyszer majdnem megcsináltam az első receptedet, pedig akkor még nem is ismertelek :))) Sőt, még a receptet sem :))) Csak én egyszerűen átpásszéroztam fokhagymagirizdeket /ahogy műveletlen lányom mondja/, némi olaj, spagettitészta főtten és tejfölkével megloccsantva. Mert az egész kaja, valljuk be, a fokhagyma miatt készül! :))) Így már legálisan lehet örömködni!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 22:15:15
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 22:16:29
Varietas delectat, ha jól írom :)))))))))))))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.08. 22:54:27
marisellnek küldtem @
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 23:02:07
Laktat vagy laktacyd... Egy emlőről fakad :)))
De lehet, hogy szittya eredetű...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.08. 23:14:01
Benikuty 2008.03.08. 23:16:30