Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Rió - karnevál

2008.03.16. 07:00

Folytatjuk a barangolást a karneválokon. A riói felvonulás gyökerei is az ókorba nyúlnak vissza; abba az időbe, mikor is a görögök és a rómaiak már hatalmas ünnepséggel köszöntötték a tavaszt. Európában, főleg Olaszországban és Franciaországban, de Portugáliában is évente rendeztek olyan tavaszköszöntő bálokat, ahol álarcot-jelmezt hordtak, esetleg az utcán táncoltak. A portugálok magukkal vitték a hagyományaikat az Újvilágba, amiket a brazilok a saját ízlésüknek megfelelően átformáltak, afrikai és bennszülött kulturális elemekkel gazdagítva.


A koncepció kezdetben egyszerű volt, mint a papírzacskó: az emberek csoportosan átvonultak a városon, közben énekeltek és táncoltak. Később már jelmezt is viseltek, hogy a társadalmi különbségeket legalább egy évben egyszer eltüntessék. Ezért a gazdag szegénynek, a nő férfinak öltözött, és fordítva. A bulizás sokszor eldurvult, így a kormányzatra volt bízva, meddig tűrte el az élvezetekben való tobzódást („…jött a csősz, és mindenkit kizavart az erdőből…” J). A XVIII. század végén a parádét versennyel bővítették ki, és zenekari kísérettel vonultak fel. Nagyjából ezek a mai formában ismert karnevál első mérföldkövei. A két világháború idején nem tartottak felvonulást, 1947-ben tértek vissza eme hagyományhoz.


A XX. század elejéig csak európai eredetű zenét játszottak: polkát, valcert, mazurkát stb. Az az idő tájt formálódó brazil munkásosztály (afrobrazilok, cigányok, orosz zsidók és lengyelek) azonban szép lassan saját muzsikát talált ki: ez lett később a szamba. A munkások általában azokon a helyeken éltek, ahova a gazdagok nem kívántak építkezni. A szamba bölcsőjét tehát a „Kis Afrika” néven ismert környéken ringatták (a dombvidék, a mocsarak és a hajódokkok). Ha már szamba, ez lett ugye a karnevál „hivatalos” zenéje. Maga a szó angolai eredetű, egy bizonyos rituális zenére utal. A kifejezést az afrikai rabszolgák hozták Brazíliába a XVII-XVIII. században, és arra használták, hogy az isteneikhez imádkozzanak, vagy az őseik lelkéhez szóljanak.

A portugálok álarcosbáljaitól a mai nagyszabású felvonulásig a karnevál hosszú utat tett meg. Napjainkban a világ egyik legrangosabb eseménye, mágnesként vonzza a turistákat. Az 1980-as években, Darcy Riberio kormányzóhelyettes döntése nyomán, a szambaparádé a külvárosból átkerült a Sambodromo-ba (erről később még lesz szó!).


A riói karnevál egy hatalmas show, és egyben a szambaiskolák versenye is. Ezek az iskolák a felvonulás alapelemei, amiket leginkább közösségi klubként lehetne jellemezni. Nagyrészt a „munkásosztályból” vagy a nyomornegyedekből (favelas) jönnek ide az emberek, hiszen így elmenekülhetnek a mindennapoktól. Minden iskolának megvan a saját kis kuckója, ahol a táncosok gyakorolhatnak, szórakozhatnak, illetve a kosztümöket felpróbálhatják, a kocsikat feldíszíthetik. Szoktak év közben ún. szambaesteket tartani, ahol bemutathatják, mit tudnak.

A szambaiskolák versenyét és magát a parádét alapos szervezés előzi meg. Jó néhány hónappal korában az iskolák toborozni kezdik azokat a lelkes támogatókat, akik majd a munkálatokban részt vesznek. Kiválasztják a központi témát, aminek jegyében a felvonulást megtervezik, egészen a legapróbb részletekig. Ez lehet a brazil történelem valamely időszaka, híres alakja, illetve bármi, ami kicsit is megmozgatja az emberek fantáziáját. Például a négy elem közül valamelyik (tűz, víz, föld, levegő); esetleg különleges állatok, növények. Az iskolának minden show-elemmel ezt a témát kell illusztrálnia.
Több fordulóban kiválasztják a szambadalt, alaposan megfontolva. Közben az iskola hivatalos tervezője (Carnevalesco) megálmodja a jelmezeket és a kocsik díszítését, majd az ötleteket meg is valósítják. Decemberben megkezdődnek a próbák, karácsonyra rögzítik a dalokat-zenéket, és eljuttatják a hanglemezboltokba.

Le kell szögezni, hogy a riói szambaparádé nem egy sima utcai buli. Itt az emberek nem lötyöghetnek jobbra-balra; ez egy jól szervezett, óriási méretű show. Minden résztvevőnek megvan a maga helye és szerepe, a jelmezének megfelelően. A felvonulás menetét alaposan ki kell dolgozni, hiszen kb. 3-5000 embert fognak megmozgatni, összehangolni. A táncosok különleges alakzatban állnak fel, hogy bemutathassák az élőképet. A nyitóképet az első pár követi, amelynek hölgy tagja viseli az iskola zászlóját. A felvonulókat szekciókra osztják, azokat pedig szárnyakra (egy szárny kb. száz embert jelent). A szárnyak között mennek a kocsik, amiket vagy motorizálnak, vagy egyszerűen csak tolja valaki. A kocsik különleges vendégeket szállítanak, mellettük a legfiatalabb táncosok vannak, akik bonyolult, olykor döbbenetes jelmezeket viselnek.
A menet legfontosabb tagja a Karneválkirály, akit Momo-nak hívnak. Momo a görög mitológiából való, a jókedv, tréfálkozás istene. Ennek megfelelően itt is neki kell a jó hangulatot keltenie, ráadásul akkorára felturbózzák jelmezzel, hogy ő legyen a legnagyobb a menetben. A legenda szerint az istenek lezavarták Momót az Olimpuszról, hogy telepedjen le Rióban, a karnevál városában. Az egész banzáj azzal kezdődik, hogy Momónak átadják a város kulcsait, illetve az összes többi eseményt is az ő jelenlétében nyitják meg. És ha Momo szambát jár, akkor mindenkinek szambáznia kell.
A királynőt és a hercegnőket egy versenyen választják ki, ahol a szépségüket, a magabiztosságukat, a barátságosságukat, a kifejezőkészségüket és szambatudásukat teszik próbára.
Vannak még az ún. „pörgő hölgyek” (Baianas), akik Bahia állam tradicionális kosztümében vonulnak fel. Általában a közösség idősebb hölgytagjai, akik már régóta az iskola tagjai, és az afrikai gyökereket jelképezik.
A kocsik főtáncosait Destaques-nek hívják. Ők viselik a legnagyobb és legbonyolultabb jelmezeket. Minden szereplőt, táncost a legnagyobb gondossággal választanak ki, hiszen ez nagyon nagy megtiszteltetést jelent.

Ha már jelmez, ez külön szót érdemel. A ruhának fantáziadúsnak, színesnek és bonyolultnak, összetettnek kell lennie. Mindenképpen eredeti legyen, évente újakat készíttetnek. Rengeteg díszítést tesznek rá: tollakat, kisebb tükröket, fémkütyüket, selymet, drágaköveket vagy pénzérméket. Már nyolc hónappal a karnevál előtt nekilátnak, hiszen rengeteg időt vesz igénybe. Minden iskolának saját színe van, ez megjelenik a jelmezeken és a zászlón is. A teljes meztelenség ugyan hivatalosan szigorúan tilos, de ki lehet bökni néhány olyan táncost, aki csak testfestést, rengeteg apró, színes izét, illetve a saját, körpanorámás mosolyát viseli.



A karnevál, mint már említettem, nemcsak egy egyszerű felvonulás, hanem a szambaiskolák versenye is egyben. Olyan, mint egy sportesemény: a nézőnek élmény, de a versenyzők részére szigorú szabályokat szabtak. A parádét bírák figyelik, szám szerint negyven. Tíz kategóriában értékelnek, így mindegyikre négy-négy bíró jut. A pontozás egy öttől tízig terjedő skálán történik, de adhatnak a bírók törtszámokat is. Az eredményhirdetés hamvazószerdán van, rögtön a karnevál után. A bírókat fülkékben helyezik el, szétszórva a felvonulás útvonalán, de jól látható helyen felirattal jelezve (Julgadores).

A kategóriák a következők:

1.) Zenekar: általában ütős hangszerek, a rézfúvósok nem megengedettek. A legfontosabb szempont a ritmus, a zenészeknek erre kell a legjobban ügyelniük. A táncosok ugyanis az ütemre mozognak-énekelnek. A bírák a szabályosságot és a folytonosságot figyelik. Vannak nagyobb dobok, a sardo-k, amelyek egyenletes és határozott alapritmust adnak, a többi zenész pedig ehhez igazodik. A dobolásnak folyamatosnak, ugyanakkor változatosnak kell lennie. Rövid szünet után lehetőleg úgy kell újra kezdeniük, hogy senki ne zökkenjen ki, ne tévessze el az ütemet. A bírák figyelik a hangszerek összhangját is.

2.) Szambadal: az iskola által választott téma „lelke”. A szövegnek passzolnia kell a zenéhez, és azt is külön figyelik, hogy az egész milyen üzenetet közvetít. Ez az egyetlen kategória, ahol a bírák részpontokat adnak (külön a zenére és külön a szövegre).

3.)    Harmónia: az iskola felvonulásának zenei és vizuális egysége. Az összhang legyen tökéletes, az ének és a zene, a tánc és a ritmus alkosson egységet.

4.)   Felvonulás: a menet legyen folyamatos, ugyanakkor spontán és kreatív is. A bírók azt is figyelik, hogy a táncosok mekkora szenvedéllyel, lendülettel és energiával mozognak. Ha a menetben rés támad, azért büntetőpont jár.

5.)     Téma: ez az, amit az iskola abban az évben kiválasztott, és amit a legapróbb részletig ki kell dolgozni. Elsősorban a művészeti megoldást, kivitelezést értékelik. A bírák több szempont alapján nézik magát az ötletet, mint egészet, valamint azt, hogy mennyiben sikerült ezt megvalósítani. Fontos, hogy a látvány alapján a téma érthető legyen bárki számára, közvetítsen nyilvánvaló üzenetet. A reklám bármilyen formája tilos, és büntetőpont jár érte.

6.)   Általános benyomás: ez a legszubjektívebb kategória, nyilván a legvitatottabb is. A bírák ugyanis szabadon, mindenféle technikai kritérium nélkül pontoznak.

7.)  Kocsik és kellékek: a téma vizuális kifejezésének értékelése. Figyelik a művészi munka eredetiségét és minőségét, a tánc, a színek, a jelmezek milyen látványt nyújtanak együtt. A kocsikat és az egyéb kellékeket külön értékelik.

8.)  Jelmezek: itt az ötletesség, eredetiség számít, illetve mennyire ízléses maga a ruha. Értékelik az egész látványt együtt, illetve az egyes jelmezeket, külön a táncosokat, a zenészeket, a Baianas és a Destaque ruháját. Fontos szempont a sokszínűség, csak úgy mint az, hogy a jelmezek mennyire illenek a kiválasztott témához.

9.)   Nyitócsapat: ez az első szárny. Itt a bírák arra figyelnek, hogy a koreográfia és a jelmezek mennyiben segítik a téma bemutatását a közönségnek.

10.) A zászlóvivő és kísérete: a bírák külön odafigyelnek az első táncosra és partnernőjére (ő viszi a zászlót). Értékelik a táncukat, az eleganciát, a kecsességet és a mozgékonyságot, a mozdulatok rugalmasságát és a változatosságot, illetve pontozzák a pár összhangját is.


Külön kell szót ejteni magáról a „szentélyről” is, hiszen a Sambadromo a parádé otthona. Ezalatt a felvonulási sugárutat kell érteni, valamint az azt szegélyező területeket – itt állítják fel a nézőknek a tribünöket. A Sambadromót egy világhírű brazil építész, Oscar Niemeyer tervezte, kimondottan a szambaparádé céljára. 1984-ben avatták fel. Mivel betonból készült, kissé elavultnak tűnhet. Évközben nem használják, néhány kisebb kulturális eseménynek ad otthont. Az esetek többségében azonban elég elhagyatott, gazdátlan… A parádé idején, persze, teljesen átalakul: megtelik emberekkel, kivilágítják és szól a zene. Nagyjából hetvenezer embert tud befogadni, ez jóval kevesebb, mint ahányan kíváncsiak lennének az eseményre. Sajnos, mivel az épület maga műemléknek számít, nem lehet bővíteni, így sokaknak kívül kell ácsorogniuk. A Sambodromo hétszáz méter hosszú, a Presidente Vargas sugárúton kezdődik és a Rua Frei Canecánál van a vége. Állítólag ez a hely a szamba igazi bölcsője.

Akinek már volt szerencséje ilyen karneválon részt venni, elmondhatja, hogy egy egész életre szóló élmény, ami tévében nézve nem ugyanaz. Hiszen az is hozzátartozik a dologhoz, hogy az ember néha tehetetlenül sodródik a tömeggel, szétszakítja a dobhártyáját zene, de megfigyelheti a helybélieket (cariocas), és együtt rophatja a táncosokkal.

128 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.16. 11:51:49

pia van, nem számít semmi:)))))))))))))))))))

2008.03.16. 12:23:20

jaj, nagyon hosszú lett! bocsi...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.16. 12:30:43

Jé, akkor lenne hosszú, ha unalmas lenne, de nem az!:)

maybach 2008.03.16. 12:45:11

Jó napot kívánok!
Jé, ez most is jó lett.
Jelzem a karnevál is hosszú, így hogyan lehetne róla röviden?

Benikuty 2008.03.16. 12:46:05

Cyan, számít ez?
Konkrét tervem van buli ügyben.
noka@t-online.hu
Írjatok!

Pálcika 2008.03.16. 13:55:55

juj,de szép az élet!nálunk hétágra süt a nap,kimentem a kertbe gyümifákat metszeni,hallom ám,hogy a szomszédbácsi(70éves és nemrég halt meg a felesége)szintén csattogtatja az ollóját egy kissegéddel.mi olyan üdülőövezet félében lakunk ahol még sok a madárcsicsergés és nem mindenki állandólakos ezért nagy a csend(ezért is imádok itt lakni)egyszer csak érzem ám,hogy itt a kávé ivás ideje.gondoltam egyet és főztem nekik is és minden kérdezés nélkül ott álltam a kerítésnél mondván aki dolgozik annak jár a kávé szünet,hát igyuk meg pihenés képpen.és ekkor látom ám,hogy az öregnek csupa könny a szeme a meglepetéstől és az örömtől.olyan kevés és kicsi dolgokkal is széppé válhat egy nap!az az öreg a gondoskodásnak örült én meg az ő meghatottságának.tudom pici dolog ez ,de ezt most muszáj volt kiírnom magamból

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 15:32:51

Szervusztok!

Ma már ötödször ébredtem fel! Ez hogy lehet?

Jé! Tök jó a poszt. Valami ilyen fesztet képzeltem ide a falunkba is, jelentkező lenne, meg ugye gyöngyöt is fűzünk, ám mivel nem vagyok olyan pozéjsönben, amiben szeretnék lenni, hát marad néhány vers, illedelmes ének az anyaföldről és pár értetlen gyerek a színpadon, nyomasztó hangulat a nézőtéren. Ehh! Hol a közösségi szellem?
Talán Pálcikánál!
Csak le ne írja nekem még egyszer valaki, hogy a kevés, kicsi és pici dolgok is boldogítanak, mert falhoz csapódom! Nekem nagy dolgok kellenek, értsen mindenki rajta azt, amit akar :)))
És igenis nagy dolog meglátni a másik emberben a fájdalmat és kávét vinni neki, hogy még jobban bőgjön, de már az örömtől.
Gyógyulóban vagyok, asszem. Uff!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 15:35:29

Hogy én miért írtam olyan mérgesen a jóról?
Milyen gyógyszert szedhetek, vajh?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 15:48:33

jó reggelt.
többet nem maradok fent eddig, pedig jó volt a futam:))


szokás szerint hoztad a tőled elvárt magas szinvonalat:))

beni
milyen konkrét ötleted van? dobj egy @ nekem:))

...itt most elég szr idő van. nincs hideg, sőt kifejezetten kellemes a hő, de borult, meg egy kicsit szeles. pedig a máázlit akartam egy kicsit trenírozni, á la victoria stiwell:))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:00:37

Szia Toma!

Pécstől nem messze sincs jó idő!
Képzeld! Tegnap láttam, már nem tudom melyik adón egy gasztroutazást a kaliforniai borvidékekre. Nagyon szép volt. Ugyan nem tudom, hogy tényleg olyan jók-e ott a borok, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a luxus-mindenféle mellett hőlégballonos repülés is volt, majd leszállás után terülj, terülj asztalkám! meg persze nedűk -
MŰANYAG TÁNYÉROKON, ESZCÁJGOKKAL ÉS POHARAKKAL szervírozva.
Nem akartam hinni a szememnek!
Sajnos mi sem eszünk Zsolnay-étkészletből, ám hát már...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:14:36

fiam
a kaliforniai borok, nagyon jók. és sokat fektetnek a borturizmusba. a műanyag eszcájgok, valószínüleg a higiénia-mániás amerikai előírások miatt volt...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:23:09

Oké! Holnaptól már mosogatnom sem kell, illetve jelen pillanatban a családnak, mert még él a felmentésem.
Szép kis ünnepi díszteríték lesz húsvétkor!
Jól van na, értem én :)))
A felvilágosítást köszönöm. Én nem utasítok el semmit kapásból, ami Amerikából jön /vagy máshonnan/, csak úgy gondolom, hogy ott kicsit jobb a reklámtechnika, mint idehaza és olykor nem tudom eldönteni, hogy valami jó vagy jónak látszik, főleg, hogy még nem kóstoltam.
Azt tudom, hogy a dél-afrikai borok közt vannak nagyon jók, mert hál' Istennek, azok közül kóstoltam! :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 16:35:16

fiam
szinte az összes kalifornia szőlészetben francia, vagy ott tanult borászok dolgoznak, évtizedek óta.
én egyszer ittam kaliforniai bort, de az nem volt nagy szám, igaz, én nem rajongok a merlotért, és az az volt. és talán nem is a legjobb szőlészetből származott:)

Pálcika 2008.03.16. 16:38:41

szia Fiam,valószínűleg félreértetted a gondolataimat,én nem a fájdalmat láttam az öregben hanem a dolgozó férfit akinek jól esne megpihenni egy kávé mellett.a célom pedig nem a megrikkatás volt,csak tudod én szeretek szeretni.csak úgy,minden ok és cél nélkül,egyszerűen és hátsó szándék nélkül,nekem ettől lesz szép a napom!neked lehet más a véleményed az élet kicsi dolgairól de az a te életed.ez a történet meg az enyém és az én véleményem, ettől még ne csapódj a falhoz(legalábbis én nem kívánom neked)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 17:06:28

Jaj, Pálcika! Teljesen félreérted /ahogy engem más is/!!!
Én örömömben is többször sírok, mint nevetek!
A fájdalmat meg onnan gondoltam, hogy nemrég halt meg a felesége és biztos erre gondoltál, hogy egy asszony kérés nélkül is tudja, mikor esik jól a párjának egy csésze kávé! Meg hát írtad Te is, hogy csupa könny volt a szeme a bácsinak.
A nagy dolgokról a véleményemet fenntartom. Én elismerésnek gondoltam azt, hogy vittél kávét.
A kis és nagy dolgokról meg az a kevéssé ötletdús potemixes vagy milyen reklám ugrik be. A kampányfőnök azt találta ki, hogy a kis tabletta is mekkora öröm, de én sosem a tablettára gondolok, hanem arra, amire hatnia kéne... és, hogy nem biztos, hogy mindenki a picinek örül... :))) Azért tettem annyi vigyori jelet, mert ironikusnak szántam.
Igazán minden elismerésem a Tiéd, Pálcika! Eszembe sem jutott megbántani!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.16. 17:31:06

Pálcika, kedves dolog, hogy eszedbe jutott a bácsinak kávét vinni, biztosan nem sok asszonyi kedvesség jut mostanában neki.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.16. 17:40:45

Szörnyű, ami Tibetben folyik... A múlt héten néztem meg a Hét év Tibetben és a Kis Buddha filmet, úgyhogy többszörösen is sokkol a hír.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 18:07:19

Szia, Nadine!
Egyszerűen nem értem, hogy juthat el egy ember addig, hogy másokat verjen vagy öljön.
Bennem is feszülnek olykor indulatok és mondom is néha, hogy ölni tudnék, ha gyereket vagy más védtelen élőlényt bántanak, ám merem remélni, hogy mégsem tenném meg.
Szerintem sokat számít a hozzáállás is, mármint az, hogy a békességre törekszem és nem arra, hogy mikor miben tudnék ártani valakinek.
Pálcika! Inkább én csapódom a falnak, minthogy mást csapjak oda!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 18:17:46

nem vagyok híve az olimpiai bojkottoknak, mert az csak sportolókal cseszik ki, akik négy évig készülnek az eseményre, de szerintem nem szabadott volna pekingnek adni a rendezés jogát. nem érdemlik meg.
FREE TIBET!

Pálcika 2008.03.16. 18:20:48

oké Fiam,nem bántódtam meg:)

Toma!!!!megcsináltam a pizza tésztádat(bár a feltét és a csiga kissé más volt mint nálad)két fontos dolgot kell hozzá tennem:-ez a legjobb pizzatészta!-a kenyérsütőgép egy áldás a dagasztás-kelesztés programjával!(csak össze dobáltam a cuccokat és a gép mindent elvégzett helyettem:D:D)
viszont ez a mennyiség nem elegendő csak egy napra (nálunk:)),te igen kis étvágyú lehetsz:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 18:23:59

:DDD na, ezzel még soha nem vádoltak meg!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.16. 19:27:07

úgylátszik, ma korán fellőték a pizsamákat:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.16. 19:55:13

Köszi Pálcika!

Ne haragudjatok, de én is csak Pálcika válaszát vártam, mert nem szerettem volna úgy pihenőre térni, hogy ne tisztázzuk a dolgokat.
Úgy látszik van bennem egy félreérthetőségi-gén, amivel akaratomon kívül megbántom az embereket.
Már félek írni. Elnézést kérek előre is, ha megint "sikerül" majd, de tényleg nem szeretnék senkit megbántani!

További kellemes estét kívánok!

spájdernecc 2008.03.17. 05:11:25

Jó reggelt!
Jó kávét!
/ mindig csak a buli..., ezek a mai fiatalok :) /

cyan 2008.03.17. 06:41:24

reggelit!
kv!
millen buli? a rioi?

spájdernecc 2008.03.17. 06:45:59

amennyiben a kifőzde-buli Rióban lesz, az :))

cyan 2008.03.17. 06:51:36

ja, korán van még nekem :) lehet a Rioban is, csak ott nem tudna Toma főzni, meg nem tudnánk dumálni :DDD

spájdernecc 2008.03.17. 07:02:01

biztos összeütne valami banános-ananászos kajmánt:)
és a megfelelő bevitel esetén a portugál sem lehetne különösebb gond...

cyan 2008.03.17. 07:06:28

khmm, Rio egy szórakozóhely a Petőfi híd budai hídfőjénél :))) dizsi :D

tistedur 2008.03.17. 07:13:31

jó reggelt,jó kávézást :)
süt a nap :)

cyan 2008.03.17. 07:16:46

süt bizony! ugye az csak rémhír, h havazni fog a héten? ugye marad a tavasz? lécci lécci lécci!!!

spájdernecc 2008.03.17. 07:16:56

aha...
a portugálig tartó bevitel akkor különösen indokolt...

cyan 2008.03.17. 07:25:41

spájdi, jártál-e felém?

spájdernecc 2008.03.17. 07:33:14

most készülök, de mindíg föltartanak mindenféle melókkal...
meg Svatinak küldözgetem a subbabulis fotókat :)

tistedur 2008.03.17. 07:43:25

cyan!
:) te szegény..mekkora munkádba kerülhetett az anyaggyűjtés :P

cyan 2008.03.17. 08:10:52

tist, az hagyján, de mennyi sört kellett meginnom közben! :DDDDDD

tistedur 2008.03.17. 08:15:40

cyan!
de te ezt az áldozatot hősiesen elvállaltad a cél érdekében :)
n
Nadinenak meg valaki adja vissza a magánhangzóit :)

cyan 2008.03.17. 08:18:21

na, igen. mikor lesz a szentté avatásom? :D

spájdernecc 2008.03.17. 08:18:28

nálam nincsenek, de küldök a fölöslegből:
aaaaaaaaaa
áááááááááá
eeeeeeeeee
éééééééééé
iiiiiiiiii
íííííííííí
oooooooooo
óóóóóóóóóó
öööööööööö
őőőőőőőőőő
uuuuuuuuuu
úúúúúúúúúú
üüüüüüüüüü
űűűűűűűűűű
azt hiszem, egy darabig elég lesz :))

tistedur 2008.03.17. 08:28:30

cyan!
még élsz..így nehéz szenté avatódni :)

spájdi,a nagylelkű :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 08:36:01

Kösz, Spájdi, elteszem a "Spájzba"!:) Olyan szépséges tavaszi idő van kint a kertben, hogy legszívesebben egész nap kint gépészkednék. Attól azonban itt bent nem lesz rend - sajnos.

cyan 2008.03.17. 08:37:04

lehetnék az első élő szent. na? :$

tistedur 2008.03.17. 08:40:09

cyan!
macerás lenne-de én megszavazom neked :)

Nadine!
szerintem élvezdd ki a mai tavaszi napot,holnaptól már rossz időt mondanak..

Benikuty 2008.03.17. 08:48:23

Sziasztok!
Tettem egy javaslatot Tomának a buli helyszínére.
Szerintem nem jó ötlet, hogy hozzá bezúduljunk, meg az alvás sem egyszerű.
Arról nem beszélve, hogy a Keleti végekről reménytelen a dolog.
Toma nyilván megvitatja az ötletem a "vének " tanácsával.

Benikuty 2008.03.17. 09:10:05

Cyan, hasonlóan. Az én bárányaim már 25-28 kilósak voltak, de még ezek sem birka szagúak. A tejes bárány húsát én nem szeretem.

cyan 2008.03.17. 09:11:51

az a szöges dolog a kommentek alján, jópofa. nagyobb sertéscombnál is biztos beválik :)

Benikuty 2008.03.17. 09:26:09

Én nem szurkálnám. Kifolyik a leve. Inkább 80 fokon 5-6 óra párolás, majd hirtelen sütés. No, előtte pác egy héten át:) Nyammmm...

Benikuty 2008.03.17. 10:38:32

Hogy elspriccelt mindenki! Pedig nem is büdös a lábam:)

spájdernecc 2008.03.17. 10:58:35

nem látszik a friss bejegyzés már megint...
egyébiránt kbtt hétfő...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 12:46:34

Itt vagyok, csak a vágáshoz nem tudok hozzászólni, inkább el sem képzelem, másrészt takarítok, pakolászok, szokásos...

spájdernecc 2008.03.17. 12:48:03

meg is javult kishíján a friss topikok ablak...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 13:47:47

Bakker, ránéztem a svédországi webkamerán a tigriskéimre, és belepte őket a hó... :(((

maybach 2008.03.17. 13:50:56

Jó napot kívánok!
A svédek ebben is előttünk járnak. Vazze.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.17. 14:43:51

Szervusztok!

Mehetek a tanfolyamra, ha nem vagyok gyógyszerfüggő és fertőző beteg. Jót nevet majd a háziorvos, amikor kiállítja erről a papírt...
Gyógyszerfüggő! Még a C-vitamint se, csak többszöri kényszer hatása alatt. Meg is lett az eredménye, az is igaz. :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 14:59:17

Szia, Fiam! Érdekes, az én természetgyógyászom mindig azt mondja, hogy ha normálisan táplálkozol, akkor teljesen fölösleges külön vitamint szedni.

Benikuty 2008.03.17. 15:00:03

Toma!!!
Ébresztő, írtam!!!!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.17. 15:05:45

Szia Nadine!

A normális táplálkozás azt jelenti, hogy a táplálékban nyomokban elemek vannak vagy nyomnak az elemek vagy nyomelemek vagy nyom e lemek? :)))
Csak hogy lásd, éledezem :)))

spájdernecc 2008.03.17. 15:32:02

A blogdémon menjen továbbképzésre, vagy ne piszkálódjon, mert zabos leszek!
Szia fiam, látum megmaradsz :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 15:32:21

A normális, az normális:) Tehát nem csoki-chips-kóla, hanem egészséges arányban tejtermékek, húsok, zöldségek, gyümölcsök.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.17. 15:39:45

Hali Spájdi! Nem mindenki örül ám úgy, mint Te! :)) Köszi!

Nadine! Nekem a csoki lételemem, mint másnak a víz. Alacsony a vércukrom.
A többit nem fogyasztom. Meg magamat sem, ld. csoki.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.17. 15:41:33

Spájdernecc! Nagyon foglalkoztat a völgyes kiáltvány. Nem értettem pontosan /fogjuk ezt a betegségemre, jó?/, hogy Te fogalmaztad vagy Márta Pistáék?

spájdernecc 2008.03.17. 15:44:08

Mártapista fogalmazványa
nekem kb annyit jelent, hogy szarunk a multikra, és megpróbáljuk úgy megcsinálni, ahogy 10-12 éve volt. kisebb, barátságosabb, emberibb

Benikuty 2008.03.17. 15:55:38

Csezmeg Spájdi, mire a dobozt sikerült összehajtogatni....:)) Mentem postára!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.17. 15:56:57

Szimpi.
Már kezdtem azt hinni, hogy a sok bába közt elvész a gyerek, azaz az "őslakosok".
Nekem a sok fóbiám mellett fixa ideám a közösségek teremtése, illetve látszatközösségek /falu, város apraja-nagyja/ igazi közösséggé kovácsolása. Most annyit tudnék írni a helyi rendezvényeinkről és hogy milyen boldogító érzés volt látni az örömteli arcokat, hogy végre a helyi emberek szerepeltek, vettek részt stb., stb. Csak, hát ez túl hosszú. S nagyon szomorú azt látni, hogy akiknek látniok kéne, mennyire fontos egy falu megmaradásához a kultúra, a helyi emberek megbecsülése és összefogása, nem látják, sőt, még ellen is tesznek.
Jól passzol ide Jé posztja, hisz maga a karnevál csak egy rövid esemény, de az azt megelőző teszek-veszek kovácsolja össze az embereket.
Na, abbahagyom, mert ez nem csak az én sirámom, gondolom.

spájdernecc 2008.03.17. 16:19:42

Na az Özvegy Karnyónét kb 35 nyugdíjas, diák és egyéb előadásban láttam a tizenakárhány év alatt, és mindegyik pazar volt.
meg a nyújorki magyar néptáncegyüttesben a néger kanászok botostánca :))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.17. 16:32:31

Csak beszélgetésképp:
Csináltunk Civil Fesztivált pár éve decemberben, aminek az volt az alapgondolata, hogy a sok civil szervezet, csoport, magánszemély azzal szerepelhetett, amivel csak akart. Hihetetlen örömünnep volt!
Európához való csatlakozásunkkor megkerestem a már tagállamok nagykövetségeit és szóróanyagokat, információkat, recepteket stb. kértem tőlük - Finország egy egész Kalevala kiállítással ajándékozott meg bennünket -, persze pénzünk nem volt még a szállításra sem, így riadólánc-szerűen jöttek az anyagok: a Pesten élő barátnőm járta a nagykövetségeket, hozzájuk meg tőlünk az árubeszerzésre felütazó cégek, aztán muffház. Egy-egy országot egy-egy csoport vállalt föl. Saját maguk készítették a népviseleteket, nemzeti eledeleket főztek stb. Mi meg a fiatalokkal készítettük a nemzetek sátrát, mindegyikre rápingáltuk a lobogókat... Hihetetlen volt. Tréfás kérdőíveket állítottam össze, kinyomtattuk a Mányoki Eurót vagyis a Meurót! És!!! Volt olyan külföldi vendég, aki két euro-t adott egy Meuró-ért!
Meg a többi...

Imádtam, imádtuk!

spájdernecc 2008.03.17. 16:39:32

Jók ezek a bulik.
Van itt egy germániából hazatelepült illető, aki hazahozta a férjét, annak minden kapcsolatát és egyebét.
aztán szervezett önerőből egy Szt. György heti vigasságok névre hallgató örömködést, az aszfaltrajz- és lovasvarsenytől a májusfa-állításig. idén lesz a 8-10-ik? már hagyománnyá vált, pedig az elsőt még elég féltékenyen figyelte mindenki, akinek ez a dolga lenne...

spájdernecc 2008.03.17. 17:33:39

kapolcs.szinhaz.hu/
az érdelkődőknek :)
Mi a baj Beni?
elbitangolt a nyáj, mindenki lapít, nekem meg mennem kell!
tartsd a frontot!

Benikuty 2008.03.17. 17:42:21

Le vagyok én szarva, vastagon, magasról, hogy jó nagyot üssön:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.17. 18:46:37

jó reggelt!

beni @ ment.

nem nagyon tudok gépelni, mert drazsi itt reszket az ölemben, mert kint dörög rendesen az ég.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 19:03:32

Nálunk is nagyon fúj a szél, nem merem kitenni a kukát holnapra. Tehát hajnalban jönnek, amikor még alszom. Ha kiteszem, akkor 1. vagy felborul és minden kiömlik belőle, 2. délután ötkor jönnek (addigra biztosan felborul és minden kiömlik belőle). Annyi helyzeti előnyöm van, hogy Drazsi nem reszket az ölemben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 19:05:12

Úgy utálom, hogy nem működik a friss kommentek!!!:(((

tistedur 2008.03.17. 19:19:45

Nadine!
küldj egy lófejet a blogdémonnak..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 19:27:29

Lassan kifogyók a lovakból, már annyit küldtem...

tistedur 2008.03.17. 19:31:36

akkor váltani kéne..sajnos nincs ötletem,hog ymivel lehetne meggyőzni a blogdémont

maybach 2008.03.17. 19:36:31

Jó estét kívánok!
Időjárás felelőssel is.

tistedur 2008.03.17. 19:39:49

maybach!
holnapra még rosszabb időt mond :( de talán holnap már nem fáj a fejem..

2008.03.17. 19:45:20

lófejet az időjárásnak! vagy lófilét! :)

sziasztok!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.17. 19:45:21

berontottam, az adminba, és szejjelcsaptam közöttük, de nem változott semmi. frisitettem az oldaldobozt is de semmi... ha még eszembe jut valami, akkor megpróbálom:))

tistedur 2008.03.17. 19:46:54

szia Jé! te is hazaértél már,amint látom..

tistedur 2008.03.17. 19:55:38

Toma, a hős..a mi hősünk :)

cyan 2008.03.17. 20:10:41

'stét...
várostortúra elég siralmasra sikeredett. meló semmi, csak a szokásos (majd hívunk - ja persze, majd...; ezenkívül termékrátukmálás, immár ez a második - nem értem, itt mindenki piramisjátékozik????)

2008.03.17. 20:14:22

csináltam új posztot, ez már túl hosszú

maybach 2008.03.17. 20:15:20

Toma!
Már csak az időjárás van hátra.
Drukkolok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 20:15:43

Cyan, be ne szállj ilyesmibe, csak bukhatsz rajta...

Toma, hogy sikerült kibillentened Beni szaros kommentjét? Nagyon szívósan ragaszkodott a pozíciójához.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.17. 20:19:57

maybach
dolgozom rajta!:))


nincs olyan hogy hosszú poszt. vagy ha mégis, vágd ketté:))

nadine
töröltem az oldaldobozt, és újra telepítettem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.17. 20:23:39

Uh, Toma, ez már nekem magas. Még jó, hogy Te eléred:))

Jé, jöjjön az a maratoni, mert most éppen a posztínség időszaka kezdődött megint.

cyan 2008.03.17. 20:28:33

eszem ágában sincs, nem vagyok alkalmas az ilyen melókra (nem tudok hazudni, rögtön látszik rajtam, ezért meg se próbálom már)
süti beállítások módosítása