Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Húsvét a nagyvilágban

2008.03.24. 07:00

Mivel karácsonykor már közreadtam egy hasonló válogatást, gondoltam, ne maradjon ez el húsvétkor sem. A szöveget most is úgy gyűjtögettem. Kellemes húsvétot mindenkinek!

Vatikán
A Vatikánban, a lateráni bazilikában a hagyományos lábmosással kezdődik a nagycsütörtökön a húsvét. Az utolsó vacsorára emlékezvén, az egyházfő jelképesen tizenkét papjának a lábát mossa meg. Előtte a Szent Péter dómban tartott istentiszteleten megáldják a szent olajat. Csütörtökön már némák maradnak Róma harangjai, miként a világ katolikus templomainak harangjai is “Rómába mennek”, és csak a feltámadás perceiben szólalnak meg újra. Nagypénteken kerül sor a hagyományos keresztútra a Colosseumnál: a pápa ezzel emlékezik, emlékezteti a világot Krisztus gyötrelmeire. A fény bevitele a templomba, a Lucernarium ugyancsak a zsidó vallási hagyományból származtatható: a szabbátlámpás meggyújtása közben hangzik el az Istent dicsőítő ima. Vasárnap tízezrek gyűlnek össze a római Szent Péter téren, hogy meghallgassák a pápa húsvéti üzenetét és részesüljenek az Urbi et Orbi (városnak, világnak) szóló áldásában.

Belga tojásvásár
A flamand Ardennek lábánál fekvő Kruishoutem városka lakóit valaha „Eierjongens”-nak hívták. A szó az egykori tojáskereskedőkre emlékeztet. A mai napig itt tartják húsvétkor az országos tojásvásárt. Az elsőre maga a Napkirály adott engedélyt. A mai húsvéti hagyományok a régi vásárok hangulatát idézik. Húsvét szombatján ünnepélyes keretek között nyitják meg a tojásvásárt, és megválasztják a Tojásherceget, aki tisztségét egy évig viseli. Húsvétvasárnap körmenet indul a környéken található kastélyokba, ahol zene, tánc és kirakodóvásár fogadja a sokaságot. Megválasztják a Tojásherceg méltó párját is, a Tojáshercegnőt.  Húsvéthétfőre marad a legérdekesebb látványosság: a helység szimbólumával, a tojással a templom harangjának magasságába kell célozni. Aki pedig nyerni szeretne, az folyamatosan követheti az apró ejtőernyőkre függesztett óriás papírtojásokat, amelyek az ünnepség megkezdésekor leengednek a templomablakból. A „tojásfogó” játék során mindenki az „aranytojás” megkaparintására törekszik. Akinek ez sikerül, annak 5000 belga frank üti a markát.

Lengyel búcsú
A böjt utolsó napján, nagypénteken Lengyelország híres búcsújáró-helyein megkezdődnek a ma is óriási tömegeket vonzó passiójátékok. Közül a leghíresebb a XVII. században alapított Kalwaria Zebrzydowskában rendezett, amely a Biblia jeleneteit három napon át idézi fel. Húsvéthétfő a tréfálkozás, locsolás és társaságba járás napja. A lengyel elnevezés – smigus-dyngus – eredetileg két külön ünnepet jelentett. Smigusnak az eladó lányok és hajadonok vízzel való megöntözését, valamint friss fűzfaággal való megcsapkodását nevezték, dyngusnak pedig a fiatal fiúk és férfiak álarcos felvonulását hívták. Ilyenkor álarcosan, nagy zajjal, tréfás rigmusokat kántálva járták a házakat húsvéti tojásokért. Húsvét hétfőjére (és keddjére) esik a messze földön ismert krakkói búcsú, az „Emausz”. A vásáron a mézeskalács-finomságoktól kezdve a kegytárgyakon át a cukorból készült rózsafüzérig mindent lehet kapni. A kedd női locsolónap a lengyeleknél.

Angol legendák
Angliában rengeteg vidám, színpompás felvonulás és kirakodóvásár fűződik a húsvéti ünnepekhez, csupán a nagypénteken elevenedik meg az anyai fájdalom legendája, amelyet a britek Hot Cross Bun ceremóniának neveznek – egy elveszett fiát hazaváró anya nagypénteken forró zsemlét akasztott a ház gerendájára, abban reménykedve, hogy az eltévedt ifjú mégis hazatalál. A forró zsemlét sok helyen ma is kiakasztják. A másik legenda húsvéthétfőre vonatkozik: a viktoriánus korban egy hiúságáról ismert szépasszony minden évben a húsvétot használta fel arra, hogy pazar ruhatárát felvonultassa a londoni Battersea Parkban. 1962 óta látványos felvonulásokat rendeznek itt húsvétkor, ahol a vurstlitól a lovas bemutatóig és a kirakodóvásárig minden megtalálható. A Regent’s Park szintén érdekes ceremóniának ad otthont húsvét első napján – itt rendezik ugyanis az igáslóversenyt: a benevezett állatok különbözőképpen feldíszített kocsikat vontatnak.

Finn boszorkányok
A pogány rítusok és a keresztény szertartások békésen megférnek egymással a finn polgárok képzeletében, és tarka, mágikus kavalkádot varázsolnak a mindennapokból. A gyerekeket pl. nagypénteken kora reggel jól elfenekelik, hogy megtanulják értékelni Krisztus szenvedéseit. Az egészen elvetemült szülők még boszorkányokkal is ijesztgetik az apróságokat, a finn néphagyomány szerint ugyanis nagypéntek és húsvétvasárnap között szabadon repkedhetnek a boszorkányok, mivel Jézus a lezárt sírban pihen. Húsvéthétfőn a gyerekek boszorkánynak öltözve körüljárják a falut, bekopogtatnak a házakba, jókívánságokat mondanak, verset szavalnak egy kis édesség vagy aprópénz reményében. Finnország délkeleti részén az apróságok egy óriási zajt okozó hangszert hordoznak a kezükben, és körbejárják a házat. A hangos zene a csendes héttől való búcsúzást és a vidámság kezdetét jelenti.

Német tűzkerekek
Az ünnepi szentmiséken részt vevő polgárok igazi „pogány” rítus szerint csokoládétojásokat és nyuszikat ajándékoznak gyerekeiknek. Ez a szokás egykor szoros kapcsolatban állt a halottkultusszal. Az ősi pogány hagyományokra utal a Luegde városában minden évben megrendezett télbúcsúztató szertartás: a sötétedés beálltával hat lángoló szalmakereket gurítanak az Osterberg tetejéről az Emmer folyó völgyébe. A lángoló tűzkerék a nap hatalmát, a tavasz beköszöntét és a megújulást szimbolizálja már több mint kétezer éve. Az ősi germán legendák szerint ha a tűzkerekek megérkeznek a völgybe, termékeny év várható. A húsvéti ünnepségek méltó befejezése egy csodálatos tűzijáték.

Görög gyertyalángok
A görögök legalább olyan lázasan készülnek a húsvétra, mint Európa többi részén a karácsonyra. A húsvéti misén az egész család részt vesz. Szombaton éjfél előtt már mindenki ott várakozik a templom előtt, gyertyával a kezében. Pontban 12 órakor megkondulnak a harangok, és a templom mélyéről elindul a szent láng, amely egyenesen Jeruzsálemből érkezett. Mikor már mindenkinek megvan a lángja, siet vele hazafelé, és millió apró fény csillog az éjszakában. Az áldás és boldogság akkor következik be, amikor a láng kialvás nélkül, az „örökmécsesbe” kerül, amely egyetlen görög otthonból sem hiányozhat. Feledhetetlen látvány Athénban, éjfél után, a Likavittosz hegyről levonuló nép. Mindenkinek a kezében gyertya ég, a koromsötét éjszakában a szerpentinen haladók szentjánosbogarak seregének tűnnek. Lakóniában egy régi pogány szertartás elevenedik meg, ahol a feltámadás ünnepe után emberek kimennek a temetőbe, és piros tojást, kenyeret, sajtot helyeznek halottaik sírjára. A görög családok apraja-nagyja alig várja a vasárnapot, mert a legnagyobb látványosság a szabadban történő báránysütés.

Kolumbia
A Húsvétot vasárnap, a feltámadás napján ünneplik. Mindenki részt vesz a szentmisén, amelyre a lányok fehérbe öltöznek. A főterek fáit füzérrel díszítik, a feltámadt Jézusról körmenetben emlékeznek meg. A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a kukoricából készült ételek, a banánlevélbe töltött húsos zöldségek, a szószos fogások, valamint a kukoricából, rizsből erjesztett különleges italok: a „chicha” és a „guarrús”.

Ciprus
Nagypénteken már készen vannak a festett tojások és indul a körmenet. Elkészítik a „Flaounes” elnevezésű húsvéti süteményeket, amelyek sajttal, mazsolával töltött kalácsféleségek. Szombat éjszaka feldíszített fáklyákkal vonulnak az utcákra a ciprusiak. Vasárnap pedig bárányt sütnek a szabadban.

Olaszország
Húsvéti süteményeik a történelmi hagyományoknak megfelelően lisztből, tojásból, cukorból és olíva olajból készülnek. Hogy a gyerekek számára kívánatossá tegyék, a tésztát galamb, baba, lovacska, nyúl és harangformára sütik. Belsejükbe igen gyakran ajándékot is rejtenek. Hasonló meglepetésekkel töltik meg a nagy, díszes csokoládékat is.

Bulgária
A régi hagyományok szerint a Húsvétot három napig táncmulatsággal, játékokkal ünneplik, miközben jut idő arra is, hogy az emberek az egészségükért imádkozzanak. Az ünnepi asztalon a sült hús mellett ott a helye a kalácsnak és a tojásnak is. Az első piros tojással a gyerek arcát szokták bedörzsölni, hogy minél egészségesebbek legyenek. Jut egy tojás a veteményesbe is, hogy megvédjék a termést a jégesőtől.

Spanyolország
Itt hangos jókedvvel feledtetik a Semana Santa, a nagyhét bánatát: flamencót járnak vidéken, városban egyaránt. Aragóniában viszont a világon egyedülálló szokás dívik: a nagypénteki dobolás. A Semana Santa Madridban különösen látványos: az óváros szűk utcáiban kanyargó körmenetben vezeklők százai magas, csúcsos süvegálarcban cipelik keresztjüket, jó néhányan méteres vasláncot, béklyót erősítenek bokájukra, hogy kínjaikkal méltó módon emlékezzenek a Megváltó keresztútjára. Sevillában ősi hagyomány, hogy a különféle cofradías-ok, vallásos egyesülések tagjai, akik általában egy-egy városrészben egymás közelében élnek is, a rájuk jellemző színű, szabású öltözékben vesznek részt a húsvéti körmenetben. A cofradías-tagok is lépést tartanak a korral. A Jaén városban élők például az interneten tájékoztatják egymást, hogy az idei nagyhéten hol és milyen színű öltözékben találkoznak majd.

Húsvét-sziget
Miként van Karácsony-sziget, akként Húsvét-sziget is létezik. Őslakói polinézek, ma mintegy 3000-en élnek a kellemes, örök tavaszt idéző, 166 négyzetkilométeres földdarabon. Annak a 111 szigetlakónak a leszármazottai ők, akiket csodával határos módon nem hurcoltak el (miként 1500 társukat) a perui rabszolga-kereskedők. Előtte a helybéliek maguk is véres háborút vívtak egymással, véget vetvén a virágzó moai-kultúrának, melynek máig látható, évezredes titkokat őrző tanúi a hatalmas, nemegyszer 10 méter magas, csupán felsőtestű tufakőszobrok. A sajátos név eredete meglehetősen egyszerű: a Jacob Roggeveen holland tengernagy vezette expedíció 1722. április 6-án, éppen húsvét vasárnap lépett ott partra. Hogy milyen arrafelé a húsvét? A misszionáriusok alapos munkát végeztek: római katolikus hitre térítették a Húsvét-szigetieket, akik a húsvétnak leginkább a kellemes napjait élvezik. A vasárnap reggeli mise után ünnepi ebéd, „curanto” következik: „umu”-ban, földbe vájt polinéz tűzhelyen sült párolt hal, hús, zöldség. A sziget fővárosában, Hanga Roában a "Tapati", a februárban esedékes polinéz ünnepség a legfőbb esemény, de a Húsvét is igen közkedvelt ünnep. Ilyenkor felcsendülnek a szépséges polinéz dalok az ősi rapa-niu nyelven.

Zsidó húsvét, azaz a peszáh
Másképp a „kovásztalan kenyér” ünnepe az ótestamentumi hagyomány szerint az első zarándokünnep, amelyet a zsidók Egyiptomból való kivonulásuk emlékére ülnek meg. Ekkor ugyanis Isten tizedik csapásaként a halál angyala megölt minden egyiptomi elsőszülöttet, de elkerülte a zsidó otthonokat (a héber Peszáh jelentése: „elkerülés”). Ennek emlékére vágnak bárányt Peszáhkor a zsidók, mivel a kivonuláskor Isten parancsára bárányvérrel jelölték meg az ajtófélfát, hogy az öldöklő angyal elkerülje őket. Ezért esznek az ünnepen mindmáig kovásztalan (keletlen) kenyeret, a menekülők ugyanis sietségükben nem tudták megvárni a kenyér megkelését. Peszáh ünnepét és vigiliáját, a széder-esti lakomát számos más, kivonulásra utaló, jelentőségteljes mozzanat szabályozza, ám mindezek együttesen sem tudják elfedni azt a tényt, hogy a zsidó húsvét valójában nem a történelemben, hanem a közel-keleti tavaszi évkezdet ősi szokásában gyökeredzik. A tavaszi bárányáldozat a „Kos korszakban” általános szokás volt a Közel-Keleten, kivéve Egyiptomban, ahol a kost isteni porhüvelyként, Hnum, Herisef, Amun, Ámon Ré néven tisztelték. Ami pedig a kovásztalan kenyeret illeti, fogyasztása éppenséggel nem ment kivételszámba, tehát ünnepi eledel aligha lehetett. A térségben ma is a lepénykenyér, a „hamuba sült pogácsa” a köznép legfontosabb eledele, a kelesztett kenyeret jóformán alig ismeri. A Peszáh naptári jelentőségére maga a Szentírás világít rá, amikor évkezdő ünnepnek teszi meg. A zsidó naptár őszi évkezdettel is számol; tavasszal a szakrális, ősszel a polgári évet kezdi meg. Ez nem ellentmondás, az ősi naptárak fél évekkel számoltak, az emelkedő és a hanyatló Nap fél esztendejével. Az őszi fél évkezdetet magától értetődően egészíti ki a tavaszi.

(Forrás: http://astronet.hu/index.php?apps=cikk&cikk=38081,
               http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=2675818,
               http://jelesnapok.neumann-haz.hu/prod/unnep/peszach) 

111 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.03.24. 07:07:00

Jó reggelt! Sonkásat, előtte páleszt:)
Nem megyek locsolkodni, hölgyek tessenek önként kimenni az esőbe. Már aki akar:)

Benikuty 2008.03.24. 07:11:09

Tavaly Húsvétkor Athénben voltunk. Tényleg csoda, kár hogy elvesztem. Van aki azt, kár, hogy meglettem:)

2008.03.24. 07:16:39

nálunk itt hó esik. menjen ki, aki akar! :)

Benikuty 2008.03.24. 07:26:13

Szia Jé!
A beni kiment, pedig fiú, aztán be, gyorsan:)

2008.03.24. 07:39:21

szegény, neki muszáj volt :)

Benikuty 2008.03.24. 07:42:46

Tényleg jó a poszt, mostanra rágtam át magam minden szaván. Köszi!
Elvonulok a jó öreg Günterhez hagymát hántani. Azé vicc, hogy akkor keveredem vele ismeretségbe, mikor az út végén jár:(

Benikuty 2008.03.24. 07:48:20

Nagyon morci vagy angyalka, vagy csak én látom rosszul?:)

2008.03.24. 07:49:10

nincsen semmi bajom, tök király minden :))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.24. 07:53:35

Jó reggelt és jó kedvet! :-) De jó, hogy itt nem szokás locsolni! (Azért egy távlocsolást megkockáztatok: Zúg a traktor, szánt az eke..." )

"Svédországban még alig sötétedik, nálunk meg már éjszaka van..."

Hajjaajj, megvolt ennek a böjtje. Most szépen hosszabbodnak a napok, hetente több mint félórával. Egy-két hónap múlva hajnali négykor kel a nap. (Közben előre is tekerjük a mutatókat.) Meg lehet szokni. :-)

U. I. Köszi a jókívánságokat, fiam :-)

Benikuty 2008.03.24. 07:54:13

Akkor megvan az első pozitív élményem mára, megnyugodtam:)

2008.03.24. 07:55:10

már nálunk sem szokás locsolkodni. szépen fokozatosan leállítottuk a fiúkat :)))

Benikuty 2008.03.24. 07:58:08

Két éve Izlandon tapasztaltam, így tavasszal, hogy alig volt éjszaka. Érdekes volt, mondjuk ellentettje inkább sz@r lehet.
A sörből meg ott is kilopikálják az alkoholt, de attól még drága:(

Benikuty 2008.03.24. 08:01:38

Nem tudom, jó-e a hagyományokat elveszíteni?
Én nagyon élveztem, amikor jöttek a fiúk Kiscic és Nagycic eláztatására. Akkoriban még én is eljártam:))

2008.03.24. 08:05:00

Beni, biztos nem jó, de van úgy, hogy az ember lánya estefelé már úgy bűzlik, mint egy falusi budi a hatszázféle olcsó kölnitől... és egyesek külön élvezik, hogy megkérem őket, ne a hajamat kenjék össze, és akkor csakazértis! fiúként ez biztos viccesebb szokás

2008.03.24. 08:09:04

találtam egy ilyet, NAdine kérdezte tegnap:

Az Északi-sarkkörön belül mindenhol előfordul a nyári napforduló során egy legalább 24 órás nappal, a téli napforduló során egy legalább 24 órás éjszaka. Ennek oka az, hogy a Föld forgástengelye 23,5°-os szögben meg van dőlve. Így a téli napforduló alatt az északi félgömb a Naptól távolabbra, a déli félgömb a Nap fele esik. Eredménye a 24 órás éjszaka. Nyári napfordulókor ugyanez játszódik le fordítva. Ez az időtartam észak felé haladva nő, mígnem az Északi-sarkon nyáron hat hónap nappal, télen hat hónap éjszaka van.

Pálcika 2008.03.24. 08:20:28

SZÉP REGGELT!
én aludnék még,de van két vérszomjas cicám.miért pont engem túrnak ki az ágyból?????feldoromboltak,ettek,pisiltek (közben engem Beni meglocsolt amit köszönök szépen) ők visszamentek aludni én meg itt maradtam egyedül csendben és teljesen ébren

Benikuty 2008.03.24. 08:23:55

Sijja Pálci, cicák arik, még jobb mint benit legeltetni.Cicát akarok:DD

Pálcika 2008.03.24. 08:31:39

Nagyhétfő
Ami testtől született test az,ami lélektől lélek az.Jézus elindul,hogy sorra találkozzon szeretteivel,és terjessze az örömhírt a feltámadást.Nem kiált,nem emeli föl a hangját,szava sem hallatszik az utakon.Tanítványai ettől a naptól terjesztik az örömhírt és a tanításokat.
-A szél fúj ahová akar és annak zúgását hallod de nem tudod honnan jő és hová megy,így van mindenki.

Pálcika 2008.03.24. 08:33:09

Beni,cicák hisztisek és elkényeztetett kis mocskok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 08:34:48

Pálcika, azok, de milyen jó velük együtt szundikálni!:)
Jó reggelt! Mindjárt a posztot is elolvasom.

Benikuty 2008.03.24. 08:35:03

Köszönjük Pálcika!:)

2008.03.24. 08:36:41

bioberregők :))

Nadine, láttam a szomszéd posztban kiosztottál egy lófejet.

Benikuty 2008.03.24. 08:39:45

Mit lehet erre mondani? Kár a ló életéért:D
De jogos.

Pálcika 2008.03.24. 08:40:58

Nadine,cicával csuda jó aludni(már ha ők is úgy döntenek)!de most mért nem kuporog legalább az egyik szolidaritásból az ölemben???persze mert rohantak vissza az nagyágyba!!hálátlan dögök:)))

Pálcika 2008.03.24. 08:41:37

lemaradtam,hol is ??

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 08:43:34

Jé, ha Te kaptad volna azt a mocsokáradatot, amit a nevezett "úr" kiosztott nekem anno, mintegy húsz sorban, mert kulturált hangnemben azt bátorkodtam állítani, hogy a Gasztropuccs szőke kiscsaja (Kozi) talán mégsem egy szexuális tárgy (nem idézném őt szó szerint), mint ahogy ő nyilatkozott róla... majdnem az egész internettől vette el a kedvem. Úgy menekültem vissza a Comment.com-ra, hogy ihaj. Azóta sem vágyom a Subba légkörére, mit tesz isten.

Benikuty 2008.03.24. 08:49:53

A ló életéért akkor is kár:)
Inkriminált egyeddel nekem is volt ütésváltásom, s ma sem értem, hogy a névtelenség miért bátorít egyeseket állatnak mutatkozni!
Na, gondolom, ezért kapok!

2008.03.24. 08:51:24

jaj, de nem bírom én az ilyen népeket! engem egyszer az RTL Klubon osztottak ki, az a bizonyos Tower nevezetű akárki. igaz, hogy ő kulturáltan küldött el az anyámba, de akkor is.

Benikuty 2008.03.24. 08:55:33

Jé, ki az a Tower?

Itten meg valaki hülyét csinált magából. Nyálcsorgatót. Kár érte, tudott valamit!
index.hu/kultur/cinematrix/kritika/szuz0323/

2008.03.24. 08:58:29

Beni, Tower azt hiszi magáról, hogy ő fingta a passzátszelet, és ennek megfelelően írogat a fenti média blogjába. Én ellenvéleményt nyilvánítottam, mert szerintem ő szűklátókörű vala, erre elhajtott. Én pedig úgy döntöttem, én lennék az okosabb, ezért engedek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:00:00

Jaj, most nézem, hogy ma milyen nap van azonkívül, hogy hétfő és húsvét... Beni, boldog névnapot kívánok!

Előző témához visszatérve, nehogy azt higgye bárki, hogy ez most Nadine bosszúja az akkori sérelemért, mert nem erről van szó. De ha van valami, amit sosem szeretnék viszontlátni a Kifőzdében, az az a "társalgási stílus". Biztos vagyok benne, hogy nem egyedi extrém eset volt az akkori kirohanása. Nagyon nem lenne jó egy K...ü-szerű figurát ideszoktatni (ki sem mondom a nevét).

Benikuty 2008.03.24. 09:02:10

Megyek, megnézem a baromarcút!

2008.03.24. 09:04:25

Nadine, szerintem nagyon is jól tetted. Elvégre ez egy kellemes csevegőhely, tök jó a társaság. Nem szabad hagyni, hogy tönkremenjen.

Benikuty 2008.03.24. 09:06:04

Nem találom, de nem baj.
Jó itt:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:06:17

Én is így gondolom, Jé. Ha visszatér, és okoskodik, akkor bemásolom ide, amit a Subbán írt (nem engem minősít), és el lehet dönteni, kéri-e őt a társaság.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 09:08:19

tegnap attak vót?
jó reggelt, tök szar idő van....nem megyek sehova hehe...

Beni...isten éltessen!!!!
(sok páleszt:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:09:22

Szia, Svati! Nem volt attak, csak erre járt valaki, akit én nem szívesen látok. Ezt írásban is kifejeztem. Szerintem csak eltévedt, de tévedjen máshová.

Benikuty 2008.03.24. 09:10:26

Nadine, miért vársz vele? Szerintem egy lóval haladéktalan el kellene számolni!
Ne kímélj minket!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:12:07

Inkább arról beszéljünk, hogy Jé már megint baromi sok melót fektetett egy jó kis posztba, és ha választanom kéne, hol és hogyan szeretnék húsvétozni, akkor mennék a belgákhoz vagy a görögökhöz. Nem bánom, Ciprus is lehet:)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 09:12:10

ehh...elolvastam.
nem mondok semmit.
te dolgod.

Benikuty 2008.03.24. 09:12:28

Imádlak Svatibaba:) Csók a fültövidbe:D
Jókedvet mindenkinek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:13:58

Beni, egy mosolygót nem moderál az ember.
Svati, viszont láttam már vicsorogni. Inkább máshol.

Benikuty 2008.03.24. 09:17:43

A Húsvét Athénben nagy élmény, sosem feledem. Ajánlom mindenkinek, a magiricát is, csak előtte ne igyatok romlott Metaxát. Főleg ne Aegina szigetén.

Benikuty 2008.03.24. 09:19:00

Nadine, én megköszöntem Jének a posztot:)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 09:19:02

mondtam, te dolgod.
egyébként nem ismerem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:19:39

:D romlott Metaxa... Az nem romlottan is durva:)))

Nem tudom, máshol mennyit esett, de itt megint lehet evezőket szerelni a ház oldalára, és már indulhatok is száraz kontinensek felé...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:20:38

Megyek reggelizni, én leszek Tojáshercegnő.

Benikuty 2008.03.24. 09:20:57

Mé, Nadine? Ki akartál moderálni:)

cyan 2008.03.24. 09:36:32

reggelit!
hó van, fejfájás van, locsolkodó nincs (hála az égnek!)

2008.03.24. 09:47:53

szia, cyan! itt is esett a hó egy kicsit, de már abbahagyta

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 09:54:45

Na tessék! Tigriskéknél is friss havat látok, viszont Svédország síelőhelyein ragyogóan süt a nap.

Pálcika 2008.03.24. 10:03:29

BENI:ISTEN ÉLTESSEN NÉVNAPOD ALKALMÁBÓL!(piruló smile mert elfelejtettem)

cyan 2008.03.24. 10:11:22

megmaradt, van vagy 5 centi a madáretetőn, kocsin.

cyan 2008.03.24. 10:12:36

boldog Beni napot!
Karina vagy Melánia vagy-e? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 10:17:11

Hehe, az én naptáramon a Melánia Miléna:)

Benikuty 2008.03.24. 10:17:50

Egyik sem, de az origon a dátum mellett.

cyan 2008.03.24. 10:21:23

meg lehet nézni a havas képeket, frissek, kislattyogtam fotózni, csónakázni.

2008.03.24. 10:29:01

Beni, innen minden jókat! Megcibáltam a füled, érezted?

cyan, te egy hős vagy! kimerészkedtél a párába... :)

Benikuty 2008.03.24. 10:30:23

Köszönöm a jókívánságokat:)

Pálcika 2008.03.24. 10:40:49

oda raktam a bablevest(mert a sonka főző levéből az igen király lesz)most pedig miután csónakból nem tudok kertészkedni:( nekiállok egy csokis kuglóf készítésnek,persze előbb iszom még egy kávét,aki kér annak küldök csak nyisson ablakot:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 10:41:41

Most úsztam vissza a kutyaetetésből, szegényeknek kicsit verekedniük kell a fókákkal a koncon. De én is hős vagyok!

2008.03.24. 10:43:41

Nadine, te is hős vagy. Sőt a kutyáid is, ha leverik a fókákat-pingvineket :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 10:44:06

A Duna TV-n most van egy film a Tigris Templomról. Buddhista szerzetesek elárvult kölyköket fogadnak be, és együtt élnek velük. Ott a helyem.

Pálcika 2008.03.24. 10:44:31

nálunk a fiúk nagyon hülék,meglocsolták az egyik cicát is mondván,hogy ő is kislány(szegény azóta sértődötten félre vonult)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 10:48:09

Jé, mit jelent az, hogy Lengyelországban kedd a női locsolás napja? Úgy érted, a bosszúé?:))

Pálcika, élj a lehetőséggel, a legváratlanabb pillanatban holnap locsold meg az összes hétfői locsolót, és mondd, hogy lengyel népszokás!

Pálcika 2008.03.24. 10:48:25

Nadine,átkapcsoltam, köszi az infót!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 10:49:16

Most nézzétek meg: a két kicsi az ólban, (feltehetőleg) az anyjuk, az ól előtt őrködik:)))

www.webbkameror.se/tigercam/tigercam_2_live.php

Pálcika 2008.03.24. 10:51:34

áááá,ezek aranyosan locsolnak,nem zavar,sőt örülök a figyelmességüknek(de hál isten nem viszik túlzásba)csak ez a két locsolom van évek óta(a fiú cicát még nem idomították be:))

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 11:06:12

én meg végre teljesen egyedül vagyok.
annyira jóóóóóóóóóóóóóó:))))))

2008.03.24. 11:10:31

ööö, gondolom igen... itt is be kéne vezetni a női locsolást, nem? :)

nézegettünk a tigrincseket a lánykámmal, neki is bejön a dolog. alig bírtam lecuppantani a monitorról :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 11:18:58

Örülök neki, Jé!:) Szerintem fantasztikus dolog ilyen távolból és mégis ilyen közelről 8 db tigrist nézegetni:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 11:26:36

Hű, de jó volt ez a kis film...! Éppen azon tanakodtam, vajon mit mondogathat az a szerzetes öt centiről a tigris képébe, hát a végén elmondta: Dolgozni kell, dolgozni, különben nem lesz csirke!:)))

2008.03.24. 11:40:54

nekem most mennem kell, de lehet, hogy este még benézek

Pálcika 2008.03.24. 12:21:10

készen van a kuglóf,és ha már úgyis van itthon két csoffadt banán hát megsütöttem Jé muffinját is(még sül de kíváncsi vagyok milyen lesz?)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.24. 12:43:38

Arkangyalos szép napot!
Névnaposoknak és szülinaposoknak vidámat, boldogat!

Jé-nek köszönet a kutatásért!

Pár évvel - na jó, évtizeddel - ezelőtt nagyon el lettem volna keseredve, ha nem jönnek az ifjoncok vödörrel, szódával, pacsulival locsolni. Mert ugye egy falusi leányzó értékét az is jelezte, hogy hányan locsolták meg. S akkor még nem pénz járt, hanem festett, hímes tojás.
Ugyanígy lestem éjjel, hogy mikor jönnek májusfát állítani, ami nem most van, hanem április utolsó éjjelén :)))

Aztán végigizgultam a lányom kéztördelését, hogy jönnek-e locsolászni. Komolyan mondom, képes lettem volna felhívni a fiúkat, hogy ki ne felejtsék, mert már rosszul voltam az izgalomtól, nehogy csalódjon szegénykém. Szerencsére pár évig folyamatos átöltözésben voltunk, úgyhogy hálát adtam!
Most meg zárja a kaput. :)

Hobbiszakács! Ha jól emlékszem, Te írtad: Zúg a traktor, szánt az eke - nálunk ez volt a befejezés: Elvtársnő! Felköszönthetlek-e?

Süteményügyileg nálunk tiramisu + amit sógornőm sütött.

Pálcika! A Jé muffinjának van egy kis erotikus töltete, izé, felhangja. :)

maybach 2008.03.24. 12:49:43

Jó napot kívánok!
Remélem mindenki túlélte a locsolkodást.

Jé!
Ez megint alapos és szórakoztató.

Nadine!
Láttam a tigrincseket. Reméltem nézed.

Benikuty 2008.03.24. 12:50:58

Kicsi kikövetelte a locsolást, Fiam ez a sutka jött hozzá:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 12:52:35

Gerle, nem raktam el emlékbe... Ott van a Subbán, ha jól emlékszem, a Gasztropuccs volt a témája. Nem mai darab.

Maybach, teljesen véletlenül néztem, de nagyon tetszett!:) Locsolás meg nem volt. Meg sonka sem, meg tojás sem. Eső volt piacnapon, nagy.

Benikuty 2008.03.24. 12:53:05

Miért kell Húsvét szent napján a kést forgatni? Bár a kiváncsiság engem is mardos!

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.24. 13:00:59

Na abban a poszban én se fogtam vissza magam, pedig nem is látom abban a kontextusban hibásnak ősi román tiborut, akkoriban a subba tényleg mindennapi mocsok volt és nem csak hányó punkokat linkelgettek subbáék

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 13:01:41

Értem én, Gerle, nem is zavar. Subbázzon csak, akinek arra van gusztusa.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.03.24. 13:09:19

Azóta a subba cionista lett, mind áttértünk a zsidó hitre és belterjesen kirekesztünk mindenkit

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 13:24:31

akkor Gerlicém valami kis cionista titulust válasszmá:))))))))))

(ja, hogy értsétek: kurucinfo lecionistázta a subbát:))))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.24. 16:00:32

jó reggelt!

beni téged meg az isten éltessen nevednapján (ha ma tartod)! a:))

...ahogy én látom, a subba ma már inkább egy közösségi blog. néha-néha bekukkantok:))

Benikuty 2008.03.24. 16:06:19

Ma, köszi Toma:) Jól esik:))

marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.03.24. 16:27:31

Sziasztok, Benit Isten éltesse sokáig, a sütő háziasszonyokról ódákat kéne zengedeznem, de majd máskor.
Ha hiszitek, ha nem nálunk igenis volt fordított nap a locsolást illetően, egyszer biztosan.én egy bérházban nőttem fel, rengeteg(10? 12?)másik gyermek között, ahol a legfiatalabb, és egyedüli lánygyermek voltam. mivel az igazságérzetem túl fejlett volt, kikértem magamnak, hogy mi az, hogy csak a fiúk, apukám, és a szomszéd bácsi locsolhat, és én? ezért gondolom fenn nevezettek összebeszéltek, és halálos komolyan fogadtak engem, és a kölnisüvegemet, és a locsoló verseimet.nagy elégedettséggel gyűjtöttem be a csoki tojásokat, amiket valószínűleg korábban én adtam az engem locsolóknak.nem tudom említettem-e, de egy kicsit elkényeztetett gyermek voltam:))))
Megyek, Kés alatt-ot nézek, elég megvisel lelkileg.még csak a negyedik évad felénél járok.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.24. 16:52:29

duna tv 20:25-kor lány gyöngy fülbevalóval. -ha valaki szereti a lassú folyású, iszonyúan jól fényképezett, finoman kibontakozó történetű filmeket. johannes veermer egyik híres festményenek a születéséről szól:)

Pálcika 2008.03.24. 18:26:34

egyértelmű a helyzet:nekem igencsak tetszik Hugh Grent:D

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 18:39:17

itt meg Darth Vader volt.
hehe....és végre felrobbant a Halálcsillag:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.24. 18:50:29

annak idején, mikor a moziba néztem a jedit, azon gondolkodtam, hogy jó-jó felrobbantották a halálcsillagot, de hány ártatlan embert ölhettek meg. hiszen valószínű, többszázezer ember építtete éppen a cuccot, aki nyilván nem katonák voltak, hanem szerződéses munkások, vagy éppen kényszermunkások. csórikám, talán éppen egy csavart húzott meg mikor egyszer csak bumm. a szemét felkelők! :)) ilyeneken filóztam. úgylátszik már ekkor sem voltam normális:))

Pálcika 2008.03.24. 18:55:42

annak idején,mikor a moziban néztem a jedit,azon gondolkodtam,hogy a mellettem ülő srác vajon mikor csókol meg:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.03.24. 18:58:21

hál'istennek, a melletem ülő fiúnak, ez meg sem fordult a fejében:)))

tistedur 2008.03.24. 19:08:05

jó estét,boldog Beninapot :)

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 20:10:57

tulképp a számítógépes játék is felrobbanhatna. asszem:)))))

tistedur 2008.03.24. 20:22:01

svati!
vonatok vagy halálcsillag? :P nálatok i shavazott? vagy ti megúsztátok?

tistedur 2008.03.24. 20:26:14

most viszont el..legyetek jók és pálinkás szép estét mindenkinek :DD

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.03.24. 20:29:28

tiste...mindkettő. így lenne teljes a boldogság:)))

jóccakát!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.03.24. 20:43:36

Pálcika! Igen-igen! Kit érdekelt a film!?

Még előbb minden filmen sírtam és agyon izgultam magam, nehogy megöljék az Alain Delon-t, mert honnan vesznek még egy olyan szép színészt, mint ő?!
Nem értettem a filmkészítőket, hogyan tudnak annyi színészt feláldozni.
Most néha sajnálom, hogy csak tettetés az egész :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.03.24. 21:40:05

Kedves Mindenki! Elköszönök egy időre. Meghalt a bennem élő Isten. Azt hiszem, leértem a kút aljára és elszakadt a kötél. Nem tudom, mikor leszek képes leírni még egy betűt. Jó volt veletek.

spájdernecc 2008.03.25. 04:57:46

Jó reggelt!
Jó kávét!
Napot!meleget!most!

saxitixin 2008.03.25. 19:19:29

A vidam es szines spanyol husvetrol csak annyit, hogy inkabb idegesito, es nem annyira vidam, hogy egy heten keresztul minden nap hurcolasszak fel-ala Jezust.. es kulon van vonulas felnotteknek, meg meg gyerekeknek is.. es azt a legfajdalmasabb nezni, mert amugy nagyon lassan mennek, otpercenkent megallnak es leteszik a cuccot, amit cipelnek (Jezus nehez.. haha).

Amugy meg a husveti kormenet veszelyeirol egy vicces cikk (angolul tudoknak):www.manilatimes.net/national/2008/mar/19/yehey/top_stories/20080319top5.html

2008.03.25. 19:24:58

saxitixin, te az vagy, akinek én gondollak, hogy vagy? :)

saxitixin 2008.03.27. 22:43:16

hat egeeeen....:)
süti beállítások módosítása