Ezzel a poszttal még tartoztam. A pünkösd hétvégi kerti sütögetés második része.
.jpg)
.jpg)
Részletek egy soha el nem készülő szakácskönyvből…
Megint kerti sütés. Most is az egyszerűségre törekedtem. Nem érdemes bonyolult fogásokkal kísérletezgetni a szabadban sütéskor, mert csak a saját dolgunkat nehezítjük meg feleslegesen. A legrosszabb, amit ilyenkor tesz az ember, hogy ezerféle salátát készít, többféle húst és zöldségeket süt, hogy mindenkinek a kedvében járjon, és mindenkit lenyűgözzön a szakácstudományával. De ezzel csak azt éri el, hogy az egész parti csak rohangálásból és stresszből áll, a barátokra meg nem jut semmi idő (én is estem már ebbe a csapdába). Ennek jegyében most is egy egyszerű szalonnás-hagymás-csirkecombhúsos nyársat készítettem...
Hozzávalók (4 személyre):
· 8-10 db csirke-felsőcomb
· kb. 30 dkg füstölt szalonna
· 4-5 kisebb fej hagyma
· 3 gerezd fokhagyma
· friss rozmaring
· olaj
· só, bors
· 8-10 db bambusznyárs
Előkészületek:
A csirkecombokat lebőrözöm, kicsontozom, és nagyjából 3-4 cm-es kockákra vágom. A szalonnákat vékonyan felszeletelem (kérjük meg a hentest, hogy a szalonnából egy kb. 3 cm széles szeletet vágjon, és abból szeljünk vékony lapocskákat).
A fokhagymát és egy rozmaringág leveleit mozsárban pépesre töröm, reszelek rá egy kevés citromhéjat, és az egészet 1 dl olívaolajjal elkeverem. A fűszeres olaj kétharmadát a felkockázott húsra öntöm, és alaposan elkeverem, majd félreteszem egy fél órára, hogy a fűszerek átjárják (előző nap is elkészíthetjük). A hagymát nyolcadokra vágom.
A fokhagymát és egy rozmaringág leveleit mozsárban pépesre töröm, reszelek rá egy kevés citromhéjat, és az egészet 1 dl olívaolajjal elkeverem. A fűszeres olaj kétharmadát a felkockázott húsra öntöm, és alaposan elkeverem, majd félreteszem egy fél órára, hogy a fűszerek átjárják (előző nap is elkészíthetjük). A hagymát nyolcadokra vágom.
A kerti sütőben tüzet rakok fahasábokból, meggyújtom, és hagyom parázsra leégni (használhatnék készen kapható grill faszént is, de én nem szeretem, mert csak vegyszerekkel lehet jól begyújtani, és azok használatát igyekszem elkerülni. Különben is, mivel fával fűtök télen, mindig van otthon hasábfa, amiből remek parázs készíthető.) A parazsat egyenletesen elterítem és fölé helyezem a grillrácsot, amit közvetlenül a sütés előtt bedörzsölök egy darab szalonnabőrrel.

Elkészítés:
Fogom a bambusznyársat, és először egy negyed hagymát szúrok fel rá, majd felváltva a hús- és szalonnaszeleteket. A végét megint egy negyed hagymával zárom le (közé is tehetünk egy-egy hagymaszeletet).
A nyársakat izzó faszénparázs felett, gyakori forgatással megsütöm, közben a maradék fűszeres olajjal kenegetem, amibe előtte egy teáskanálnyi sót kevertem.
Az izzó parázsra szórjuk rá a maradék rozmaringot, hogy a füstje átjárja a húst a sülés közben.
A nyársakat izzó faszénparázs felett, gyakori forgatással megsütöm, közben a maradék fűszeres olajjal kenegetem, amibe előtte egy teáskanálnyi sót kevertem.
Az izzó parázsra szórjuk rá a maradék rozmaringot, hogy a füstje átjárja a húst a sülés közben.
Tippek, trükkök, tálalás:
Természetesen még fel lehet turbózni a nyársat sok mindennel. Ízlés szerint gombát, paprikát, cukkinit vagy más zöldséget is tűzdelhetünk a húsok közé. De akár kolbászkarikákat vagy ananászt is lehet közé tenni.
Sütéskor a legszélső húsnál ellenőrizzük, hogy átsült-e (egy éles késsel vágjuk át és nézzük meg, hogy nem rózsaszínű-e). Ha a szélső hús megsült, a közepén lévő hús is biztosan jól átsült, mert ott jobban éri a hő. A csirkehúst minden esetben jól át kell sütni!
Sütéskor a legszélső húsnál ellenőrizzük, hogy átsült-e (egy éles késsel vágjuk át és nézzük meg, hogy nem rózsaszínű-e). Ha a szélső hús megsült, a közepén lévő hús is biztosan jól átsült, mert ott jobban éri a hő. A csirkehúst minden esetben jól át kell sütni!
A nyársakhoz focacciakenyeret sütöttem (szokás szerint), paprikát, paradicsomot és újhagymát tettem mellé az asztalra. De készíthetünk belőlük salátát is valami egyszerű dresszinggel, mondjuk, vinaigrette-tel.
Üde, gyümölcsös rozé borból készült fröccsöt ajánlok hozzá, vagy egy pohár, jól lehűtött zöldveltelinit.
Üde, gyümölcsös rozé borból készült fröccsöt ajánlok hozzá, vagy egy pohár, jól lehűtött zöldveltelinit.
Az utolsó 100 komment: