Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Napi olvasnivaló

2008.06.10. 07:00

Janikovszky Éva: Égigérő fű (részlet)


Meg kell adni, ez a titok nagyon jól tudott lappangani. De azután mégiscsak elárulta magát.
   Misu az ajtóra tapasztotta a fülét. Hallgatózni is csúnya dolog, és Misu megérdemelte volna, hogy ne halljon semmit.
      De mégis egészen tisztán hallotta, hogy valaki sír odabent. Sír? Bőg, zokog.
   Misu Poldi nénire nézett, Poldi néni Dezső bácsira, Dezső bácsi pedig a kapura, amelyen most lépett be Kamilla kisasszony, kezében a teli tejeskannával.
    Óvatosan lépkedett, hogy ki ne lötyögtesse a tejet. Amikor az udvar közepére ért, letette a tejeskannát a sárga kőkockákra, és egyenesen Dezső bácsihoz fordult.
     − Milyen jó, hogy látom, Dezső úr! Egy kérésem volna!
    − Parancsoljon velem a kisasszony! – mondta az aranykoszorús lószerszámkészítő, és Misu arra gondolt, hogy ez a Fiatalok sem mondhatják szebben abban a színházban, akár királyok, akár királynők éppen.
    − Dezső úr – kezdte a kisasszony, és hallani lehetett, hogy nyelt egyet –, arra kell kérnem, hogy a jövőben szíveskedjék az önhöz érkező lovakat megkötni. A múltkor ugyanis hallottam egy szomorú esetet, amikor egy őrizet nélkül hagyott ló megrúgott egy illetőt.
      − Itt az udvarban? – kérdezte Dezső bácsi felcsillanó szemmel.
     − Természetesen nem itt – mondta Kamilla kisasszony –, hiszen éppen az ilyenfajta szerencsétlenségeket szeretném megelőzni, amikor arra kérem, hogy egyetlen ló se kószálhasson itt felügyelet nélkül. Remélhetem, hogy megteszi?
    − Természetesen, ahogy parancsolja. Ígérem, hogy a kisasszony egyetlen kószáló lóval sem fog az udvarban találkozni.
      Az aranykoszorús lószerszámkészítő egyenesen Kamilla kisasszony szemébe nézett, mint aki biztos abban, hogy betartja ígéretét. És ebben Misu is biztos volt, mert tudta, hogy Dezső bácsinak autóbusszal kell a szomszéd faluba átrándulnia, ha lovat akar látni.
  − Ó, hát nem rólam van szó! – szabadkozott Kamilla kisasszony, és mintha mosolygott volna. De ez azért nem biztos, mert mindenki nagyon izgatott volt, és ilyenkor könnyen képzelődik az ember. – Hiszen én eddig sem találkoztam egyetlen lóval sem, a lovak bizonyára akkor keresik fel önt, amikor én a Hivatalban vagyok. Hanem most érkezett egy kis vendégem – s a kisasszony egy könnyed fejmozdulattal a bömbölés felé intett –, akire nagyon kell vigyáznom. El sem mondhatom, hogy mennyire nyugtalanít a gondolat, hogy amíg én a Hivatalban vagyok, addig neki valami bántódása eshet.
     − Sose izgassa magát emiatt, Kamilla kisasszony – szólt közbe jólelküen Poldi néni. – Majd vigyázunk mi a kis vendégére, hiszen itthon vagyunk. Legalább Misunak is lesz egy kis játszótársa, hiszen olyan egyedül van a sok öreg közt szegényke.
   Kamilla kisasszony a leander dézsája mellett lapító szürke macskára nézett, aki felborzolt szőrrel, menekülésre készen hallgatta a beszélgetést.
     − A macskával nem engedem játszani a gyermeket – jelentette ki ellentmondást nem tűrően. – A macskák tele vannak kórokozókkal.
    − De Misu nem macska – tiltakozott Poldi néni, és a papucsa orrát rugdosó, pizsamás Misura mutatott. – Misu kisfiú!
    − Úgy? – szaladt a magasba Kamilla néni vékony szemöldöke. – Kisfiúkkal még kevésbé engedem játszani a gyermeket. A kisfiúk mind verekedősek. Különben sem hagyhatja el a gyermek a lakást, ha nem tudok rá személyesen felügyelni. Annyi szörnyű dolgot hall az ember.
      Ezzel megzörgette kulcsait, jelezve, hogy a szokatlanul hosszúra nyúlt beszélgetést a maga részéről befejezte.
      Amint becsukódott Kamilla kisasszony mögött a földszint három ajtaja, Dezső bácsi csillapítólag Misu vállára tette a kezét. Nem sok jót olvasott le fogadott unokája arcáról. Tudta, hogy ilyenkor jobb, ha egy szót sem szól.
      De Poldi néni sajnos nem tudta. Gyengéden megsimogatta Misu haját.
    − Még hogy te verekedős lennél? Sose törődj vele, Misukám! Kamilla kisasszony nem rossz ember, csak nagyon félős. Folyton tart valamitől, azt hiszi, hogy mindenki rossz. No, fel a fejjel, kisfiam!
     Dezső bácsi felszisszent. Persze Poldi néni nem tudhatta, hogy éppen ez az, amit nem szabad Misunak mondani. Mert Misu nem szokott sírni akkor sem, ha elesik, és megbünteti magát, akkor sem, ha ok nélkül megbüntetik, Misu semmikor nem szokott sírni, csak egyetlen esetben. Ha azt mondják neki, hogy fel a fejjel. Olyankor bőg.
     Most azonban nagyon harcias kedvében lehetett, mert mielőtt kigördült volna a szeméből az első könnycsepp, ezt mondta:
       − Akkor is kiszabadítom azt a gyereket!
      − De előbb öltözz föl – mondta Dezső bácsi, aki nem volt hajlandó tudomást venni Misu könnyeiről. – Bármelyik percben jöhetnek a kutyák. Tudod, hogy ma rád hagyom a műhelyt, mert neki kell látnom a titoknak, másképp nem lesz mit felfednünk. És már csak hat nap van hátra!
       Misu szétmaszatolta arcán a könnyeket, és szó nélkül indult fel az emeletre.
       Dezső bácsi pedig úgy nézett Poldi nénire, mint az állatidomár a közönségre egy jól sikerült cirkuszi mutatvány után. S Poldi néni visszamosolygott rá.
     − Menjen csak nyugodtan, Dezső úr, majd én megvigasztalom a kisfiút – mondta szívből jövően. – Maga olyan jó hozzánk Dezső úr, igazán nem is tudom, hogyan fogom meghálálni, hogy ilyen jó hozzánk.
   Dezső bácsi félrefordult, és olyan morcos képet vágott, mint roham előtt lovaskatona-korában. Mert Dezső bácsi nagyon keménykötésű ember volt, soha senki nem látta sírni. Sem a borbélynál, sem a fogorvosnál, sem a háborúban. Egyetlen dolog nem volt, amit Dezső bácsi nehezen bírt száraz szemmel végighallgatni. Azt, hogy ő milyen jó ember.
     Úgy vágta be maga mögött a műhely ajtaját, hogy Poldi néni ablakpárkányáról leesett egy cserép begónia.
    Misu ezalatt kétszer is fordítva bújt bele a csíkos trikóba, mert olyan erősen gondolkozott. S a gondolkozás mindig elvonta a figyelmét attól, amit éppen csinálnia kellett.

119 komment

Címkék: könyv janikovszky éva égigérő fű

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2008.06.10. 07:16:34

már úgy várom a végét, pedig tudom mi lesz benne :D
és nemcsak a fiúk verekedősek :)

cyan 2008.06.10. 07:24:36

reggelit!
kááááávééééét!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 07:51:12

jó reggelt!

el kéne már olvasni újra, hamár itt fel vagyunk csigázva:)

most értem haza. egy kicsit piacoztam, ha már ilyen korán kellet kelnem.

SPÁJDI
van olyan nem ehető gomba, ami olyan mint a szegfűgomba? most vettem fél kilót, és bár csak vizsgált gombát árulhatnak, kétlem hogy a tízkilónyi apró szegfűgombát mind átvizsgálták. az illata bíztató:)) sajnos rókagomba nem volt, pedig azért mentem.

maybach 2008.06.10. 08:04:27

Jó reggelt kívánok!
El nem tudom képzelni mi lehet a titok.
Szóval várom a folytatást.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 08:12:42

Jó reggelt! Legnagyobb örömömre találtam itthon egy vadiúj cseresznyemagozót, pedig azt sem tudtam, hogy néz ki egy ilyen szerkezet. Remélem, nem valami mást nézek annak:))

Olyan, de olyan helyes ez a mese, és minden alkalommal látom magam előtt a szereplőket. Nem tudom annak az idősebb színésznek a nevét, aki Dezső urat játszotta, de úgy rémlik, ő a Szomszédokban is sokáig benne volt (nem biztos, mert azt nem néztem), ő egészen megható figura számomra. És persze, Poldi néni és Poldi bácsi is... Tiszta békebeli hangulat árad ebből az egészből.

spájdernecc 2008.06.10. 08:13:51

igen Toma, van
a susulyka, meg a kígyógombák...
most azonban szegfűgomba-dömping van, nagy "folyásokban" a legelőkön, ergo van esélyed, hogy megúszod :))
a menekülőutat azért ne torlaszold el nagyon :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 08:23:37

Akkor most azt mondjátok meg nekem, hogy egy napot kibír-e még a cseresznye befőzés előtt, ha frissen hozták házhoz tegnap, és holnap érek rá igazán. Nem túlérett, inkább közepesen.

spájdernecc 2008.06.10. 08:27:49

elvileg igen
ha mégsem, még mindig opcióban a pálinkafőzés :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 08:32:10

Spájdi, arra nem vállalkoznék. És szerintem a zseléfix sem jó hozzá:)

maybach 2008.06.10. 08:56:38

Szerintem cseri kibírja.
Viszont a Misu dolgát végig kéne gondolni. Itt még a bátyámnak írt dal előtt járunk.
Sok keserv lenne kivédhető.

Mormogi Papa 2008.06.10. 08:56:56

Jó reggelt mindeneknek!
Hogy lehet az, h elsőre nem mutatta nekem az új posztót? Az első nyögésem így a régire ment, elnézést.
Nadine, a magozó olyasmi, mint egy cukorfogó, az egyik felén pöcökkel, a másikon lyukkal? Vagy mint egy foghagymapépesítő?

Mormogi Papa 2008.06.10. 09:02:06

Nadine, még jó, h nem adja a másikat. Pedig csak nem tartott egy órát míg begépeltem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 09:10:22

Mormogi, engem inkább egy kisfejű krumplinyomóra emlékeztet, csak ami "nyom", az egy gyilkos fúrófejszerűség.

Maybach, úgy érzed, jobban járt volna az utókor, ha Misu nem megmenteni, hanem eltüntetni akarja a bőgőmasinát?:)

Mormogi Papa 2008.06.10. 09:12:48

Elmentem víz alá (nem képletesen), utána el - most kikap. De nagyon. Majd később benézek.

Mormogi Papa 2008.06.10. 09:16:49

Nadine, most jött be a várt válaszod, az enyém igen. Egyre gondolunk, csak nem egyformák a hasonlataink. Azt a szerkezetet ismerem, ha nem túl puha a cseri. még működik is. Utána sok sikamika vagy elötte gumikesztyű.
Ha mégis a Spájdi ajánlotta megoldás a végső, küldjünk cserpákat? Cser. pá. szállításra specializált gyorhadtest...

cyan 2008.06.10. 09:18:00

emlékszem a kis bőgőmasinára kicsi lányka korából. édes gyermek volt. mindenki körülajnározta a pannónia büféjében. tényleg nagyon helyeske volt. szinkronizált már ovis korában :)

spájdernecc 2008.06.10. 09:37:54

Nadine, vaterázz egy desztillátort :))
amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is, a tárolása egyszerűbb, szűkös időkben remek valuta :)

tistedur 2008.06.10. 09:49:30

pálinkát mindenből lehet főzni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 09:56:55

Mormogi, nem túl puha, és örülnék nagyon, ha működne. Elképzelni nem tudom, hogy lehet 5 kg cseresznyét "kézzel" kimagozni. Tán nyugdíjas éveimben, ha addigra elkopik a szerkezet...

Spájdi, vajaskenyérrel azért inkább a dzsem az igazi:)

Tist, azt olvastam, ahogy megnyomtam az F5-öt, hogy „Pálcikát mindenből lehet főzni” - csak nem:)

Cyan, állítom, hogy kisgyerekként jobban játszott, mint felnőttként. És nem hordott minden filmjében bukósisakszerű parókát:)

spájdernecc 2008.06.10. 09:57:43

de nem mindenből érdemes :))
_ bár_ egy_ zalainak_hiába_beszél_az_ember_

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 10:01:53

Spájdi, az alsó vonások mit jelentenek? Gyilkos arckifejezést?:)

Mormogi Papa 2008.06.10. 10:06:12

Spájdi, szívemből szólottál!
Analógia a "Folytassa, Cowboy!"-ból:
- Mit szívsz, főnök, szárított mokasszint?

Most el, gyároá.

maybach 2008.06.10. 10:21:20

Nadine!
Igen a bőgőmasina.
Tudom nem lehet minden jó fej kis gyerekből jó fej felnőtt. Bár, ha én meg tudtam csinálni?

Pálinkát meg valóban mindenből lehet főzni és sok dologból érdemes is.
A cseresznye ilyen.

spájdernecc 2008.06.10. 10:21:51

Nadine, ez a fajta tagolás a kihallatszó gondolkodást jelzi :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 10:26:26

Spájdi, ezentúl tudni fogom:) Bár a fogaskerekek csikorgásának ábrázolása többet segített volna:)

Maybach, hidd el, jobban járunk, ha én most nem pálinkát, hanem dzsemet főzök. Illetve, a dobozvásárlók jobban járnak.

maybach 2008.06.10. 11:18:19

Roppant veszélyes folyamatra lettem figyelmes.
Jelesül a mai ebédem is vacakabb lesz a vasárnapinál. Meg a szombatinál.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 11:19:49

Mit eszel Maybach? Nem focilabda formájú-szagú?:)

Bakker, mostanáig csiszoltam. Tisztára úgy érzem magam, mint egy öreg szaki.

maybach 2008.06.10. 11:28:30

Virsli (ami persze nem igazi virsli, de ráírták, hogy juhbeles)mustár, zsömle.
A házhoz hozott készkaják még riasztóbbak.
Ó az a finom borsófőzelék, csak azt tudnám feledni.

De ha már véletlenül szóba került.
Jó kis meccs lesz a spanyol-orosz.
Csak úgy szólok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 11:56:54

A meccsért cserébe megmondom, hogy én mostanában a joebed.hu-tól rendelek. És nem hazudnak. 399 Ft minden főétel, friss, a zöldségek igaziak, a hús nem papírvékony, szóval, elégedett vagyok. Egy hete próbálgatom az ő főztjüket, és hosszú ideje a legjobbnak bizonyul.

muskotály küvé 2008.06.10. 12:26:41

Sziasztok.

Toma, a szegfűgombának a mezei tölcsérgomba a veszélyes társa, mivel egyrészt nagyon mérgező, másrészt az is mezőn terem.
A szegfűgombának tipikus jele, hogy ritkásak lemezei (mint a szekérkerék), és a szára alsó két harmada elég szívós. Meg átható szegfűgomba-illata van...
Nekem egyébként egyik kedvenc gombám. Általában pár darabot találok évente, azokat megszárítom és (különösen tyúk-) húslevesbe teszek belőle - de ha egy pörköltnyi mennyiséged van, az nagy királyság...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 12:29:58

Mennyi gombaszakértő egy helyen!!! Bírom én ezt nagyon:)))

maybach 2008.06.10. 13:02:40

Számomra a gombák felismerése mélyen misztikus dolog. Addig eljutottam, hogy gomba és mondjuk fa közti eltéréseket, ha nem is mindet, észrevegyem. De gomba és (főleg hasonló) gomba közt.
Mágia.

Mormogi Papa 2008.06.10. 13:06:10

Megosztom Veletek jólértesültségem forrását, azaz lebuktatom magamat. Hahó, Főnök!
Tehát az "Égigérő fű" szereplői, írója, rendezője, stb. itt:
www.imdb.com/title/tt0121929/combined
Sajnabajna a lap angol, csak a nevek nemzetköziek…:-)) A Search mező elött szűkíteni lehet a keresést. Ajánlatom:
Titles (film címe), Names (szereplő-közreműködő neve) Characters (szerep neve). Hogy melyik mozinak mennyire gazdag a "kínálata", az esetleges.

Mormogi Papa 2008.06.10. 13:10:05

www.imdb.com/title/tt0121929/combined
Égigérő fű

Jólértesültségem leleplezem, pálcám eltöröm s jó húsz öl mélyre ásom… Pá, munka van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 13:14:32

De mit keresünk, Mormogi? Máriáss József nevét köszönöm. Nagyon szerettem őt.

maybach 2008.06.10. 13:35:42

Már nem azé, de ott se lebbent le a lepel a titikzajosságról.

maybach 2008.06.10. 13:38:43

Így meg nem alliterál.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 13:55:57

Viszont én milyen jól szórakozom:))) Főleg, hogy már nem is titokzajos vagy, hanem egyenesen titikzajos...:D

maybach 2008.06.10. 14:31:03

Jobban is hangzik, bár vétlen vagyok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 14:58:37

Szervusztok!

Maybach! Én is jól el szoktam lenni magammal! Ha más nincs...:)

Nadine! Nem tudom, mi van emillel, de marhára akadozik nálam. Második képet megkaptad?

maybach 2008.06.10. 15:00:37

Fiam!
És még így is lehet vita.

spájdernecc 2008.06.10. 15:03:13

dialektika :))
a skizofrénia nagy előnye, hogy sosem vagy egyedül :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 15:04:33

kűvé/spájdi

nanemá! az fél kiló szegfűgomba, vagy ezer darabból áll. most vizsgáljam mind át, hogy elég ritkák-e a lemezei? az illata meg annyira erős, hogy ha van közte nem ehető, az is átvette az illatot. most mi legyen? elbizonytalanodtam:((
ezért vszek mindig rókagombát, meg vargányát, mert azt felismerem...

enzoli üdvözöl mindenkit! tegnap éjjel msneztünk vagy másfél órát. szavát vettem, hogy beszámol a napjairól egy hosszabb posztban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 15:06:46

Toma, a minestronés poszthoz kommentelt egy kedvességet nem igénylő ember.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 15:09:53

Toma!
Akit viszont Nadine rögtön helyre is tett! :)

Maybach!
Magunkkal vitatkozni nem túl jó dolog, mert bármelyikünk is győz, alulmaradunk! :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 15:11:09

Toma!
Én a Te helyedben a biztosat választanám!

Nadine!
Nagy-nehezen elment emil.

Mormogi Papa 2008.06.10. 15:12:26

fiam
igazságod vagyon - és az érték.
Üdv! Jó hír: Ma vagy éppen 24. Mármint fiam…

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 15:12:39

Fiam, egyszer csak megérkezik. Itt is vacakol a net...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 15:16:11

M. P.!
Köszönöm ítéletedet. Ennél szebb szülinapi ajándékot nem is kaphattam volna!
Csak húsz évet és egy hónapot késett a gratulációd! :)))
Ha van másik fiam is körülötted és arra áll a 24., akkor ismeretlenül is minden jót kívánok Neki!

Mormogi Papa 2008.06.10. 15:16:34

Szóval a király nettelen :-))
Velem is ez volt tegnap este… most megyek szerényet enni a kínaihoz. Az a legközelebbi ehető - bár erről megoszlanak - de miről nem? Így szép. És a szememmel már tudok ferdén nézni, de nem rosszindulatúan:-))

spájdernecc 2008.06.10. 15:18:22

Toma, edd meg nyugodtan :)
a parlagi tölcsér, ami durván mérgező, augusztus előtt nemigen jön elő

Mormogi Papa 2008.06.10. 15:19:22

Köszönöm nevében!
Ebben a másik bőrödben éppen jazzgitár patterneket gyakorolsz.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 15:21:10

Meg a királynő is! :)

Ne kín/ai/lódj, egyél nyugodtan! Mi is szoktunk. Már amennyire echte kínai lehet egy sváblány főztje.
Remélem ezt Toma nem olvassa, mert lesz kipszkapsz! Úgyhogy ezt suttogva írtam. Így talán nem látja!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 15:26:50

Leléptem a dolgomra, késő este benézek újra. A rendetlenkedőket vágjátok nyakon. Uff.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 15:27:23

Jaj, most nézem, M. P., hogy Te nem is kínai ételeket eszel, hanem rögtön a kínaiakat! Ja! Ehhez képest az én főztöm kimondottan emberbaráti!
Így már érthető a ferde szem is!
Azért néhány kínait hagyj, meg, légyszíves. Engem elbűvöl a kultúrájuk és a gasztronómiájuk, too.

Hahó! Toma! M. P. kínaiakat eszik!!! Azt nem tudom, hogy gombával-e.

Benikuty 2008.06.10. 16:16:00

Mormogi, köszöntél szépen a kínainak úgy hogy "nyihaúú" ? Mer akkor rögvest nagyobb a porcijó:)

Benikuty 2008.06.10. 16:17:41

Úgy teszünk Jonnglenn, letojunk a felismerhetetlenségig. Itten mindenki azt, amit megérdemöl:))

jonnglenn 2008.06.10. 16:24:16

Majd eccer jól kiképeztetem magam Szpájdernetzzel és fogok sok okosat mondani a gombákról , meg az alapléről és ilyesmikről.

csak azt szerettem volna megérdeklődni, hogy mitől lesz leves és mitől babfőzelék, ugyanis babbol is korrektűl meg volt adva a mennyiség.

Mormogi Papa 2008.06.10. 16:25:28

Nyugodtan bűvölődj, hagyok jókedvvel, bőséggel. Gombájuk kétféle: sampion (ahogyan ők mondják) és fafüle. Attól is eláll, de nekem az előbbi jobban. Illik az íz-lik-ba/be.
És Jadekő fülönfüggőt Neked. Meglepő módon egyes szerzők szerint a zöld csoda eljutott Európába már a Kelták korában! Pedig - bár Kina nem volt messzebb - a szállítás tovább tartott :-))
Hogy a Fáraóknak volt-e, azt nem tudom, sztem igen.

Falun túl: hogy mit szól Monsignore Minestro, hogy a nejét kívánják, azt elo tudom képzelni…

De mi lesz itt, ha már Nadine is uff-ban ír…
Na! Nem is rendetlenkedtem.

Beni, Ők már magyarul köszönnek, Isten (kis)Tarcsa meg a jó szokásukat! Én meg nagyon udvarias vagyok. A nagyobb adagoktól pedig mentsen meg Szagodakvusz - aki állítólag a falánkokat lenyelő ürdüng…

Benikuty 2008.06.10. 16:30:07

Jó, de azért jót mulatnak a nyihaúú-n.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 16:39:02

johhnglen

ez egy ilyen leves. és én még egy kicsit bőlére is ereszettem, mert az olaszok, még sűrűbben készítik. de ez is benne van a posztban. el kell olvasni!:)

beni
ez a nyihaúú, veszélyes, mert ha nem jó a hangsúly, ki tudja mit értenek rajta:))) főleg ha veled van beni kutyád is...:))))

Benikuty 2008.06.10. 16:43:03

Én azzal védekezem, hogy egy nemrég felfedezett új nyelvjárásban köszönök:)
Toma, Jonnglenn, olvasni nem, csak írni:))

Benikuty 2008.06.10. 16:43:53

Tolok is egy kis szalonnát a nagy ijedelemre:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 16:54:14

én ma adtam az egészséges táplálkozásnak! reggel fél hatkor, a piacon, egy szál sültkolbász, most meg szintén onnan hozott, főtt nyelv fokhagymával pirospaprikával, és kiflivel:))
lehet, hogy vacsorára szalonnát kéne ennem, csak az egyensúly miatt...

Benikuty 2008.06.10. 17:11:38

Egészségedre Toma!:)
Enyém szalonna Csabáról van, olyan húsos, jó kiszikkadt, már csak a filéző késsel vágható, aztán lehet rágicsálni. Hozzá Lilla haggyáma, utána arany sárfehér, jó hidegen. by Varga Árpád, Izsák.

Mormogi Papa 2008.06.10. 17:20:45

Jééé, arra is jártam. A második régi szobatársam (kéretik nem nevetni, űrgolyhók kizáratnak!) felesége volt ott patikus egy időben, én meg egy nyáron jól meglátogattam őket.
Igen szép Crosby, Stills, Nash & Young gyűjteményük volt - magyar viszonylatban. Meg is kedveltem…
Akit érdekel, Öncsőn vadászhat rájuk - de kizárólag játékfegyverekkel:-))

Mormogi Papa 2008.06.10. 17:30:51

Toma Bátyó - 43-ban így írt Lénárd Sándor Rómában:
"- Poveri noi! Ó, mi szegények! - sóhajtja az Első Ismeretlen. - Éhes vagyok!
Az éhség szó minden mirigyemben visszhangzik. Érzem, hogy én is iszonyúan éhes vagyok. Van egyfajta éhség, amely már nem is érzés, hanem valami más: egy fal köztünk és a világ közt. …"
"… Gyorsan elindulok, ki a sötét szélcsendből a világos szélviharba, hogy szerezzek valamit az égető éhség ellen. „Az éhség égési sebeket okoz - gondolom -, és égési fájdalmat olajjal, zsírral oltunk.” Egy darab szalonnát szeretnék."

Neked jóféle lilahagymát kívánok hozzá, meg svanykás fehéret tetszé szerint :-))

Mormogi Papa 2008.06.10. 18:32:20

Blogumil, a blogmanó nálunk is éhesebb, lenyelte pár betűmet. Rosszabb, hogy a beszélgetőtársakat is, magam maradtam.
Most megyek, mielött függönnyé válok. Netfüggönnyé. Vagy már késő?
Nekem eléggé. Beni, én az "Ábrahámnak nem volt fia." "Hát Izsák?"-ra gondoltam, de a Te Csabád sem egyértelmű…
- Miért sírsz, kisfiam?
- Mert nem emlékszem, mit mondott Anyu, hogy Csaba, hozz 1 kiló Gyulait, vagy Gyula, hozz 1 kiló Csabait…
- Hát hogy hívnak, kisfiam?
- Pistikének.

sarasvati / sütifej (törölt) 2008.06.10. 18:57:41

nocsak...űrhajós kartács itt megjelent babügyben?
mik vannak:)))))

Benikuty 2008.06.10. 19:04:56

Monologi Mormogi, dehogy függöny, vagyis sötétíttő:)Izsákon van az Árpád pincéje, ahova Csabáról hazafelé tógába. Izsákival, megmég Csabaival:) Bónuszalonnával tűzdelve. Húsossal.

Benikuty 2008.06.10. 19:07:01

Svatibaba, űrhajós azki?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 19:37:31

gondolom svati, john glenn amerikai ürhajósra gondolt.
aszem ő volt az első amerikai az űrben. vagy ő kerülte meg a földet először? mindegy...

Mormogi Papa 2008.06.10. 19:56:17

A Föld megkerülését értem, ha babot evett...
Állítólag még az angyalok is:-))) de az már másik film, bár szintén olasz.

Visszaolvasva fel kell kötni: szaporodnak a fekvőbútor-víztelenítők. (Kötőjellel helyes.)
(Szófa-csarók.) A redundancia mellőzésével.
"Felség, lepel!"
"Le, azt már mondtam!" (Ferencjóskaídák)

Benikuty 2008.06.10. 20:02:30

1962. február 20.-n. Jó öreg, ilyen idős koromba má nekem se vér az agyamba, aztán bablatyolok szana. Bocsánatos, nem?:)
Szibír mackó bundájához stafírungba zakót. Méreteset:))

Benikuty 2008.06.10. 20:04:35

Kedvenc olasz a mortadellás. Talán Sophia Loren volt a húsfutár:)

Mormogi Papa 2008.06.10. 20:33:58

Salto mortale kizárt. Étkezésileg. Mortitia mértékkel. Ha nem tetszik, értékkel. A Desz kába takarását elhagyjuk.
A csacsi öreg medve hadd aludjon békébe. Békába. Összezavart. Mert nekem is sok nevem volt. Mint mindenkinek. Voltam Mormota is, pedig akkor nem aludtam sokat. Még az ágy is kivetett...
És így belegondolva zoológiailag magam sem értem, de állítólag Aromo az ikertestvérem...

Pálcika 2008.06.10. 20:37:08

Szép estét!
tegnap éjjel megírtam az epres posztot,kinek küldjem????????

Mormogi Papa 2008.06.10. 20:40:09

Sárkánypotyadékkal (Drag n' drop) nem ment, copy paste bejött. Hír, friss:

"A Balatoni Halászati Zrt. horgászturisztikai menedzsere, Szakál Tamás az MTI-nek kedden elmondta: 2008. június 13-án 24.00 óra után – a mennyiségi és méretkorlátozások betartásával – ismét horgászható a balatoni ponty. A kősüllőre vonatkozó fogási tilalom június 30-án 24.00 óráig érvényben marad – tette hozzá."

Mindenesetre a szekrénybe mentettem a fogast...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 20:41:22

pálci
nekem is küldheted, de ha akarod köldök neked egy "szerző státuszt" és akkor be tudod tenni magad is.

Pálcika 2008.06.10. 20:45:30

Toma,szerintem nekem ez túl nagy kihívás lenne (bár férjemet megtudom kérni,hogy segítsen)
szerinted???????????????????????????????????????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 21:04:54

Jó estét. Én már feltettem holnapra egy Fiam-posztot, Pálcika jöhet csütörtökre, ha a kommentek elérik a százat. Ne pazaroljunk!

Amúgy már nem sokat értek a párbeszédekből, de igen fáradt is vagyok. Vajon mit okoz emésztőrendszeremmel az este kilenc után elfogyasztott rakott kel? Ez most az ebéd lesz, vacsorát kihagyom.

Pálcika 2008.06.10. 21:13:23

nem működik a hotmailem,mire Nadine,bejelentkezett már a kifőzdén keresztül elküldtem a szöveget Tomának,Jének és Nadinének,a képekkel nem tudom mitévő legyek,ha adok egy hozzáférést a képtáramhoz????de kinek????

2008.06.10. 21:17:09

Pálcika, nekem jó? Elkezdtem csinálni, beteszem csütörtökre.
És ha nem haragszol, picit javítgatok rajta. A szöveg maga nem fog változni, de szebb lesz.

Pálcika 2008.06.10. 21:22:37

köszönöm Jébetű

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 21:24:48

pálcika
azért elküldtem neked egy "tag" meghívót. ezzel beléphetsz az adminba, és beteheted-szerkesztheted a posztodat. de csak a saját posztjaidhoz tudsz így hozzáférni, így nem kell félned hogy valamit elrontasz:))
ha kér még valaki ilyet, szóljon!

Pálcika 2008.06.10. 21:41:25

húúú,Toma,te belém látsz!!!így könnyebben vagyok bátor(nincs benne nagy reszkír,ha el is rontok valamit nem mások munkáját teszem tönkre:))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 21:42:08

Köszi, Nadine!

Jé! Neked köszi a mai posztot /is/! Sose nőjünk fel!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 21:45:03

pálci
a hotmailedre küldtem, de ha az nem jó, akkor adj meg egy másik mailcímet, és arra küldöm.

Benikuty 2008.06.10. 21:49:07

Szerintem ez már egy harmadik típusú kifőzde. Ha nincs aki rám rakja a liberót, én kihalok. Remélem, Jé nem tagadna ki, ha elszánnám magam egy gyürkézésre:)
Jé, ugye nem?

Pálcika 2008.06.10. 21:50:06

Toma,megkaptam:)))megnéztem minden csupa zöld de nem nyomtam rá semmire(féltem)
viszont szépen sorban vannak a dolgok,nem ám csak úgy össze-vissza,tetszik nekem ez a katonás rend!!!

Benikuty 2008.06.10. 21:52:41

Pálci, vigyázz, mert amit Toma küld, az minyima robban:))

Pálcika 2008.06.10. 21:56:25

Szijjja Beni!!!nem hiszek neked:))))))

2008.06.10. 21:58:20

Beni, boldogan venném, ha ismét küldenél nekem valami szépet-jót!
És ha megint angyalkának szólítasz, akkor még boldogabban mennék tentézni :)

2008.06.10. 22:04:27

Pálcika, bekészítettem a posztot. Sajnos mivel késő van, és én fáradt vagyok, megint elfelejtettem átállítani a szerzőt, így az én nevem alatt fut majd (ha csak Toma, aki egyébként varázsló ilyen térem :))), át nem állítja, mert én nem tudom :)

2008.06.10. 22:05:29

Ja, és mivel az üres lábas nekem nem jött be, odacsempésztem egy kakukktojás képet. remélem, nem haragszol meg érte :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:05:54

Fiam, mindkét fotó mehet a holnapi posztba? Vagy inkább csak a gyöngyös?

Benikuty 2008.06.10. 22:07:05

JÉ:Én nagyon zavarba vagyok hozva, elpirultam, s amint összeszedek valamit, küldöm. Hogyan is szólíthatnálak angyalom, mint, hogy Angyalom?:))

2008.06.10. 22:14:41

na, most már akkor így jó :)))

Jó éjszakát mindenkinek. S mivel szerintem vicces, ha egy pasas elpirul, ezért Beninek külön puszikat küldök :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 22:18:54

Nadine! Ahogy jónak látod, minden variációra felhatalmazlak! /írás+2 fotó, írás+egyik fotó, írás+másik fotó, két fotó írás nélkül, egyik fotó írás nélkül, másik fotó írás nélkül, Toma posztja stb.

Pálcika 2008.06.10. 22:19:45

köszi,Jé(megnéztem és nekem tetszik)
az "üres lábas"a, hogyan ne égessük le a lekvárt fázist igyekszik bemutatni,de a te képed sokkal gusztább!!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:32:19

Fiam, mivel küldtél egy fotót, de Wordbe csomagolva, nem lesz fotó a holnapi poszthoz. Így nem tudok vele mit kezdeni. Nem tudom kiszedni a "szövegből". Viszont hulla vagyok. Majd berakunk ilyen képet, ha csinálsz step-by-step anyagot, jó?

Pálcika 2008.06.10. 22:33:31

kérés-kérdés-javaslat:a napi posztokat nem lehetne reggel hat órára időzíteni????Tudom,hogy ti nem ébredtek olyan korán(de hétkor sem:))
én úgy szeretném munkába indulás előtt olvasni a friss posztokat,a későn kelőknek meg úgyis mindegy mikor élesedik:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:36:28

De lehet, Pálcika.

Éppen Pálci anyagát fésülöm, senki ne mentsen rá! A szerzőt is javítottam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:46:00

Mától az új posztok reggel hatra kerülnek ki. Kéretik a hirtelen felindulásból elkövetett posztokat is ehhez igazítani, hogy semmi se vesszen kárba. Hallod, Jé?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 22:47:42

Nadine! A kezed szabad, mint már írtam.
Ügyetlen és hozzáértetlen vagyok!

Pálcika! A holnapi poszttal nem sokat nyersz, menj nyugodtan dolgozni! :)

Szép álmokat mindenkinek!

Benikuty 2008.06.10. 22:48:14

Üzenet a gépháznak:
Szép álmokat, édeskék!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:49:44

Fiam, dehogy vagy, csak még nem csináltál ilyet. Nem tudom, milyen fényképkezelő programod van, de elvileg, ha ott rákattintasz jobb egérgombbal a képre, akkor van egy olyan lehetőség, hogy Send e-mail (vagy vmi ilyesmi). Na, azzal már tudok mit kezdeni.

Nektek is szép álmokat.

Pálcika 2008.06.10. 22:53:01

Köszi,Nadine(a fésűt és az időzítést is)
ahhoz,hogy reggel tudjak olvasgatni,most mennem kell álommanó mellé......szép álmokat!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.10. 22:55:07

Nadine, most már késő. Majd legközelebb!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:55:13

Neked is, Pálcika! De ugye, tényleg aludni mész, nem pedig porszívózgatni?;)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 22:58:50

Én is így gondoltam, Fiam. Legközelebb összeügyeskedjük.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.10. 22:59:19

na én meg megyek, dolgozok egy kicsit:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.10. 23:00:39

Elköszönök mára, nehéz napom volt. Jó éjt, szép álmokat mindenkinek!

spájdernecc 2008.06.11. 05:19:42

Jó reggelt!
Sok kávét!
nyelvgörcsöt a szócsavaróknak:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.11. 05:45:51

Jó reggelt!
Virágbaborulásosat!
Citromfacsaróvégterméket a szófacsavaróknak! Az egészséges!
Szia Spájdi!
Szia Mindenki!
süti beállítások módosítása