Habár Muskotály Küvé barátunk, már közzétett itt egy tiramisu receptet, most nem átallottam én is előhozakodni a sajátommal. Ami persze nem is a sajátom, hanem a többé-kevésbé autentikusnak mondható, Talján receptúra.
Nemrég, megint a Lidlben kalandoztam, és mit látok!? Olasz mascarpone-akció, kettőt fizet, hármat vihet. Le is csaptam rá azonnal. Egy sorral odébb meg, nagyon jó minőségű, talján, kifejezetten tiramisuba való babapiskótát találtam (Savoiardi). Azt is bezsákoltam. Ekkor már láttam a végzetem, egy nagy tál tiramisu (helyesebben, tiramisù) képében. És ha már így alakult, akkor hazafelé megálltam a kedvenc cukrászdámban, és elvitelre lefőzettem pár adag olasz espresso kávét, mivel nekem nincs otthon kávéfőzőm. Hazaérve, neki is álltam az elkészítésének.
Hozzávalók (4 adag):
· 250g mascarpone krémsajt
· 3 db. (friss) tojás
· 200g babapiskóta
· 3 dl. erős espresso kávé
· ½ dl. rum (lehetőleg jó minőségű)
· 1 ek. vanília-kivonat (elhagyható)
· 4-5 ek. cukor
· kakaópor (holland)
Elkészítés:
Először, szétválasztom a tojásokat. A sárgájukat, a cukorral, és a vanília-kivonattal együtt, géppel, habosra kikeverem. Hozzákeverem a mascarponét. Egy másik keverőtálban, a tojásfehérjéket, egy csipet sóval, kemény habbá keverem. A tojáshabot, óvatosan beleforgatom a mascarponés krémbe, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.
A kávéhoz hozzákeverem a rumot, és egy lapos tálba öntöm. A piskótákat a kávéba mártom, mindkét oldalát egy pillanatra, majd egy nagyobb tál, vagy négy kisebb edény/pohár aljára, egy réteget rakok ki belőlük. A piskótarétegre kanalazok a krémből egy ujjnyi réteget, majd megint a piskóta jön, és így tovább. A végén krémmel zárom le a rétegeket. Egy kis szitával kakaóport szórok a krém tetejére, és pár órára (5-6) a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek, és a krém is szilárdabb legyen.

Tippek, tálalás:
A nyers tojás miatt, a tiramisut nem tanácsos egy napnál tovább a hűtőben tartani. Készítsünk annyit, amennyit egyből el is fogyasztunk.
Babapiskóta helyett használhatunk piskótalapot is, csíkokra vágva.
A neten, főleg az itáliai oldalakat böngészve, keresve az „autentikus” tiramisù receptet, többnyire két változattal találkoztam. Amiben volt tojásfehérje, és amiben nem. Én mindkettőt kipróbáltam már, és nekem a tojásfehérjés változat jött be, mert ez egy kicsit könnyedebb, habosabb. Fehérjehab nélkül, testesebb, krémesebb és van, akinek az ízlik inkább.
A konzervatív felfogás szerint, nem kell bele sem tojásfehérje, sem vanília. De a szerény véleményem szerint, ezekkel finomabb. De, olvastam olyan recepteket is, ahol citromhéjat is reszelnek bele, de ez már bennem is felélesztette a puristát, azért maradjunk csak a klasszikus ízeknél!
Az utolsó 100 komment: