Nemrég Hobbiszakács „emilezett” nekem, hogy tudnék-e küldeni neki valamilyen fotót egy tányér marhapörköltről nokedlivel. Elkezdtem keresgélni a képeim között, és meglepődve láttam, hogy nincs ilyen fotóm. Ekkor jöttem rá, hogy milyen régen is főztem már egy sima, egyszerű marhapörköltet. Több mint egy éve blogolok és azóta fotózok is főzés közben. Ezek szerint már több mint egy esztendeje nem készítettem el ezt a kaját, pedig nagyon szeretem. – Ez járt a fejemben, amikor a hentesnél jártam és megláttam a kipakolt marhalábszárat. Vettem is belőle mindjárt.
A recept alapját a már sokszor megejtett bográcsos pörköltfőzések adják, kiegészítve néhány ötlettel, amivel a Bűvös Szakácson találkoztam, és ezeket kombináltam a burgundi marharagu főzésekor már bevált, sütőben/kemencében való elkészítéssel. Íme tehát a marhapörkölt, ahogy én csinálom…
Hozzávalók:
· 1,2 kg marhalábszár (tisztítva, hártyázva)
· 4-6 fej hagyma (30 dkg)
· 3-4 gerezd fokhagyma
· 1 db olasz konzervparadicsom (egész, hámozott)
· 1 kk. köménymag (mozsárban durvára megtörve)
· fűszerpaprika
· só, bors
· mangalicazsír
A nokedlihez:
· 15 dkg liszt
· 15 dkg rétesliszt
· 2 tojás
· tej
· só
Előkészületek:
Elkészítem az alaplevet (ha nincs előre elkészítve).
A marhalábszárhús külső, vastag hártyáját lefejtem, majd a szokásos pörkölthúskockáknál egy kicsit nagyobb darabokra vágom (így jobban érvényesül a hús íze és textúrája), és félreteszem.
A hagymákat megpucolom és apróra vágom, a fokhagymákat felaprítom.
A konzervparadicsomokat felvágom, kicsorgatom a levét és apróra felkockázom.
A paprikákat szintén apróra vágom.
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben, egy kevés sertés zsíron megpirítom a húsokat, hogy egy kis színt kapjanak. Kisebb adagokban sütöm, hogy ne engedjen levet. A sütés után a serpenyőbe egy kis alaplevet öntök, hogy feloldja a visszamaradt pörzsanyagokat.
Egy nagyobb lábasban két evőkanálnyi mangalicazsírt olvasztok, a hagymát pedig üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát, a köményt, és tovább pirítom. Ezután hozzákeverem a paradicsomot és a grillezett paprikákat, majd még egy kicsit pirítom. Félrehúzom az edényt, és a tetejét megszórom egy púpos evőkanálnyi édesnemes fűszerpaprikával. Várok egy percet, hogy a zsiradék kioldja a paprikából az íz- és színanyagokat, majd elkeverem, hozzáöntök egy csésze alaplevet, és összeforralom.
Beleöntöm a megpirított húsokat, a serpenyőben lévő alaplét, elkeverem, és még annyi alaplével felengedem, hogy a húsokat éppen ellepje.
Egy sütőpapírból akkora kört vágok, mint a lábos fedője, alaposan bevizezem, és a hús tetejére terítem.
Három órára (vagy tovább, ha a hús igényli) a közepesen felfűtött kemencébe teszem. Kemence helyett, persze, megteszi a 150 fokra előmelegített sütő is.
Óránként kiveszem, és finoman átkeverem az egészet. Az utolsó kivételnél keverés előtt egy kanállal leszedem a zsír nagy részét a szaft tetejéről.

Közben elkészítem a nokedlit/galuskát. A liszteket egy tálba szórom, egy csipet sóval ízesítem, ráütök két tojást, egy deci tejet öntök hozzá, és elkeverem. Víz hozzáadásával alakítom ki a kellő sűrűségét a tésztának. Fél órára hűvös helyre félreteszem és hagyom pihenni.
Egy nagy lábosban vizet forralok, megsózom, és amikor lobogva forr, a nokedlitésztát két kanál segítségével a forró vízbe szaggatom. Közben egy szűrőkanállal lehalászom, amik feljöttek a víz tetejére, és egy kivajazott jénai edénybe szedem. Melegen tartva, tálalásig félreteszem.
Én a nagyobb darab, falatnyi nokedliket szeretem, de aki a kisebbeket kedveli, az használhat nokedliszaggatót is…
.jpg)
Tippek, tálalás:
A marhapörkölt tálalását nem spiláznám túl, egy nagyobb mély- vagy pastatányérba szedek egy nagy adag galuskát, mellé egy szintén nagy adag pörköltet, és lehet enni. Hozzá csemegeuborkát vagy tejfölös uborka-, esetleg káposztasalátát ajánlanék.
Mivel elég időigényes az elkészítése, érdemes egyszerre nagyobb adagot főzni.
A kész pörkölt két-három napig eláll a hűtőben, de akár le is fagyaszthatjuk, két-három hónapra. A nokedlit inkább frissen készítsük és fogyasszuk.
A marhapörkölt nokedlivel igazán nagyszerű, gazdag ízű, „echte magyar" étel. Nem kímélő kaja, viszont rendkívül finom. A dús, sűrű, hagymás-paprikás alapban vajpuhára főtt hús szinte szétomlik a szájban, miközben a szaftban megmártott nokedlit toljuk mellé. Lehet ennél jobb?
Talán csak akkor, ha mellé egy korty villányi Cabernet Sauvignont is löttyintünk…
Elkészítési idő: 4 óra
Költségek: kb. 570 Ft/adag
spájdernecc 2008.10.09. 05:23:43
Jó kávét!
Le a fitnesznácikkal!
Konkrétz gyomorba konrét ételt!
Benikuty 2008.10.09. 06:58:12
Fokhagyma és köménymag mentes pörköltet!
maybach 2008.10.09. 08:07:07
Én nem így csinálom, de a leírtak alapján ez is nagyon finom lehet.
És én támogatom a Norbi és egyéb csoda étrendet.
Cseppet sem zavarna ilyen pörkölt fogyasztása közben, hogy kalóriaszegény vizet isznak Norbi tojás mellé, salátával.
Jé 2008.10.09. 08:10:16
Pálcika 2008.10.09. 08:16:48
tyű Toma,nálunk tegnap marhapöri volt főtt krumplivak:)))
két napig fájt(remélem múlt idő)a fejem:(
most iszom még egy kávét és megnézem miről maradtam le
gondolom Tomának kell megköszönnöm Hsz.linkjét a háztájiban:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.09. 08:37:21
Én is ezzel a fűszerezéssel készítem a különféle pörkölteket, nagy köménymagrajongó vagyok:)
Toma, klassz lett Hobbiszakács kockája oldalt!
Pálcika, hogy van a (nem)törött végtagod?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.09. 08:56:02
Kakaót!
Ó, Toma! Apukám kedvence! Igaz, ő tarhonyával szereti. Kemencénk sincs és eddig nem a sütőben főztem, de így is kipróbálom!
Köszi a posztot!
A fokhagymát, hagymát imádja a család. Volt idő, amikor, mint az almát, úgy ettem a vöröshagymát. :)
Benikuty 2008.10.09. 09:12:39
A marhapörkölthöz:
Amint azt Jé figyelmesen végignézte, én a pörköltet a hagyományos minimál program szerint készítem. Semmi cicó, ahogy a pusztai emberek tették. Természetesen ez a verzió is finom lehet, de én biztos nem változtatok a 25 éve jól bevált gyakorlaton, és a fűszerezési szokásaimon. Függetlenül attól, hogy a köménymagot és a fokhagymát nagyon szeretem.
Pálcika 2008.10.09. 09:23:09
én a pöri alá a nemrégiben elrakott lecsót teszem,persze sok más mellett(kivéve a köménymagot)
egy jó tipp(szerintem jó ötlet)a zsír leszedésére én már nem kanalat használok,még a kocsonya főzésnél tanultam annó,de nagyon jól használható mindenhez.szóval,fogok egy papírtörlőt,és azzal itatom fel a fölösleges zsírt,ha sok a zsír akkor kettővel.próbáljátok ki egyszer:))
ja és én észre vettem a törzskommentelők,és a szerzők hiányzását,csak kaptunk helyette besenyőpistabácsit így nem volt mit szóvá tennem(ja és örültem,hogy a szivárványos maradt!)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.09. 09:27:44
már régóta tervezem a hobbiszakács linkjét, csak nem volt rá érkezésem eddig:)) most "aktuális" lett, hát megcsináltam:)
és most megyek a fülészetre!:(
Benikuty 2008.10.09. 09:33:55
Pörköltbe én nem.
Pálcika 2008.10.09. 09:43:30
de a kelkápifőzelékbe azért is teszek:)))
Toma,olvastam a füles problémád.én egyszer megmentettem a gyermekemet a felszúrástól.egy egész nap aztán egy egész éjjel aztán még egy egész nap 20percenként melegítettem rendes konyhai sót és zokniba töltve a fülére raktam.állítólag olyan anyagok párolognak ki a sóból ami segíti a gyógyulást.még az orvos is meglepődött amikor visszamentünk és már alig volt érzékelhető a gyulladás.tudom kicsit macerás a melegítgetés de megéri.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.09. 09:53:31
Pálcika 2008.10.09. 09:54:16
tegnap voltam csinidokinál de annyira fájt a fejem,hogy nem ellenkeztem vele,sőt átvitt a gyógytornászhoz(jött velem,mintha megszöknék nélküle)és én csendben végig csináltam minden gyakorlatot.utána konzultációra vissza mentem hozzá,és megjegyezte,hogy azért csak sikerült betörnie,annyira nagyon fájt a fejem,hogy meghagytam hitében,de most erőre kaptam,szerintem holnap már újra a régi leszek,és jaj neki(bármilyen helyes a kispofija):)))
muskotály küvé 2008.10.09. 10:16:36
Bocs, hogy keveset vagyok, de sok a meló...
A pörkölttel kapcsolatban, a kemence jó dolog. A múltkor sertésdagadót meg mindenféle zöldséget, fűszernövényt raktunk öntöttvas lábosban a kemencébe - nagyon jó gulyás lett belőle :)
Viszont én sem szoktam fokhagymát, köménymagot rakni. Marhához, birkához max egy gerezd héjas, egész fokhagymát, sertéshez egy kisebb gerezded, palócleveshez viszont mindkettőt.
Én inkább zöldséggel szoktam "elrontani", abból mindig van "felesleges" :)
Viszont Beni tyúkpörköltjéről csak annyit, mindjárt nézegetem egy kicsit a bográcsról készült képet :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.09. 10:50:56
cyan 2008.10.09. 11:00:15
jól néz ki, a sűrű szaft titka a sok hagyma.
én a nokedlit nem ekkora nagy darabokban főzöm ki, van szaggatóm, az olyan helyes kicsiket gyárt. hamarabb is megfő, mint ezek a gübicsek :)
Benikuty 2008.10.09. 11:13:34
Pálci, annyira fájt, hogy harcképtelen voltál?
Zuzuka 2008.10.09. 11:15:30
nagyon éhes lettem mire a végére értem, no és a képek:) nini ott a kemence!
azon ritka alkalmakkor amikor marhapörköltöt főztem, kápiapaprika és paradicsom helyett én is házi lecsót tettem alá, a fűszerek stimmelnek.
ja és zsírt nem használok, csakis olajat - ez nagy vétek?
egri Cabernet illik-e utána? mert ha nem, akkor hozzá sem fogok:)
Pálci, kaptam a piacon egy nagy szatyor zöld paradicsomot egy aranyos nénitől, délután megpróbálom hasznossá tenni / magamat is!
Benikuty 2008.10.09. 11:33:35
Pálci, majd hívnálak, mert van két ködös pont a legvár (by Guzmics from Kanizsa) recipéjébe'
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.09. 13:11:42
Látható lesz valamilyen beszámoló a blogbuliról?
Tudjátok, kibicnek semmi sem drága :)
Én a marhapörköltet egyébként úgy csinálom, hogy először jófajta füstölt csemegeszalonnát üvegesítek, majd erre jön a felkockázott hús. A hagyma csak akkor jön, amikor a hús már elvesztette a színét, ergo bennrekedtek a finom dolgok a húsban.
Kerül még bele fenyőmag és kakukkfű és egészen alacsony lángon, öntöttvas lábosban a megfelelő ideig főzöm. Fűszerpaprika csak a végén kerül bele szolid mennyiségben. Közben persze, ha idény van, kevés paradicsom és paprika is beleugrik a lábosba.
Ez az ételleírás családi hagyomány, érezhetően még a pörkölt uniformizációja elötti időkből, a vadregényes Bakony és a Somló környékéről.
Benikuty 2008.10.09. 13:33:10
Néhány comment volt vasárnap, és hétfőn ezzel kapcsolatban.
Fényképek ügyében Jé a kompetens, fordulj hozzá. Ugyancsak ő említette, hogy talán majd posztol a tyúkpörköltről.
Jé 2008.10.09. 14:45:53
Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.10.09. 14:55:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.09. 16:26:46
zuzuka!
pörköltet csak zsírral!:))
gasper
nem hangzik rosszul...:)
beni
azért mégis írhatnál valamit, jó lenne egy beszámoló :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.09. 16:38:40
muskotály küvé 2008.10.09. 16:51:38
Beni szerintem mindent megtett a bulival kapcsolatban, ami elvárható és azon túl is, szerintem ne várjuk el, hogy még a beszámolót is ő írja :)
Megpróbálom összeszedni magam a hétvégén:)
Benikuty 2008.10.09. 16:53:30
Ezzel a galuskával pedig addig kisérletezek majd, amíg egyszer csak sikerül.
Jé 2008.10.09. 16:53:53
muskotály küvé 2008.10.09. 16:55:25
Benikuty 2008.10.09. 17:03:13
Zuzuka 2008.10.09. 17:13:21
csak libazsir van itthon...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.09. 17:21:05
a libazsír a legkirályabb a pörköltbe:))
küvé
én szeretem, ha jó sok és sűrű a szaftja, így szoktam meg, és így tanultam a nagyanyámtól. jó sok hagyma:)) lehessen tunkoni a kenyeret...
csirke, vagy kakaspörkölthöz, és is kevesebbet használok.
bakker beni! mekkora tyúkok voltak azok?!!:)))
Benikuty 2008.10.09. 17:27:24
A libazsír nagyon egészséges, szemben a mezei olajokkal, főleg margarinokkal. Nem tartalmaz szabad zsírsavakat, ami lassú gyilkos.
Még egy nagy előnye a töpi:)) Meg, hogy szagtalan benne a sütés, s ez sem elhanyagolható!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.09. 17:33:55
most egy kicsit leszedálom magam mert megint kurv@ra elkezdett fájni a fülem. még visszatérek!
Benikuty 2008.10.09. 17:52:28
Jesszum, csak Pálci meg ne lássa, miket én itten!
Zuzuka 2008.10.09. 17:55:24
zokniban, amilyen melegen csak bírod.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.09. 18:10:31
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.09. 18:13:18
Amúgy nekem is alig van már hallásom…
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.09. 18:18:13
Mikor a háború vége felé a germánok ár mindenben szükséget szenvedtek, a Führer állítólag kiadta a parancsot: csináljanak vajpótlót fekáliából. Mer abból még volt jó sok.
Hónapokig dolgoztak rajta a vegyészek - eredmény nélkül.
Egyszer csak nagy ijedelmükre a főfő bejelenti látogatását.
- Mire jutottak? A színe?
- Hát, az bizony még a régi - restellkedett a témavezető.
- Szaga?
- Nincs jelentős változás… de kenni már lehet!!! - védi a munka becsületét, no meg a társaság életét a laborvezető.
Pálcika 2008.10.09. 18:32:18
Pálcika 2008.10.09. 18:35:36
a lekvárhoz sok sikert:))ha megakadsz nyugodtan írj:)
Beni,kérdezz csak bátran!:)
Benikuty 2008.10.09. 18:36:59
Egyébként Nagycica annyit szenvedett a fülétől, hogy egy ostoba orrfülgégésznek köszönhetően egyik fülére hallás csökkent. Mivel a dolog bakteriális eredetű, a felszúrás csak antibiotikummal előzhető meg. Ez a barom meg csak szúrt, szúrt:((
Benikuty 2008.10.09. 18:44:43
Igazad van, néhány kaja csak zsírral jó, pl. a vínersnicli bondája sokkal ropogósabb. Majd próbáld meg a liba zsírt.
Ezzel kapcsolatosan lehet...no, nem!
Benikuty 2008.10.09. 18:50:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.09. 19:17:54
régen, ha kellet, ha nem, szúrtak. ma a fülszúrást már csak akkor alkalmazzák, ha túl nagy a nyomás a dobhártyán, és félő, hogy a genny beszakítja. a szúrással csökkentik a nyomást és a fájdalmat. a meleg só, meg a kövirózsa sajnos csak kezdeti stádiumban hatásos (sokszor próbáltam), ha már istenigazából begyulladt, semmit sem ér. én már túl vagyok azon a stádiumon.
Pálcika 2008.10.09. 19:23:20
mi inkább az íze miatt bolondítjuk meg almával a paradicsomot(és mert ilyenkor érik az alma is,és hát ugye mindig van három-négy éppen sérült amit elkell fogyasztani
Zuzuka 2008.10.09. 19:42:06
Pálci, a paradicsom projekt holnapra csúszott, mert 3-4 órát képtelen vagyok figyelgetni. pénteken meg csak fél 2-ig dolgozom, délután lesz ideje rotyogni.
a pektinről jut eszembe: birsalmasajt, hű de imádom!
Pálcika 2008.10.09. 19:53:08
két-három napja keseregtem a férjemnek,hogy gyerekkoromban ettem utoljára birsalmasajtot,néha még egy dió is volt benne.hogy én azt mennyire imádom!!!!!!!!!te tudod hogyan kell csinálni?????
Zuzuka 2008.10.09. 20:00:18
én próbálkoztam párszor, de soha nem lett olyan finom, és elég puha maradt. a piacon veszem évek óta ugyanattól a nénitől, remélem az idén is ott lesz...
Benikuty 2008.10.09. 20:00:40
Pálcika 2008.10.09. 20:12:15
légyszi áruld el:)))))
Benikuty 2008.10.09. 20:38:52
Álom szép álmokat!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.09. 21:41:54
Birsalma illatát szeretem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.09. 22:14:21
spájdernecc 2008.10.10. 05:05:25
Sok kávét!
birs-sajt. hm...
maybach 2008.10.10. 07:41:40
Birsalmasajt király!
Anyukám profi a szeren. Én már kevésbé.
De nem adom fel. Igaz eddig még akármilyen lett elfogyott.
A kutyus nem gyógyult meg. Ma reggelre elment. 10 éves belga juhász keverék volt.
A kutyás könyv szerint bátor önfeláldozó kutyus.
A valóságban imádni való kajla gyáva és kicsit korrumpálható barát volt.
Pálcika 2008.10.10. 08:00:53
Maybach,isten nyugosztalja!!
gyónóm kell:olvastam a kutyust,akartam is reagálni rá de aztán valahogy elmaradt,most pedig elment és nekem lelkiismeret furdalásom van:((
hihetetlen de tényleg mintha a családom része lennétek minden örömmel és bánattal
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.10. 08:12:47
Maybach, nagyon-nagyon sajnálom...:( A belga juhász a kedvenc kutyafajtám, eddig nem is mondtad, hogy a kutyusod az...
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.10. 08:23:55
A jó hírekre :-)
a rosszakra :-(
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.10. 08:26:01
Mormogi P_á_pa :-) Erről nekem egy másik vicc jut eszembe a Csau bácsi diktálta diétás évekből:
A mesterséges éhínség kellős közepén érkezett egy német gép, amely sz@rból fagylaltot állít elő.
Valami nem stimmelt, mert amit betettek, az jött ki belőle.
Kihívták a szervízt. A fehérköpenyes németek mértek, mértek, aztán fejcsóválva közölték a diagnózist:
- Amíg a nyersanyagban nyomokban sem fordul elő a tej és a cukor, addig ne is reménykedjenek...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.10. 09:22:30
Zuzuka 2008.10.10. 09:27:57
maybach, nagyon sajnálom a kedves kutyust:(
a margarintól és a fagyitól egy időre elment a kedvem:S rámborítottak egy csomó melót, meg dolgozatot is kell írni - nah, nincs jó kedvem ma reggel! szerencsére péntek van:)
Zuzuka 2008.10.10. 09:29:35
őszinte részvétem, sajnálom!
nagyon csúnya ez a nap!
maybach 2008.10.10. 09:36:47
Nagyon sajnálom.
Részvétem!
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.10. 09:42:01
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.10. 09:53:03
Jé 2008.10.10. 10:04:19
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.10. 10:29:51
de azért nem vagy ám árva, itt vagyunk Neked mi (akármilyen sovány vigasz!).
Maybach sajnálom a kutyust. én azóta nem létesítek kapcsolatot a család kutyáival, mióta kézzelfogható ténnyé vált számomra, hogy a kutyák el is pusztulhatnak, és akkor én meg bőghetek hetekig.
muskotály küvé 2008.10.10. 13:08:39
Na ez az, a németek gondolják, hogy hagymából kell a pörkölthöz szaft... (Nem sváb a nagymamád? :) )
A tény az ezzel szemben az :), hogy jó inas húsokból, pl. lábszáraljból lesz jó szaft :)
muskotály küvé 2008.10.10. 13:09:36
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.10. 13:45:47
Pálcika 2008.10.10. 14:02:05
minden küzdelmem és akaratom ellenére még jövőhéten sem mehetek dolgozni:(((
és ez most nem csak csinidoki szigorúságán múlott,így döntött a gyógytornász is(pedig meglepődik,hogy ennyi idő elteltével megcsinálom a gyakorlatokat,bár nem minden100%)és szintén ezt nyilatkozta a fizikoterápiás nőci is(pedig kiálltam a nagy fokozatot is),a házidoktorom egyszerűen elképesztőnek találta az ötletet háromhetes töréssel kiíratni magam a táppénzről és visszakérdezett:csak nem dolgozni akar menni??????mások ilyenkor fordulnak gipszes kézzel a másik oldalukra.vele nem vitázom,Ő gyerekkorom óta ismer és nagyon szigorú ember(bácsi).nála mukkani sem merek:)neki nem is mertem elmondani mi mindent csinálok én már jobb kézzel.na de a lényeg a főnököm is elképesztőnek találja az-én már hétfőn tudok menni dolgozni!-mondatomat.egyszerűen azt mondta:-még nem jöhetsz maradj otthon a fenekeden,majd ha legalább négy hét letelik akkor beszélhetünk esetleg róla.puff neki.köpni-nyelni nem tudtam.
kezd gyanús lenni,hogy az egész világ összefogott ellenem.
szóval:mit főzzek ma???
Benikuty 2008.10.10. 15:44:12
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.10. 15:55:03
Benikuty 2008.10.10. 16:17:00
Ma láttam sparheltet a bricóbam, 80 rugó, majdnem levált az arcom.
No, kezdem kipakolni a hálószobát:(
Az időjárás meg dugjon egyedül!
Benikuty 2008.10.10. 16:18:11
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.10. 16:24:26
Otthonra kell a sparhelt, vagy a hálószobába? vagy amit ott hagytál Kisorosziban, annak lába kélt?
Ha otthonra kell ne sajnáld a pénzt, megérdemlitek:))
Benikuty 2008.10.10. 16:38:02
A kutyák meg képesek annyira hozzánk nőni, mint az emberek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.10. 16:58:20
Beni, amit megérthetett ebben az állapotban, azt szóban mondtam el neki, amit nem, azt gondolatban, a kezét fogva. Nem maradt odabent semmi kimondatlan, azt hiszem.
Nagyon fáradt vagyok, nem tudom, mennyit leszek itt mostanában.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.10. 18:54:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.10. 19:09:40
Benikuty 2008.10.10. 19:19:39
Nadine, máskor is van csend, de mondjuk ez a mai nap nem inspirál vidám csevegésre.
Most találtuk meg a pakolásban, ahova a beni bosszúból jelölni szokott.
Maybach, nem kell másik eb?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.10. 19:36:51
Beni, szép időtök lesz a festéshez.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.10. 19:48:18
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.10. 20:01:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.10. 20:06:16
maybach 2008.10.10. 21:23:36
Köszönöm.
Kicsit még várunk, mert nagyon családtag volt.
A következő kutyus, egymástól független ötletek alapján, menhelyről lesz.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.10. 21:43:09
De az lesz, megérzi majd.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.11. 00:11:13
én is menhelyről hoztam volna kutyát, ha nem kapom ajándékba a mázlit...
my momma always said, "flaying-house is like a box of chocolates. you never know what you're gonna get." :))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 01:11:19
Toma, mutathatok valamit?
spájdernecc 2008.10.11. 05:20:59
Jó kávét!
Nadine,együttérzek!
Zuzuka 2008.10.11. 06:59:40
finom kávét,
meleg pulcsit!
Pálcika 2008.10.11. 07:42:02
megiszom a kávém,aztán írok egy kisregényt Maybachnek a mi menhelyi kutyánkról
Benikuty 2008.10.11. 08:04:47
Maybach, én a Benit kommendáltam tegnap, mert nagyon berágtam őkelmére. Aztán csak nézett, én meg ellágyula, pedig nem is vagyok Gyula.
Nem vettem teddihengert, lehet nélküle mázolni?:)
Pálcika, aztán szépet írjál, meg vidámat, mert drámának itt a hugyosjóska:))
Előveszem a kávéfőzőt, amit multkor a bulira vettem, aztán a sárga fődig kávézom le magam, teddihengert utána veszek.
Hsz., ma feladom a paprikát, vagy inkább a papritát?:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 08:49:06
Beni, mázolni (ajtót-ablakot festeni) én mindig ecsettel szoktam, de a profik azt is nagyrészt hengerrel csinálják. Ha a falfestést hívtad mázolásnak, akkor azt is lehet henger nélkül, csak nem lesz olyan egyenletes, hacsak nem vagy titkos szobafestő-tehetség.
Pálcika 2008.10.11. 08:50:31
Pálcika 2008.10.11. 08:51:56
hogy vagy?????????
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 08:54:36
Ez a menhelyi kutya nem Zsömi névre hallgatott véletlenül? Egyszer egy mailben mintha említetted volna...:)
Amúgy rendben, holnapra kiteszem, ha megírod.
Pálcika 2008.10.11. 09:02:17
mikor kezdődik a kiállítás-verseny????lehet már drukkolni???
lassan elkell mennem közértbe mert nincs itthon kenyér(se) és ébredezik a család......
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 09:18:10
Nekem meg nincs itthon krumplikám, pedig tapasztalatból tudom, hogy a lélekre is jó hatással van.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 09:37:45
Nahát, ma nem kellett bejelentkeznem!
Szép napnak nézünk elébe.
Tudom, csak nyugtával szabad dicsérni.
Beni, festéshez nem teddyhenger. Jobb híján szivacs is jó. Csak ahhoz megfelelő elméletet kell gyártani, hogy miért olyan lett a fal, amilyen.
Elméletgyártásban fordulj bizalommal a Fruzsihoz, Ő kilenc éves korában megalkotta a pemzli nélküli radíros ecsetet. Jól hangzott, jól is nézett ki, más hibája nem is volt, csak az, hogy nemigen festett, ha mégis sikerült valami, azt viszont nemigen radírozta. :D
Bár tudom, Téged sem kell félteni kreatívitásügyileg :)
Szeretném bemutatni pici "gyermekem". Toma ötletekben, útmutatásokban nagyon sokat segített, köszönöm Neki! /Bár még van jónéhány kérdésem :)/
Mi több, Ő szabadított rá a blogemberiségre! :D
Most ne szidjátok nagyon, úgy sem hallja meg :)
gyongy-haz.blogspot.com/
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 09:47:23
Az úgysem meg úgysem és nem úgy sem. Hogy én milyen izgatott is vagyok!
Pálci, hajrá!
Nadine, mindjárt kezdek drukkolni!!!
Benikuty 2008.10.11. 09:49:57
Mázoljanak a mázlisták!
maybach 2008.10.11. 09:51:57
Lám még kutya ügyben is hasonló a véleményünk. Már csak foci ügyben kell megtérnetek.
Nadine!
Pont azt kell ilyenkor (is) csinálni, amit szívesen teszel. A kötelező dolgok ráérnek.
Fiam!
Tök jó!
Ma meg jó napom lesz, mert majdnem az egész pereputty összejön a mamáéknál.
Élükön a legkisebb, aki egy egy igazi hölgy.
Jót fog tenni nekünk a belőle áradó életigenlés.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 10:27:50
Maybach, ezt fogom tenni.
Benikuty 2008.10.11. 10:35:39
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 10:47:57
Nagyon vártam Nadine reagálását, ugyanis Ő volt az értelmi szerző! Gondoltam, ha nem tetszik Neki, akor nem árulom el, hogy Ő nyúzott és korbácsolt, hogy legyen egy saját blogom, mert nem szeretném rossz hírbe hozni.
Így viszont tudja meg ország-világ, hogy Nadine szadizott!!! :D
Köszönöm, drága Nadine!
Amelyik fotó sötétnek tűnik, az sötét is :) Viszont jó válasz az is, hogy monitor kérdése ...
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.11. 11:28:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 11:36:17
Az előbb azt is akartam mondani, hogy a helyedben baromi gyorsan kikalkulálnék valami méltányos árat a karácsonyfadíszekre, és elkezdeném ész nélkül gyártani őket!
Marisell, ugye, hogy ugye?:)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2008.10.11. 11:48:15
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 12:02:24
Köszönöm, Marisell!!!
Túlzásokba esel, de jól esik! :)
Nadine, a karácsonyi gömbök elkészítése nem olcsó mulatság. Hungarocell az alap és az már elég drága, plusz az anyagok, gyöngyök, az idő, meg persze a macera. Nem nyafogok, csak esetleg nem értik, hogy jön ki 500-700 Ft egy közepes gömb elkészítésére. Tavaly volt azért egy nagy megrendelésem, de szerintem én nem tudok árban vetekedni az áruházi dekorokkal és azok is szépek.
Kösz a fotós tanácsot!
maybach 2008.10.11. 12:13:55
Hajrá.
A Tied egyéni lesz, nem úgy, mint az áruházi.
Pálci!
Pont azon tűnődtem nem kellene-e a kutyusról írni.
Igaziból egy saga lenne, ahogy látom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 12:44:19
Zuzuka 2008.10.11. 13:51:04
sok sikert a blogodhoz!:)
ilyen gyöngyös és kagylós-köves ékszereket hordok - ha hordok (fülbevaló kivételével), mert a feng shui szerint a fémek elnyomják a jó energiámat... na ezt sem az ötvösök találták ki:)
de lehet benne valami
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 14:06:15
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 15:25:25
Zuzu!
Köszönöm a gratulációt!
Valóban, kizárólag az én gyöngyeim alkalmasak minden jóra, a többi, sőt, többieké, nem! :D :D :D
Nem ám!
De egyre jobban vonz a feng shui :)
Nadine, kiokosodtam, küldtem ám meglepi emilt!
És izgatottan várom az eredményedet dobozkák ügyében!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 15:31:38
Benikuty 2008.10.11. 16:41:10
Kimásztam a festékes vödörből, segítség kellett volna, de megoldottam.
Festék van a falon is.
Festék a vödörben nincs.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 16:42:32
Benikuty 2008.10.11. 16:50:12
Felszedtem a szőnyegpadlót, 22 éves, tele poratkával, meg minden feltakaríthatatlan dologgal, parketta lesz helyette. Ez volt az utolsó szőnyegpadló a házban.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 16:57:56
Beus, feltettem a linket. Mi több, kommenteltem is, ha már lehet:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.11. 17:10:47
fiam
gratulálok! végre rászántad magad. szép lett a blogod:) egy észrevételem lenne. át kellene állítani, úgy, hogy több posztot mutasson egy oldalon. ne kelljen annyit lapozni.
...ennem kéne valamit...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 17:12:13
A füledet próbáld meg kifordítani, úgy nem kell hurkapálca a megvakarásához.
Benikuty 2008.10.11. 17:29:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.11. 17:33:57
én is ezzel vígasztalom magam:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 17:37:24
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.11. 17:46:04
Pálcika 2008.10.11. 17:57:27
Fiam,este megnézem a blogod
Beni,te kis ezermester!!!
Toma,nem is a füled viszket az már az agyad:))))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 18:25:02
Pálcika 2008.10.11. 18:31:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 18:33:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 18:44:45
Pálcika 2008.10.11. 18:56:26
Pálcika 2008.10.11. 19:02:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 19:26:23
maybach 2008.10.11. 19:55:05
Ma családi összetartás volt némi evéssel.
Legkisebb családtag, aki már igazi hölgy, sok mosolyt varázsolt.
Buksi hiánya még elég fájó,a sok pityergésből lehetett ezt megállapítani.
De talán már sikerült az új kutyus jövetelét a "szó sem lehet róla"-ról a "majd meglátjuk"-ra cserélni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 20:14:43
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 20:45:29
Toma, hú de jól esett a Mestertől a dicséret!
A lapozással én is egyetértek. Nadine nem tudta értelmesen - bocsi, de Ő írta - elmondani, én meg nem tudom értelmesen mgcsinálni.
Beni, köszi Neked is, hogy megnézted!
Festék színét elárulod?
Amúgy a helyedben Hozzátok szerveztem volna a blogtalálkozót. Előbb végeztetek volna a renovával :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 20:52:39
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 20:53:36
maybach 2008.10.11. 20:53:40
Határeset.
4
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 20:54:28
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 20:55:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 20:57:49
Maybach, akkor nem trafáltam nagyon mellé...:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 20:58:26
Nem is tudom, melyik időszakot választanám, mert az ember a saját gyerekét imádja a rá való vágyakozástól fogva, de talán a hölgyemények 2-5 éves koruk között a legbájosabbak.
maybach 2008.10.11. 21:09:02
Csuda tudatosan manipulál.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 21:16:29
Ha felviszek még képet az oldalamra, hogy tehetem úgy, hogy a "Kedves Látogató!" maradjon legfelül?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.11. 21:21:14
úgy tudod beállítani a blogodban, hogy mennyi bejegyzés jelenjen meg, hogy belépsz a "beállításokba", ott kiválasztod a "formázás" fület, és az első pont a "megjelenítés" lesz, ahol be tudod állítani, hogy pl. 15 bejegyzés. ezután a lap alján, ráklikkelsz a "mentésre". kész. onnantól az első oldalon 15 posztot mutat egyszerre, lapozás nélkül.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.11. 21:24:07
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 21:32:22
Nagyon köszönöm, hogy annyit segítettél és magyaráztál és nagyon pirulok, hogy olyan értetlen voltam-vagyok! Iparkodtam azt a színvilágot beállítani, amit Te terveztél, mert nagyon tetszett. Remélem sikerült hasonlót összehozni.
Egyszóval, ha Te megtalálod, akkor töröld, légy szíves. Köszönöm!
Megpróbálok a javaslatod alapján cselekedni.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.11. 21:37:13
Ha a világosítás nem megy, küldd el nekem Emilben, a fotobolttal pár perc az egész - de az eredményt nem garantálhatom előre :-)
A világosízás néha furcsa dolgokat művel a képpel, meg a színekkel. Tehát mindenképp tartsd meg az eredeti képeket (Mentés másképp - új néven), hogy összehasonlíthasd, és a jót megtartsad :-) (Illetve feltöltsed.)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.11. 21:53:32
könnyelmű ígéretemet azonnal vissza kell vonnom - végignagyítottam (szerintem) minden képedet, és nálam igen korrekt a fény ! Majd rálesek odabent is, a nagy monitoron egyszerre látom majd az egész képet, és ellenőrzöm más színbeállítással.
De szerintem úgy jók, ahogy vannak - legfeljebb a nyakkendőkről lehetne egy nagyobbat felrakni :-)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 21:54:42
Én sem szeretném elveszteni őket, eladni annál inkább :D
A láncok alapmintája persze nem az én fejemből pattant ki (egyébként színtiszta népművészet, pl. erdélyi csiperke, sárközi galléros, tulipános stb.) de a színek és egy-két változtatás azért már az enyém. Pláne a kicsit őrült minták, na, az tényleg habókos és szabad kezet-fantáziát igényel :)
A lányod biztos nem hagyta abba teljesen, mert ezt nem lehet.
Most egy picit hátradőlök pihegni, de pár napon belül átküldök néhány fotót világosítás céljából. Előre is köszönöm a segítséged!
Pálcika 2008.10.11. 22:07:57
Fiam,megnéztem az ékszereket akartam írni is de nem engedett????,pedig láttam Nadinenek sikerült,vagy ötször megpróbáltam,ezért most ide írom:nekem a barack 2 tetszik a legjobban
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 22:09:14
Pálcika 2008.10.11. 22:15:06
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 22:22:59
Várom a regényedet :)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.11. 22:40:58
A regényt én is várom...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 22:41:14
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 22:45:11
Tessék máskor csukott szemmel korrektorkodni :D
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 22:46:24
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.11. 22:50:26
Épp most fordulok a másik oááááhhhhrrrr...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 22:51:44
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 22:57:34
Pótold, légy szíves!
Nadine, jujj de izgi titkos dolgon mosolyogni. Ettől nekem is mosolyoghatnékom támadt :)
Pálcika 2008.10.11. 23:00:18
akkor mostmár mehetek álommanó mellé!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.11. 23:06:33
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.11. 23:19:41
Köszönöm, hogy szép napot szereztetek nekem!
Izgalmas álmokat :)
Benikuty 2008.10.12. 00:41:59
Maybach, nem osztozunk mint elvált szülők a benin heti váltásban? Ritkán hugyozik be:D
Reggel korán kelünk, erdei séta Pilisszentlászló-Visegrád közt. Nagy darab szalonnám van. Sütni valaki?:)
Fiam, álom előtti izgalmakat:))
jó éjt mindenki!!
spájdernecc 2008.10.12. 08:52:46
Sok kávét!
Napsütést!
- valaki illetékes lendítse formába az új posztot:)
Benikuty 2008.10.12. 09:22:56
spájdernecc 2008.10.12. 09:45:32
de Pálci posztjánál nem látok komment-ablakot
spájdernecc 2008.10.12. 09:47:10
ennyit látok belőle :)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.12. 10:04:35
Sziasztok, Fiúk!
Pálci posztjánál én sem látok komment-ablakot. Az is lehet, hogy az írása vége is hiányzik.
Amit el tudtam olvasni, az tetszett. Hiába, az állatok is rabulejtősek :)
Jaj, de aranyos volt, aki feltett a blogajánlóba, köszönöm szépen!
Megyek, mert fő a kakaspörkölt és nélkülem nem puhul :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.12. 10:09:06
Fiam, Toma a tettes!:)
Viszont rájöttem, hogy nincs fekete ruhám. Se fehér. Bakker...
Pálcika 2008.10.12. 10:16:54
nálunk két lehetőség van internettre -explorer
-és mozilla firefox
ha explorerre váltok nekem sincs komment ablak,ha
mozillára akkor látok mindent.
szóval mozzilában kell nézni,de ha nincs akkor a de a megoldást poszton belül nem tudom :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.12. 10:57:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.12. 11:23:10
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.12. 12:57:19
A szomszéd néninek volt a nyakában preparált róka. Akkor nagyon előkelőnek gondoltam. Most kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy leölt állatok szőrét tekerte a nyaka köré, ráadásul fejestül-farkastul.
Ezért nem lesz nekem nercbundám. Se. :D
Toma, köszi!
Nadine, szorítok. Van kedvem hozzá. Két óra múlva eredményhirdetés. Addigra biztos felébredek, de ígérem, Veled és a dobozkákkal fogok álmodni és ott is drukkolok Neked :D