Szerintem, a legfinomabb sütni való, „steaknek való” marhahúsféle a rostélyos. Persze, legtöbben a bélszínre vagy a hátszínre esküsznek, de nálunk sajnos, nem lehet jó minőségű, kizárólag húsnak tartott marhából származó húst kapni. Többnyire a tejelő marhákat vágják le, aminek nem igazán jó a bélszín/hátszín része. Ízetlen, száraz, jellegtelen húsdarab. Szemben a rostélyos résszel, ami még a „tejmarha” esetében is finom, márványos, és remek, szaftos sült készíthető belőle.
Ha van egy jó fej hentesünk, megkérhetjük, hogy érlelje a hűtőkamrában két-három hétig nekünk a húst. Ha erre nincs mód, akkor érdemes otthon rásegíteni egy kicsit. Tisztítsuk meg a húst a hártyáktól és a felesleges zsírtól, majd tegyük egy edénybe. Öntsünk rá annyi étolajat, hogy teljesen ellepje, és tegyük kb. egy hétre a hűtőbe. Felhasználás előtt leöntjük róla az olajat, és szárazra töröljük.
Szerencsére nekem volt egy „jófej” hentesem, és egy gyönyörű érlelt marharostélyoshoz jutottam általa. Ezt készítettem el…
Nem tudom, mennyire autentikus – már ha létezik ilyen – ez a hagymásrostélyos-recept, de én így szeretem. Többször próbálkoztam már éttermekben ezzel az étellel, de „jó magyar szokás” szerint, legtöbbször egy kivert, lisztbe forgatott és teljesen átsütött, sokszor cipőtalp keménységű hús kókadozott a tányéromon, rajta egy marék olajos hagymával. Én azt szeretem, ha úgy van elkészítve, mint egy steak, maximum közepesre sütve a hús.
Egy barátom még ennél is véresebben szereti. Neki csak úgy jó a hús, ha azt egy jobb állatorvos még fel tudná támasztani. Szerintem, aki csak teljesen átsütve hajlandó megenni a húst, az inkább ne egyen marhát. A kiklopfolt és átsütött marhaszeletektől mindig elszomorodom, és az állat halálának hiábavalósága jut eszembe. Éppen ezért én így készítem el a hagymás rostélyost…
Hozzávalók:
· 4 szelet marharostélyos (ujjnyi vastag szelet)
· 4 közepes fej hagyma
· 80 dkg burgonya (sütni való)
· fél fej római saláta
· libazsír
· só, bors, steak-fűszerkeverék
· liszt
· málnaecet
· olívaolaj
Előkészületek:
A krumplit megpucolom, nagyobb hasábokra vágom, és öt percig előfőzöm.
A hagymákat félfőre, vékonyan szeletelem, majd egy zacskóba lisztet szórva, beledobálom őket. Felfújom a zacskót és alaposan összerázom, hogy a liszt mindenhol bevonja a hagymaszeleteket. Ezután egy szitába öntöm az egészet, és a felesleges lisztet lerázom.
A hússzeleteket egy éles késsel, a rostokra merőlegesen, rombusz alakban bevagdosom, de épp csak egy milliméter mélyen, szinte csak a kés saját súlyával végighúzva vágom át a rostjait. Ezután megszórom durvára tört borssal.
A salátaleveleket megmosom és megszárítom.
Elkészítés:
A burgonyahasábokat egy tepsibe dobom, bőségesen meglocsolom olívaolajjal, megszórom durva tengeri sóval és a fűszerkeverékkel. Összeforgatom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre.
Közben egy serpenyőben egy evőkanálnyi libazsírt forrósítok, és beleszórom a lisztes hagymát. Közepesnél erősebb fokozaton, aranybarnára sütöm. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedem, megsózom, tekerek rá egy kis borsot, és tálalásig melegen tartva, félreteszem.
A serpenyőt kitörlöm, újabb adag libazsírt melegítek benne, és a hússzeletek mindkét oldalát kb. két-három percig sütöm (médium). Megsózom (előtte ne sózzuk!). Tálalásig félreteszem egy deszkára pihenni, letakarom egy darab alufóliával, hogy melegen tartsam.
Ezután a salátát felcsíkozom, egy keverőtálba teszem, megspriccelem egy kis málnaecettel, megsózom, és meglocsolom extraszűz olívaolajjal. Összekeverem és tálalom…
Tippek, tálalás:
Tálaláskor a húsra halmozom a ropogós sült hagymát, mellé a salátát és a fűszeres burgonyát. „Steakburgonya” helyett, adhatunk mellé krumplipürét is, vagy tálalhatjuk csak a salátával.
A húst lehetőleg ne süssük át, hagyjuk médiumra (közepesen átsütve). Sütés után, mindig pihentessük legalább öt percig. Egy alufóliával takarjuk le, hogy ne hűljön ki teljesen. (A hús íze legjobban akkor érvényesül, ha langyosnál egy kicsit melegebb.)
A salátát közvetlenül a tálalás előtt készítsük el.
Ez egy rendkívül finom étel. A szaftos, ízletes sült marhahús, az édes, ropogós hagymával a tetején, a finom, fűszeres, kívül ropogósra, belül krémesre sült burgonya és az egyszerű, de ízletes, friss saláta együtt alkot egy ízben és textúrában változatos, mégis harmonikus ételt.
Az egri bikavér (Tóth István ’99), amit bontottam, remek választásnak bizonyult, finoman simult a bor illata és aromája az étel ízeihez…
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 500 Ft/adag
Benikuty 2008.10.28. 06:58:06
Pompás étek, fejedelmi ital.
Toma, gratulálok, élni tudni kell!:)
maybach 2008.10.28. 07:45:43
Toma!
Ez megint remek. Olvasni is jó. Megenni még jobb lenne.
Ilyenkor szépen nyilvánvalóvá válik, milyen sok galádságot követnek el ellenünk, nap, mint nap.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.28. 07:47:54
Írod a posztban, hogy aki csak átsütve szereti a marhahúst, az inkább ne egyen marhát - na, ezt csinálom én negyven éve. De az a steakburgonya és a sült hagyma - mit hagyma, hagymuci -, az valami fejedelminek tűnik.
tistedur 2008.10.28. 07:54:06
Toma,ez szívfájdítóan jól néz ki :)
Nadine,az a sült hagyma szerintem csirkére is jó..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.28. 08:00:26
tistedur 2008.10.28. 08:11:56
tistedur 2008.10.28. 08:12:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.28. 08:15:19
tistedur 2008.10.28. 08:25:34
Zuzuka 2008.10.28. 08:46:34
ez egy hangos komment: korog a gyomrom...
Toma, ez nagyon fini!
a közepesen átsütött húsoktól nagyon félek, mert pont el kell találni, hogy izletes legyen és omlós, de ne maradjon nyers.
jó ötlet a hagymalisztezés, mennyit vacakoltam vele:))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 09:31:08
Kitalálhatnál valami ételküldő szolgálatot!
Marhára vágyom egy kis marhára :)
Talán a burgonyát meg a hagymát el tudom készíteni :)
Sziasztok, Mindenki!
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.28. 12:00:25
Nem hangzik rosszul :-)
Sziasztok, itt esik, de nagyon :-(
:-)
spájdernecc 2008.10.28. 12:16:37
Jó étvágyat!
a félreértések elkerülése végett:
többnyire nem a tejelő marhákat vágják le, hanem a fiúszaporulatból kikerülő ún vágómarhát, vagy húsmarhát. más kérdés, hogy azt a hemtes rakja is félre a csókosoknak, vagy megy külhoniába euroért, bőriben.
a többi stimmel :)
ez az angolos-medium-jól átsült vita pedig a túrós csusza-túrós tészta sósan vagy édesen analógiája, komolyabb fegyverekre hangszerelve.
asszem a képzavarokból ennyi elég is :)
Zuzuka 2008.10.28. 12:21:49
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 12:24:46
muskotály küvé 2008.10.28. 12:37:22
Olajspórolós érlelésként, én olajjal bekenve + celofánba csavarba szoktam kirakni 1-2 hétre a kamrába. De csak majd novemberben, ha 5 fok alá lehűl a levegő :)
maybach 2008.10.28. 12:38:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.28. 12:40:03
Benikuty 2008.10.28. 12:42:53
Benikuty 2008.10.28. 12:46:49
maybach 2008.10.28. 12:47:01
De előtte a Wagyu marhákat Kobe környékén sörrel itatják és kézzel masszírozzák.
Hol van ettől az itthoni bánásmód, ahol a marháknak (értsd birka türelmű adózó), folyton a képébe hazudnak és a zsebében turkálnak.
Benikuty 2008.10.28. 12:49:27
Zuzuka 2008.10.28. 12:52:48
ja és a masszirozást el ne feledjem.
Benikuty 2008.10.28. 13:01:57
Benikuty 2008.10.28. 13:03:51
nagyon érdekes cikk!
maybach 2008.10.28. 13:07:26
A válságról, ha már Japán, meg az amerikai Ninja-k tehetnek.
( No Income No Job no Asset )
Ők vették fel a hiteleket.
Jé 2008.10.28. 13:38:07
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.28. 14:03:56
spájdi
nincs különösebb vita az átsütés, vagy félig sütés dologról, mindenki úgy eszi ahogy akarja. csak egyszerűen nincs semmi íze, és még kemény is a marhahús teljesen átsütve. ha valaki így szereti, egye! :))
a húsmarhákról meg, szerintem nálunk nem is igazán tenyésztenek/tartanak igazi, húsáért kitenyésztett marhafajtát (pl. angus). nálunk inkább a tejhozama miatt kitenyésztett fajtákat tartanak, és vágásba is ezt tenyésztik. így értettem a posztban.
muskotály küvé 2008.10.28. 15:16:13
Alapvetően azért tartanak Mo-n keveset, mert kevés a kövér legelő, egyébként meg nem nagyon éri meg. Gondolom a hentesnek is jobban megéri az olcsón vett kényszervágott. Sajnos a húsmarhát tenyészteni akarók között a szürkemarha egyre jobban terjed, pedig szívósabb húsa nem sok marhának van.
Másik oldalról, egyszer vettünk Szadán egy kivénhedés miatt levágott, tejelő magyar tarka húsából - előtte és azóta sem ettem olyan jó marhahúst: a bélszín úgy nézett ki kb. mint a sertéstarja, jól átszőve zsírral.
Szóval, lehet azért jó marhahúst kapni; ha valakinek a hentese panaszkodik, hogy nem kap jó árut, szerintem rövid keresgélés után találnánk neki megfelelő termelőt - csak fizesse is ki rendesen az árut :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.28. 15:53:16
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 16:23:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.28. 16:27:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.28. 16:42:58
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.28. 17:32:36
A marhahússal egy gondom an csak: mióta a közéheztetésben nemtomminek nevezett, kevéssé étvágygerjesztő főttkrumplival és hideg meggyszósszal tálalt (szerintem előbb a húslevesbe belefőtt) marhahússal megkeserítették ifjúkorom, azóta nem hangzik különösebben jól…
Pedig sok ételt szeretek belőle, csak nem így hívom :-)))
A bélszínt saignant azaz alig átsütve (nem "mídijum" vagy "veldáñ", mint legutóbb egy vendéglőben kérdezték - de legalább megkérdezték! hogy hogyan kérem, de az általam kedvelt első lehetőséget nem említették - talán a kiejtése volt problémás :-) például nyammm.
Viszont az algériai módra elkészített birka már tiszta szén… gondolom, egyúttal a hőség bomlasztó hatsát is ellensúlyozza.
Egyébiránt fura, hogy a három fokozatból az elsőt mindig francia szóval illetik - holott a magyar közhiedelem szerint az "angolosan" átsütött… Az angoloknak erről nyilván más a véleményük - ettem már "echte" angol "catering" főztjét.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.28. 17:52:12
a levesbe belefőzott marhaszelet, meggyszósszal, nekem is megvolt anno a menzán:))
én azt szeretem, ha ilyenre van sütve
picasaweb.google.hu/artlobo/TavasziKertSzkedS#5262248160057866162
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.28. 18:14:01
Az angol Catering fő erőssége egyébként nem az ebéd, hanem a villásreggeli volt :-))) Az volt az egyetlen olyan meló, ahol olyan hosszú munkanapjaink voltak, hogy volt reggeli, tízórai (általában 1 szelet sütemény), ebéd és vacsora, ami náluk valami meleg, sűrű leves volt.
Mégpedig hőtartó Hungarocell (ők másképp hívták :-) poharakban - ilyet akkor láttunk először. Három hét alatt ment le két 50 perces rész, a sztori szerint az amerlok szappanopera hősei pár napot Pesten töltöttek. Ez alkalomból a főhős (valami homályos magyar rokonságra is hivatkozva!) beöltözött huszárruhába. Persze amolyan operetthuszárnak. Pár napja láttam igencsak megöregedve egy kétrésze westernfilm második felében. Magyarul Újházy Kristóf lenne a neve…
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.28. 18:16:03
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 18:42:30
Hát, nem tudom, Toma. Én az ételekre nem is tudok figyelni, csak a hatalmas száját nézem... :D
A magyarok hamar öregednek, Mormogi. Főleg huszárruhában és angol kávét iszogatva :)
Most épp a Dibley lelkészét sandítom a BBC Prime-on. Jobb, mint szinkronizálva. Szerintem.
Ma Győrből jöttek nyakláncért. :)
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.28. 19:02:21
WOW!
És nemolyanrég még azzal izgattál, hogy hátha nem sikerül a vizsgád...
Ccccc... cccc....
:-))
Sziasztok, megyek bubukálni, hosszú volt ez a nap :-(
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 19:05:42
Azért egyszer elárulhatnád, mi is történt pontosan Unni püspökkel!?
Ha izgató volt az izgalmam, leírhatom még párszor, nem szeretnélek ettől a kis örömtől megfosztani :DDD
Mindenesetre tök izgi, hogy úgy-ahogy értem. Ha jobban odafigyelek, szinte minden lejön, ugyanis feliratos :DDDDDDDDDDD
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.28. 21:17:34
Két francia barátom (Párizsban töltöttem 28 napot, mert az utazással elment kettő) hívott, hogy nézzek meg velük egy kis moziban egy Szergej M. Eisenstein filmet. A címe: Alexander Nyevszkíj herceg.
No, azt nem ismerem - mondtam, és mentem. Kis mozi, bőr fotelek - csak egy tucatnyi - a vetítés elött "eszkimókat" azaz jégkrémet árultak, és elindult a film...
Az első percben tudtam: ez a Jégmezők lovagja". DE ! nem bántam meg... (Pedig nem is én fizettem a jegyet :-)
Mert: A filmet nem szinkronizálták! És nem rövidítették meg! (Finoman szólva.) És a klasszikus orosz nyelvű színpadi-színházi dikciónak nem sok köze volt az itthon tanított orosz nyelvhez... ez szép volt, felemelő, grandiózus...
A különbség van akkora, mint a bécsi meg a szászországi német közötti...
Pedig általánosban véletlenül született moszkvai tanárnőnk volt. (Pestre jött férjhez. Naná, hogy nem a férjét vitte Moszkvába - ezt még volt évfolyamtársnőm-barátom se tette meg, most is itt él férjével.) Még különoroszra is jártam, csak a középiskolában fogtam ki egy-két lehetetlen tanerőt...
A csatajelenetekben meg jót mosolyogtam - a statiszták-kaszkadőrök eredeti orosz szövegei benne maradtak, bár nemigen tűrtek volna nyomdafestéket :-)))
Elgondolkozom: az iskolai tanáraink jó- vagy rosszkedve, időnként minősíthetetlen viselkedése mennyire befolyásolja az életünket... Egy jó példa mire képes... és mire egy csapnivaló tanár... Életek, sorsok, héázasságok létrejötte múlhat rajtuk. Beleborzongok...
Benikuty 2008.10.28. 21:24:47
Nekem a Pálci jut eszembe, mit melózhat így Mindenszentek előtt a (hüm-hüm) gyógyult karjával!
Mondjuk, nekem is van keresztem.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.28. 21:32:02
A zenét Prokofjev írta, Eisenstein a díszlet- és ruhatervezésben is részt vett.
A tó jegén vívott csata megfilmesítésére egy David Wark Griffith film (Way Down East 1920) hasonló csatajelenete ihlette. Griffith némafilmjeit (535 filmet rendezett ! bár ezek jelentős része "egytekercses" film volt) nagyon szeretem, bár alig-alig láthatók nálunk, bár a filmtörténeti munkák állandóan hivatkoznak rájuk.
Ő "mozdította meg" a kamerát, feltalálta a fahrtot, a vágást, trükköket... az egyik legnagyobb zsenije a szakmának.
Alapművét, az "Egy nemzet születése" c. opuszt ma sem lehet nálunk vetíteni a "politikai korrektség" álságos lózungja miatt. Mivel az amerikai polgárháborót ábrázolja - a déliek szemszögéből. Pedig sok igazság van benne... Egy volt kollégám megszerezte az Államokból, így egyszer végignézhettem a közel öt órás opuszt... hát... A másikat, amit az erre adott kritikákra válaszul készített, a "Türelmetlenség" címűt, amiben négy különböző történet fut párhuzamosan (!) párszor leadták a rövid változatban. Az eredeti cím "Intolerance" többet árul el...
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.10.28. 21:39:56
Intolerance 1916...
Mindenszentek - ma voltunk a temetőben. Gazoltunk, takarítottunk - és elcsodálkoztam. A közelben sehol sem lehet parkolni, de idén őrbódé és sorompó jött divatba: a behajtás 450 Ft-ba kerül...
Tavaly még ingyen lehetett...
(Nincs kocsink, nem vezetek, de...)
Benikuty 2008.10.28. 21:49:32
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 21:52:20
Eisenstein nagyszerű rendező volt. Több dolgot lestek el tőle az amerikaiak (is).
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 21:57:57
Megnéztem, Eizenstein nevét miképp írják "magyarul", mert z-re emlékeztem, s lám, így is van.
Nem keresem kákán a csomót, csak, ha már...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.28. 22:00:13
Pláne, ha el sem küldöd az áhított étket!
Csúnya fiúk! Csak főztök, mi meg nem ehetünk az alkotásokból.
Mi az a cápaharcsa? Nagyon harcias harcsa?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.28. 22:04:37
milyen a cápaharcsa? én is szemeztem vele a metro hűtőpultjában, de nem mertem megvenni, mert eddig mindig rossz tapasztalatom volt a fagyasztott halakkal kapcsolatban...
Benikuty 2008.10.28. 22:10:12
Kéretik megfelelő időben, jó helyen lenni, és kinyitni az ablakot!
Ha nincs kivel, a párna csücskivel. UFF!
Benikuty 2008.10.28. 22:22:01
Benikuty 2008.10.28. 22:25:41
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.28. 23:22:07
spájdernecc 2008.10.29. 05:15:56
Jó kávét!
tokhalat!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 08:09:02
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 08:17:49
Szeretném szeretni a halat, de csak halászlének és -ben szeretem. Vajh miért voltak eddig kellemetlen élményeim a többivel?
tistedur 2008.10.29. 08:22:36
a tokhalat fütölve vagy kaviárformában kéri az úr? :P
fiam!
talán rosszul készítették el a halat-mert az biza finom
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 08:23:32
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 08:26:14
index.hu/tech/hardver/rubik81028/
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 09:49:07
... meg az, hogy végre TEÁT FŐZÖK!!!
maybach 2008.10.29. 09:51:33
Vidám kis esős nap ez.
Sok finom halkaja van. Kár kihagyni őket.
Jé 2008.10.29. 10:10:22
Nadine, együtt örülünk veled :)
maybach 2008.10.29. 10:16:34
A porzsák jelentésén még dolgozom.
Jé 2008.10.29. 10:27:45
Benikuty 2008.10.29. 10:36:19
Az is, hogy meghozták az andalúz olivaolajam
www.igazioliva.hu
csoda finom!
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.10.29. 10:37:08
:-)
fiam: Unni püspök esete kihűlt - Cold case, nemde - ezért nem bolygatom. Egy nagy r.p. nekije :-)))
Szerintem sokkal érdekesebbek a napóleoni idők. Amikor - és ahogy - a világuralomra törő császár segítséget nyújt a szaporodási elégtelenségben szenvedő(?)svéd királyi udvarnak. :-)
maybach 2008.10.29. 10:42:57
Megfogtál.
Most nem tudom, hogy az ősz beálltával iszom gyakrabban teát, vagy mivel gyakrabban iszom teát, beállt az ősz.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 11:11:01
Hobbiszakács, persze, aztán Napóleon ágycsatáiról sem tudunk meg semmit :(
Nem is én, Te izgatod a kedélyeket! :)
Jé 2008.10.29. 11:21:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 12:10:02
Maybach, a porzsákkal arra kívántam utalni, hogy az "utánrendelt" porzsák, amivel hónapok óta kínlódom, mert állandóan lecsúszik a csőről, nem azonos azzal, amit valóban utánrendeltem:))) Azokra akadtam ma rá nagy csodálkozással. Fogalmam sincs róla, mit próbáltam eddig ráerőltetni:)
Ma már csupasz, megterített asztalon eszem, nem a festékes hullámpapíron, vakolatmorzsák közt. Ez még nem az étkező asztal, de haladok!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 12:18:37
maybach 2008.10.29. 12:24:24
Ez így túl egyszerű. Azért nem jó egy porzsák, mert nem abba a porszívóba való?
Benikuty 2008.10.29. 12:24:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 12:58:13
muskotály küvé 2008.10.29. 13:05:19
A cápaharcsát úgy képzelem mint a simát, csak fejjel lefelé (a felső ajkak vannak előrébb :) )
maybach 2008.10.29. 13:46:11
Persze, hogy volt már kalandom, nem is egy, porzsák ügyben. Csak nekem az sem volt jó, amire letették a nagyesküt.
Benikuty 2008.10.29. 13:51:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.29. 14:41:32
nadine
veled örülök:)) én is tudom milyen megkönnyebülés ha egy lakásfelújítás után kezd helyreállni a rend...
és én, most egy coffee lattet nyomok magamba
Jé 2008.10.29. 15:52:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 16:11:46
Jé 2008.10.29. 16:18:48
esetleg jaj, de borzasztóak voltak?
én akkor nagy merészen élesítem, jó?
Jé 2008.10.29. 16:25:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 16:26:24
Jé 2008.10.29. 16:29:00
Anyám nyugdíjba vonulásakor kitalálta, hogy ő márpedig telket akar. Nekiálltak keresgélni, de a huszadik körben feladták. Ha találtak egy szépet, az baromi drága volt, ha meg, akkor a kert végében a budi...
Jé 2008.10.29. 16:29:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 16:33:19
A tágasabbnak olyan rossz kisugárzása volt, hogy majdnem elestem tőle. Tyúkok a kertben szaladgáltak a bambuszsövény (kiirthatatlan, terjed, mint a rossz nyavalya) és a banánfa körül, minden csupa trágya volt.
A harmadik meg konkrétan egy családi háznak indult szerelőcsarnok volt. A csupasz falak, és egyetlen nagy helyiség.
Szóval, jaj.
Jé 2008.10.29. 16:43:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 16:50:24
Jé 2008.10.29. 16:54:10
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 16:59:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 17:18:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 17:51:39
Viszont ahhoz nem fűlik a fogam, hogy engedjek az árból (27 M, de ebből legalább félmillió lejön, ha ingatlancég adja el...), és beköltözzek egy kétharmad akkora, viszont sokkal rosszabb állapotúba, és még pénzem se maradjon. Akkor már inkább a visszhang, meg Kenny.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 18:10:54
Csak, hogy lássuk, nem mindegy, hol van az ingatlan...
Nadine, az ember egy idő után elfárad felújítgatni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 18:25:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 18:29:54
maybach 2008.10.29. 18:30:16
Toma írta, hogy csütörtökre beállítja a posztot.
Én meg nem tudom melyik kép nem jó.
Help!
Nadine!
Ez szép hosszú kör lesz. hacsak nem lesz nagy szerencséd. Amit kívánok.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 18:39:39
maybach 2008.10.29. 19:24:52
tistedur 2008.10.29. 19:31:21
Benikuty 2008.10.29. 19:38:37
Benikuty 2008.10.29. 19:39:50
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 19:42:53
Benikuty 2008.10.29. 19:48:26
maybach 2008.10.29. 19:49:32
Csak a legjobbakat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 19:51:44
Benikuty 2008.10.29. 19:52:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 20:03:08
Benikuty 2008.10.29. 20:08:33
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 20:27:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 20:27:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 20:34:42
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.29. 20:41:13
Nem könnyű, de ha muszáj, lépni kell.
Pont Te tanítottál erre :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 20:52:51
maybach 2008.10.29. 21:39:17
Ravasz.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.29. 21:46:47
Zuzuka 2008.10.30. 11:27:40
ne add alább, ragaszkodj az elképzelésedhez, az árhoz, meglátod összejön - még ha egy kicsit hosszabb idő alatt is.
mindenesetre nagyon szoritok, hogy sikerüljön!!!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.10.30. 22:40:19
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.10.30. 22:47:10
Zuzuka 2008.10.30. 23:06:23
az ellenség keze betette a lábát.
gyertek hozzám vizet szedegetni, nincsen tetőnk, beázott a szobám:(
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.10.30. 23:18:52
Zuzuka, elvitte a múltkori tájfun a tetőt?
Nálunk csak némi jég volt és néhány villámlás, no meg morgásszerű dörgés borzolta a kedélyeket. Hét km-rel arrébb viszont komoly vihar tombolt.
Annyi mondanivalóm lenne, meg nem is. Olyan fura elrévedezős állapotba kerültem.
Azt hittem álmos vagyok, de ez nem egészen olyan. Nem is kábítózom. Nem tudom mitől módosulhat a tudatom, lehet a kakaótól (újabban megint tudom inni a tejet), de határozott változást észlelek magamon. Attól tartok, meg fogok világosodni.
Majd beszámolok róla, ha így lesz. Ha sokáig tart, mire elérem azt az állapotot, akkor az odavezető útról írok.
De mi van, ha nem megvilágosodni fogok? Akkor viszont mi történik velem?
Súlyos kérdések ezek.
Most elvonulok.
További szép estét!