Mint azt már sokszor leírtam, nem vagyok valami nagy süteménysütő. Az egyetlen, amit profi szinten űzök, az a muffinkészítés. Már olyan sokszor csináltam, hogy nagy arccal kijelenthetem, minden fortélyt sikerült kiismernem ahhoz, hogy finom muffint tudjak készíteni.
A muffinok leggyakoribb hibája, hogy a tészta „fojtós”, nehezen lenyelhető. Ezt két „trükk” alkalmazásával lehet kiküszöbölni. Soha ne keverjük agyon a tésztát, csak lazán forgassuk össze a száraz és a nedves hozzávalókat. A másik, hogy magas páratartalmú sütőben süssük. Ezt megoldhatjuk úgy, hogy egy bögre vizet teszünk a sütőbe, vagy a muffinsütő tepsi egyik mélyedését töltjük meg tészta helyett vízzel. De az is megteszi, ha a forró sütőbe vizet spriccelünk…
Most az egyik kedvencemet, a Fekete-erdő muffint készítettem el.
Hozzávalók:
· 2 és ½ csésze liszt (kb. 25 dkg)
· 2 és ½ tk. sütőpor
· ½ tk. szódabikarbóna
· 3 ek. holland kakaópor
· ½ tábla (5 dkg) reszelt étcsokoládé (min. 60%-os)
· 2 tojás
· ½ csésze cukor (kb. 13 dkg)
· 12-13 dkg vaj
· 2 dl kefír
· 20 dkg meggy- vagy cseresznyebefőtt
· 2 dl tejszín
· ½ dl cseresznyepálinka
Előkészületek:
A meggyet (vagy cseresznyét) lecsöpögtetem és apróra vágom, és pár szemet félreteszek a díszítéshez.
A csokoládét lereszelem, a többi hozzávalót kimérem. A vajat egy serpenyőben megolvasztom.
Elkészítés:
Előveszek két keverőtálat. Az egyikbe a „száraz hozzávalókat” teszem. Beleszitálom a lisztet és a kakaóport. Hozzászórom a szódabikarbónát, a sütőport és a reszelt csokit. Alaposan elkeverem.
A „nedves" hozzávalókat a másik tálba teszem. Beleütöm a tojásokat, és a cukorral kikeverem. Hozzáadom a kefírt és a vajat, majd elkeverem. Hozzákeverem az apróra vágott gyümölcsöket is.
Ezután a „nedvesekhez" hozzáadom a „száraz” hozzávalókat. Lazán, csak pár mozdulattal összekeverem őket. Nem baj, ha nem keveredik el tökéletesen, a lényeg, hogy ne keverjük „túl”, így nem lesz „fojtós” a tészta sütés után (tipp). Ezután félreteszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (hőlégkeverés 165 fok), és teszek bele egy bögre vizet (tipp). Egy muffinsütő tepsi mélyedéseibe teszek egy-egy papírkosárkát. Fagylaltos kanállal (tipp) adagolom a masszát a kosárkákba. Az előmelegített sütőben, 22-25 percig sütöm.
Amikor kész, a tepsit egy rácsra teszem, és tíz percig hagyom hűlni. Ezután, mindegyik muffint meglocsolom egy-két teáskanálnyi cseresznyepálinkával.
Közben a hűtőből kivett (tipp) habtejszínt kemény habbá verem.
A kihűlt muffinokat egy tálra helyezem, tetejüket vastagon megkenem a tejszínhabbal, egy-egy cseresznyét vagy meggyet ültetek a csúcsukra, és reszelek rájuk egy kis csokoládét. Kész!
Még pár szó:
Cseresznyepálinka helyett (ha gyerekek is eszik) meglocsolhatjuk a befőtt levével is.
A kész muffinokat, miután kihűltek, le lehet fagyasztani, így frissek maradnak hónapokig. De akár nyersen, a papírkosárkákba töltve is lefagyaszthatjuk. Ezután csak a fagyasztóból kivéve, betesszük a sütőbe. Persze, így tíz percet számoljunk rá a sütési időre.
A muffin nem igazán egy ételsor végén adandó desszert, inkább reggelire, egy csésze kapucsínó vagy coffee latte mellé ajánlanám.
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: összesen kb. 1000 Ft
További recepteket, az alábbi oldalon találsz.
Az utolsó 100 komment: