A karácsonyi menü elkészítéséhez szükségem volt nagyjából fél liter libazsírra, ezért vettem a hentesnél egy kiló bőrős libahájat, amiből kb. ennyi zsír lett, ráadásul bónuszként egy tisztességes adag (nagyjából két nagy maréknyi) töpörtyű is „leesett” nekem…
A libatöpörtyű remek vendégváró falat lehet, így a szilveszter közeledtével, ha bulit tartunk vagy vendégeket fogadunk, érdemes készíteni egy nagyobb adagot belőle. Tuti siker!
Akkor most a töpörtyű elkészítésének módja:
Az 1 kg bőrös hájat (ha szerencsénk van, némi hús is akad rajta) kisebb, kb. 2 x 2 cm-es kockákra vágom. Én az apró töpörtyűt szeretem, de aki a nagyobbat preferálja, az vághatja nagyobb kockákra is.
Egy széles, magas falú serpenyőbe teszem, és felöntöm annyi vízzel, hogy félig ellepje a hájdarabokat. Felforralom, majd visszakapcsolom a tűzhelyet, és közepesnél alacsonyabb fokozaton (kerámialap #5), elkezdem olvasztani a zsírt. Akkor jó, ha csendesen bugyogva forr a kiolvadt zsír.
Lassú tűzön, körülbelül 1-1,5-2 óra alatt (mérettől függően) a zsír nagy része kiolvad, a víz is elpárolog belőle, és a töpörtyű is szép aranysárga színt kap. Ekkor leszűröm, a libazsírt félreteszem hűlni, a töpörtyűt meg vissza a serpenyőbe, és immár szárazon pirítom tovább, ugyanazon az alacsony hőfokon, gyakran kevergetve, rázogatva.
Amikor elkezd sötétedni, már aranybarna színű (és kopog a serpenyőben), leöntöm a közben kiolvadt zsírt (ezt ne öntsük hozzá a libazsírhoz), és egy másik serpenyővel vagy kisebb fedővel, ami pont beleillik (nem rá) a serpenyőbe, lepréselem a tepertőket. Én még az öntöttvas serpenyőmet is a tetejére tettem nehezéknek (lásd a lenti képen). Pár percig így pirítom tovább, aztán lekapcsolom alatta a tűzhelyet, és hagyom langyosra hűlni az egészet.
Ezután papírtörlővel bélelt szűrőbe szedem, és abban hagyom teljesen kihűlni. Kész.
.jpg)
Tippek, tálalás:
Reggeliként, előételként vagy menü előtti üdvözlőfalatként egyaránt megállja a helyét ez a fönséges étel.
A libatöpörtyű legjobb frissensült fehér kenyérrel vagy bagettel, durva tengeri sóval meghintve, és vékonyra szelt, sózott lila hagymával (tavasszal zsenge, zöld fokhagymával). Ez tény! És a tények, mint tudjuk, makacs dolgok.
Készíthetünk azonban még belőle tepertőkrémet is, vagy apróra morzsolva, ledarálva hozzákeverhetjük a házilag elkészített zsemle-/kenyérmorzsához, hogy ezzel dobjuk fel a vasárnapi rántott húst. Kinek mit enged a lelkiismerete…
De ez a pompás, belül szinte krémesen puha, kívül ropogós, frissen sült libatöpörtyű legjobb formáját a fent említett kenyér-hagyma kombóval hozza, mindezt egy jó nagy pohár pilseni sörrel lefojtva...
Elkészítési idő: 2,5 óra
Költségek: összesen kb. 600 Ft + 300 Ft (bagettek)
Sör: Pilsner Urquell 400 Ft/üveg
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
Az utolsó 100 komment: