Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Spanyol sertésragu

2009.01.28. 05:00 Bombadil Toma

Ezt a receptet egy Spanyolország régióit és azok ételeit bemutató főzőműsorban láttam. Nem emlékszem pontosan, talán kasztíliai étel, de ha mégsem, majd egy hozzáértő kijavít...
Most elárulok egy „kulisszatitkot”. Általában ez úgy működik nálam, hogy ha éppen nézek valamilyen főzőműsort, és  megtetszik egy recept, gyorsan lefirkantom a kezem ügyébe eső cetlire. Ezek általában a minimális információt tartalmazzák, hogy majd később kiegészítsem és eltegyem a gyűjteményembe. De van, hogy elfelejtem, és csak hónapok múlva kerül a kezembe. Ilyenkor aztán a fejemet vakargatom, és próbálok visszaemlékezni, mi a fenét is akartam ezzel. Többtucatnyi ilyen cédulám van, és néha előveszem őket, ha éppen nem tudom, mit főzzek, vagy valami kihívásra vágyom. Érdekes agytorna visszaemlékezni az eredeti ételre, illetve ha nem sikerül, akkor improvizálni belőle valamit.
Jelen esetben egy boríték szélére ez volt írva.
„hús nagy kocka bele olaj. Rá csorízó és sok hagyma/fokhagym. Pirít. Ráönt sz. sherry, forral. s/b/babérl. Bele sürparad. Kal.paprik. durvra olvbogyó. Felö. Míg hús ellep. Másfél ó. Lassú t.”
Ebből kiindulva, meg a memóriámat megerőltetve, ez sült ki belőle. Íme!
 
 
Hozzávalók (6 személyre):
 
·        80 dkg sertéslapocka
·        60 dkg sertéstarja (csont nélkül)
·        30-35 dkg chorizo kolbász
·        4-5 fej hagyma
·        5 gerezd fokhagyma
·        7 dl paradicsom passata (mutti)
·        10-15 db olívabogyó (magos, zöld)
·        4-5db kápiapaprika
·        2-3 db olajban eltett sült/grillezett paprika
·        2 szardellafilé
·        2 dl száraz sherry
·        olívaolaj
·        só, bors, babérlevél, szárított chili
 
 
Előkészületek:
 
A húst nagyobb darabokra, kb. 4 centis kockákra vágom. A hagymát felkockázom, a kolbászt és a paprikákat is nagyjából akkorára vágom, mint a húst. A fokhagymákat vékonyan felszeletelem. Az olajbogyókat kimagozom (egy kés lapjával megroppantom, így könnyen kiszedem a magot) és nagyobb darabokra vágom.
 
 
Elkészítés:
 
Egy nagyobb lábasban felhevítek egy deci olívaolajat, majd a húsokra – kisebb adagokban beletéve – kérget pirítok, ezután kiszedem és félreteszem őket. Az utolsó adag hússal együtt a kolbászokat is megpirítom.
A visszamaradt zsiradékban üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát, majd rádobom a szardellafiléket. A hagymára visszateszem a húst és a kolbászt, majd együtt tovább pirítom egy percig. Felöntöm egy pohár száraz sherryvel, és addig forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle.
Ezután lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, közepes fokozatra. Sózom-borsozom (óvatosan, mert a szardella és az olajbogyó is sós!), rádobok két-három babérlevelet, és belemorzsolok egy chilit. Felöntöm a passzírozott paradicsommal, hozzáadom a paprikát, a grillezett paprikát és az olajbogyót. Elkeverem, és ha kell, még annyi alaplevet vagy vizet öntök hozzá, hogy éppen ellepje a húst. Megkóstolom, esetleg utánasózok.
Sütőpapírból kissé nagyobb kört vágok, mint a lábos, összegyűröm, és jól beáztatom hideg vízbe. Ezzel a vizes papírral takarom le az ételt, és a közepesen felfűtött kemencébe (sütő: 150 fok) teszem másfél órára.
Amikor kész, leszedem a papírt róla, és ha túl sok zsír sült/főtt ki a húsból és a kolbászból, egy kanállal leszedem a tetejéről a zsiradék nagy részét.
Átkeverem és tálalom.
 
 
Tippek, tálalás:
 
Nagy, mély pastatányérokban tálalom, önmagában, köret nélkül, frissen sütött baguette-tel.
Készíthetünk hozzá köretet is, például sáfrányos rizst, ha autentikusak szeretnénk lenni. De adhatunk mellé pennetésztát, vagy egy kevés pestóval ízesített krumplipürét is. De szerintem a legjobb, ha frissen sült fehér kenyérrel vagy baguette-tel kínáljuk.
A ragu két-három napig eláll a hűtőben. Elkészítéséhez többféle húst is használhatunk – tarját, combot, dagadót, karajt, oldalast stb. –, de mindig legalább kétfélét tegyünk bele, amiből az egyik zsírosabb fajta.
Omlós, vajpuha hús, ízes-fűszeres kolbász, sűrű, paradicsomos-paprikás mártás és pikáns-sós olívabogyó. Ezek alkotják ezt a pompás ételt. Szerintem, nem kell tovább magyarázni a bizonyítványát…
Egy palack villányi kékfrankost (Bock) bontottam mellé.
 
 
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 550 Ft/adag
Bor: 1450 Ft (Vinotéka)

 

További recepteket az alábbi oldalon találsz:

279 komment

Címkék: gasztro recept sertés ragu toma egzotikus étkek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2009.01.29. 19:38:24

Spájdi, Fiam!

Hagyományörző. Ez állt legközelebb a kalózkodáshoz.

Pálcika 2009.01.29. 19:47:57

Nadin,fázis késésben vagyok vagy idő-tér és galaxis csapdában:)
a vacsora jó lett volna ha (sajnos nem először)a levesbe NEM HAB HANEM FŐZŐ TEJSZÍNT használok!!!!!
soha többé nem veszek habtejszínt(nem érdekel az egészséges táplálkozás az ízek orgiája annál inkább)fene enné meg ezeket a CUKROZOTT HABTEJSZÍNEKET,ez biztosan valami úri huncutság,mindenesetre a levest sikeresen elrontottan vele,és mivel én soha nem kóstolgatok ez a malőr csak az asztalnál az első kanál után derült ki:((((((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.29. 19:55:30

@Pálcika: Én kétszer vettem életemben habtejszínt, mindkétszer romlott volt. Azóta nem kísérletezem vele, túl drága mulatság.

Szóval, elárulod, hol tanyázol mostanában? Nagyon eltűntél... Hiányolunk.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 19:57:12

Toma, küldtem mélt és másik fotókat :)

2009.01.29. 19:58:13

@Bombadil Toma: nekem beszélhetsz! én a karate kölykön és az amerikai nindzsán szocializálódtam, szóval belmodó nálam nem játszik :)))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:04:06

@maybach: Hagyományból is több van, pontosíts kérlek, mert a fantáziám már működik és csak a felvilágosításod állíthatja le :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:05:45

@Pálcika: a habtejszínt sem cukrozzák. a főzőtejszín és a habtejszín között csak az a külömbség, hogy a főzőtejszínnek alacsonyabb a zsírtartalma, és azt pótólják guargumival, hogy sűrűbb legyen.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:07:30

@Bombadil Toma: Még mindig azzal pótolják? Megtiltották, nem?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:21:40

@fiam: nem tiltották meg. még mindig használják. én ezért is használok csak kizárólag habtejszínt a főzéshez. na meg azért mert jobb az íze is:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.29. 20:22:38

Na jól van, nem teszek fel több kérdést Pálcikának.

maybach 2009.01.29. 20:25:41

Fiam!
Hagyományörzős előnye, hogy hagyományosan azt őrzök amit csak akarok.

Pálcika 2009.01.29. 20:36:04

Nadin,bocsánat hárman vagyunk egy gépnél,de holnap egyedül leszek és akkor tudunk beszélgetni......
Toma,holnapra kiszedem a kukából a habtejszín dobozát és megírom a fajtáját és meglátod ,hogy ez a fajta bizony cukrozott!!!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:44:01

@Bombadil Toma: Küldtem képeket, remélem tetszenek :) És kevésbé konkrétnak tartod őket! :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.29. 20:44:10

@Pálcika: Holnap csak késő délután leszek gépnél.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:46:01

@maybach: Mázlista :)

@Pálcika: Nem azért, de én hiányoltalak legelőször! :) Biztos, hogy olyan nagyon rossz volt cukrozottan a hagymaleves? Pedig a karamellizált hagyma finom :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.29. 20:53:55

@Pálcika: akkor az szerintem kávétejszín, vagy valami ilyesmi, mert a sima habtejszínbe nem tesznek cukrot. én egyébbként millit vagy parmalatot használok, és azok jók:)

@fiam: de azok sem fekvők:)) majd még azért keressél, meg én is körülnézek...

@Nadine: neked küldtem képeket

bakker!!! most esett le, hogy én ma még nem ettem semmit. most megyek és betolok valamit.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 21:40:18

Illusztráltam Csajszi néni történeteit :)

@Bombadil Toma: Tudod milyen nehéz fekvő Csajszi nénit találni?!!! Mondanám, hogy fektess le, de az úgy nem lenne jó :)
Szerintem akkor legyen a portré. Az ugyan nem fekszik, de négyzetalakú. Így már jó? Vagy még keresgéljek?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 22:53:42

@Bombadil Toma: AZ egészben az a legszebb, hogy az orvosteam utána nekiállt nyomozni, hogy kik is végezték el azokat a vizsgálatokat, amikre korábban mindenki hivatkozott, s amelyek szerint a só káros.
ÉS NEM TALÁLTAK SEMMI NYOMOT !!!
Ezek után nekiálltak lenyomozni, honnan ered a rémhír. Ne higgyétek, ha nem akarjátok, de az USA-beli gyorsétteremláncok a hibásak, tőlük ered az egész! Mint már írtam: imádnak drágábban adni valamit azért, mert egy összetevőt NEM tesznek bele...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:00:23

@Zuzuka: @Pálcika:
Nem mindegy a dolog :-) A királylány fent kezdi, aztán lehet belőle királynő - vagy mezei királyné. Vagy egyszerűen valamilyen -né.
Angolban, franciában a "consort" bizony kiugrón jelzi, hogy csak a házastárs jogán, nem a sajátján...
Mi, okos magyarok (khm, khm...) viszont tudjuk, hogy a kalap nem mindig azon a fejen van, amelyiken látni véljük. Ezért teszünk olyan kis különbséget :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:06:36

@Mormogi Papa: A három perc lemaradás azért volt, mert éppen megnéztem az új képeket Al Teregetődnél ;-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 23:10:58

@Mormogi Papa: Őszintén: így vagy inkább képek nélkül?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:18:08

Nekem bejött - már csak a tagolás miatt is.
Fodrászannus meg történelmi hitelű kép - már csak a gázon melegített hajsütővas hiányzik :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 23:21:21

@Mormogi Papa: Jó, akkor maradnak :) Remélem az egészalakos önarcképem is elnyerte tetszésedet, Jóskástul :)
Most írom a nyócadikat, mejjbe Csajszi néni hisz a felemelkedésben :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:28:28

Helikopterre száll talán?
Mert másként...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 23:30:45

@Mormogi Papa: Nem :) De majd az is fog történni vele, ha már adod a témát :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:31:22

@fiam: Esetleg levitáció - de abból még nem írtak le hiteleset.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:33:31

@fiam: Meg a magaslabdát.
Már több mint hat éve jógázom, de a levitáció még messze vagyon :-) Igaz, nem csinálom naponta, idén (egyéb elfoglaltságok miatt) még csak egyszer voltam. :-(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:37:26

Megyek elaltatni magamat. Voltam ám a Film Szem Lesütés megnyitóján - Törőcsik Mari nyitotta meg. Szabadkozott, hogy a jobb keze még nem működik, de - mondta - tudja, nagyon messziről jött vissza...
Lópici Gáspár életműdíjat kapott, és Bertalan Tivadar is, akitől régebben olvashattatok egy legendás húslevesről...
(Mellesleg Pityi volt az ifjú Parkőr is... a szép, zöld gyep örököse :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 23:37:47

@Mormogi Papa: A levitácijó télleg messze van, úgy hallottam, onnan jöttek az őseink, ki gyalog, ki lóháton, meg az Etelka közibül is indút egy csoport, nem utazási iroda szervezésiben, hanem csak úgy magik feje útán...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:42:38

Jó éjszakát, szép álmokat (maradósakat!) és könnyű ébredést jó idővel, meleg kávéval/teával - ki mit választ alapon.

@spájdernecc: Olvastam az új posztót - meg a track-et is. Érdekes, Mórickának mindenről az jut eszébe? Ráadásul... ugyi.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.29. 23:48:21

@Mormogi Papa: Szép álmokat!
Filmszemlézni, én meg itt!!! :(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.29. 23:51:35

Onnan már eljöttem 3/4 9-kor !

Viszont beütött egy képzavaros história:
Ha valakinek a szeme Szajna, füle Majna, haja Don -
akkor az abszolút vízfejű ???

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.30. 00:39:51

Szép álmokat!
Fönn van a nyolcadik. (Nem reklámozom magam többet, csak mondom, hogy minden nap próbálok feltenni egy történést.)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.30. 08:27:45

Jó reggelt, napot, étvágyat és Finom Falatokat! (Ezentúl FF!)

@Nadine: "Az attól függ. Utána lehet krumplit enni? "

Zabot zabbal

:-)

@Mormogi Papa: "Befizettem egy reinkarnációs tanfolyamra. Rettentően drága - dehát egyszer élünk…"

Folytatom az ötletet:

Kérdezd meg, hogy diplomát még ebben az életben adnak?

:-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 08:32:01

Jó reggelt, Kifőzde !

@fiam: Elóvastam. Kíváncsacsi lennék a hangulatjavító intézkedésekre - erre mifelénk a tevevizilóban egyre gyakrabban feltűnő, ám azt a helyzetre tekintettel ideiglenesen nem ambicionáló pógi (nem pogi, az ennivaló, szemben...) leginkább a nyögdíjasok hangulattyát javítgattya már hatodik éve - mer szavazat az szavazat. Egy az egybe. Nameg úlláccik, ők jobban ráérnek elmenni az urnákhoz...
Kapnak kártyát (nem pókert) amivel pár helyen a reálishoz közelebb eső áron vásárolhatnak. Van ingyenes nyelv- és számítógépes tanfolyam, meg film- és operett előadások - én nem irigylem, de közben éppen arra nem jut pénz, ami nagyon fontos és sürgős lenne. Meg előbbre vinne.
A többieknek meg aszongya, ej, ráérünk arra még - ti is lesztek 1szer nyugdíjasok. Bár ahogy a dolgok mennek, ebben 1re inkább 2elkedek.
Mer a "Zelőtted a Zélet" jelszó fél évszézad felett még mindig távoli javulással kecsegtet csak, ha ugyan ...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 08:33:35

@Hobbiszakács: Nem 5let, ez egy idehaza eléggé ismert kiszólás - bár az is lehet, hogy külföldről származik. Nálunk még nem hallottam ilyen tanfolyásról, de ámérikában el tudom képzelni :-)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 08:48:56

Na, megint megintenek mert mindenkit elüldöztem :-((( Menek már.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.30. 10:28:25

Jó reggelt!

Ma elaludt az egész család. Kilenc és fél tíz között ébredtünk. Jöttek a szomszédok, hogy élünk-e még. Ilyen rendesek.

@Mormogi Papa: A hangulatjavításról is írok majd :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.01.30. 12:09:46

Ahh, Hobbiszakács, külön a te kedvedésrt, mert édekelet, a Homáron főcím a tipikus átcsomagolt Auchanos "pörkölthús" új címkével.. Kicsit megzöldült, istenem, megy darálthúsnak, vagy pöri lesz belőle a büfében..:D

Amúgy nem én követtem el, ezek szerint másnak is vannak jó tapasztalatai..

És igen, ha már ott említik, én ki is hagytam a vízben megáztatást.. Hihetetlen, mi plusz súlyt fel bír szívni egy pulykamell..:P

2009.01.30. 12:39:37

sziasztok!

@nyuszómuszó: bakker, ezek nagyon gáz dolgok, az embernek a gyomra fordul kifelé... :( broáfff!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.30. 15:03:28

@nyuszómuszó: @Jé: Teljesen agresszív lettem: bezárni az áruházat+plusz kőkemény büntetést! S ahogy Nadine is javasolta, az újranyitás után rendszeres ellenőrzést!!!
Basszus, hát minden bizalmunkat elveszik...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 15:35:09

@fiam: A kőkemény büntit mindig a vásárlók fizetik - pedig nem is kancák. (Apropopó: a KANca miért nőstény ???)

Szóval pénzbűntetéssel nem lehet hatni a multikra. Esetleg kényszerszünet, mint a tévécsatornák esetében - de akkor meg viszik a rossz árut a szomszéd országokban… és egyszercsak rán kerül a sor.

Még a legjobb megoldás lenne, ha uniós szinten (!) lekapnák a vezetőséget és bekaszliznák. Fél év zacskóragasztás (hajolgatásmentesen) csodákra képes :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 15:47:02

Itt egy betű plusz, ott egy mínusz… összességében megvagyok :-)

A zacskókat meg utóbb felhasználhatnák a csomagolóban.

(Újévi fogadalom gyanánt ajánlottam a sarki boltnak, hogy rendeljenek egy kicsivel nagyobb zacskót a kenyeresgondolához, mert még a félkilós kenyerek egy része sem igen akaródzik beléjük férni. A tökmagos kenyérről lesúrolja a tökmagot, a kilós kenyértől darabokra szakad - és egyáltalán olyan vékony, mint a rétestészta. Persze idén is minden maradt a régiben… Ja, és persze nem papírzacskó: a környezet nagyobb becsére müanyag. Vágott papír van ugyan, de vagy kicsi, vagy nagy ugyan, de nem védi a kenyeret a kosár aljának szennyétől.)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.30. 16:38:43

@Mormogi Papa: Azért hívnak bennünket fogyasztónak, mert fogy a türelmünk, az egészségünk, a pénzünk - jól ki van ez találva.

A magyar szavakról meg nem én tehetek :) Viszont jó játszani velük és morfondírozni rajtuk :D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 16:52:26

@fiam:
Egy ember álldogáll az utcán és magába mélyedve visszafogottan mutogat a kezével. Jün a közeg.
- Mit csinál maga?
- Én, kérem, morfondírozom.
- Azonnal adja ide, vagy lecsukom !

Pálcika 2009.01.30. 16:58:13

Szép napot!
Toma:szolgálati közlemény:
az általam régóta használt(és szerintem jó minőségű)FŐZŐTEJSZÍN,Gran Cucina konyhai főzőkrém200ml összetevők:ivóvíz,23%hidrogénezett növényi zsír,zsíros tejpor,kukoricakeményítő,maltodextrin(?),
emulgeálószer,szójalectin,(E322),stabilizátorok E410,E412 ez egy nagyjából sárga doboz kevés fehérrel a képen egy villára felszúrt tészta van tejszínszószban és sötétkék betűkkel ez a szöveg van :Per Condire, Gran Cucina densa e cremosa, A base vegetale, Basso contenuto di colesterolo
nó,amíg nem mondtátok, addig én a milli mellett általában ezt használtam,de hát ugye többszöri figyelmeztetés után(és mert hallgatok a jó szóra)át váltottam a habtejszínre(ami a milli esetében jól is működött)de ennek a márkának a habtejszíne szerintem CUKROZOTT pontosan ez van a dobozon(kiszedtem a kukából):
hosszú élettartalmú uht cukrász termék növényi zsiradékkal készítve összetevők:víz,hidrogénezett növényi zsiradék(26%),cukor(11%),tej fehérjék,stabilizálók:E420ii,E463,
emulgálószerek:E472e,E322(szójalecithin),E472b,só,
aromák,színezék:E160a
ez egy nagyjából rózsaszín doboz kevés fehérrel és a képen egy csokis süti van a tetején gyönyörű tejszínhabbal és sötétkék betűkkel ez a szöveg van:Da Montare,HuLaLa,L'accento sulla bonta',Gia'zuccherata

most miután ezt ilyen részletesen elolvastam és leírtam neked, magamtól is rájöttem,hogy hogyha az üzletben is megteszem,hogy elolvasom mit veszek és nem csak lekapkodom a polcról akkor nem járok így,hogy elcukrozom az ételt:))))))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 17:01:46

Egyebekben meg a megoldás igen egyszerű.

Mint azt a homár-cikk kommentjeiben többen megírták, a dolog pl. Angliában másként működik. Az ok egyszerű: bár ott úgy vélik, hogy sok a szegény ember, a szegény fogalma ott mást jelent. (Voltam náluk.) Szóval a szegény ember is megteheti, hogy ha valahol egyszer átvágták, oda többet be nem teszi a lábát - sőt, az ismerőseinek is elmondja, hogy oda ne menjetek. Ezért nem lehet sokáig így ki… velük. Nálunk meg más a helyzet még ott is, ahol van konkurrencia.

A sarki boltban nyár közepén szólta, hogy a pulton lévő dobozos tej már tegnap lejárt. Erre a hölgy lement a raktárba, és hozott nekem jó dátumosat. Egy dobozzal. A többiek meg le vannak…

A legszebb az, hogy a raktárból jött tej (sima, nem UHT) lejárata még vagy két hét volt. Tehát VOLT jó tej, és elég lett volna talán a tegnap-ma-holnap lejártakat kidobni ahhoz, hogy mindenki friss tejet kaphasson minden nap - mert így "görgetik" az árukészletet, és mindenki minden nap lejárt, vagy majdhogynem lejárt tejet kap…

De legalábbis állandóan résen kell lennie, dátumot néznie, stb.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 17:05:19

@Pálcika: Igen, az élelmiszerboltokban is ingyenes nyelvtanfolyamot kapsz! Hát nem nagyszerű? Múlt héten megállapítottam, hogy egy egyszerű ruhaboltban is legalább két nyelvet kell érteni, hogy eligazodjék az ember.
Nekem még annyi előnyöm is van, hogy egykor tanultam a Cyrill metódját :-))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.30. 17:07:48

@Pálcika: Pálcika, alaposság a neved :)

@Mormogi Papa: Biztos, ami biztos :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.30. 17:26:58

@fiam: A baj csak az, hogy a nyelvtudás sem elég - a ruhákon annyiféle méretezés van, és egy se a miénk :-(((
A cipőkről már nem is beszélve…

Pálcika 2009.01.30. 17:31:31

@Mormogi Papa: igen,a megoldás egyszerű lenne,nem kell többé ott vásárolni!!
@fiam: ....'dolgozni csak pontosan és szépen ahogy a csillag megy az égen úgy érdemes'......:)

maybach 2009.01.30. 18:13:53

Jó estét kívánok!
A dolgok szépen a helyükre kerülnek. Vezetnek a franciák.
Tündéri kutyus került a mamáékhoz.
Tized másodperc alatt meghódított mindenkit.
Na jó, a cicától kapott egy pár laskát szegény, de az is alakul.

Zuzuka 2009.01.30. 18:14:00

jó estét!
@Nadine: köszi, megjöttek a képek és GYÖNYÖRŰ a kódex!!! éreztem, hogy megéri várni rá:)
bearanyoztad a napomat:DD
csak épségben ideérjen!

és még Nadal is nyert:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 18:23:45

@maybach: Részleteket, részleteket!!!

@Zuzuka: Nagyon örülök!:) Éppen most akarom feltenni a blogra is...

Pálcika 2009.01.30. 19:39:25

nó,akkor én most elmegyek álommanó mellé,
mindenkinek szép álmokat!

maybach 2009.01.30. 19:50:11

Nadine!
Kutyus decemberben született. De bátor, barátságos eb. Vöröses barna. fekete nózival és szemüveggel. Meg a farka vég fekete és egy gyűrű a farkán.
Az apukája német juhász, az anyukája keverék. Egy perc alatt birtokba vette a gazdik szívét és az udvart. A házból a konyhánál tart. Most még.
A cica meglepte. Roppant kíváncsian futott felé. majd egy helyben futott sokáig nagy bátran, mert a cica már fúj.
És olyan puha bundája van, hogy még.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.30. 20:01:12

@Pálcika: az általam használt habtejszín (parmalat) tartalma: 30% zsírtartalmú tejszín, E-407 (karragén). ennyi:)) (a karragén, egy gyöngyzuzmóból vagy vörös algából kivont sűrítő anyag, ami korlátlan mennyiségben hasznható az élelmiszeekben...)

maybach 2009.01.30. 20:29:05

Nem is tudom Toma!
Annyira nem foglalkoztat a dolog.

Zuzuka 2009.01.30. 20:31:30

@maybach: jajj, nagyon drága lehet!:D egyhelyben futott? hihihihaha
majd összebarátságoznak a cicóval...

maybach 2009.01.30. 20:38:06

Zuzu!
Ja. Azért egy helyben, mert roppant kíváncsi, de azért mégiscsak hatalmas az a cica. Majdnem fele akkora, mint ő.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 21:06:21

@maybach: Mi az, hogy nem foglalkoztat? Én máris látom magam előtt az egészet... Ha decemberben született, akkor max. két hónapos. Jaj, istenem!:)

maybach 2009.01.30. 21:14:13

Bizony Nadine!
Most lett elválasztva a mamájától és mégis csuda bátor.Még a szurinál sem sírt.
Izgulok hogyan bírja az első éjszakát.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 21:34:09

@maybach: Most azonnal meg akarom nyomogatni! Még biztosan babakutya-szaga van... Jaaaaj...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 21:36:36

@maybach: és nagyon puha bundája...:))) Meg biztosan nagy praclija, igaz?

Zuzuka 2009.01.30. 21:37:30

a cicások meg irigykednek:)

maybach 2009.01.30. 21:42:15

Kifejezetten elegáns, nagy és csámpás praclijai vannak. És kicsit oldalra dönti a fejét, mikor csodálkozik.
És már tud birkózni a lábtörlővel.

Zuzuka 2009.01.30. 21:42:36

a cicások kiskutyákkal fognak álmodni.
jó éjt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 21:57:29

@Zuzuka: Jó éjt, szép álmokat!

@maybach: Nagy harcos lesz, meglásd!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 22:01:21

Nem is mondtam, hogy ma itt járt N. úr, és mágikus keze egyetlen mozdulatával megjavította Lilla első ülését (végre normális közelségbe tudom állítani), belőtte a tolatóradart, és működik minden elektromos kütyü. Igaz, ettől még nem tudok kimenni a kertkapun, de határozottan javultak a feltételek:)

Toma, vettem oldalast!

maybach 2009.01.30. 22:06:11

Mondjuk elég érdekes hír volt számomra, hogy egy suziban nem lehet a pedálokat elérni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 22:13:57

@maybach: Számomra is. Az viszont nem először fordul elő, hogy amit én hiába cibálok, erőltetek, azt a férjem egy könnyed mozdulattal a helyére teszi. Mondjuk, van köztük kb. negyven kiló különbség, tán ez az oka.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 22:16:37

Nagybátyám, aki több mint negyven éve vezet, szintén nem tudta előrébb állítani az ülést. Sőt, a tolatóradarral sem tudott mit kezdeni, mi több, szólt, hogy a biztonsági öveket is cserélni kell, mert teljesen kinyúltak, nem tartanak semmit. Nádi úr odanyúlt, és az egyikből egy Yodát, a másikból Rambót ábrázoló kitűzőt szedett ki, ami egy bizonyos tartományban rögzítette az öveket, gondolom, azért, hogy ne szorítsák a benne ülőket. Én meg olyan kis hülye vagyok, hogy ha egy "hozzáértő" azt mondja, ez bizony, elromlott, azonnal elhiszem... Így ma majdnem bepisiltem a röhögéstől, amikor N. úr az orrom alá tolta Rambót...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.30. 22:18:33

Lurkó pedig olyat tett, mint még sosem: amíg mi állítgattuk az üléseket, egyszer csak bepattant a nyitott ajtón hátulra, helyet foglalt az ülésen, és eszeveszett kárpit-kapirgálásba kezdett... Mivel süket, hiába próbáltam kitessékelni, nem akaródzott neki. Eddig hét lóval is alig tudtuk betuszkolni a kocsiba, ha orvoshoz kellett vinni, úgy látszik, megtetszett neki a lila Suzuki:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.30. 22:45:32

@Nadine: Már régóta tudom, hogy előbb-utóbb helyükre kerülnek a dolgok :)
Ez az áldás elérhetne végre bennünket is :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.30. 23:01:03

@Nadine: :)))ezt a trükköt én is alkalmaztam, mikor háromajtós kocsim volt. azoknál, ugyanis hátrébb van a "b" oszlop. és az öv, pont a nyakat dörzsöli. baromi idegesítő, ezért én is megakasztottam, hogy laza legyen:)) ha mondtad volna pontosan mi nem jó az övben, én is megmondhattam volna. de azt gondoltam a csat lehet rossz, ha azt mondod ki kell cserélni:)

holnapra beteszek valami posztot...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 08:06:31

@Bombadil Toma: Mondom, hallgattam a "szakértőre". Akinek állítólag autószerelői múltja is van.

Pálcika 2009.01.31. 10:59:59

Nadine,tyűha akkor Te most autó tulajdonos vagy????:)))))))))))))gratulálok,és nagyon örülök!!!
akkor most már száguldozó fittipaldika vagy??:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 12:26:01

@Pálcika: Most nincs erőm leírni még egyszer mindent, ami az elmúlt napokban elhangzott. Autóm van, de menni még nem tudok vele.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 13:58:32

De érdekes! Eltűnt egy csomó komment és kommentem.
Hová lettek? Ugye jól emlékszem, hogy írtam az amúrpaprikásról?
Fincsi lett.
Most tényleg tanácstalan vagyok. Nektek megvan minden hozzászólás?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.31. 16:15:53

@fiam: itt csak jé, nadine, és én tudunk moderálni... és nem én voltam!:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 16:33:30

@fiam: Írtál, bogárkám, csak nem ehhez a poszthoz:)))) Kávét ajánlanék:)))
süti beállítások módosítása