Ezt a receptet egy Spanyolország régióit és azok ételeit bemutató főzőműsorban láttam. Nem emlékszem pontosan, talán kasztíliai étel, de ha mégsem, majd egy hozzáértő kijavít...
Most elárulok egy „kulisszatitkot”. Általában ez úgy működik nálam, hogy ha éppen nézek valamilyen főzőműsort, és megtetszik egy recept, gyorsan lefirkantom a kezem ügyébe eső cetlire. Ezek általában a minimális információt tartalmazzák, hogy majd később kiegészítsem és eltegyem a gyűjteményembe. De van, hogy elfelejtem, és csak hónapok múlva kerül a kezembe. Ilyenkor aztán a fejemet vakargatom, és próbálok visszaemlékezni, mi a fenét is akartam ezzel. Többtucatnyi ilyen cédulám van, és néha előveszem őket, ha éppen nem tudom, mit főzzek, vagy valami kihívásra vágyom. Érdekes agytorna visszaemlékezni az eredeti ételre, illetve ha nem sikerül, akkor improvizálni belőle valamit.
Jelen esetben egy boríték szélére ez volt írva.
„hús nagy kocka bele olaj. Rá csorízó és sok hagyma/fokhagym. Pirít. Ráönt sz. sherry, forral. s/b/babérl. Bele sürparad. Kal.paprik. durvra olvbogyó. Felö. Míg hús ellep. Másfél ó. Lassú t.”
Ebből kiindulva, meg a memóriámat megerőltetve, ez sült ki belőle. Íme!
Hozzávalók (6 személyre):
· 80 dkg sertéslapocka
· 60 dkg sertéstarja (csont nélkül)
· 30-35 dkg chorizo kolbász
· 4-5 fej hagyma
· 5 gerezd fokhagyma
· 7 dl paradicsom passata (mutti)
· 10-15 db olívabogyó (magos, zöld)
· 4-5db kápiapaprika
· 2-3 db olajban eltett sült/grillezett paprika
· 2 szardellafilé
· 2 dl száraz sherry
· olívaolaj
· só, bors, babérlevél, szárított chili
Előkészületek:
A húst nagyobb darabokra, kb. 4 centis kockákra vágom. A hagymát felkockázom, a kolbászt és a paprikákat is nagyjából akkorára vágom, mint a húst. A fokhagymákat vékonyan felszeletelem. Az olajbogyókat kimagozom (egy kés lapjával megroppantom, így könnyen kiszedem a magot) és nagyobb darabokra vágom.
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban felhevítek egy deci olívaolajat, majd a húsokra – kisebb adagokban beletéve – kérget pirítok, ezután kiszedem és félreteszem őket. Az utolsó adag hússal együtt a kolbászokat is megpirítom.
A visszamaradt zsiradékban üvegesre párolom a hagymát és a fokhagymát, majd rádobom a szardellafiléket. A hagymára visszateszem a húst és a kolbászt, majd együtt tovább pirítom egy percig. Felöntöm egy pohár száraz sherryvel, és addig forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle.
Ezután lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, közepes fokozatra. Sózom-borsozom (óvatosan, mert a szardella és az olajbogyó is sós!), rádobok két-három babérlevelet, és belemorzsolok egy chilit. Felöntöm a passzírozott paradicsommal, hozzáadom a paprikát, a grillezett paprikát és az olajbogyót. Elkeverem, és ha kell, még annyi alaplevet vagy vizet öntök hozzá, hogy éppen ellepje a húst. Megkóstolom, esetleg utánasózok.
Sütőpapírból kissé nagyobb kört vágok, mint a lábos, összegyűröm, és jól beáztatom hideg vízbe. Ezzel a vizes papírral takarom le az ételt, és a közepesen felfűtött kemencébe (sütő: 150 fok) teszem másfél órára.
Amikor kész, leszedem a papírt róla, és ha túl sok zsír sült/főtt ki a húsból és a kolbászból, egy kanállal leszedem a tetejéről a zsiradék nagy részét.
Átkeverem és tálalom.
.jpg)
Tippek, tálalás:
Nagy, mély pastatányérokban tálalom, önmagában, köret nélkül, frissen sütött baguette-tel.
Készíthetünk hozzá köretet is, például sáfrányos rizst, ha autentikusak szeretnénk lenni. De adhatunk mellé pennetésztát, vagy egy kevés pestóval ízesített krumplipürét is. De szerintem a legjobb, ha frissen sült fehér kenyérrel vagy baguette-tel kínáljuk.
A ragu két-három napig eláll a hűtőben. Elkészítéséhez többféle húst is használhatunk – tarját, combot, dagadót, karajt, oldalast stb. –, de mindig legalább kétfélét tegyünk bele, amiből az egyik zsírosabb fajta.
Omlós, vajpuha hús, ízes-fűszeres kolbász, sűrű, paradicsomos-paprikás mártás és pikáns-sós olívabogyó. Ezek alkotják ezt a pompás ételt. Szerintem, nem kell tovább magyarázni a bizonyítványát…
Egy palack villányi kékfrankost (Bock) bontottam mellé.
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 550 Ft/adag
Bor: 1450 Ft (Vinotéka)
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
Az utolsó 100 komment: